Luna aceasta a marcat o mica premiera: pentru prima data o racheta PAC-3 a fost lansata folosind date furnizate de un radar care nu a fost proiectat pentru a fi compatibil cu sistemul Patriot. E vorba de talentatul domn AN/MPQ-64, Sentinel pe numele mic, un radar bun la toate, se pare.
Spre deosebire de mai vechiul PAC-2, interceptorul PAC-3 nu este teoretic legat de clasicul radar al bateriei Patriot, AN/MPQ-53 sau versiunea modernizata, AN/MPQ-65, putand fi folosit si in alte configuratii.
De exemplu, PAC-3 MSE este racheta aleasa pentru MEADS care foloseste o arhitectura complet diferita de Patriot insa elementele sale sint in continuare special proiectate pentru suportul PAC-3. Viitorul MEADS este sub semnul intrebarii desi ultimele informatii par sa indice totusi ca programul va continua, fiind sustinut cel putin de Germania.
In practica, PAC-3 a fost integrat operational pana acum doar in sistemul Patriot, folosind deci unul din cele doua radare amintite mai sus, considerate punctul slab al sistemului. Limitarile principale se refera la sectorul de lucru de doar 120 de grade si raza de actiune redusa in cazul tintelor ce zboara la altitudini foarte mici, cum ar fi rachetele de croaziera, antena radar fiind amplasata la o inaltime mica.
Solutia gasita a constat in integrarea unor senzori aditionali, Gap-Filler, intr-o retea distribuita bazata pe un nou tip de nod de comanda/control furnizat de Northrop Grumman: IAMD BCS EOC (Integrated Air & Missile Defense Battle Command System Engagement Operations Center).
Testul recent desfasurat a avut ca obiectiv tocmai validarea functionarii IBCS, care a interfatat radarele Sentinel cu lansatoarele Patriot.
Succesul testului inseamna ca orice senzor care poate livra date de calitatea ceruta de PAC-3 poate fi de acum integrat plug&fight pentru extinderea zonei acoperite de radarele Patriot, atat in azimut cat si in distanta. Un mic pas pentru Patriot insa unul mare pentru conceptul Net Centric Air Defense Systems, ultima moda in domeniu, realizata acum in practica gratie unor sisteme avansate cum ar fi IBCS.
Deoarece radarele utilizate de S-300P au fost puternic “inspirate” de cele ale Patriot, rusii s-au vazut confruntati cu aceeasi problema a senzorilor “chiori” impotriva rachetelor de croaziera.
Solutia lor a fost un catarg.
[…] altul decat Northrop Grumman Integrated Air and Missile Defense Battle Command System despre care am amintit deja aiciĀ – si nelipsitul AN/MPQ-64 Sentinel. E de remarcat refolosirea interfetei […]
[…] E de notat ca IBCS va fi folosit indiferent de alegerea finala intre Patriot si MEADS, riscul venind aici din lipsa maturitatii produsului Northrop si intarzierile ce pot aparea in dezvoltare. IBCS poate controla atat Patriot cat si MEADS. […]