Cu ce vor* inlocui RPG-7?

Candidatul surpriza - Sursa: armarbg.com

Candidatul surpriza – Sursa: armarbg.com

(*)- E vorba de polonezi, romanii nu par a misca nimic in privinta asta desi exista chiar si proiecte autohtone aproape de intrarea in productie.

Polonezii au demarat procedura de achizitie a unor lansatoare/aruncatoare portabile destinate sa inlocuiasca RPG-7 si RPG-76. Cerintele pentru noile lansatoare sint interesante inclusiv prin implicatiile asupra tacticilor de utilizare, schimbarea de filozofie implicand o modificare a tacticilor actuale: se cauta lansatoare de unica folosinta “disposable/single-shot“, de dimensiuni si greutate redusa, capabile sa fie folosite inclusiv in interiorul cladirilor. In schimb, se accepta ca munitia nu va fi suficient de puternica pentru a penetra frontal MBT-urile moderne, doar zonele mai putin protejate, tinta principala fiind APC-urile si IFV-urile.

Candidatii identificati pana acum sint NAMMO Raufoss cu M72 LAW (66 mm), Saab cu AT4 (84mm), Instalaza cu Alcotan-100 (100 mm), bulgarii de la Armar Corp cu ARMBLAST (73mm) – btw, vecinii de la Sud de Dunare au deja un produs care a ajuns la a doua generatie – si Dynamit Nobel cu RGW 90/MATADOR (90mm).

Performantele mai reduse in comparatie cu lansatoarele de rachete/aruncatoarele de grenade reutilizabile – gen Carl Gustav, SMAW, Shipon – sint compensate prin greutatea si pretul redus, ceea ce va oferi posibilitatea distribuirii lor intr-un numar mai mare, nu numai unor operatori/echipe specializate.

Both comments and pings are currently closed.

8 Responses to “Cu ce vor* inlocui RPG-7?”

  1. Radu says:

    Noi am putea introduce asta in dotare

    https://www.tehnomil.net/wp-content/uploads/2014/08/thermobaric.jpg

    Lapgeca-99, adus la zi, facut cu materiale compozite pentru a-i scadea greutatea si pus un sistem de ochire mai modern pe el.
    Incarcatura de lupta e respectabila, calibru e chiar OK, iar faptul ca e termobarica cred ca o face eficienta inclusiv impotriva blindatelor.

    Adica modul de functionare prin consumarea extrem de rapida a oxigenului si crearea unui vacuum pe o anumita zona poate duce la asfixierea echipajelor din tancuri, blocarea functionarii motorului etc. Nu e nevoie sa penetreze blindajul, ci doar sa absoarba aproape instantaneu oxigenul din jur, inclusiv din plamanii membrilor echipajului, daca tancul nu e complet sigilat de exterior, ceea ce nu cred ca va fi cazul.
    Ar actiona cam la fel de eficient chiar si daca un sistem de protectie activa ar lovi proiectilul la 2-3 metri de blindat. Efectul contra personalului neprotejat e si mai mare, dat fiind ca apare si unda de soc si caldura degajata de explozie, pe langa sufocarea data de absorbtia oxigenului.

    Cum suntem una din putinele tari care fac arme termobarice din ce am inteles (chiar si proiectilul termobaric nou pentru AG-7 ar fi eficient), iar Lapgeca se poate folosi din ce am vazut si din spatii inchise, cred ca ar fi unul din cele mai bune AG-uri din lume.
    Polonezii nu cred ca au arme termobarice de ex.

  2. Radu says:

    Da, am mai vazut odata undeva ca si cehii au parca.

    Armaru bulgarilor e “de unica folosinta”, calibru mai mic (lovitura termobarica de AG-7 de ex e de 105 mm, la Armar e de 73 mm), raza de actiune e insa aprox dubla la AG-7, greutatea lui Armar e cam 2/3 din cea a AG-ului daca nu ma insel, care AG insa e reutilizabil.

    Dupa greutate banuiesc ca Lapgeca e superior ca raza de actiune si efect la tinta fata de AG-7 si in plus are avantajul ca poate fi folosit din spatii inchise. Dezavantajul e greutatea mai mare insa.

    Amu depinde de ce vor oamenii si cum si (de) unde vor sa le utilizeze. Eu as alege totusi ceva simplu si reutilizabil pentru o dotare de masa, mai ales ca un proiectil de incarcat ar fi pe acolo ca greutate cu un lansator de unica folosinta, deci tot cari dupa tine greutati similare daca vrei sa tragi mai mult. Si costurile ar fi mai mici pana la urma.
    De asta ziceam ca folosirea unor materiale noi, compozite, aliaje usoare mai bune, ar fi solutia optima pentru a reduce la minim greutatea si a putea folosi proiectile de calibru cat mai mare si la distante cat mai mari.

  3. stan says:

    scrie in articol ca sant si proiecte autohtone de lansatoare proape de intrarea in productie acare sant acestea???

    • admin says:

      Pe parcursul a 20 de ani, dintre care mulţi cu finanţare insuficientă ca şi anul acesta, un colectiv din Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare NBC şi Ecologie, în baza unui program SSID de înzestrare a categoriilor de forţe, coordonat de Statul Major General, denumit iniţial “Flamingo – 4” şi ulterior “Chihlimbarul”, a adus în diferite stadii de asimilare următoarele produse din categoria armamentului termobaric:

      – mina săritoare cu exploziv combustibil-aer “MISECA” (Produs C21) – prototip industrial omologat cu UPS Dragomireşti;
      – lansator portabil de grenade termobarice cal. 99 mm “LAPGECA-99” – prototip de cercetare avizat;
      – lansator portabil de grenade termobarice cal. 95 mm “LAPGECA-95” (similar cu RPO-A rusesc) – model experimental avizat;

      – bomba de aviaţie de 100 kgf “BAECA-100” – model experimental avizat pentru componenta de luptă;
      – grenadă termobarică cal. 105 mm pentru aruncătorul de grenade AG-7 – prototip industrial omologat cu S.C. “Carfil” Braşov.
      Sursa

  4. dan/ says:

    Banii, eternul lait motiv invocat de politicienii de la noi….

    Când vor realiza ca dotarea armatei e marea sansa pe care inca o are cercetarea, economia si industria Romaniei? Inclusiv locuri de munca mai bine platite…..

    Parerea mea de necunoscator, revenind la subiect, înlocuitorul trebuie sa fie reutilizabil, si de preferat cu un ghidaj care sa permita corectia traiectoriei dupa lansare, si sa loveasca fix in partea cea mai vulnerabila a tancului, adica partea de sus.

    AG 7 inca poate avea utilizare ,fiind ieftin, si la noiin tara sunt zone in care nu imi doresc sa fiu tanchist si sa ma vaneze un pifanter care stie ce face cu un AG 7….(dealuri, paduri, etc)

    • stelian says:

      @dan, nici nu vrei mult…sa fie reutilizabil si de preferat cu ghidaj…si sa loveasca si in partea de sus adica sa aibe si “top attack” acolo…sa fie. Si usor. Si sa fie si “eftiniu” dom’le. Si romanesc. Si sa stie sa faca si borcane cu zacusca…

      • dan/ says:

        Daca tot te apuci de un lucru, macar sa fie facut cum trebuie ,nu? 😉

        Fara gluma, nu cred ca cer prea mult atunci când vine vorba de Armata României.

        Si merge si fara sa faca zacusca, doar sa faca “pilaf” orice blindat.
        Si nu vad ce e rau in a fi produs in RO. Cooperare, licenta, produs original romanesc, aici nu fac mofturi😃.
        Dar macar 70% produs in RO in prima faza.

        Putin ceri ,putin obtii….😈