Daca in urma achizitiei radarelor TPS-77 si MPQ-64 Sentinel ziceam ca “Acum Letonia pare sa-si fi agatat de gat un mare semn “watch this space” pentru aparitia unor sisteme antiaeriene gen NASAMS sau SPYDER.“, se pare ca alti baltici le-au luat-o inainte, lituanienii examinand achizitia NASAMS.
Si lituanienii au in dotare Sentinel, asa ca NASAMS e inca un pas spre uniformizare.
Ideea folosirii unor sisteme anti-aeriene distribuite, legate in retea, pionierata de norvegieni, castiga din ce in ce mai multi adepti, mai ales in randul statelor mai mici, in fata arhitecturii centralizate tip SAMP/T.
Letonia continua sa aiba la gat anuntul “we’re next“.
IRIS-T in variantele lui curaza scurta si medie cred ca o sa urmeze….in Letonia. Statele Baltice par foarte conectate la sfera de influenta in continua expansiune a Germaniei.
Mie NASAMS imi pare un sistem AA destul de scump de achizitionat, la fel mi-am creat o parere si despre Patriot PAC-2 si PAC-3. Marele avantaj al NASAMS ramane racheta AMRAAM in schimb, dar spre exemplul balticilor care nu misca nimic la aviatie sau sa inceapa macar crearea unei forte aeriene comune, AMRAAM isi pierde avantajul in cazul lor.
Scump in raport cu ce? E scump daca cealalta opiune ar fi sa nu cumpere nimic sau sa se multumeasca cu VSHORAD dar nu e cu mult mai scump decat concurenta de pe piata. NASAMS poate lansa si alte rachete decat AMRAAM asa ca e atat de scump sau ieftin pe cat il configurezi. Avantajul AMRAAM ar fi ca e foarte raspandita, permanent modernizata si superioara MICA sau Derby(SPYDER-SR), probabil si CAMM. Pana la aparitia IRIS-T SLM si a unei versiuni cu raza mai lunga a CAMM, SL-AMRAAM ramane cam cea mai buna optiune pentru un SHORAD cu raza ceva mai lunga. Singurul minus real ar fi faptul ca nu are un lansator vertical.
[…] Tehnomil.net […]