Fregata anti-submarin Dupleix, una din navele care au vizitat Marea Neagra – Sursa: Ron Reeves, U.S. Navy -defenseimagery.mil via wikipedia.org
Ce faci bade, sezi si cugeti?
Numa’ sed…
Spoiler: continuarea va urma mai incolo.
Unul din cele mai dificile exercitii e de a pune un pret pe securitate. Exista o multime de raspunsuri la problema, unele inteligent-glumete, altele meditativ-filozofice, foarte putine pur si simplu contabile. Insa atunci cand e vorba de investitii in sistemul de aparare, nu se poate ocoli intrebarea “Care este valoare securitatii aditionale obtinute daca se investeste suma X?“. Daca intrebarea e prea dificila, se poate incerca si varianta “Care ar fi alternativele de cost, pentru a se obtine acelasi obiectiv?“.
In unele cazuri mai speciale, se poate raspunde destul de clar: de exemplu, serviciul de politie aeriana costa Tarile Baltice aproximativ EUR9mil pe an. Suma nu acopera toate costurile, tarile “donatoare” de securitate acoperind o buna parte din ele si este de asteptat sa creasca in viitor. Din punct de vedere contabil, punand in balanta suma amintita cu cea de EUR1,5Bil estimata ca necesara pentru ca aceleasi tari sa-si asigure singure protectia aeriana, “inchirierea” securitatii are sens.
Romania a evitat va evita la mustata rusinea, cumparand cele douasprezece F-16 deci pare un membru NATO aproape valabil. In realitate lucrurile nu stau chiar asa, trebuind remarcat ca anii 2014-2015 au fost marcati de rotatia aproape constanta a navelor NATO patruland apele teritoriale ale Romaniei si Bulgariei. Misiunile nu au fost puse in mod oficial sub egida unei Politii Navale a Marii Negre, inclusiv pentru a menaja unele orgolii (in mod gresit), insa in esenta despre asta a fost vorba.
Odata cu intarirea Flotei Marii Negre (a Rusiei, pentru a evita orice confuzie) concomitent cu ne-intarirea flotelor romanesti si bulgaresti, misiunile de patrulare ale navelor NATO in apele respectivelor doua state vor trebui permanentizate. Cum modelul deja exista (Tari Baltice, politie aeriana), nu va fi greu de transplantat ceva mai la Sud si aplicat componentei navale. Si cum totul are un cost, va fi momentul in care se va afla exact, in mod oficial, cat costa – lunar/semestrial/anual – securitatea in zona maritima a Romaniei. Abia atunci se va putea face un calcul contabil in care se vor pune in balanta costurile investitiei intr-o flota autohtona, capabila sa asigure un nivel similar de securitate.