Nu neaparat pentru ca acolo a fost inventat socialismul – din parinti imigranti, trebuie precizat. E adevarat ca englezii au fost mereu receptivi la ideile noi, radicale, de genul cronografului, motorului cu aburi, electric, turbinei si turboreactorului (clar, au ceva cu motoarele), calculatorului electronic sau navei pe perna de aer insa in general le-au adoptat doar pe cele cu aplicativitate practica. Pe cele revolutionare, in sens social, le-au lasat altora.
Unele lucruri s-au mai schimbat: desi au in continuare tot felul de motoare in cap, a venit vremea sa adopte si ei din apucaturile continentalilor.
Doar cei care au stat in vreo pestera in ultimii 15-20 ani nu au auzit de motorul SABRE, mai precis de conceptul lui. Pe scurt, ar fi vorba de un motor revolutionar care ar permite zborul cosmic intr-o singura treapta, functionand de la decolare pana la o viteza Mach 5 ca un turboreactor iar mai departe ca un motor racheta.
Elementul cheie al SABRE este un “intercooler” gigantic insa foarte usor si eficient, care raceste aerul admis inainte de a fi directionat catre turbocompresor.
Nu pare a fi mare lucru dar cand diferenta de temperatura intre intrarea si iesirea “intercooler”-ului e de 1.000 de grade lucrurile se complica substantial. Atat de mult incat a fost nevoie de zeci de ani pentru ca teoria sa ajunga a fi considerata fezabila, in tot acest timp dezvoltarea conceptului fiind facuta doar de o mica firma britanica, Reaction Engines Ltd. O “echipa de cercetatori britanici” intre multe altele.
Odata ce Agentia Spatiala Europeana, chemata de Agentia Spatiala Britanica sa evalueze fezabilitatea proiectului (inca o manevra de clasa), a confirmat ca tehnologia demonstrata a “intercooler”-ului a progresat indeajuns pentru a face SABRE posibil, lucrurile au luat o turnura spectaculoasa.
In primul rand, ESA nu a dat doar din gura ci a contribuit cu EUR1mil la pusculita REL, finantand proiectul “Skylon-based European Launch Service Operator“.
Cheta a continuat, REL avand nevoie de o suma estimata la GBP120mil pentru dezvoltarea prototipului. Cum Marea Britanie este pe langa ospiciu pentru inventatori ticniti, si epicentrul sistemului financiar european, se estimeaza ca nu va fi o problema ca circa jumatate din suma, GBP60mil, sa fie stransa prin investitii private.
Initial guvernul UK a anuntat in 2013 intentia de a contribui cu GBP60mil, in doua transe. A fost nevoie de doi ani pentru ca EU sa aprobe ajutorul de stat, in valoare de GBP50mil, in Noiembrie 2015. Diferenta de GBP10mil se pare ca a fost deja stransa de REL de la investitori privati.
Si tot in Noiembrie 2015, BAE Systems a achizitionat 20% din actiunile REL pentru GBP20,6mil. Now we’re talking big business.
Deci de ce e Marea Britanie un stat socialist?
Pentru ca daca era cu adevarat comunist, precum Franta, 100% din investitie ar fi fost ajutor de stat.
La Multi Ani!
Adevarat a… adica..La Multi Ani!
Si Romania unde se afla pe axa comparatiei intre Anglia si Franta?
Cred ca suntem o specie aparte, care nu se incadreaza in nici un tipar 🙂
Asa ne place sa credem, pentru ca nu ne place tiparul. In realitate e destul de clar pe cine copiaza romanii si asta de vreo 200 de ani. Btw, axa nu se opreste la Franta, continua spre Coreea de Nord. Pe aia i-am copiat doar vreo 20 ani si a fost de ajuns.
Si… la multi ani, daca tot suntem in perioada urarilor 🙂
Dacă ar afla britanicii că i-aţi făcut stat socialist, ar lua foc :).
Ei sunt vâful de lancie al capitalismului, împreună cu republicanii din SUA, onoarea de a concepe socialismul ar reveni francezilor, apoi de a construi statul social, germanilor. Socialismul a pornit din Revoluţia Franceză, apoi a fost preluat şi de unii gânditori germani, primul stat social a fost Imperiul German, al cancelarului Bismark. Primul stat socialist a fost URSS.
Nu sunt nici măcar un stat social în adevăratul sens, mai ales în Anglia.
Au avut şi ei gânditori socialişti.
Au fost varful de lance, pana pe vremea cand republicanii erau inca Republicani: cu foarte multe decenii in urma. Lucrurile se schimba sau, mai bine zis, se degradeaza si la ei.
Ca Scotia si Tara Galilor sint mai socialiste decat Anglia, e adevarat si sint incurajate sa fie asa dar nici cu sudicii nu mi-e “rusine”. Din pacate si Anglia e un stat social/socialist, nu numai la nivelul discursului politic ci si al politicilor publice. Dar noroc ca mai au ceva bani si mai ales un pic de common sense, asta ii mai tine deasupra apei desi nu pentru mult timp ca si asta se atrofiaza.
Ca in comparatie cu franco-germanii, britanicii par niste capitalisti salbatici, e alta poveste. Nivelul continentalilor nu ajuta prea mult.