Mituri si realitati, episodul 2

Se stie ca AK-47 e cea mai fiabila arma din lume, functionarea sa ireprosabila in conditii proaste fiind legendara. Este deci natural sa consideri AK-ul standardul cu care celelalte arme ar trebui comparate iar metoda de evaluare e simpla: supunerea la un test asa de dur incat doar AK-ul sa-l poata trece, restul armelor urmand sa se incoloneze in spate.

Mud test e examenul genial de simplu conceput de cei de la InRange.TV. Testul nu are pretentia de a fi realist pentru conditiile de lupta obisnuita ci are menirea doar de a stresa la limita (sau peste) capacitatea unei arme de a functiona atunci cand este supusa la conditii extreme.

Pentru testul etalon a fost folosit un AK-47 asamblat, se pare, cu componente romanesti:

 

In mod clar, testul e prea extrem chiar si pentru AK, care esueaza in mod neasteptat. Urmatorul la rand, fara mari sperante este un AR-15:

 

 

Dubla surpriza: AR-15 reuseste sa functioneze fara probleme in conditiile in care AK-ul se blocheaza. Se pare deci ca AR-ul, desi mai sensibil la reziduurile interne, este mai rezistent la factorii externi decat faimosul AK-47.

Testul nu are, bineinteles, valoare statistica insa distruge practic legenda infailibilitatii AK si superioritatea sa absoluta, din punct de vedere al fiabilitatii, fata de restul armelor.

Ar fi interesant de vazut cum se comporta un AR cu piston, best of both worlds.

Both comments and pings are currently closed.

14 Responses to “Mituri si realitati, episodul 2”

  1. dan/ says:

    Interesant

    Cred ca baietii au pus punctul pe i.
    Daca se modifica un pic modul in care se asigura AK-ul adica sa nu mai aiba sistemul ălă de pârghie care lasa un spatiu grozav de mare liber,
    Cred ca si Ak-ul va functiona la fel de bine.

    Nu am demontat ak-ul folosit la test,dar fac pariu ca noroiul a ajuns sa blocheze arcul ce face reîncarcarea. Si nici toleranta mai mare din zona portînchizatorului nu cred ca ajuta.

    • admin says:

      Nu stiu cat de fezabil ar fi sa reduci tolerantele fara sa schimbi procesul de productie. Adica nu s-ar mai face AK-ul asa cum i-au invatat rusii acum 50 de ani. Ar iesi un fel de SIG sau Galil, inclusiv dpdv al pretului.

  2. Radu says:

    Testul e mai degraba o exceptie sau un caz particular, poti gasi multe altele care arata contrariul

    https://www.youtube.com/watch?v=o7d_bsaPR_Q
    https://www.youtube.com/watch?v=Yr1tV2nsGoM
    https://www.youtube.com/watch?v=zqL0dtIeTT8

    In plus se gasesc si marturii ale unor soldati americani (am vazut cel putin din perioada Vietnam si Irak) care vorbesc despre fiabilitatea clar superioara a AK-ului.

    Era suficient ca omu sa scoata incarcatorul, sa miste de cateva ori portinchizatorul inainte-inapoi si pun pariu ca arma ar fi tras normal. In plus e mult mai simpla si mai usor de demontat si rezolvat astfel de incidente.
    Sigur, nicio arma nu e infailibila dar in mod cert AK-ul e (inca, cel putin) cea mai fiabila arma de asalt existenta

    Cu cateva modificari minore AK-ul poate fi modernizat ca ergonomie (inclusiv parghia care actioneaza si ca selector de foc) si cam aia ar fi suficient deocamdata, parerea mea.

    • admin says:

      Testul nu are, bineinteles, valoare statistica insa distruge practic legenda infailibilitatii AK si superioritatea sa absoluta, din punct de vedere al fiabilitatii, fata de restul armelor.

      • Radu says:

        Testul nu stiu cat distruge din “mitul” fiabilitatii AK-ului, dupa cum am spus in anumite conditii orice arma poate avea probleme.

        Ce ramane cert e ca per total AK-ul e cea mai fiabila arma de asalt la ora actuala (discutiile in contradictoriu intre fanii AK si M 16 sunt fara sfarsit pe net, insa realitatea din teren cam da dreptate de obicei celor cu AK-ul).

        Faptul ca arma din clip are componente romanesti nu e o pata neagra, orice AKM romanesc sau rusesc (european, cel putin) e cam la acelasi nivel de fiabilitate si e similar ca piese si tolerante (puteam sa zicem ceva daca ii crapa teava sau asa, din cauza otelului prost etc). La fel de bine insa poti spune ca modificarile si piesele schimbate in SUA sunt de vina (am vazut dealtfel critici din astea, aduse chiar de clientii americani).

        Din ce am mai citi ici colo eu am inteles ca exista un fel de razboi de imagine intre diferitii producatori si vanzatori din SUA. De aici decurg tot felu de insinuari si declaratii pe unde se poate, cum ca arma din tara X e varza, cea din Y e praf, aia din Z e cea mai buna.

        In plus am inteles si ca unii din cei care cumpara arme mai scumpe (si mai finisate la exterior) critica armele mai ieftine pe modelul cocalarilor de la noi, sau dintr-un fel de snobism prost inteles.
        Ceva de genu ce e mai scump e mai bun, “eu nu dau bani pe orice, numa pe chestii scumpe”, daca e mai ieftin e clar mai slab.

        Adica nu vor sa para prosti pentru ca au platit dublu pe o arma care inafara de faptul ca e ceva mai finisata si lacuita la exterior e exact la fel de buna ca oricare alta de acelasi model (nu inseamna ca nu sunt si cazuri in care criticile sunt reale si nu au fost si arme proaste)

        La fel am vazut ca se mai practica si contra lunetelor de la IOR, pe unele site-uri unde diversi posteaza tot felu de povesti vanatoresti. In afaceri (mai ales in capitalismu mai crancen de peste ocean) se practica des si astfel de atacuri de imagine la concurenta.

        • admin says:

          N-a dat nimeni vina pe componentele romanesti, arma s-ar fi comportat probabil la fel si daca era ruseasca.

          Testul nu spune ca per total AR ar fi mai fiabil decat AK ci ca in anumite conditii AR functioneaza acolo unde AK-ul se blocheaza. Bineinteles exista si reversul situatiei. Atat timp cat se accepta ca AK-nu nu functioneza intotdeauna mai bine decat un AR, asa cum spune mitul cunoscut, se cheama ca testul invalideaza mitul. Asta nu exclude ca dpdv statistic AK sa fie intr-adevar mai fiabil.

          Si da, ca o paranteza fara legatura cu postarea de fata, din pacate standardul de fabricatie a AK-urilor romanesti este mai slab decat cel al celorlalte clone de Kalashnikov, incepand cu uzinarea pieselor mecanice si terminand cu finisarea exterioara, lucru oglindit si in pretul cel mai scazut de pe piata. Nu ar fi nimic rau in asta daca armele ar fi livrate conform standardului mai slab convenit. Problemele de calitate (adica neadecvare la standard) care au rezultat in rebuturi au fost recunoscute inclusiv de Cugir, nu e nimic nou:

          aceasta nu ar fi fost singura problema care i-a supărat pe americani. Aceștia și-ar fi angajat oameni pentru controlul calității producției la Fabrica de Arme din Cugir.” Sursa: alba24.ro

          Nu se poate rezolva o problema pana cand nu recunosti ca o ai. Specialitatea romanilor e sa nege orice fel de probleme si lucrurile sa mearga la fel in continuare. As prefera ca cei de la Cugir sa rezolve problemele si sa scoata produse bune, adica cel putin in standardul ala amarat daca nu se poate mai mult, in loc sa ascunda deficientele si sa arunce vina pe strainii cei rai. Altfel o sa ajunga mall, ca alte foste uzine din ind. de aparare. Am incheiat paranteza.

          • Radu says:

            Nu cred ca este vorba de vreun mit totusi, AK-ul chiar e mai fiabil decat AR/M-4 (sau alte arme de asalt). Un caz particular sau o exceptie doua nu schimba situatia la modul general, dupa cum am spus orice arma se poate bloca sau poate avea probleme in unele situatii, asta nu inseamna ca AK-ul nu e superior AR-ului dpdv al fiabilitatii si simplitatii. Avantajele AR-ului sunt altele (la ergonomie in special, M-4 e mai usoara, poti pune mult mai usor diverse aparate de ochire pe ea etc).

            Legat de cei de la Cugir, am si spus ca unele critici sunt reale si iti dau dreptate desigur la faza cu recunoasterea problemei pentru a o putea rezolva.
            Din ce am inteles eu se refereau in special la loturi de arme mai vechi (facute din piese gasite prin depozite) sau la nealinierea completa a mecanismelor de ochire (si altii au fost criticati pentru asta).
            Alte critici au fost la adresa unei companii din SUA care modifica armele romanesti si care de destule ori o facea cam aiurea.
            Daca se tin de treaba, folosesc piese bune si fac un control al calitatii calumea armele sunt foarte bune (vezi modelul M-10 care se vinde in SUA).

            Alta critica era la finisajul armei, ca nu e la fel de lustruita ca altele, asta insa nu afecteaza cu nimic functionarea si fiabilitatea ei.
            De aici si pretul ceva mai mic si tot aici intra si criticile usor snoabe ale unora care nu vor sa para fraieri ca au dat dublu pe o arma care are exact aceleasi caracteristici doar ca e vopsita si lustruita mai uniform. La fel am vazut la PSL vs Dragunov, unde criticile erau bazate tot pe “aia e mai scumpa si e “originalul” si deci e mai buna”, desi ambele au cam aceleasi caracteristici tehnico-tactice (inclusiv acuratete la tragere), ba chiar PSL e mai simpla si mai fiabila.

            Ce as mai critica si eu la cei de la Cugir (poate si MApN si factorii de decizie de la noi, care se ocupa de industria de aparare in general) este faptul ca nu reusesc sa scoata odata nici macar “noua arma de asalt” (pe langa multe alte proiecte), care poate fi foarte bine una bazata tot pe AKM/PA md 86 careia sa i se aduca cateva modificari destul de minore pentru a imbunatati ergonomia armei in special, pastrat o greutate mai redusa, pus niste sine etc.
            Nu ar trebui a necesite prea multe fonduri si cercetari, sa fim seriosi

            • admin says:

              Au incercat sa scoata “noua arma de asalt romaneasca”, au trimis-o spre testare si de atunci nimic. Fara sa stim mai multe detalii, asta ar trebui sa spuna ceva. Poate ca cei care au testat-o nu au fost prea entuziasmati, altfel ar fi aparut deja in dotarea Vulturilor, ca la ei apar intotdeauna noutatile.
              Dar nici macar asta nu ar fi marea problema, trebuie sa recunoastem ca Romania nu are traditie in proiectarea armelor usoare, cam tot ce s-a facut in ultimii 50-60 de ani a fost fie licenta fie modificare usoara dupa licenta. Ce nu a fost nici una nici alta, a fost un esec. Deci nu ar trebui sa avem pretentia sa se scoata o “noua” arma de asalt care sa fie un succes de la prima incercare. Ar fi fost mai important sa se prezinte in fiecare an cate un nou prototip imbunatatit/modificat fata de cel din anul precedent, luand in calcul observatiile din teste, intr-adevar nu ar fi necesitat extrem de multe fonduri. Dupa vreo 10 ani nu pot sa cred ca nu ar fi scos ceva relativ decent indiferent daca ar fi fost vorba de o modificare a sistemului AK sau de un proiect “nou” (inspirat/licentiat, nu conteaza). Nu au facut asta si e in principal vina celor de la Cugir, sumele necesare nu ar fi fost asa de mari incat dezvoltarea sa depinda de banii de la Guvern ci de o farama de entuziasm/implicare a celor din uzina.
              Puteau sa o faca pentru export, indiferent daca MApN-ul vroia sau nu o noua arma. Deci nu, cu cei de la Cugir nu s-a putut. Pacat ca nu exista concurenta interna pentru ei, poate s-ar fi miscat mai bine daca ar fi stiut ca exista sanse ca altcineva sa produca noua arma de asalt. Asa stau linistiti, nu exista alternativa.
              Dar daca ei au probleme in a produce chiar si AK-urile clasice (articolul ref la problemele de calitate e din 2014) deja e altceva la mijloc.

  3. enzo says:

    E clar facatura!
    Cum adica sa nu functioneze? pentru ca sunt componente romanesti? :))
    Cred ca acum or sa scada major actiunile celor de la AK47, africanii si restul popoarelor din lumea a 2-3 a care isi faceau planuri ce pusca sa isi cumpere stau acuma putin pe ganduri.
    Practic e ca si cum ti-ai lua o masina in functie de reclamele facute prin revite de masini sau la Top-Gear.

    • admin says:

      Nu e clar ca cei care au facut testul au fost platiti de concurentii americani care vor sa ia piata AK din lumea a treia? Vor sa inchida Cugirul si sa construiasca un mall. Si un cartier rezidential. Sa mute toti muncitorii la bloc. Notes.

      PS. Nu ca nu s-au vazut oameni care cumpara masini in functie de reclamele de pe Top Gear. N-are Dacia bani sa platesca reclama gratuita care i s-a facut atatia ani. Acum vinde bine in UK.

  4. GepetoRDI says:

    AK-47 folosit in test NU contine componente romanesti! Armele fabricate sub licenta sovietica, in Romania, au manerul de lemn, din fatza, in forma de “T” pentru a putea tine arma mai bine! Asta deosebeste AKM-ul romanesc de celelalte AK-uri fabricate prin lume!

    http://i24.photobucket.com/albums/c35/scooter1942/AKM_Romanian-1.jpg

    • admin says:

      1. Nu toate PM-urile romanesti au manerul distinctiv pe uluc, link spre Romarm: http://romarm.ro/en/product/assault-rifle-7-62x39mm/
      O mare parte din armele exportate mai ales pe piata SUA nu au acel maner.
      2. Faptul ca AK-47 din test contine componente romanesti nu inseamna ca este un produs 100% Cugir, o parte din componente se monteaza in SUA de catre importatorul Century Arms. Produsul final poate sa arate diferit.
      3. Oamenii de la InRange stiu mai bine ce au testat.