Archive for February, 2016

La altii se poate, episodul 21

Post de comanda de la distanta pentru 2K12 - Sursa: litak-tak.eu

Post de comanda de la distanta pentru 2K12 – Sursa: litak-tak.eu

Pana acum balticii au fost trecuti cu vederea, dependenta de politia aeriana NATO afectandu-le imaginea insa achizitiile recente de tehnica moderna au mai reparat cate ceva. De acum pot fi trecuti la capitolul “altii – asa da” chiar si in cea ce priveste productia de echipament: o mica firma din Lituania, JSC “LiTak-Tak” impresioneaza prin oferta de modernizare a sistemelor de rachete antiaeriene si a vechilor radare sovietice dar si prin produsele proprii.

Modernizarea Kub prin “digitalizarea” echipamentelor nu e ceva nou, polonezii si cehii avand oferte asemanatoare care se diferentiaza prin amploarea modificarilor insa lituanienii aduc ceva original: un nou centru de comanda de la distanta, ce ar creste siguranta personalului in cazul atacurilor DEAD. Un rol aditional ar fi cel de centru de comanda al bateriei care sa centralizeze datele transmise de la radare externe si sa distribuie tintele catre un numar de sisteme Kub.

Continuare…

Unde au disparut semisenilatele?

Terrex Track over Whees - Sursa: forums.spacebattles.com

Terrex Track over Wheels – Sursa: forums.spacebattles.com

In mare voga in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, semisenilatele imbinau calitatile vehiculelor pe senile cu cele ale camioanelor. Dar se pare ca si dezavantajele celor doua asa ca au fost abandonate imediat ce transportoarele blindate pe roti s-au dovedit viabile tehnic. Competitia a fost castigata clar de TAB-urile pe roti iar semisenilatele au fost uitate.

ST Kinetics au readus in atentie ideea, prezentand o varianta a cunoscutului 8×8 Terrex care poate fi convertita intr-un semisenilat prin montarea unor senile de cauciuc peste rotile primelor doua punti motoare. Avantajul ar consta in imbunatatirea mobilitatii in teren greu, unul din dezavantajele TAB-urilor pe roti. Operatiunea de instalare pare relativ simpla iar ca bonus, fata de vehiculele senilate, ruperea unei senile nu duce la imobilizare.

Exista unele dubii ca solutia ar fi foarte fiabila in practica dar cel putin ST Kinetics primeste puncte in plus pentru originalitate.

Oportunitati, episodul 15

De la PSL la Dragunov - Black Horse Arsenal - Sursa: akfiles.com

De la PSL la Dragunov – Black Horse Arsenal – Sursa: akfiles.com

Mai intai un clip cu una din nenumaratele comparatii PSL vs SVD (Dragunov).

E de retinut diferenta mica de performante intre cele doua insa diferenta imensa de pret (USD1,000 vs aprox. USD5,000).

Un al doilea clip, la fel de interesant: de aici se poate observa ca exista ceva interes pentru montarea de amortizoare de zgomot pe arme gen PSL iar actuala procedura de modificare, artizanala, este relativ dificila.

Ideea: daca s-ar reusi imbunatatirea preciziei PSL pana la nivelul SVD si s-ar monta un sistem de reglare al debitului de gaze ce ar permite instalarea unui amortizor, ca element de diferentiere fata de celelalte clone, atunci poate ca s-ar putea cere pe un PSL, daca nu cat pe un SVD – diferenta de finisare fiind inca destul de evidenta – atunci macar jumatate din pretul rusoaicei (sau chinezoaicei, dupa caz). Un pas in fata destul de mare.

Exact asta a fost ideea unei firme americane, Black Horse Arsenal, care pe langa constructia unor variante foarte puternic modificate de PSL(BHA54s) si SVD(BHA54m), a propus un kit de modificare a PSL-urilor “normale” prin instalarea unui sistemul de reglare a debitului de gaze si adoptarea pistonului “scurt” asemanator SVD, pentru cresterea preciziei PSL.

Proiectul dateaza din 2012/2013 si de atunci nu s-a mai auzit nimic despre firma respectiva insa ideea ramane valida. Nu e insa nici un pericol ca romanii sa o copieze.

Continuare…

Extraordinar, episodul 24

Sau Me 163 Komet scos la produs.

 

Daca aeronavele cu motor racheta nu s-au dovedit viabile ca avioane militare desi au existat incercari serioase, erau cat pe ce sa fie folosite la circ(uit).

Rocket Racing League a plecat cu o idee interesanta, aceea de a organiza o intrecere intre avioane propulsate de motoare racheta intr-un circuit inchis. Un fel de Reno Air Races pentru urmasele Komet-urilor. Afacerea nu a reusit sa stranga fondurile necesare insa au existat ceva rezultate practice, inclusiv cateva avioane X-Racer care au zburat cu succes.

Inceputul a fost EZ-Rocket, un avion experimental dezvoltat de XCOR Aerospace pentru Rocket Racing League, avand la baza un canard de agrement Long-EZ cu elice. Bineinteles, by Burt Rutan.

Continuare…

Saab vinde Visby la kilogram

Constructia corpului Visby din materiale compozite - Sursa: compositesworld.com

Constructia corpului Visby din materiale compozite – Sursa: compositesworld.com

Desi nu a reusit sa vanda Visby clientilor externi, proiectul parand mult prea ancorant in cerintele specifice suedeze, Saab exporta cu mult succes tehnologia rezultata.

Primii clienti au fost indienii, care au cumparat tehnologia suedeza a materialelor compozite pentru ultimile doua unitati din clasa Kamorta.

Cea mai noua clasa de corvete indiene, Kamorta ar urma sa fie compusa din 4 unitati, primele doua fiind construite in tehnologia clasica, din tabla de otel iar ultimele, din nevoia de a reduce greutatea, avand o noua suprastructura furnizata de Saab Kockums intr-o tehnologie similara celei folosite la Visby.

Castigul de greutate ar fi de 100 de tone.

Continuare…

Sublerul si rigla, episodul 2

Rafael Firefly - Sursa: gizmag.com

Rafael Firefly – Sursa: gizmag.com

Israelienii au inca o idee interesanta: microUAV-uri de unica folosinta sub forma unor grenade inerte dotate cu senzori CCD, capabile sa fie lansate cu ajutorul lansatoarelor standard de 40mm si sa transmita imagini in timp real.

Lansate pe o traiectorie balistica inalta, grenadele-UAV pot furniza imagini doar cateva secunde insa pot fi totusi folositoare in lipsa unor micro-UAV-uri cu aripi fixe sau rotative clasice.

Israelienii au chiar doua versiuni, Rafael prezentand Firefly iar IMI REFAIM sau RRG (Reconnaissance Rifle Grenade) – cea din urma avand in plus o camera de noapte si fiind lansata ca o grenada de pusca clasica, ce se aseaza la gura tevii.

Continuare…

Arma care a facut Independenta

Peabody M1868 - Sursa: militaryrifles.com

Peabody M1868 – Sursa: militaryrifles.com

…era americana.

Extrem de putin cunoscuta acum, cea mai moderna arma a Romaniei in Razboiul de Independenta a fost o pusca de fabricatie americana, Peabody Model 1868, produsa de Providence Tool Company, Rhode Island. Paradoxal, istoria Peabody este reprezentativa pentru modul in care s-a facut dotarea Armatei in ultimii 150 de ani.

Peabody a fost o alegere inedita pentru Romania, care a preferat mai mereu furnizorii europeni insa e clar ca Razboiul de Secesiune a facut o impresie puternica si romanii au dorit sa capitalizeze de pe urma progresului tehnologic inregistrat cu acea ocazie. Desi Peabody nu au fost folosite in conflictul american, reprezenta unul din tipurile de arme militare relativ moderne existente pe piata la sfarsitul lui si, desi nu cea mai buna, alegerea avea sens.

Continuare…

E pur si muove, episodul 7

Sistemul Mobil Integrat de Supraveghere - Sursa: marketingromania.ro

Sistemul Mobil Integrat de Supraveghere – Sursa: marketingromania.ro

Industria romaneasca mai misca putin prin Sistemul Mobil Integrat de Supraveghere (SIMS). Proiectul derulat de Electro Optic Systems intre 2012 si 2015 a avut ca obiectiv un sistem care sa asigure:

paza frontierei de stat;
paza şi supravegherea unor obiective industriale de mari dimensiuni sau a unor perimetre de importanţă deosebită – conducte de petrol şi gaz, linii de înaltă tensiune, aeroporturi, porturi navale, unităţi militare etc.;
supravegherea unor zone naturale de interes deosebit, cum ar fi rezervaţiile naturale;
intervenţiile la calamităţi naturale de mari dimensiuni– inundaţii, incendii forestiere, poluări industriale.” Sursa: electro-optic.ro

Pe scurt, este vorba despre un container ce asigura spatiul de lucru pentru doi operatori care monitorizeaza obiectivele terestre pana la o distanta de 8km, prin intermediul a doua camere CCD, a unei camere de termoviziune, a unui telemetru laser si a unui radar.

Continuare…

Toate drumurile duc la HIMARS, episodul 2

Chun Mu K-MLRS - Sursa: aseanmildef.com

Chun Mu K-MLRS – Sursa: aseanmildef.com

Cate colibe, atatea calibre, cam asta ar fi deviza in lumea MLRS.

Cand credeam ca le-am vazut pe toate, coreenii vin cu o noua inventie: Hanwha Chun-Mu LRMRS (sau K-MLRS) de 239mm (alte surse spun 230mm).

In timp ce altii ar vrea sa puna mana pe M270, coreenii ar fi decis sa le inlocuiasca cu o varianta pe roti. Insa in loc sa mearga pe filiera HIMARS, producatorul local Hanwha a scos un produs oarecum similar ca si concept insa atipic si fara corespondent, ca si realizare.

Rachetele Chun-Mu LRMRS (Long Range MLRS) ar avea o bataie maxima de 80 de km (suna cunoscut?) si ar fi ghidate GPS/INS. Sint stocate in doua containere a cate 6 tuburi lansatoare.

In plus, MLRS-ul corean ar fi capabil sa lanseze si rachetele mai vechi de 130mm dar si cele americane de 227mm.

Pentru ca pot.

UAV-ul pilotat mai ia un pasager

De avioane pilotate transformate in UAV-uri s-a mai auzit insa, invers, de la UAV la avion pilotat e un drum batut mai rar.

Daca nu Scaled Composites, atunci cine? – ar putea fi motto-ul diviziei “speciale” a Northrop Grumman, care a reusit intr-un singur an de la expunerea ideii sa zboare prototipul Firebird, un UAV optional pilotat.

 

Daca intregul concept nu pare a avea sens, atunci trebuie spus ca una din problemele UAV-urilor cu autonomie mare (MALE) din acest moment este zborul prin spatiul restrictionat UAV-urilor. Restrictiile sint stabilite pentru a impiedica incidentele in care UAV-urile au fost aproape de coliziuni cu aparate comerciale de unde si problema traversarii acestora.

Solutia gasita de Northrop Grumman/Scaled Composites a fost un UAV prevazut cu un post de pilotaj care i-ar permite Firebird sa zboare intr-un mod sau altul pe unde vrea… pana lui.

Continuare…