De avioane pilotate transformate in UAV-uri s-a mai auzit insa, invers, de la UAV la avion pilotat e un drum batut mai rar.
Daca nu Scaled Composites, atunci cine? – ar putea fi motto-ul diviziei “speciale” a Northrop Grumman, care a reusit intr-un singur an de la expunerea ideii sa zboare prototipul Firebird, un UAV optional pilotat.
Daca intregul concept nu pare a avea sens, atunci trebuie spus ca una din problemele UAV-urilor cu autonomie mare (MALE) din acest moment este zborul prin spatiul restrictionat UAV-urilor. Restrictiile sint stabilite pentru a impiedica incidentele in care UAV-urile au fost aproape de coliziuni cu aparate comerciale de unde si problema traversarii acestora.
Solutia gasita de Northrop Grumman/Scaled Composites a fost un UAV prevazut cu un post de pilotaj care i-ar permite Firebird sa zboare intr-un mod sau altul pe unde vrea… pana lui.
Pe langa modul de pilotaj inedit, Firebird se poate lauda si cu faptul ca poate lua la bod 4 senzori, in greutate totala de peste jumatate de tona, configurati in module usor de schimbat.
Oarecum surpinzator, primul client pentru UAV-ul Firebird a dorit inca un loc pentru navigator/operatorul senzorilor asa ca urmatorul model Firebird are doua locuri alaturate, fiind cu 30% mai mare decat predecesorul. Noul model pastreaza posibilitatea de a fi pilotat de la distanta, fie LOS fie prin satelit.
La un pret de USD10mil, se obtine un inlocuitor pentru avioanele de cercetare/recunoastere mai vechi, cu capacitate UAV si posibilitatea de a acrosa inclusiv armament.
Cele mai interesante variante de echipare includ, pe langa deja clasicii senzori EO/IR, si un radar cu apertura sintetica sau echipamente SIGINT /COMINT.
Si daca intrebarea e la ce ar folosi un avion de recunoastere foto/radar relativ lent, in epoca satelitilor si a UAV-urilor de mare viteza (sau cost mai mic), atunci trebuie amintit ca odata si odata va trebui inlocuit si anticul An-30.
Deocamdata singurul tip de avion de recunoastere “strategica” al Romaniei.
Poate ca cineva se va gandi ca An-30 a ajuns totusi destul de perimat chiar si pentru dotarea RoAF.
Sa nu fim carcotasi. Daca AN-30 asigura un post de general si vreo doua de colonel, e bun, da-l dreacu’.
Revenind la lucruri serioase, combinatia UCAV + pilot mi se pare ingenioasa, adica avion cu echipaj partial detasat la sol.
Am pus bani cu altii pt RQ-4. Ce sa mai cumparam altele?
Independenta in stabilirea misiunilor si rapiditatea in colectarea informatiilor.
Plus 11.000$ ora de zbor la RQ-4
Plus ca desi s-a investit in RQ-4, nu s-a renuntat inca la An-30 deci RQ-4 nu e vazut ca un inlocuitor 100%.
Cine sa vada, generalul “izmana” cu “interesul national” pe post de “ochiul lui Sauron”?
La ce capacitate are RQ-4, daca am fi avut o minte luminata am fi scanat tara de la un capat la celalalt sa poata ajuta anumite ministere ca cel al apararii, agriculturii, de interne, plus alte directii si servicii din deconcentrate carora le-ar fi folosit harti facute de aparat, ma gandesc doar la servicii precum SMURD, salvamont si altele care au nevoie de fiecare palma de pamant sa o aive scanata si sa o poata strabate pe calea cea mai rapida si sigura in caz de necesitate asa cum au fost de exemplu accidentele aviatice din Apuseni si Brasov.
In plus, pe plan militar, n-ar fi stricat niste ore de operare cu RQ-4 indiferent de costurile avute, pentru a scana de-a lungul granitei cat se poate din teritoriile vecinilor nostri, sa avem harti detalitate de langa granitele noastre si sa vedem ce au prin zona si sa fim cu un pas inaintea lor avand in vedere ca le cunoastem macar o parte din capacitatile militare care erau in apropierea granitei noastre.
Sunt curios daca plimbi RQ-4 pe o linie de zbor stabilita, ce distante poate scana in fata si lateral stanga-dreapta.
““The best for border applications is WAMTI because it has the longest range and the widest coverage,” says Monger. Based on a typical flight profile of 200kt (370km/h) at 30,000ft, the system has detection radial velocities ranging from 10km/h to 72km/h and a range of 30-120km at ±45¼ from the flightpath.” Sursa: flightglobal.com
[…] de la distanta. Ideea de avion hibrid sau drona cu echipaj la bord este discutata si de altii: https://www.tehnomil.net/2016/02/10/uav-ul-pilotat-mai-ia-un-pasager/ iar modalitatile de lucru pot fi numeroase, inclusiv ca pilotarea sa se faca de la distanta iar […]