Sublerul si rigla, episodul 2

Rafael Firefly - Sursa: gizmag.com

Rafael Firefly – Sursa: gizmag.com

Israelienii au inca o idee interesanta: microUAV-uri de unica folosinta sub forma unor grenade inerte dotate cu senzori CCD, capabile sa fie lansate cu ajutorul lansatoarelor standard de 40mm si sa transmita imagini in timp real.

Lansate pe o traiectorie balistica inalta, grenadele-UAV pot furniza imagini doar cateva secunde insa pot fi totusi folositoare in lipsa unor micro-UAV-uri cu aripi fixe sau rotative clasice.

Israelienii au chiar doua versiuni, Rafael prezentand Firefly iar IMI REFAIM sau RRG (Reconnaissance Rifle Grenade) – cea din urma avand in plus o camera de noapte si fiind lansata ca o grenada de pusca clasica, ce se aseaza la gura tevii.

IMI RRG - Sursa: quarryhs.co.uk

IMI RRG – Sursa: quarryhs.co.uk

 

IMI RRG - Sursa: gizmag.com

IMI RRG – Sursa: gizmag.com

 

La categoria “grea” a UAV-urilor adevarate exista Switchblade, un miniUAV produs de Aerovironment. Este lansat dintr-un tub similar unui lansator de bombe, ofera o autonomie de 10 minute si cantareste (inclusiv tubul lansator) 2.5kg. Dar mai interesant e faptul ca Switchblade are si un cap de lupta cu efect similar unei grende de 40mm, UAV-ul putand fi folosit drept kamikaze.

Aerovironment Switchblade - Sursa: defenseindustrydaily.com

Aerovironment Switchblade – Sursa: defenseindustrydaily.com

 

Acum partea cu sublerul: Romania a avut un proiect pentru un concept similar, numit “Sistem integrat pentru recunoaștere aeriană apropiată, lansat balistic și parașutat deasupra zonelor de risc“.

Nu e foarte clar daca se mergea pe varianta unei grenade sau a unei bombe de lansator, descrierea fiind suficient de vaga insa modul de utilizare pare sa fi fost similar Firefly/RRG. Ca multe alte proiecte similare, a disparut ca magarul in ceata, incertitudinea fiind de doi bani speranta pentru cei optimisti.

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Sublerul si rigla, episodul 2”

  1. Radu says:

    Ideea romaneasca, cea cu folosirea unei mini parasute (cred ca a fost inspirata de la proiectilele de iluminare) e cred, mai buna, asigura ceva mai mult timp pentru a observa zona.

    Ideea lui Switchblade imi place si ea (are scop dual, si observatie si atac) si poate fi folosit pentru a lovi o tinta mai importanta descoperita.

    Daca ai asa ceva ce poate fi tras dintr-un aruncator de 120 mm cu raza extinsa (ca si asta ar exista ca prototip la noi) ar fi o treaba (sigur, trebuie avut in vedere si un posibil bruiaj inamic, razboi electronic etc).

    Un proiectil de 120 mm cu raza extinsa si avand o camera si un dispozitiv de comanda, care sa se poata astfel ghida chiar si autonom spre tinta (un blindat inamic de ex) pe care sa o loveasca apoi de sus cu o incarcatura tip EFP (sau una termobarica) ar fi ceva chiar interesant, ar putea completa (chiar inlocui in unele situatii) foarte bine rachetele AT si AG-urile.

    Nici nu cred ca ar costa atat de mult precum productia unei rachete AT ghidate moderne, si cred ca ar putea fi produs cap coada la noi. Ar fi si mai ieftin ca pret pe bucata, si ai putea lansa mai multe astfel de proiectile, la distanta mai mare si cu o cadenta mai mare, chiar si din pozitii mai dificile. Adica tu esti in spatele unui deal, in padure, dupa blocurile gri etc, si inamicul e tot asa dupa o coasta de munte, intr-o vale, dupa niste cladiri etc.

    Mai faci si un aruncator cu incarcare automata si in cateva minute ai lansat o salva de astfel de proiectile dintr-un TABC sau ceva echivalent, cu un echipaj de maxim 4 oameni, si ai distrus un pluton de tancuri inamice aflat la 10 km distanta, inainte ca aia sa apuce sa traga un foc sau sa stie ce i-a lovit.

    • admin says:

      Bombe de 120mm autoghidate care sa loveasca blindate exista deja: STRIX. Le lipseste insa capacitatea man-in-the-loop (in principal legatura de date, daca nu cumva si o camera CCD in caz ca senzorul IR nu e de ajuns). Dar la momentul asta n-ar trebui sa fie imposibil de realizat asa ceva.

    • admin says:

      Probabil va urma o alta postare exact pe subiectul aruncatoarelor, care sa trateze atat mobilitatea cat si cadenta de tragere dar intr-un mod mai neortodox.