IOR vinde, polonezii cumpara

RGP-40 cu IOR OS-40 GL - Sursa: armadninoviny.cz via @Ilie

RGP-40 cu IOR OS-40 GL – Sursa: armadninoviny.cz via @Ilie

Prima parte a stirii (via Jane’s) e in nota obisnuita: polonezii cumpara 200 de aruncatoare de grenade de 40mm, cu incarcator tambur, RGP-40 fabricate local de ZMT (Zaklady Mechaniczne Tarnow). RGP-40 pare un model “foarte inspirat” dupa celebrul Milkor MGL (Multiple Grenade Launcher), modelul sud-african fiind copiat, cu licenta sau nu, cam peste tot.

A doua parte e mai interesanta, RGP-40 urmand sa fie dotate cu echipamente de ochire romanesti, IOR OS-40 GL, de tip red-dot/reflex-vizor. E destul de greu de indentificat modelul pe site-ul IOR (catalogul complet aici) iar polonezii nu sufla un cuvant despre provenienta opticii asa ca cei de la Jane’s trebuie crezuti pe cuvant deocamdata.

Nu ramane decat de sperat ca din cei USD11.3k platiti de plonezi pe fiecare exemplar RGP-40 (200 de bucati pentru USD2.26mil), o cat mai mare parte vor ajunge la IOR.

Daca incercarea romaneasca de copiere a MGL a esuat cu ani in urma, macar sa iasa ceva profit de pe urma clonelor facute de altii. Si poate in timp romanii le vor lua exemplul si pe partea de productie a armei si cumparare/dotare desi nu sint mari sperante.

Both comments and pings are currently closed.

6 Responses to “IOR vinde, polonezii cumpara”

  1. Ilie says:

    Am inteles ca IOR a dat lovitura cu 5.8-40×56, deci baietii/fetele stiu ce fac pe acolo.
    Ce am vazut pana acum la polonezi sunt RGP-40 cu 2 variante de ochire: israeliene: http://www.defence24.pl/uploads/images/81e1ad54f457d0d316252884a8103781.jpg
    si IOR:
    http://www.armadninoviny.cz/domains/0023-armadninoviny_cz/useruploads/files/mspo2012/polsko_mspo_2015_big_29.jpg

    • admin says:

      Mersi pentru poza. E confirmarea ca IOR ar trebui sa-si updateze catalogul online dar banuiesc ca nu cumpara multa lume de la ei uitandu-se pe site ci prin diversi distribuitori deci impactul comercial e mai mic. Imagineaza-ti cum ar putea sa mearga lucrurile cu putin mai mult marketing (inclusiv sa se laude cu fiecare contract castigat) dar vb ta, probabil ca ei stiu mai bine ce fac pe acolo.

  2. Marius says:

    Produsele IOR se vindeau(nu mai stiu daca dar cred ca da)in SUA si nu numai sub marca Valdada, niste spanioli care luau/iau ieftin si vindeau/vind scump. Produsele IOR sunt apreciate asa ca nu inteleg de ce mai au nevoie de intermediari. Ceva parandarat probabil.
    http://www.valdada.com/brands/IOR%252dValdada.html?page=2&sort=featured
    A si FS (la trupeti e de domeniul SF) sunt echipati cu optica din SUA/Elvetia/Canada.

    • admin says:

      Desi cand vorbim de Romania ne gandim automat la parandarat, nu trebuie sa ne grabim la concluzii in cazul asta, exista motive serioase pentru ca o firma sa mearga prin intermediari. Un grup de vanzari (dar si de service/suport, ca se uita intodeauna de asta) implica niste costuri. Are sens sa mergi cu vanzatorii tai in pietele pe care le cunosti insa atunci cand te duci pe o piata complet straina (cum e SUA pentru romani, nu doar cazul IOR) atunci se pun in balanta cheltuielile directe fata de adaosul practicat de importatori/distribuitori.
      Ca sa inlocuiesti Valdada ar trebui sa inchei contracte separate cu fiecare retailer/magazin in parte, sa ai o politica de discount (pe care sa o si urmaresti), sa te duci la diversele targuri, sa-ti faci reclama pe toate canalele (daca le stii pe cele care sint importante), etc. E clar ca toate astea nu se pot face din Romania, iti trebuie prezenta in SUA. Deci IOR ar trebui sa-si deschida o filiala acolo, ceea ce nu-i imposibil avand in vedere ca e o piata importanta pentru ei, daca nu cumva cea mai importanta. Dar oamenii de acolo vor trebui platiti cu salariile de acolo, costurile vor fi pe masura deci pe undeva se echilibreaza balanta.
      Daca luam in calcul si ca in mod traditional firmele romanesti au stat cel mai prost la capitolul vanzari si marketing (“noi muncim, nu gandim”), incepe sa fie mai clar de ce s-a preferat sa se mearga printr-un partener/importator/distribuitor/etc…
      Sint firme mult mai mari decat IOR-ul, de fapt firme cu departamente de vanzari mai mari decat intreg IOR-ul, care prefera sa mearga pe anumite piete prin reprezentanti. Chestie de politica, se poate schimba.

      Cat despre FOS, am zis intotdeauna ca vom sti ca firmele romanesti au produse competitive atunci cand vor aparea in dotarea lor. E vorba inclusiv de promovare, daca romanii stiu ce e aia. Mai asteptam.

  3. […] generala de cautare a unui compromis mai bun intre bataia maxima si efectul la tinta. Recenta achizitie a aruncatoarelor de 40mm cu incarcator tambur de catre plonezi ar fi doar ultimul episod, respectivul tip de lansatoare devenind din ce in ce mai […]

  4. […] Sau polonezii vand si Romania cumpara (nu doar invers). […]