Doua pasaje extrase dintr-un articol publicat pe Contributors.ro de generalul maior(r) Iordache Olaru, intregul material putand fi citit aici:
“Vă invit să citiți comunicatele de presă în urma bilanțului de la ministerul apărării și pe cele care ne explică ce s-a discutat la ultimile două ședințe CSAT. Ca să fac referire doar la bilanțul recent de la MApN, pare că totul este sub control: armata este pregătită, din 2017 va primi un buget de 2 la sută din PIB, anul acesta se vor desfășura peste 120 de exerciții cu participare internațională, militarii sunt fericiți și au un moral ridicat, iar patriotismul lor este pavăză la fruntariile țării etc. Laconic, triumfalist și liniștitor pentru contribuabilul român care ar putea să creadă că armata este pe deplin pregătită să apere țara.”
“De asemenea, comunicatul este sec și sărac în detalii și nici nu stimulează interesul cetățeanului, altfel direct vizat, față de apărarea națională, care trebuie să se manifeste clar, ferm, organizat și informat temeinic în legătură cu acest domeniu vital pentru securitatea țării și a propriei persoane. În acest context, poate e nevoie ca și presa să se implice mai mult în diseminarea informațiilor, dar și în analiza datelor, asumundu-și rolul constructiv și pozitiv pe care îl poate avea și în acest domeniu.”
Greu de comentat ceva pe marginea articolului respectiv, poate doar ca s-a ajuns intr-un punct periculos in care asteptarile legate de transparenta depasesc cu mult oferta MApN, atat in forma cat mai ales in continut si tot ce mai lipseste e o scanteie in forma unei decizii gresite, accidentale sau nu. Sau un eveniment-incident care ar arata ca realitatea nu corespunde cu imaginea proiectata. “Verticalele” ce vor urma vor avea macar o parte buna, dand sansa unui nou inceput.
Comunicatele de presa nu sunt articole, chiar daca deseori comunicatele sunt prezentate ca stiri (in general, comunicatele de informare).
N-a spus nimeni ca ar fi acelasi lucru ci ca informatia insumata de pe toate canalele la dispozitia MApN este inadecvata. Ca forma dar mai ales ca fond. Comunicatele pot prezenta succint informatia de baza, ceea ce nu se intampla acum. Pentru povesti, pareri, etc exista presa militara unde se pot desfasura pe zeci de pagini sau ore intregi de emisie, daca doresc. In final exista conferinte de presa unde informatia completa poate veni din dosarul de presa. Dar daca informatia in sine lipseste, nu conteaza ce canale exista.
Putem trage si concluzia ca iohanis este un impostor care a tradat armata, dupa semnarea pomposului Pact pentru aparare cu monta care prevedea ca din 2016 sa se aloce 2% pentru aparare. Cum monta nu mei este in functia de premier si a fost inlocuit de catre alta persoana (numita ca sa nu spun impusa) asta nu inseamna ca nu mai are valabilitate din moment ce a fost semnat in calitate oficiala de presedinte si premier si nu ca persoane fizice la un pub.
Iar acei 2% in mod normal si corect conform angajamentelor luate la intrarea in NATO ar fi trebuit sa fie 2,38%.
Problema lipsei de transparenta transcede discutia referitoare la situatia punctuala, de azi, a armatei. Problema modului de comunicare tine de cultura institutionala si asta nu se schimba nici daca ar avea 3% sau 0.5%.
Doar ca exemplu, nu se cunosc nici un fel de detalii despre planuitele achizitii ce vor veni. Cel mult, MApN va publica o justificare post-factum a alegerii facute asa cum a fost cazul Spike si a TPS, ori asta nu se poate numi transparenta. La fel, nu se stie nimic despre rezultatele reale ale exercitiilor din ultimii ani. Mi-e greu sa cred ca totul a mers asa de bine pe cat se spune. Exemplele pot continua.
MApN nu are nevoie de 2% pentru a informa corect publicul despre situatia reala sau modul cum cheltuie fondurile, indiferent cat de mari sau mici ar fi ele.
Transparenta?! Pai uitati-va la ProPatria si vedeti acolo transparenta 🙂 , in rest ce vreti sa spuna MApN-ul ca sunt o structura care practic este, astazi cu totul inutila?! Ca nu-si pot executa nici macar misiuniile de baza?! Ca peste 80% din tot ce are roti sau senile in armata sunt defecte si bune de nimic?! Ca singura logica a acestei scheme de personal este plata salariilor?! Ca avem generali care nu conduc nimic, ca avem cel mai aamre numar de ofiteri superiori pe cap de soldat (subofiteri si militari) din intregul NATO?1
Presa militara?! Care…presa militara, aia care publica comunicate si interviuri penibile, care ridica osanale conducerii?! Desprea aia vorbim?
Cum sa ai transparenta daca armata de fapt isi ascunde neputinta si coruptia morala cu ajutorul secretului? Ce sa spuna, ca nu sunt in stare de nimic, ca generalii nostri sunt niste apatrici si slugi prea-plecate ale politicului?
Eu m-am tot ferit sa ating astfel de subiecte pe siteul meu, tocmai pt ca stiu ca mi-ar scapa boii-n lucerna si as scrie mai mult decat as dori…
Fratiilor, Romania nu are armata in sensul unei organizatii luptatoare, structurata si antrenata pt asta, are doar o armata pt timp de pace. Dusa saracu’ ne-a spus asta si noi am ras de el…
Scuze admin pt ton!
Banuiesc ca tonul e justificat in cazul asta, cam asta e realitatea.
In tara in care nimic nu functioneaza cum trebuie, armata se auto-evalueaza “de la exceptional in sus”. Ceva ma face sa cred ca nu e chiar asa. Oricum, lucrurile se vor schimba odata ce presiunea va creste.
Lucrurile nu se vor schimba prea curand. Intr-o societate putred de corupta armata, fiind o structura ermetica si birocratica, e ultima care se va schimba. Si o va face, daca, cu greu. Momentan, in mare parte, e doar un srl supradimensionat. Daca pe pagina MAPN ului se fac glume de cocalari cu Snoop Dog atunci presa militara nu exista, jenant e putin spus(Pro Patria e un fel de jurnal nord coreean in limba romana).
Putin optimism: ultimii care se vor schimba vor fi cei de la Externe. Deci MApN-ul mai are o sansa.
Nici unii nici ceilalti nu vor putea scapa de legile Naturii: schimbarea va fi proportionala cu forta aplicata. Deci daca nu ne place situatia de acum, trebuie folosit un ciocan mai mare.
Cat despre Pro Patria, imi aduce aminte de Tezaur Folcloric in echipament de camuflaj. Din pacate nu e vorba doar de Corul Armatei, cam toata lumea falseaza pe acolo.
Schimbarea poate surveni in mod normal sub forta imprejurarilor, a presiunii care ar trebuia sa genereze o contra-reactie, doar ca daca disolutia structurii militare este prea avansata, orice factor de tensiune extern va accelera descompunerea in loc sa intareasca sistemul.
Cam tot asa cum un om prea slab nu mai poate fi recuperat chiar daca il bagi pe perfuzii. Daca se trece de un anumit punct critic organisumul nu se mai poate regenera.
Acum, eu nu stiu cat de putred este cu adevarat sistemul nostru de siguranta nationala, cel mai probabil nici “el” nu stie, dar in mod clar nu suntem prea departe de punctul de unde nu mai exista speranta…
“Lasati orice speranta,voi ce care intrati(lucrati) aici”, citat aproximativ din Dante.
Nu e dracul chiar asa de negru. Lucrurile s-au mai miscat in ultima perioada: ceva achizitii, ceva exercitii si ceva “epurari”. Doar ca nu e suficient si e cam tarziu. Si e complet netransparent. Daca ar fi ceva de schimbat pe termen scurt, cam asta ar fi. Abia dupa aia poti vedea care e starea reala, sint convins ca ar fi multi gata sa vorbeasca despre probleme ceea ce ar fi primul pas spre rezolvarea lor.
Ce “Vremuri noi”…mai degraba “la vremuri noi, tot noi” 🙂
Nenea ala generalu’ dupa ce s’a vazut cu pensia in buzunar si scapat din sistem cred ca face misto de noi…
Cum adica “informat temeinic” 🙂 ?!
Ai vezi p’astia taindu’si craca de la supt, picioare?
Un om “informat temeinic” devine periculos incepe sa puna intrebari incomode si sistemul trebuie sa dea niste explicatii
Si raspunsurile sistemului ar putea fi fie sa continue cu limbajul de lemn ca de obicei fara ca sa informeze practic nimic, fie sa recunoasca situatia actuala din sistem
Cum nu au de gand sa recunoasca dezastrul, pt ca este complicat de justificat dezastrul atat de catre clasa politica cat si de catre militari in timp ce ei au mancat si continua sa manance anual niste miliarde pt “aparare”, se acopera cu secretul militar
Banii aia 2% din PIB se duc undeva insa nu se duc unde trebuie, se duc peste 70% in buzunarele lor ca solde si pensii, bani buni, viata linistita si sigura, restul pe carpit cele 10% care mai sunt functionale din fiarele vechi de 30-40 de ani pe care le folosesc drept suport ca sa’si justifice “activitatea”
Asa ca ce vreti sa recunoasca si sa “informeze temeinic” sistemul?
Ca nu sunt in stare sa mai asigure nici macar minimul de misiuni fara sa fie “ajutati”?
Ca este o mare teapa data cetateanului in valoare de 2% din PIB 🙂 ?
Incotro se duce sistemul?
Dpmdv e deja intr’o fundatura si in final tot or sa dea cu parbrizul in perete, parerea mea e ca mai carpesc ce se mai poate si ca trag de timp cat se mai poate
Este un sistem stufos si secretos (se acopera cu secretul militar si siguranta nationala) si mai ales nereformat
Dupa cum scrie nea generalul sistemul nu s’a mai reformat din perioada pre’aderarii la NATO
“necesitatea desființării unor structuri înființate în perioada de preaderare, care nu mai au nicio justificare acum, atât prin structură, misiuni/roluri, cât și prin subordonare” pai cum, vrei sa dispara posturile si functiile?
“– situația și prioritățile programelor majore de înzestrare;”
moarte in papusoi
“– dimensiunea structurii de forțe care ar trebui să aibă, sau nu, un număr limitat de poziții și pentru serviciul militar alternativ;”
aici e moartea mintii, de exemplu eu nu prea ma lamuresc ce fac cu 15000 de angajati civili, un angajat civil la 5 militari, nu e cam mult?
si ce fac cu structuri de forte dezarmate care nu mai au nici o perspectiva de a mai fi inarmate si echipate corespunzator
“-criteriile de avansare la gradul de general, care sunt în continuare în faza de experiment;”
ha ha, aici e de discutat, doctorate, avansari la misto, generali in izmene, generali sef de spital, generali cata fruza si iarba
“– problemele privind pregătirea rezervei;”
care rezerva…
ultimele generatiii care au satisfacut stagiul militar imbatranesc si nu i’au mai pregatit, cel mult i’au mai numarat de vreo 2-3 ori
si dupa aia ce sa faca cu rezerva, unde sa’i cazeze, ca unitatile militare le’au inchis samd, cu ce sa’i imbrace, ce sa le dea sa manance, cu ce sa’i transporte iar de armament pt rezervisti ce sa mai discutam, ca n’au armament ca lumea nici pt aia activii
“– starea infrastructurii;”
care este…
“– reforma din învățământul militar în concordanță cu cerințele realităților războiului modern și cu nivelul structurii de forțe;”
ce reforma sa mai faca si ce treaba mai au ei cu “realitățile războiului modern” daca n’au dotare moderna, ce sa faca cu elevii, sa’i puna sa citeasca din reviste online?
Nu cred ca or sa depaseasca 2% din PIB pt aparare
Si nici nu cred ca vor mentine 2% din PIB timp de 10 ani asa cum s’a “promis”, se mai coace asa usurel o mica recesiune precum o criza de astm, la prima tuse asmatica sau alte probleme economice se va taia intai de la aparare
Anyway, cei 2% sunt absolut insuficienti pt refacerea capacitatii de lupta pt actuala structura de forte in conditiile in care se duc peste 70% in buzunarele lor ca solde si pensii iar restul pe exercitii sau reparat tehnica de acum 30-40 de ani
Si atunci sunt doua 8tiuni:
– ori reduci structura de forte pana la un nivel la care mai poti spera ca o mai poti echipa si inarma vreodata, reducand cheltuielile cu personalul ca sa eliberezi fonduri pt achizitii
– ori o lalai in continuare cu structura care este si cu cheltuielile de rigoare, armata deprofesionalizandu’se in lipsa echipamentului modern si neavand “dinti” ca sa “muste”, reducerile se vor face treptat pe masura ce echipamentul isi va da obstescul sfarsit dupa 50-100 de ani de functionare
Se pare ca ei au ales a doua 8tiune, din motive de joburi, salarii, pensii, au ales armata pe post de protectie sociala si casa de pensii, adica teapa
Cum ar fi sa fie un sistem de genu’: daca 2% din bujet corespunde la 75k militari (+thspe mii de tivili), atunci x% din bujet (unde x<2) corespunde la...faceti voi socoteala.
Se aloca bani mai putini atunci ar trebui automat sa taie din posturi. Ceva imi spune ca daca s-ar adopta legea asta si i-ar lovi la
operatieposturi, Romania ar avea pentru totdeauna 2% pt aparare, in vecii vecilor amin. Pentru ca voturi. E singurul lucru care i-ar motiva.trebuie spart buboiul mapn-mai iar pentru asta este nevoie de vointa politica.
Da, se va intampla cand romanii vor avea destula vointa politica sa iasa in strada pentru asta.