Sezatoare, episodul 18

GÖKTÜRK-3 SAR Satellite System - Sursa: ssm.gov.tr

GÖKTÜRK-3 SAR Satellite System – Sursa: ssm.gov.tr

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed…

Se stie ca Romania isi propune cel putin la nivel declarativ constituirea unei grupari navale NATO la Marea Neagra. Una din principalele probleme ale unei astfel de scheme pooling&sharing ar fi contributia slaba a Romaniei si Bulgariei la respectiva flota, care ar trebui sa se numeasca mai exact Flota-turca-pusa-la-dispozitia-NATO de la Marea Neagra. Situatia in care un partener face pooling iar ceilalti sharing s-ar putea sa nu convina prea mult turcilor care n-ar avea prea mult de castigat de pe urma complicatiilor, fata de situatia actuala.

Turcia e jucatorul dominant la Marea Neagra din tabara NATO asa ca orice initiativa de cooperare ar trebui sa tina seama de interesele sale. O astfel de initiativa de interes pentru turci ar putea fi legata de construirea si lansarea unui nou satelit de supraveghere radar in mod SAR, Göktürk-3. Satelitul este construit de un consortiu format din cele mai puternice firme turcesti, TAI, ASELSAN si TUBITAK, are ca data de lansare estimata 2019 si reprezinta incercarea Turciei de a construi primul satelit militar de recunoastere proiectat local.

Principalul avantaj al senzorilor SAR este rezolutia imaginilor, atinsa indiferent de conditiile atmosferice care afecteaza in mod normal senzorii optici. Imaginile formate de senzorii moderni tip SAR au o rezolutie suficient de buna pentru a ajuta la identificarea si recunoasterea tintelor, nu numai descoperirea si urmarirea acestora.

TerraSAR-X, un satelit SAR comercial de mare succes - Sursa: dlr.de

TerraSAR-X, un satelit SAR comercial de mare succes – Sursa: dlr.de

 

Cum una din zonele in care Göktürk-3 va activa este cea a Marii Negre, e de presupus ca imaginile furnizate de el ar fi de interes si pentru Romania. Capacitatea ISTAR romaneasca la Marea Neagra e inca destul de “subtire”, sprijinindu-se mai mult pe radarele HFSWR si sistemul SCOMAR. Datele furnizate de Göktürk-3 ar putea completa “imaginea” dincolo de raza de actiune a SCOMAR, in regiunea unde HFSWR nu poate asigura identificarea tintelor. Nu e o solutie care sa inlocuiasca 100% niste platforme aeriene de supraveghere dedicate dar ar fi un salt de serios la acest capitol pentru Romania.

Ce i-ar iesi Turciei din afacerea asta? Deocamdata programul Göktürk-3 pare ca merge bine, fara sa fi fost publicate probleme majore pe care industria turca sa nu le poata rezolva. Chiar si in acel caz, e probabil ca turcii sa nu aiba nevoie sa apeleze la ajutorul romanilor. Raman banii ca principal mobil al cooperarii si aici Romania ar putea contribui cu o suma in contul “inchirierii” Göktürk-3. Schema este arhicunoscuta si foarte utilizata, asigurand accesul statelor fara sateliti proprii la astfel de date. Romania, de exemplu, are acces la imaginile luate de satelitul comercial TerraSAR-X (din nou SAR) al DLR/EADS Astrium (acum Airbus Defence and Space). Plata unei sume in schimbul unui asemenea serviciu nu ar fi deci o noutate.

Imagine a Sevastopolului furnizata de TerraSAR-X - Sursa: geo-airbusds.com

Imagine a Sevastopolului furnizata de TerraSAR-X – Sursa: geo-airbusds.com

 

Desi nu are legatura cu Marea Neagra, ar fi interesant de mentionat cazul Poloniei care incearca sa scape de dependenta fata de satelitii italieni COSMO-SkyMed care ii asigura imaginile radar la aceasta data. Polonezii au lansat un studiu de pre-fezabilitate pentru a stabili daca si cum va arata primul satelit SAR polonez, conducatorul proiectului fiind PZL „Warszawa-Okęcie” SA, parte a aceluiasi Airbus Defence and Space care a construit si TerraSAR-X. In paralel polonezii studiaza si posibilitatea cumpararii unui satelit de conceptie straina, gradul in care ar contribui industria locala fiind inca in discutie.

Asemenea proiectului NATO AGS (Alliance Ground Surveillance), colaborarea in domeniul impartirii datelor colectate de satelitii de supraveghere ar fi un domeniu de cooperare fezabil, in asteparea unicornului minunii gruparii navale NATO la Marea Neagra.

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Sezatoare, episodul 18”

  1. Ilie says:

    Sa tot ai un satelit de asta prin curte. Problema se pune cat costa operarea lui, ca preturi se mai gasesc pe forumuri.

    • admin says:

      Costul operarii ar trebui sa fie legat de pretul de achizitie avand in vedere ca trebuie amortizat, plus costul operarii statiei de la sol, nu cred ca asta ar fi exorbitant, plus ceva profit pentru operator. Per total scump dar daca s-ar imparti la trei sau mai multi poate ca si Romania si-ar permite.