“Am tot vazut avioane cu aripi mari si canard-uri mici dar avioane cu aripi mici si canard-uri mari, nu” ar zice Alice.
Un pic de magie aerodinamica de la scoala de vrajitori a lui Rutan. Proiectul unui avion ultrausor cu un motor de doar 18CP – de tipul la care trebuie sa faci liniste pentru a sti daca este pornit sau nu – ar fi plictisitor daca nu ar fi facut sa nu semene cu nimic existent la acea data. Data fiind 1977, acelasi an in care a fost lansat Razboiul Stelelor, Episodul IV – amanunt dat pentru a minimaliza din impact.
Quickie se numeste avionul si e greu de gasit numele romanesc al formulei aerodinamice dupa care a fost construit, un fel de biplan avant-plan sau canard invers-sesquiplan…Probabil vreun guru al taxonomiei aerodinamice stie raspunsul.
Doua lucruri uimitoare merita mentionate despre Quickie: s-ar fi vandut ca si colectie de piese/kit-plane in aproximativ 1.000 de exemplare si, asa cum decurge din primul punct, ciudatenia… zboara.
Nu e foarte clar ce-l tine in aer, suprafata aripilor fiind minuscula. Cel putin rezistenta la inaintare este mica. Este deci trumful aerodinamicii asupra motorului. Ca si cand ai zbura pe o matura propulsata de un ventilator de birou.
M-am tot intrebat daca podracer-urile ar avea vreo sansa aerodinamica de a fi apte de zbor. Acum e clar: ar trebui ceruta opinia lui Rutan.