“Am tot vazut avioane cu aripi mari si canard-uri mici dar avioane cu aripi mici si canard-uri mari, nu” ar zice Alice.
Un pic de magie aerodinamica de la scoala de vrajitori a lui Rutan. Proiectul unui avion ultrausor cu un motor de doar 18CP – de tipul la care trebuie sa faci liniste pentru a sti daca este pornit sau nu – ar fi plictisitor daca nu ar fi facut sa nu semene cu nimic existent la acea data. Data fiind 1977, acelasi an in care a fost lansat Razboiul Stelelor, Episodul IV – amanunt dat pentru a minimaliza din impact.
Quickie se numeste avionul si e greu de gasit numele romanesc al formulei aerodinamice dupa care a fost construit, un fel de biplan avant-plan sau canard invers-sesquiplan…Probabil vreun guru al taxonomiei aerodinamice stie raspunsul.
Doua lucruri uimitoare merita mentionate despre Quickie: s-ar fi vandut ca si colectie de piese/kit-plane in aproximativ 1.000 de exemplare si, asa cum decurge din primul punct, ciudatenia… zboara.
Nu e foarte clar ce-l tine in aer, suprafata aripilor fiind minuscula. Cel putin rezistenta la inaintare este mica. Este deci trumful aerodinamicii asupra motorului. Ca si cand ai zbura pe o matura propulsata de un ventilator de birou.
M-am tot intrebat daca podracer-urile ar avea vreo sansa aerodinamica de a fi apte de zbor. Acum e clar: ar trebui ceruta opinia lui Rutan.
“Rapidutzul” 🙂
Au umor.
Eh, au si de ce, ca se pricep sa si inoveze 🙂
Formula aerodinamica cica se numeste “tandem-wing” iar in alte domenii de “interes” un quickie mai inseamna si altceva si depinde cum te tocmesti cu cetateanca 🙂
Ce’l tine in aer, pai daca reuseste sa se ridice de la sol, si din poze se pare ca ar reusi, il poarta curentii de ‘colo-incolo ca pe barca 🙂
Eniuei, ciudatenia pare sa aiba suprafete de control pe ambele aripioare
Iar trenul de aterizare fixat la capetele aripii din fata mi se pare si mai ciudat, niste aterizari mai dure si stresezi si aripa sau macar imbinarea cu fuselajul, iara distanta de la elice la sol e cam mica. In tineretile mele am urcat in Zlin, planor si ca pasager in Vilga, in ciudatenia aia parca nu prea m’as urca 🙂
Se pare ca ti-au ascultat sugestia ref. la trenul de aterizare: exista o varianta cu tren “normal”, Viking Dragonfly.
Opinia lui Rutan in ce priveste pod-racer-urile a si zburat!
Se cheama PoNd Racer:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/6e/fc/85/6efc85c3821c5fdd12da479e800e4134.jpg
A “trisat” putin, inca are aripi. Niste motoare cu reactie si carenaje gen lifting body ar fi perfecte pentru a “juca” in urmatoarele episoade. La ce bugete de productie au, ma mir ca nu le-au facut pana acum. Si-ar scoate banii din vanzarile ulterioare.
Ceva de genul asta.