GLSDB la Dunare

Munitie Kosova - Sursa: yugoimport.com

Munitie Kosova – Sursa: yugoimport.com

Despre proiectul Boeing de a lansa SDB cu ajutorul rachetelor de artilerie standard NATO, am mai scris aici.

Sarbii sint deja acolo. Sau aici.

Bazandu-se pe experienta razboaielor civile, in care au fost folosite niste improvizatii de tipul celor vazute de curand in Siria, Yugoimport a inceput sa promoveze Kosova. Este practic varianta industrializata,  in care motoarele rachetelor de artilerie (tipul acestora nu e specificat dar posibil sa fie 262mm) sint folosite pentru lansarea bombelor de aviatie cu greutati cuprinse intre 100kg si 500kg. Mai mult, Yugoimport (probabil ar trebui sa se numeasca Yugoexport) spune ca se pot adapta inclusiv bombele aeriene ghidate laser de 100kg si 250kg, similare Lizard-urilor si Griffin-urilor israeliene din dotarea RoAF. Asta ar corecta din problemele legate de precizia loviturilor. Imaginile publicate indica existenta unui kit de aripi, ceea ce ar asigura un plus la raza de actiune de 12-50km in functie de incarcatura de lupta.

La acest moment nu e un sistem la fel de sofisticat precum GLSDB dar o evolutie viitoare care sa adauge ghidare GPS ar duce Kosova extrem de aproape de SDB-ul lansat de la sol al Boeing.

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “GLSDB la Dunare”

  1. Eroul Bula says:

    Cred ca ar merge, la fel de bine, si pe un motor de IMI Extra, ca tot zicem ca vrem sa cumparam rachete cu raza de 150km.
    Nu am vazut o diagrama a traiectoriei IMI Extra dar as putea banui ca atinge 120-125km la o altitudine de 25-27km de unde isi incepe coborarea spre tinta.
    De la 25-27km altitudine si cu o viteza intiala de cca 3Mach, un SDB250/SPICE250 ar putea plana in orice directie mai bine de 200km.
    Ar avea nevoie de o reconfigurare a aripilor pentru zbor supersonic dar cred ca ar merita incercata o combinatie de genul asta.
    In conditiile actuale, lansata de la cca 10 km altitudine si viteza subsonica, planeaza cca 100km.

    • admin says:

      Frumuseatea la Kosova sta tocmai in faptul ca au folosit doar componente existente minus kitul de aripi. Poate israelienii sa incerce ce vrei tu.

  2. stelian says:

    mai tre’ sa si mearga ca asa pe un motor de racheta de MLRS poti sa-l legi si pe Copilu’ Minune si zboara dar nu prea stii unde cade. Problema e precizia ca motorul ala impinge orice.

    • admin says:

      Ei zic ceva de genul:
      GUIDANCE
      1st phase: The program guidance
      2nd phase: The modified pursuit guidance

      De unde s-ar putea intelege ca in prima faza ar fi vorba de ghidare inertiala. Exista insa fel si fel de senzori INS, de calitate mai buna (doar ca exemplu girolaserul sau giroscopul mecanic, foarte scumpe) sau mai putin buna (restul). Nu e clar ce au folosit la Kosova dar ei cred ca precizia ar fi suficient de buna pentru a ajunge in faza a doua, ghidarea laser. Cum nu s-au anuntat exporturi, nu stim daca chiar asa si e.

  3. gsg9 says:

    Pana la urma e doar o modalitate sa ridice in aer bombardeaua aia, astia au avut eXXXperiente hardcore cu americancii unde n’au putut sa mai faca mare lucru cu aviatia proprie si au ramas stresati precum polacii cu rusii, deci daca n’ai aviatie atunci le arunci bombele in cap cu prastia

    Insa dupa ce ajunge printre aeri bombardeaua aia trebuie ghidata cumva: tinta e iluminata cumva: “Higher accuracy on the illuminated target.”

    Probabil de la sol de catre vreun operator specops, sau dintre aeri daca ai totusi vreun avion care poate sa zboare pe acolo atarnat de un container gen Litening

    • admin says:

      Mai stiu pe unii care nu ar avea prea mari sanse cu aviatia intr-o situatie asemanatoare.

      Pana la urma daca exista observatori de artilerie cu telemetre laser, n-ar fi chiar asa de mare saltul pana la marcatoarele laser.

      • gsg9 says:

        Astea’s solutii de disperati ramasi cu stocuri de bombe si fara avioane 🙂

        Mai zboara vreun MiG pe la aia? Ca ORAO nu stiu ce branza mai face prin 2016, mai degraba daca atarni 4 bombe de el si reusesti sa’l dai in tinta cu tot cu avion

        Aici noi stam mai bine, avem 12 Lancer, 12 Lizard si 12 Opher, deci la o iesire am scapat de grija munitiei neutilizate

        In halta ordine de hidei 2 Imperial Destroyers au haterizat la CTA, deci cat e Imperiul pe aici no worries

        http://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/premiera-nationala-avioanele-f22-raptor-au-aterizat-pentru-prima-data-pe-aeroportul-mihail-kogalniceanu-galerie-foto-591626.html?imagini=1

        Iara Farsele Ha-ha-eriene Romane si’au adus si ele toate interceptoarele pe pista. Nu le’a luat mult timp ca’s numa doua. Si poate nici nu zboara, decat impinse.

        • admin says:

          “Astea’s solutii de disperati ramasi cu stocuri de bombe si fara avioane” – vorbim de sarbi sau de romani? Ca se face confuzie…

          Da, a venit 10% dintr-un sfert de escadrila de TIE fighters sa protejeze Steaua Mortii de pe orbita Craiovei.

          • gsg9 says:

            De sarbi bre, de sarbi, ca de romani am precizat deja, noi n’avem excedente d’astea bugetare, la noi la 12 Miguroase – 24 de boambi, o iesire si gata.

            Si ce mai raman vin fetele din Ha-ha-ha-viatia militara cu IAR99urile

            Si dupa aia si de’ar avea depozitele pline de boambi in afara de Eroul Bula la ai nostri nu s’ar stresa nimeni sa gaseasca vreoa alternativa la catapultele romane

            Or maybe numai pt vreo teza de doctorat ceva, la genul “Studiu privind lansarea in conditii de siguranta in poligon a bombelor de aviatie expirate folosind rachetele de artilerie cu motoare cu combustibili expirati ca solutie alternativa la MiGurile expirate” scrisa de Gen.Maior Doctor Expirat-Michiduta Bengescu

            Nu conteaza cate sferturi de percent de escadrila de Imperial Destroyers or Tie-Fighters au checked in la CTA, conteaza doar ca the Dark Side of the Force is with U.S. si ca rebelii aia mici si verzi din Crimeea or s’o simta 🙂

            • admin says:

              Dar daca-or fi doar vreo 3-4 MiG-uri operationale atunci ajung bombele pentru mai multe iesiri. Razboiul se prelungeste. Rusii nu se astepta la o asemenea lovitura maiastra de planificare strategica.

              Nu glumi cu studiile ca parca vad ca o sa apara. Ma mir cum inca n-au remarcat potrivirea perfecta a SA-2 pentru sol-sol, ca doar la irakieni a “functionat bine”. Sau poate nu.

              Cei mici si verzi joaca acum intr-un nou film, Rogue One ii zice. Cred ca deja ruleaza dar nu ne-am dat noi seama, probabil la cinemaurile underground.

          • gsg9 says:

            Eu nu glumesc bre, asa vorbesc eu serios 🙂 🙂

            La faza cu SA-doiu problema e ca astia le au pe lista de inventar la hapararea hanti’haeriana pentru hanca vreo 20 de ani, au facut “studii de folosire in poligon in conditii de siguranta cu compustibili expirati cu continut de apa peste limita admisa”, si asta nu e la misto, am citit pe la atttttcccccmmmmmmm pe undeva pe site la rapoartele alea de hactivitate

            De remarcat potrivirea or fi remarcat’o, c’au scris Zgureanu si Eroul romane pe RoMil pe domeniul asta si se pot intelege cu ei la drepturile de autor

            Insa cat mai stau 20 de ani pe inventar la hapararea hanti’haeriana nu le pot folosi ca balistice, dupa aia or vedea ei

            Parca au mai bagat poze la linkul ala cu Imperial Destroyers: la ultimul grup de poze, acolo jos, e huna muheres din politia militara imperiala care ne pazeste MiGul, ala din poza de langa F22, il pazeste sa nu evadeze sa se duca sa bombardeze Sevastopolul de capul lui, cred ca d’aia au venit astia p’aici, sa se tzina la noi sa nu’i macelarim pe amaratii aia prin Crimeea si sa declansam WWIII singuri de capul nostru

            In rest toata lumea a facut poze cu toata lumea, happy days

            • admin says:

              E ca la urs acolo. Tot e bine ca au adunat pe toata lumea, i-au pus pe doua randuri sa vada si ei cum e sa ai aviatie. Tocmai a crescut forta aviatiei RoAF(+prietenii) cu vreo 4-5.000%.

              The Force