Un fragment din lucrarea “INGINERII DE AVIAŢIE DE LA I.A.R. BRAȘOV“, din capitolul dedicat lui Radu Emil Mărdărescu:
“Cele mai însemnate realizări ale sale au fost: motorul prototip IAR-1500 și motorul prototip IAR-7 M, amândouă cu performante deosebite. În 1938 a propus proiectarea unui motor de 14 cilindri în stea dublă, de 1.500 CP, răcit cu aer. S-a format un comitet de analiză a principalelor soluții constructive.
Astfel, s-au făcut probe de 500 de ore pe un monocilindru pentru verificarea arderii și a pistoanelor, iar compresorul a fost încercat pe bancul de probe 1.000 de ore. Proiectul acestui motor a fost înaintat Ministerului Aerului și Marinei, care nu a aprobat suma de 4.000.000 lei pentru realizarea prototipului. Uzina Gnôme-Rhône, aflând de proiect, l-a cerut în baza conventiei de licență. Uzina franceză a produs motorul, pe care l-a livrat apoi germanilor, ce ocupaseră între timp Franța. Cu aceste motoare, germanii au echipat avioanele de vânătoare FockeWulf 190 D9 și avionul de transport Gigant (echipat cu șase asemenea motoare).”
Este evident vorba despre celebrul IAR-1500, motorul ce ar fi trebuit sa inlocuiasca K14 de 1.025CP al IAR-80. Istoria sa reala, documentata, este invaluita in mister asa ca e loc de imaginatie. In povestea de mai sus apar toate miturile fundamentale ale baladei: romanul genial, stapanirea haina si strainii hrapareti. Mandrie, frustrare, revolta, dezamagire, jale toate sentimentele pe care se poate construi un hit in topul baladelor.
Exista insa niste probleme, chiar trecand peste contradictia evidenta intre “…realizări ale sale au fost: motorul prototip IAR-1500…” si “…nu a aprobat suma de 4.000.000 lei pentru realizarea prototipului“.
Continuare…