Sau how the mighty have fallen.
Refuzati de israelieni si nesiguri de alternativa franceza – jocul la mai multe porti al galilor ii baga pe toti in ceata – rusii trebuie sa se reorienteze spre un furnizor surpriza in domeniul UAV-urilor MALE: …Emiratele Unite.
Pe scurt: Rusia testeaza UAV-urile United 40 produse de o companie cu sediul in Abu Dhabi, Adcom Systems. Asa zice Jane’s.
Recapituland pe indelete cele trei noi mistere ale lumii:
1. Emiratii emiratezii emiratinezii arabii din Emirate produc UAV-uri MALE?
2. Rusia, cu o traditie aviatica de la pasopt, le testeaza adica le gaseste, cel putin din brosuri, superioare ofertei interne. E o gluma? Si daca da, cine rade de cine?
3. Visul excelentei tehnologice arabe e superb dar sa revenim la realitate: cine e in spatele Adcom?
Pentru a pune lucrurile intr-un context, inca de la primul zbor al United 40, in 2013, Rusia a vrut sa le cumpere, testarea si intrarea in dotare fiind amanate dar acum lucrurile parca incep sa se miste.
United 40 a inregistrat de atunci o evolutie interesanta, existand cateva modele din ce in ce mai perfectionate insa anumite date de prezentare pot fi privite cu ceva suspiciune: primul model era propulsat de un singur motor cu patru cilindri Rotax intr-o configuratie hibrida si era capabil de performante interesante – autonomie de 120 de ore, o greutate gol de 520kg, capacitate a rezervoarelor de 900 de litri, un MTOW de 1.500kg dar si o sarcina utila de 1.000kg (!!!). Datele sint furnizate chiar de catre producator.
UAV-ul ar dispune de patru piloni/nacele exterioare pentru acrosarea munitiilor cu o greutate maxima de 100kg fiecare si de un lansator rotativ intern.
Urmatorul model, sau Block 5 asa cum il numeste producatorul – ca se pari profesionist trebui sa-i copiezi pe profesionisti – are deja doua motoare Rotax sub aripi si nu e deloc clar ca ar pastra propulsia hibrida care a atras atentia la modelul original. Daca da, adica nu, de ce?
Al treilea, Block 6, este o versiune speciala anti-submarin: are/va avea capacitatea de a lansa balize acustice si acroseaza o singura torpila usoara. UAV-ul este dezvoltat in cooperare cu Finmeccanica WASS (Whitehead Alenia Sistemi Subacquei) asa ca torpila este fie ultramoderna MU90 fie mai vechea A244. Autonomia de 16 ore in configuratie de lupta este cu sigurata respectabila.
Pana la elucidarea autenticitatii performantelor citate nu se poate lansa si traditionala intrebare: noua ce ne lipseste? Ca de hot air nu duce lipsa nici Romania si (nu) e vorba de baloane de sapun.
Noua ne lipsesc printii cu cearceaf in cap pe cai albi. Nisip avem si la mare si la Dabuleni. Petrol de asemenea….
Mai bine lipsa. De printi cu cearceaf in cap ca petrolul e bun.
Aha……daca pana la urma ii refuza si astia, sa vezi tu cum ajung sa se roage de ARCA sa le vanda drona aia a lor! 🙂
Baiatul rau al clasei nu mai e invitat pe la petrecerile cool, iar acum se multumeste si cu vizite diurne la clubul tocilarilor, la una mica…..de SAH! 🙂 mdddaaaaa…..cool!
Asa se intampla cand faci pe turbatu’.
Ehh,sa nu ne grabim cu concluziile.Tot ce e facut in Emirate e facut cu ingineri vestici.Nu as scoate nici micul popor evreu din schema.
Interesul arabetilor e Iran=hate.Pt asta Israel si EAU=love.Iar dolarii sunt verzi in orice limba 😀
Baietii de la GRU au fost harnici.
Ar fi o cale interesanta de scurgere de tehnologie, Israel->UAE->Rusia daca filiera directa a fost blocata.