Archive for June, 2016

Piratul polonez e Corsarul ucrainian

Piratul de la ZM Mesko - Sursa: Remigiusz Wilk via altair.com.pl

Piratul de la ZM Mesko – Sursa: Remigiusz Wilk via altair.com.pl

Sau urmarea episodului 8 din seria La altii se poate, unde era vorba de o noua racheta antitanc poloneza care sa fie mai ieftina decat Spike si care sa inlocuiasca rachetele antitanc portabile sovietice.

Desi Polonia produce Spike in licenta deci achizitionarea lor ar fi in mare parte o afacere locala – spre deosebire de Romania care trebuie sa le importe – pretul ramane destul de ridicat asa ca pentru a completa inzestrarea infanteriei ar fi nevoie de o racheta mai ieftina. Si cum cea mai mare parte a costurilor se concentreaza pe echipamentele sistemului de ghidare, rezulta ca cea mai buna solutie ar fi o racheta mai “proasta”, ghidata de la distanta. Intr-un fel, o descendenta directa din Maliutka si Fagot pe care de altfel le va si inlocui.

Luna aceasta a fost prezentat un mockup al viitoarei rachete, dezvoltata de ZM Mesko si cunoscuta ca Pirat. Numele e oarecum ironic, probabil involutar, avand in vedere ca racheta este dezvoltata in cooperare cu ucrainienii de la Luch si se bazeaza un produs al acestora numit Corsar.

Continuare…

Discret, episodul 4

"Fluturas" PSYOP britanic folosit in Afganistan, textul este: "Night is no refuge for the terrorists Justice does not sleep" - Sursa: psywar.org

“Fluturas” PSYOPS britanic folosit in Afganistan, textul este: “Night is no refuge for the terrorists Justice does not sleep” – Sursa: psywar.org

Un fragment dintr-un articol foarte interesant al Q Magazine, “Românii conduc războiul psihologic în Afganistan:

Am început inițial în 2003 printr-o contribuție cu 2 ofițeri în cadrul unei brigăzi multinaționale. Ulterior, am parcurs diverse poziții intermediare până când am ocupat în 2012 funcția de comandant al elementului PSYOPS la nivel întregului teatru de operații, comandând un serviciu multinațional încadrat de peste 17 națiuni și administrând un buget anual de aproape 16 milioane €. În prezent deținem comanda în Afganistan pentru tot ce înseamnă operații psihologice.” Intregul articol poate fi citit aici.

Acelasi subiect este tratat intr-un articol pe site-ul Fortelor Terestre.

Mai multe informatii despre activitatile PSYOPS ale Coalitiei in Afganistan pot fi gasite aici.

Si un articol de referinta, ca de obicei, despre evolutia PSYOPS din Marea Britanie poate fi citit pe TactiqThink.

Franta e ca Romania

FAMAS, realizare franceza dupa un sistem unguresc - Sursa: Wikipedia.org

FAMAS, realizare franceza dupa un sistem unguresc – Sursa: Wikipedia.org

Nu pot atribui exact sursa dar se zice ca francezii ar fi tot un fel de romani care au prins insa o repartitie mai buna.

Asa cum se anuntase de mai mult timp, Franta va inlocui din dotare armele de asalt FAMAS. Pentru a stabili contextul comparatiei, Romania nu are in plan o asemenea schimbare, cel putin in mod oficial.

Francezii organizeaza in perioada asta testele intre concurentii acceptati, a caror lista este deja cunoscuta. Lucrul asta ar provoca un atac de panica MApN-ului, francezii de la DGA fiind clar incapabili sa pastreze secretul unei achizitii publice asa cum fac in modul cel mai profesionist colegii lor din Romania. De exemplu, nici acum nu se stiu criteriile pentru care au fost selectionate G-36 sau SIG-urile care au intrat in dotarea Romaniei. Sau care au fost rezultatele testelor comparative fata de armele existente, presupunand ca au existat asemenea teste serioase si nu doar “incercari”, asta in cazul in care cineva de la Cugir se hotaraste sa vada la ce capitol ar avea de lucrat. Ca cei de la Cugir nu vor asta deocamdata, e alta discutie.

Pe lista scurta a francezilor au incaput doar germanii de la HK cu HK416, belgienii de la FN cu SCAR, italienii de la Beretta cu ARX160, germano-elvetienii de la SIG cu 516 sau MCX si, surprinzator, croatii de la HS Produkt cu VHS-2. Marii absenti ar fi deci cei de la Cugir cu noua arma de asalt romaneasca. Sarcasm-off. Cel putin, nici un derivat al AK-ului nu a fost admis in competitie deci Cugirul are alibi-ul ca francezilor nu le place AK-ul altfel sigur l-ar fi ales pe al lor. Sarcasm-definitely-off.

Continuare…

Capsunarii

Un inginer roman infiinteaza o companie aero si produce avioane electrice. In Germania.

So you wanna…

For illustration purposes only - Sursa: ziuaconstanta.ro

For illustration purposes only – Sursa: ziuaconstanta.ro

…lower your fuel consumption.

Ce faci cand ai niste nave propulsate de turbine de gaze si rezervoarele se golesc mai repede decat tribunele cu suporteri romani dupa meciul cu Albania?

Mai intai trebuie stabilit ca nu e vina turbinelor, ca tehnologie: raman in continuare favorite ca sursa de putere pentru propulsia noilor navelor militare.

Ca o paranteza, niste vesti din eternul razboi intre RollsRoyce si GeneralElectric, gigantii care domina piata turbinelor navale – e vorba de piata vestica pentru ca cea estica tocmai a decuplat producatorul de cumparator.

Asa cum spuneam aici, RR si GE sint umar la umar in cursa pentru noi contracte si unul dintre cele mai mari este cel al italienilor pentru cele sapte viitoare nave de patrulare multifunctionale (PPA), castigat de GE cu clasicele LM-2500 . RR a primit un premiu de consolare, turbina MT-30 (derivata din aero Trent 800) urmand sa fie instalata pe o nava de asalt amfibiu (LHD) si nu au de ce sa fie nemultumiti, suma incasata pentru singura nava LHD, de EUR20mil, fiind aproximativ jumatate din cat incaseaza GE pentru cele sapte PPA. Atat PPA-urile cat si nava de asalt sint construite de indragitul cuplu italian Fincantieri si Finmeccanica(prin Selex ES), ultimii fiind prezenti si in competitia pentru modernizarea fregatelor romanesti.

Continuare…

La altii se poate, episodul 23

WB FlyEye la standul Safran - Sursa: IHS/Huw Williams via Jane's

WB Fly Eye Electronics la standul Safran – Sursa: IHS/Huw Williams via Jane’s

Succes pentru polonezii de la WB Electronics: Safran a ales mini UAV-ul polonez Fly Eye pentru a fi baza unei oferte pentru armata franceza.
Alegerea a fost facuta in urma unei competitii la care ar fi participat cinci alti concurenti, zice Jane’s.

Cea mai importanta caracteristica a Fly Eye in viziunea Safran ar fi fost capacitatea de a fi lansat fara ajutorul vreunei catapulte, ceea ce ar simplifica logistica. Exista desigur si alte mini/micro-UAV-uri care pot fi lansate din mana dar Fly Eye este unul dintre cele mai grele UAV capabile de asa ceva.

Un alt element inedit al Fly Eye e modulul de observatie care este largat cu o parasuta inainte de aterizare, pentru a proteja electronica de socul aterizarii.

Primul gand e fireste la SACT-5/5E Boreal, mini-UAV-ul romanesc similar Fly Eye a carei dezvoltare a fost asa de greoaie incat nu mai pare a se finaliza vreodata intr-un produs de serie.

Continuare…

Cum sa construiesti un AK mai bun

Colt Model 703 - Sursa: sadefensejournal.com

Colt Model 703 – Sursa: sadefensejournal.com

O comparatie intre doua solutii diferite, aduse de doua companii la fel de diferite arata totusi o idee comuna de a imbunatati sistemul de imprumut de gaze cu piston.

Motivatia a fost de altfel aceeasi, conversia platformei AR-15 la mecanismul de actionare prin piston fiind o idee aproape la fel de veche ca si realizarea AR-15 in sine. Din gramada de firme care au incercat conversia, greu de gasit doua mai diferite intre ele ca PWS, o mica intreprindere de entuziasti, relativ recenta pe piata si Colt, o “institutie” care produce AR-15 inca de la inceput – sau de cand au cumparat proiectul de la Armalite in anii ’60, tot aia e.

Si nu mai tarziu de sfarsitul anilor ’60 Colt a prezentat Model 703, o conversie a AR-15 la functionarea cu piston cu cursa lunga dar cu o inovatie interesanta: pistonul nu era atasat rigid de port-inchizator, precum la AK-47, ci articulat. La momentul acela problemele cu impact major ale AR-15 erau pe cale de a fi rezolvate intr-un mod “good enough for government work” desi cele fundamentale vor ramane insa raportul cost (al introducerii in serviciu) vs beneficiu arata defavorabil pentru Model 703 asa ca proiectul a fost ascuns intr-un sertar.

Continuare…

Germanii s-au tinut de cuvant

Au promis un nou tun de 130mm si au venit cu el la Eurosatory 2016.

Si nu e doar o macheta, tunul este functional si va incepe in curand programul de teste.

Nici nu mai lasa loc la interpretari, din prezentarea Jane’s fiind de retinut: APFSDS…backfitted to existing MBTs…Armata T-14.

Asta e probabil cea mai frumoasa muzica pentru cumparatorii seriosi, cum ar fi polonezii. De partea cealalta rusii iau notite.

Cat despre romani, nothing to see here, move along. E cel mult un nou concurent la jocul preferat “Il vrei la MApN?“: TR-2000 pe sasiu de TR-125, turela de Leopard 2 cu noul tun de 130mm, joc care va tine pana in 2025 cand in sfarsit Romania va cumpara Leo2A4 la mana a treia. A caror modernizare va incepe in jur de 2035-2040.

Modernizarea fregatelor. Despre costuri. Episodul 2

MCMV48 - Sursa: luerssen-defence.com

MCMV48 – Sursa: luerssen-defence.com

Nu e voba chiar de fregate dar un contract recent castigat de unul din competitorii pentru modernizarea fregatelor T22 este inca o indicatie pentru nivelul costurilor in domeniul naval.

Thales a castigat contractul pentru modernizarea a doua nave vanatoare de mine thailandeze, din clasa Bang Rachan. Cele doua nave au fost construite in anii ’80 de santierul german Lurssen, cunoscute intern ca MCMV48.
Thales anunta ca modernizarea va cuprinde o serie intreaga – destul de vaga – de echipamente, insa conform Jane’s partea cea mai importanta va fi constituita de un nou sonar pentru localizarea minelor si un CMS specializat MCM, M-CUBE iar valoare contractului s-ar ridica la EUR70mil. Modernizarea nu are deci nimic extraordinar iar navele sint mici, cu deplasament sub 500 de tone.
Fara a minimiza costurile restului echipamentelor (propulsie, navigatie si comunicatii), suma da o idee asupra minimului absolut care ar fi de asteptat in cazul unor asemenea modernizari.

Cine n-are boscheti, sa-si cumpere