O comparatie intre doua solutii diferite, aduse de doua companii la fel de diferite arata totusi o idee comuna de a imbunatati sistemul de imprumut de gaze cu piston.
Motivatia a fost de altfel aceeasi, conversia platformei AR-15 la mecanismul de actionare prin piston fiind o idee aproape la fel de veche ca si realizarea AR-15 in sine. Din gramada de firme care au incercat conversia, greu de gasit doua mai diferite intre ele ca PWS, o mica intreprindere de entuziasti, relativ recenta pe piata si Colt, o “institutie” care produce AR-15 inca de la inceput – sau de cand au cumparat proiectul de la Armalite in anii ’60, tot aia e.
Si nu mai tarziu de sfarsitul anilor ’60 Colt a prezentat Model 703, o conversie a AR-15 la functionarea cu piston cu cursa lunga dar cu o inovatie interesanta: pistonul nu era atasat rigid de port-inchizator, precum la AK-47, ci articulat. La momentul acela problemele cu impact major ale AR-15 erau pe cale de a fi rezolvate intr-un mod “good enough for government work” desi cele fundamentale vor ramane insa raportul cost (al introducerii in serviciu) vs beneficiu arata defavorabil pentru Model 703 asa ca proiectul a fost ascuns intr-un sertar.
A fost reinviat cu ocazia competitiei pentru dotarea fortelor speciale americane, Colt intrand in competitia SCAR cu trei modele. Competitia a fost castigata pana la urma, asa cum se stie, de proiectul FN. Proiectul Colt cunoscut ca SCAR Type C a fost o evolutie a Model 703, americanii pastrand ideea de articulare a pistonului insa migrand de la cel cu cursa lunga prezent la Model 703 la unul cu cursa scurta.
Se poate vedea mai clar din imaginea urmatoare articularea pistonului la imbinarea cu tija de actionare a port-inchizatorului, evident neatasata de acesta din urma.
Desi a pierdut competitia SCAR, proiectul Colt SCAR Type C a fost dezvoltat mai departe si a intrat recent in productie de serie, rezultatul fiind cunoscut drept LE6940P Advanced Piston System sau P0923 Advanced Piston Carbine. Motivul adoptarii articulatiei este descris de Colt: “…unique articulating link piston (ALP) operating system that reduces the inherent stress in the piston stroke by allowing for deflection and thermal expansion.”
Intra in scena Primary Weapons Systems, o firma mult mai noua pe piata si care si-a permis un numar de experimente facute intr-o succesiune foarte rapida, asa cum doar o firma mica poate sa faca, pentru a ajunge la un produs viabil. Scopul PWS era de a imbunatati platforma AR-15 asa ca primul lucru a fost evident incercarea conversiei la functionarea cu piston dar initial a fost vorba de unul cu cursa scurta, de tip “valva”, relativ similar cu cel folosit de FN SCAR.
In mod paradoxal PWS a parcurs drumul invers fata de Colt, trecand de la pistonul “scurt” la cel “lung” intr-un sistem extrem de similar vizual cu cel al AK, care ar asigura reducerea numarului de componente si socul inerent functionarii pistonului cu cursa scurta. Sistemul incercat a fost deci aproape identic AK, dupa cum il prezinta brosurile PWS dar cu o mica diferenta: pistonul era atasat tijei in mod articulat, aducand cu sistemul folosit de Colt.
De remarcat diferenta de dimensiuni intre port-inchizatorul PWS si cel folosit de AK-47, chiar si luand in considerare diferenta de calibru.
Se vede mai clar capul pistonului atasat printr-o articulatie separabila, tip “slot”, un element de diferentiere fata de AK mai greu de identificat la o prima vedere. Ar putea fi inca un episod din ciclul “Cand AR-15 fuzioneaza cu AK-47” insa de data asta e vorba de ceva mai mult.
Acest prim sistem nu a stat mult in oferta PWS, desi a fost vandut intr-un numar de exemplare, acestia scotand familiile Mk1 (5,56mm) si Mk2 (7,62mm), cunoscute mai apoi ca Mk1/Mk2 Mod 0 pentru a fi deosebite de urmatoarele “generatii” Mk1/Mk2 Mod 1 si recentul (doar-)Mk1 Mod2.
Cea mai interesanta inovatie a fost cresterea in lungime a pistonului, articulat printr-un sistem cu ax nedemontabil. Mica modificare are insa o insemnatate mult mai mare decat pare la prima vedere, imbunatatirea adusa sistemului AK fiind majora. In plus, Mod 1 va readuce sistemul de atasare a pieselor de tip “slot” demontabil pentru a permite inlocuirea manerului de armare care culiseaza pe tija.
PWS a incearcat sa vina cu o noua implementare a unei idei destul de in voga in lumea “pistoanelor” si anume distributia impulsului pe o perioada mai lunga. Pana cum, indiferent daca era vorba de pistoane cu o cursa lunga sau scurta, perioada in care gazele de ardere exercitau presiune asupra pistonului era scurta. Acesta e de altfel si cazul AK-ului.
Extinderea acestei perioade inseamna o functionarea mult mai “lina” a mecanismului, imbunatatind fiabilitatea, precizia dar si reculul simtit. PWS nu sint singurii care au explorat conceptul, pe piata existand o serie de arme proiectate dupa aceeasi idee dar mecanismul PWS este cel mai apropiat de cel al AK-ului de unde si posibilitatea de a “re-importa” realizarea direct in lumea AK.
Pentru asta e necesar ca tubul de gaze, care exista mai mult cu numele la AK, sa isi ideplineasca functia pe care o implica denumirea, fanta de evacuare a gazelor sa fie mutata mai in spate si evident sa fie adoptat un piston articulat. Un asemenea aranjament ar permite deszavorarea sub actiunea directa a presiunii gazelor, forta aplicata inchizatorului nemaidepinzand de inertia port-inchizatorului, implicit masa acestuia din urma putand sa scada fara implicatii negative asupra fiabilitatii dar cu imbunatatirea celorlalte caracteristici.
Evident, diferenta intre AK-ul de Cugir si PWS nu se rezuma doar la idei noi ci se reflecta inclusiv in pasiunea echipei tehnice si modul de organizare al productiei.
Ok, si in modul de prezentare adica marketing, care lipseste si el Cugirului. Sau poate e mai bine asa, deocamdata.
Slabe sperante ca noua arma de asalt romaneasca, care-nu-e-aia-de-5,45mm, sa beneficieze de pe urma ideilor deja testate si puse in aplicare de alte firme – pentru o mica schimbare in atitudine, acele firme ar trebui sa fie considerate concurente pentru Cugir, macar la nivel de intentie – dar de aici trebuie trasa concluzia ca armamentul usor e inca un domeniu in care se inoveaza iar dezvoltarea continua.
Scuza “nu aducem nimic nou pentru ca nu exista nimic nou. De 50 de ani.” e doar atat, o scuza pentru propria incapacitate.
Desi pare doar o critica de la distanta, acelasi lucru e sustinut si de oamenii implicati activ acolo (extrase dintr-un articol cugirinfo.ro din 2013):
“Uzinele din Cugir trăiesc cel mai mult din clienţi tradiţionali care încă ne mai păstrează drept furnizori, şi din produse “clasice“, ponderea produselor noi fiind foarte mică.
Asta ţine şi de conceptul managerial de la nivelul entităţii economice: exista tendinţa unora de a se mulţumi cu puţin şi a nu avea interes pentru viitor, şi sincer nu vreau să jignesc sau să fac reproşuri, este doar o constatare personală, cred că s-a ajuns la un nivel prea mare de blazare de dezinteres mai ales că aşteptăm comenzi, contracte din partea Romarm dar ieşim în întâmpinare doar atunci când ne convine.
Şi ca să punem punct şi speculaţiilor de orice natură trebuie să se cunoască că există comenzi, există şi restanţe la comenzi, există şi reclamaţii calitative care induc costuri.
La Fabrica de Arme nu am cunoştiinţă de vreun produs nou, acest lucru fiind un risc asumat de actuala conducere.
Deocamdată flexibilitatea în producţie este inexistentă, producţia fiind anchilozată în manufacturarea vechiului, dar rezistentului AK în diversele sale forme. Am discutat cu directorul general al FAC şi cred că este în asentimentul meu că dacă nu apar produse noi situaţia nu se poate îmbunătăţi substanţial. Un scenariu de groază ar fi schimbarea legislaţiei în SUA, lucru care s-a întâmplat deja în două state americane care nu mai permit importul de arme tip AK, sau dacă s-ar deschide importurile din China etc. lucru pentru care în acest moment nu suntem pregătiţi.”
Deci, da.
Care ar fi diferenta de complexitate de uzinare si de cost intre varianta clasica de AK si varianta cu piston articulat?
Depinde pentru care Dorel.
Daca industria romaneasca nu poate produce un cilindru in care se misca un piston pe o distanta de mai mult de cativa mm, cu tolerantele necesare, eu zic ca sint probleme mari.
Ce facem, asteptam sa-l produca pakistanezii sau indienii inainte de a-l declara fezabil si pentru ind. romaneasca?
“Ce facem, asteptam sa-l produca pakistanezii sau indienii inainte de a-l declara fezabil si pentru ind. romaneasca?”
Pai asteptam sa-l produca altii si pe urma de ce sa-l mai producem si noi cand il putem cumpara la cheie? 🙂
E si asta o alternativa si din cate vad la momentul asta, e chiar mai realista. Daca ind. romaneasca nu vrea sa miste nimic, e si singura solutie.
Pai scuza aia functioneaza si acum si peste 5 ani. Iar daca li se arata ceva – or sa zica – stiam, am incercat si noi dar nu se merita….
Sintem foarte buni la gasit scuze, practic beton armat.
viitorul cartuș al NATO s-ar putea să fie ăsta 300 AAC Blackout (7.62×35mm) https://en.wikipedia.org/wiki/300_AAC_Blackout_(7.62×35mm, așa că viitoarele arme vor fi dintre cele care permit schimbarea țevilor
Schimbarea cat mai usoara a tevii (si a inchizatorului) e printre atributele importante ale unei arme moderne. Poate nu e atat de important pentru armata dar cu siguranta daca vrei sa exporti sau sa vinzi pe piata civila.
Cautarile astea de a imbunatatii fiabilitatea (si simplitatea) si inspiratia de la AK ar putea duce pana la urma la concluzia ca de fapt AK-ul e cel mai bun sistem si nu e nevoie sa schimbi mare lucru (cel putin la mecanismele interne).
Nu zic ca nu trebuie imbunatatit, adica asa cum astia cu AR (s.a.) au pornit dinspre sistemul lor spre AK, asa si cei cu AK ar putea merge un pic spre sist AR, sa ia de acolo ce ar fi mai bun.
Ma refer aici la ergonomie in primul rand, ceva modificari la sistemele de ochire si selectorul de foc, inclusiv niste sine pentru a pune diverse (lunete, AG-40 etc).
Cei de la Cugir s-ar putea inspira partial macar de la unele modele vandute in SUA, modificate conform cererii firmelor importatoare. Un pic de sange proaspat si inclusiv ceva colaborari cu firme sau chiar persoane private (inclusiv din Romania) ar fi o idee foarte buna pentru ei, pentru a crea noi modele. E clar ca ar fi cazul sa miste ceva chiar daca AKM-ul e inca in frunte.
Parerea mea e ca managementul si factorii de decizie de mai sus (Romarm, statul roman, chiar MApN pe ici pe colo) sunt prea rigizi si blocati in diverse meandre (inclusiv ale concretului, pentru ei) incat sa lase treaba sa curga, daramite sa o impinga de la spate sa avanseze mai repede.
Eu unul nu vad in schimb rostul unor arme modulare la care sa schimbi teava, eventual inchizatorul sau mai stiu eu ce mecanisme interne, pentru a schimba calibrele (sau rolurile). Trebuie ales un calibru (si un glont) bun, atat, fie el 5,56×45, 6,5×39, 6,8 SPC sau 7,62×35 mm (ori ce ar mai fi).
Altfel intri in tot felul de probleme, si de fiabilitate si de logistica
Oamenii de la PWS au folosit mecanismul AK si au trecut mai departe. Se va vedea in timp daca ce au e mai bun, din toate punctele de vedere sau nu. Poate da sau poate nu. Daca nu, vor veni cu altceva. Dar ei se misca.
Un calibru e bun pentru un rol si pentru un client. Daca vrei sa vinzi clienti cu idei diferite atunci e bine sa ai o arma modulara sau o familie mare de versiuni nemodulare. Nu ai, pierzi afaceri pe care le-ai fi castigat altfel.
Se misca pentru ca sunt o firma mica ce incearca sa-si faca loc printre producatorii clasici. Si pentru asta de preferat e sa vina cu ceva nou care sa fie diferit si sa atraga un pic atentia. Ca or sa scoata ceva mai bun sau or sa faca ceva diferit pe ici pe colo si ceva mai complicat dar care nu e neaparat si superior ramane de vazut, dupa cum zici.
Am inteles ca ceva companii de pe acolo au inceput sa faca chiar AK-uri, dar din ce am citit lumea nu prea e multumita cu calitatea tevilor americane de ex. Unii stramba din nas si la AK-urile sarbesti (altfel foarte solide) pentru ca nu au tevile cromate. Aici armele de la Cugir stralucesc si la propriu si la figurat, asta inteleg ca e o chestie care le iese extraordinar de bine, citisem de niste teste cu rezistenta lor si multi le considerau incredibile, pentru ca ziceau aia ca pot rezista pana pe la 100.000 de cartuse trase, si atunci cedeaza ceva pe la inchizator sau asa, nu teava)
http://www.thefirearmblog.com/blog/2015/06/03/how-many-rounds-can-an-ak-fire-before-it-breaks-down/
http://www.ar15.com/forums/t_4_64/159106_AK_abuse__update_on_Page_11_.html&page=1
Si aici ceva cu precizia lor (asta e modelul clasic de AKM/PM md 63 si unul din cele mai vandute modele romanesti in SUA, nu stiu exact de ce ii zic WASR)
https://www.youtube.com/watch?v=S2-7wvIQHFY
Cugir inca isi permite sa se miste mai lent dar e evident ca ar fi bine sa bage un pic viteza si ei (ceva critici de dincolo de ocean i-au facut sa creasca la controlul calitatii produselor si am vazut acum numa laude, la fel unele modele au configuratii diferite de modele clasice desi cred ca americanii pun piesele alea noi pe ele).
Oricum ar fi cazul sa faca ceva nou si OK, chiar daca (de fapt asa ar fi si indicat dupa parerea mea) la baza ar fi tot un AK. Ar trebui sa lucreze si la un PSL 2, la o mitraliera care sa mearga cu benzile NATO (si in calibru 7,62×51). Cred eu ca si la “noul PSL” si la mitraliera asta ar fi bine sa aiba si variante in 8,6×70 (Lapua magnum).
Cugir produce deja AK-uri in diverse configuratii (arma de asalt diverse modele, variante scurte etc) si in trei calibre (7,62×39, 5,45×39 si 5,56×45)
Cugirul face mai multe versiuni de AK dar eu ma refeream la “Schimbarea cat mai usoara a tevii (si a inchizatorului) e printre atributele importante ale unei arme moderne.” Adica ce va sa vina, daca va veni de la ei, dupa AK.
Asta cu miscatul ceva mai lent al Cugirului e optimism pur: e ca si cum ai zice ca mortul merge ceva mai incet.
E interesanta concluzia omului citat de articolul firearms, desi cunoscuta: “The AK is the most reliable but after seeing how many have broken over the last two and half years on the range, it’s not the indestructible weapon everybody talks about (and I always thought it was)“.
Practic confirma ca fiabilitatea mare nu inseamna intotdeauna si durabilitate mare. Nu inseamna ca AK nu e destul de durabil asa cum e dar poate fi imbunatatit.
Asta se pupa foarte bine cu alte mici informatii din aceeasi sursa:
“Every single stamped receiver has suffered from a cracked trunion. This includes Saiga, Arsenal (Bulgarian), Norinco (Chinese), Arsenal (Russian stamped), WASR, Hungarian, Polish (vintage kits), Yugo (vintage and PAP-series) and new Polish (from Royal Tiger imports).”
“This may sound crazy but it’s fair to say that they finally suffer a catastrophic failure (cracked trunion) at 80,000-100,000 rounds. Also, we have WASR’s that have suffered a catastrophic failure and we just pull out the old trunion and barrel, grab one from a parts kit, re-rivet, re-barrel and get them up and running.”
Un mecanism ca cel din postarea de fata, care ar reduce forta aplicata inchizatorului, ar reduce si mai mult probabilitatea de aparitie a problemelor si ar creste si mai mult durata de viata a unui AK. Adica peste cele 80-100.000 de focuri.
“We have WASR’s on the line that have lasted OVER two and half years and the barrels are NOT shot out and they continue to run. We installed new bolts to bring headspace back up to spec but they keep running.”
E inca un punct in care AK-ul poate fi imbunatatit prin adoptarea inzavorarii intr-o extensie a camerei asa cum fac toate armele moderne. Problemele de mai sus, oricat de rare ar fi, fie dispar fie ar fi mai usor de corectat, fara sa necesite nituiri, etc.
Nu e ca si cand Cugirului nu i se indica lucruri care pot fi imbunatatite treptat, fara mari schimbari pe linia de productie. Dar sint tepeni ca niste morti.
marea majoritate a armelor de tip AK românești vândute pe piața americană (civilă) erau arme folosite (multe erau dintre cele pentru gărzile patriotice!), sau care nu îndeplineau toate cerințele pentru armată; așa că nu ar trebui făcute imediat constatări pe baza impresiilor ălora, în plus multe din probleme erau din cauza folosirii cutiilor de mecanisme fabricate acolo (conform legilor americane) care nu corespundeau
ce au vândut românii ca armament pentru americani în afara ălora erau arme pe care americanii le-au dat afganilor sau irakienilor sau la alți clienți de ai lor!
dacă românii vor să rămână în zona AK poate ar trebui să aibă în vedere GALIL-ul sau mai puțin probabil ce vor construi polonezii pe baza AK, asta dacă nu vor reuși să producă ei ceva îndeajuns de bun
Din cate stiu cutiile mecanismelor sint romanesti, americanii de la Century nu se baga la nituire. Le modifica minor, e adevarat.
Asta cu exportul armelor vechi a fost la inceput dar de ceva ani au contract cu Cugirul pentru arme noi deci de atunci pe piata SUA sint AK-uri noi.
Polonezii sint pe cale sa schimbe Berylul cu MSBS dar inca il mai produc. Asa mai bine se cumpara licenta pentru MSBS.
Cred ca tu te-ai uitat mai mult dupa partea goala a paharului si eu dupa cea plina.
AK-ul nu e doar mai fiabil, e si mai durabil fata de AR/M-4, apare pe undeva prin linkurile alea cum M-urile ieseau din uz pe la 50.000-60.000 de boabe trase dupa care trebuiau sa le schimbe tevile, mecanisme interne etc. AK-urile mergeau pana la 80.000-100.000, cele cu “stamped receiver”, alea cu “milled receiver” duceau si mai mult, problema era ca si la alea se decalibrau tevile.
Cu exceptia, si aici vine jumatatea plina, tevii AK-ului romanesc, care duce si mai mult, e superioara tuturor celorlalte AK-uri dar si tevilor AR/M-4. Asta inseamna ca la metalurgie si la fabricarea tevilor (inclusiv cromarea lor) cei de la Cugir stau foarte bine, sunt chiar in top.
Arma ideala ar fi asadar un AK cu teava romaneasca si “milled receiver” (ceva cutia mecanismelor cred ca inseamna) chinezeasca sau bulgareasca. Atata doar ca milled asta e mai grea, ingreuneaza arma.
Treaba e insa ca un soldat (niste soldati) e putin probabil sa apuce sa traga 80.000-100.000 de gloante cu arma aia. Astia au tras pentru ca sunt de la un poligon unde se trage cu arme automate, asadar armele alea trag aproape in fiecare zi, 90% din trageri la foc automat, un stres pe care nu-l are o arma militara folosita in mod normal (trageri de anternament si eventual tras mai mult in operatiuni militare/razboi, dar majoritatea timpului trageri foc cu foc sau in serii scurte, nu foc automat sau full auto cum ii zic ei).
Legat de MSBS polonez, din ce am cetit ici colo e preluarea conceptului de la ACR americana, arma care insa nu a rupt deloc gura targului prin SUA si cred ca nu s-a clasat in top nici la competitia aia de au avut-o ei pentru inlocuirea M-4. De fapt au ajuns la concluzia ca niciuna din armele alea nu au oferit avanataje consistente fata de M-4, si mai trag de ea (nu stiu daca i-au mai adus ceva imbunatatiri au ba, si cat mai au de gand sa o tina, dar pare ca nu vor renunta prea curand la ea).
Polonezii sunt de apreciat ca au incercat ceva diferit de AK, si chiar ca vor sa faca ceva mai bun decat originalul (ACR) dar desi poate par carcotas, nu vad ce avantaje ar aduce MSBS. Varianta bullpup are problemele cunoscute ale bullpup-urilor, in rest nu stiu nimic de fiabilitatea armei in oricare varianta (citisem undeva ca noul Bren al cehilor are vreo 12 piese, daca tin bine minte, folosite pentru demontarea si curatirea armei, ceea ce imi pare extraordinar de mult, o complicare inutila).
Raman la parerea ca un AK modernizat si modificat un pic, lucrat la ergonomie, sist de ochire si selectorul de foc ramane arma de asalt cea mai valabila la ora actuala, din toate pct de vedere (putem discuta pe categorii). Faptul ca tot mai multi se uita spre sistemul AK (piston lung, piese cat mai putine, simplitate si fiabilitate mare) duce tot spre ideea asta
Unele schimbari precum cele din articol ar putea fi OK, ramane de vazut cat de fiabile sunt si daca chiar aduc un avantaj. Cred ca cei de la Cugir, cu ceva impulsuri necesare (si chiar infleunte si inspiratii din exteriorul companiei) ar putea face o arma de asalt excelenta, bazata pe sistemul AK, modernizat/modificat pe ici pe colo, cum spuneam. Atata doar ca trebuie sa se miste intr-adevar mai repede, pana si un fan ca mine incepe sa-si piarda rabdarea hehe
Trebuie gasit si un calibru bun, cu un glont bun, arma modulara la care ii demontezi teava si inchizatorul tot timpul, pentru a schimba tot felul de munitii si calibre imi pare o directie gresita, si dpdv al fiabilitatii si al logisticii
“Arma ideala ar fi asadar un AK cu teava romaneasca si “milled receiver” (ceva cutia mecanismelor cred ca inseamna) chinezeasca sau bulgareasca. Atata doar ca milled asta e mai grea, ingreuneaza arma.”
Da. Inca un punct in care AK-ul romanesc ar putea fi imbunatatit.
E o discutie lunga ref. la milled vs stamped. Trebuie luat in calcul ca cele cu cutie forjata sint mai scumpe, procesul de fabricatie e mai lung.
Dar exista si alte optiuni cum ar fi aluminiul sau materialele compozite. Chiar daca par mai putin durabile decat otelul, exista solutii pentru cresterea durabilitatii. Oricum ar fi, important e sa inceapa sa experimenteze putin, altfel raman sa se uite prin reviste la ce fac altii si sa faca teoria conspiratiei mondiale.
Si ceva in aceeasi nota dar spus de cineva mult in tema, dintr-un articol cugirinfo.ro din 2013:
“Uzinele din Cugir trăiesc cel mai mult din clienţi tradiţionali care încă ne mai păstrează drept furnizori, şi din produse “clasice“, ponderea produselor noi fiind foarte mică.
Asta ţine şi de conceptul managerial de la nivelul entităţii economice: exista tendinţa unora de a se mulţumi cu puţin şi a nu avea interes pentru viitor, şi sincer nu vreau să jignesc sau să fac reproşuri, este doar o constatare personală, cred că s-a ajuns la un nivel prea mare de blazare de dezinteres mai ales că aşteptăm comenzi, contracte din partea Romarm dar ieşim în întâmpinare doar atunci când ne convine.
Şi ca să punem punct şi speculaţiilor de orice natură trebuie să se cunoască că există comenzi, există şi restanţe la comenzi, există şi reclamaţii calitative care induc costuri.
La Fabrica de Arme nu am cunoştiinţă de vreun produs nou, acest lucru fiind un risc asumat de actuala conducere.
Deocamdată flexibilitatea în producţie este inexistentă, producţia fiind anchilozată în manufacturarea vechiului, dar rezistentului AK în diversele sale forme. Am discutat cu directorul general al FAC şi cred că este în asentimentul meu că dacă nu apar produse noi situaţia nu se poate îmbunătăţi substanţial. Un scenariu de groază ar fi schimbarea legislaţiei în SUA, lucru care s-a întâmplat deja în două state americane care nu mai permit importul de arme tip AK, sau dacă s-ar deschide importurile din China etc. lucru pentru care în acest moment nu suntem pregătiţi.“
E adevarat ca e nevoie de modele noi (nu in sensul de a schimba modelul AK cu altceva ci in a-l moderniza un pic, ergonomie, sist de ochire, selector ambidextru, asta am vazut ca au pus la prototipu ala daca imi amintesc bine), si inspiratia din modele exportate in SUA (si modificarile cerute sau facute acolo) ar putea fi un prim pas (si eu as adauga si alte modificari).
La fel, folosirea de materiale compozite usoare si rezistente pentru pat, uluc, sine etc. Sper ca o sa miste mai repede si mai cu talent
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/600×315/41/74/fb/4174fb20e30dc24fc1fec9c6d5296e15.jpg
http://www.akoperatorsunionlocal4774.com/wp-content/uploads/2014/07/YT-1024×620.jpg
http://i1099.photobucket.com/albums/g382/GNR22/M10_2_zpsa769ed8b.jpg
http://sub-silentsuppressors.com/wp-content/uploads/2013/03/Gareth-AR15-Carbon-Fibre-Over-Barrel-Suppressor-03.jpg
https://i.ytimg.com/vi/rNcCHzcBYaQ/maxresdefault.jpg
In my humble opinion, upgradarea AK-ului romanesc ar trebui sa se faca numai la nivel ergonomic, unde se stie ca platforma in sine sta destul de naspa. Sperand ca adminul nostru sa nu se supere, postez aici ce-am avutr eu in cap:
http://sweeper.ro/ak-si-derivate/
PSL 2.0… Sa vedem, teava de 460 mm (16 inch), cu un profil mai greu/rigid, eventual cu caneluri (fluted barrel), furnitura ergonomica din plastic (eventual o colaborare cu Magpul, astia vad ca au trecut de la sefe-uri la realitare), posibilitatea de-a folosi un amortizor de sunet si o luneta updatata, eventual asta:
http://www.valdada.com/1-5-8×26-35mm-ffp-trident-tactical-mil-mil-circle-dot-x1-super-bright-reticle/
Daca vorbim strict de ergonomie – lucru necesar dar dupa parerea mea nu si suficient – atunci:
– comenzi ambidextre
– maner de armare reconfigurabil stanga/drepta + care sa nu mai culiseze odata cu portinchizatorul
– solutie mai buna pentru sina picatinny, adica un alt sasiu
De vazut AK-Alfa, nici el nu schimba mecanismul intern dar parca e totusi altceva..
Cat despre PSL 2.0, daca n-ar exista SVD-ul n-as avea nimic de comentat. Dar exista.
Bre, problema e ca exista. La fel cum exista si SVU, care iarasi e o sculisoara misto. DAR, pentru ca exista un “dar”, asa cum ai zis matale mai sus, problema e la mentalitate. Capacitati de productie avem, meseriasi avem, idioti cu idei avem, ceea ce nu avem sunt managerii cu c…e care sa-si infiinteze fiecare un departament de prototiptile si jucarele neconventionale.
Si mai exista si VSS si o multime de chestii interesante mai noi care vin de la rusi (AK-12, Pecheneg, noile mitraliere usoare, etc…).
Cam asta e… Nema R&D, nema putirinta. Fie schimba ceva la Stat sa nu mai stea, fie da drumul la privati sa intre pe piata. Fie ramanem asa. Nu putem zice ca nu avem optiuni.
Iar manageri adevarati la Stat ar fi ca pestii pe bicicleta. Mai rari ca unicornii inaripati.
Cel mai bun AK e M-14.
Pe principiul “Cea mai buna leguma e porcul”, M14 ar fi mai degraba un PSL.
Faptul ca trage cu precizia unui PSL si ca e folosita ca sniper rifle azi nu inseamna ca astea i-au fost rolurile la inceput. E doar un imens plus pe care AKul nu-l are. M14 a fost folosita ca main battle rifle pana au inlocuit-o cu M16. Deci este direct comparabila cu AK.
Era comparabila cu AK-ul, dpdv al rolului dar nu al calibrului in 1960. Acum nu mai este comparabila decat cu PSL sau SVD. Atat in privinta rolului cat si al calibrului.
turcii sunt singurii din NATO care au rămas la 7,62×51 deși aveau 5,56×45 în vedere, iar războiul neîntrerupt pe care îl au cu kurzii mai ales în munți ar fi o explicație, dar pentru vânătorii noștri de munte ar fi o idee (și bulgarii au păstrat puștile Moisin de 7,62 pentru ”vânătorii de munte” ai lor)
americanii și nu numai au descoperit limitările calibrului 5,56 NATO mai ales în Afganistan, de aceea se caută acum un calibru mai mare, mai puternic (au fost destule cazuri în Irak de ex unde militari americani au folosit arme de captură de 7,62 care le dădeau penetrare mai bună!)
”After the first prototypes were built in 2008 as the Mehmetçik-1 in 5.56×45mm NATO,[12][13] the rifle received negative feedback from Turkish soldiers testing it who reported that they preferred the 7.62×51mm NATO round which has far greater stopping power and range” (wiki)
Abia MPT-ul turcesc, care e de fapt HK417, ar putea fi echivalat cu M14, in linia deja apusa a FAL/G3. Turcii de altfel inca folosesc G3.
HK417 este mult peste M14 care este urmașul direct al lui M1 Garand, este cu 2 generații după și cu o generație după G3
probabil că pentru armata română ar fi ideal să aibă HK 416 și HK417 cu derivatele lor M27 Infantry Automatic Rifle și G28 printre altele, astfel s-ar realiza și compatibilitatea cu celelalte armate NATO și s-ar mări puterea de foc a infanteriei (HK417 se poate adapta relativ ușor și pentru calibrul 5,56!)
Uite-l aici in toata splendoarea lui.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/M14_rifle
ce Cugir, ce Garzile Patriotice denumite la noi pompos drept armata
si intrebarea fiind: de ce dracu sa te mai chinui construiesti un AK mai bun?!
cand poti sa nu te stresezi, sa folosesti care este si sa’tzi incasezi linistit solda, salariul, pensia (motoul armatei romane si a industriei romane de aparare)
o sa upgradam noi AKMul cand o zbura adriean nastase…
pt o armata coloniala cu T55uri, Styxuri si Volkhoave AKMurile alea batranesti se incadreaza perfect cu restul dotarii si sunt inca arhisuficiente, numai sa le plateasca soldele ca altfel scutura astia bananierul si dau jos guvernul ales democratic de toți pensionarii si tonți oligofrenii si asistații
daca s’o mai schimba ceva o fi daca s’or gasi bani de o spaga consistenta si atunci se importa o arma de asalt mediocra la preturi astronomice si standarde reduse de calitate, ca la autostrazi
momentan parca importam si pulberile pt muniție
sper ca in curand o sa importam muniția cu totul, ca nu e cazul sa ne mai stresam noi cu prostiile astea 🙂 🙂
ce upgradeaza, cerceteaza si se chinuie alții sa mai scoata un improvement ceva acolo, aia se chinuie prin alt Univers si oricum sunt niste prosti 🙂 🙂
lasa’i pe altii sa se streseze sa faca vreun stroke ceva, noi un mic, o bere, o spaga, o pensioara, asa ca pace tutulor…
“o sa upgradam noi AKMul cand o zbura adriean nastase…”
Iata si un stimulent puternic pentru a schimba complet arma de asalt ca cine stie…
Cat despre armata coloniala, parca aia era a colonistilor, nu a aborigenilor. Astilalti aveau arcuri si sageti. Mai avem putin (foarte Putin) si o sa se faca si in Romania gunboat diplomacy. Noroc cu cu flotila NATO care ne apara de rele. A, stai asa…
Dupa țeapa cu flota NATO cu bulgarii si dupa cum gavareste pa’ruski nea kebabo-sirianul asta
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21093481-ministrul-german-externe-propune-renuntarea-graduala-sanctiunile-impuse-rusiei-catre.htm
si dupa ce i s’o fi dat Mutului peste bot sa nu mai vorbeasca dracului asa de mult ca ne dor urechile
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21094602-klaus-iohannis-dupa-intalnirea-presedintele-german-joachim-gauck-summitul-nato-trebuie-transmita-mesaj-puternic-solidaritate-intarire-echilibrata-proportionala-flancului-estic.htm
si dupe ce se vor limbari un pic Anjelica cea tinerica si zambitoare in selfiurile cu refugiați sirieni tinerei si nefe cu Tzarul cel bicepsos omorator de ursi cu mainile goale in pepții goi…
http://www.hotnews.ro/stiri-international-21093954-vladimir-putin-angela-merkel-vor-intalni-inainte-summitul-nato-varsovia-presa-germana.htm
vedem ce mare rahat o iesi de la summitul ala NATO nemaipomenit de la Varsovia
cred ca madama se duce sa’l linisteasca pe Tzar ca nu’i scufundam noi Crimeea cu laserele si rail’gunurile de pe fregate, in timp ce rromulanii inca asteapta 10-20 fregate NATO la CTA, cateva brigazi mecanizate grele, baterii de Patriot si cateva zeci de Eurofightere sa asigure securitatea politicii dambovițene 🙂 🙂
dupa aia vedem ce mare rahat o iesi la toamna la alegerile parlamentare din Rromulania
si mai dupa aia vedem ce iese la alegerea imperatorului la Imperiul cela in decadere de peste Marea Balta
io de bine de rau m’am carat si nu ma mai intorc, n’am ințeles daca esti inca prin Ro sau esti plecat, daca nu esti plecat mai ai timp 😉 , daca nu, invatza bine versurile astea “”Putin si poporul rus, libertatea ne’au adus”,
eventual cu varianta “Merkel si poporul rus, libertatea ne’au adus”
Ca sa menținem totusi o nota 8timista, important e sa plateasca muskalii salariile si pensiile 🙂 🙂
“Merkel si poporul rus, optimismul ne’au redus”. Asteptarea summitului NATO si a alegerilor inseamna implicit speranta in rezultate pozitive. Adica optimism. Nu e cazul.
Probabil ca Ficusului i s-a reamintit ca tacerea e de aur. Mai bine sa taci si sa pari prost decat sa deschizi gura despre flote NATO si sa inlaturi orice urma de indoiala.
Ma intreb cum se potriveste asta cu planul strategic pe 2016 al MApN care zice ca vor face “Inițierea unor demersuri pentru constituirea unei grupări navale în Marea Neagră, după modelul grupărilor navale NATO – Fără costuri”. Deocamdata costurile au fost de imagine, ca au picat de prosti.
Bre, pai se potriveste la marele fix.
“Inițierea unor demersuri” au facut’o, deci planurile strategice MApN pe 2016 sunt deja realizate si s’au depasit cu suta la suta, cincinalul in doi ani-jumate, ca pe vremea raposatului
Urmeaza deci bonusuri, avansari la grade cu multe stele si Steaua Romaniei in rang de Cavaler pt cei care au participat la proiect, inclusiv secretarele, ca pe vremea lui Oprea
Acuma, nu stiu daca ai mai ia cineva p’astia in serios, judecand dupa reactiile Germaniei si ale Bulgariei telecomandate din rusia se pare ca nu prea, dar bine ca macar i’am batut pe albanezi 🙂
Costuri de imagine nu cred ca sunt, oricum ai luau de prosti
Vedem de la maretul summit de la Varsovia ce blah blahuri ancorate in sinergia faptelor care nu eludeaza meandrele concretului or sa mai scoata
Adevarul e ca nu ziceau si cand se va finaliza initierea asta. O fi vreun program din asta mai smecher, multi-anual.
Acum ca ne-a fost scufundata virtual flota NATO-n port, e cazul sa apara din nou adevaratele nave NATO, ca n-au mai dat pe la Constanta de ceva timp. Premiu de consolare, cum dai elevilor cuminti dar cam slabi de minte.
De remarcat ca turcii nici macar nu s-au obosit sa refuze.
[…] https://www.tehnomil.net/2016/06/17/cum-sa-construiesti-un-ak-mai-bun/ […]