Nu pot atribui exact sursa dar se zice ca francezii ar fi tot un fel de romani care au prins insa o repartitie mai buna.
Asa cum se anuntase de mai mult timp, Franta va inlocui din dotare armele de asalt FAMAS. Pentru a stabili contextul comparatiei, Romania nu are in plan o asemenea schimbare, cel putin in mod oficial.
Francezii organizeaza in perioada asta testele intre concurentii acceptati, a caror lista este deja cunoscuta. Lucrul asta ar provoca un atac de panica MApN-ului, francezii de la DGA fiind clar incapabili sa pastreze secretul unei achizitii publice asa cum fac in modul cel mai profesionist colegii lor din Romania. De exemplu, nici acum nu se stiu criteriile pentru care au fost selectionate G-36 sau SIG-urile care au intrat in dotarea Romaniei. Sau care au fost rezultatele testelor comparative fata de armele existente, presupunand ca au existat asemenea teste serioase si nu doar “incercari”, asta in cazul in care cineva de la Cugir se hotaraste sa vada la ce capitol ar avea de lucrat. Ca cei de la Cugir nu vor asta deocamdata, e alta discutie.
Pe lista scurta a francezilor au incaput doar germanii de la HK cu HK416, belgienii de la FN cu SCAR, italienii de la Beretta cu ARX160, germano-elvetienii de la SIG cu 516 sau MCX si, surprinzator, croatii de la HS Produkt cu VHS-2. Marii absenti ar fi deci cei de la Cugir cu noua arma de asalt romaneasca. Sarcasm-off. Cel putin, nici un derivat al AK-ului nu a fost admis in competitie deci Cugirul are alibi-ul ca francezilor nu le place AK-ul altfel sigur l-ar fi ales pe al lor. Sarcasm-definitely-off.
Dupa cum se vede, din lista lipseste oferta franceza si asta pentru ca acestia nu mai produc arme militare si nici macar munitia aferenta. In-curand-singura putere nucleara a EU, posesoare de submarine atomice, portavioane si avioane – toate proiectate si fabricate local – Franta nu mai poate produce arme de asalt. Asa ca trebuie sa sufere resemnata umilinta de a deschide o competitie in urma careia va iesi castigator un produs strain.
Competitia e importanta avand in vedere ca s-au adunat cele mai moderne arme aflate pe piata asa ca daca cineva, undeva, candva (dar totusi in viitorul apropiat) s-ar decide sa cumpere arme de asalt, rezultatul testelor s-ar putea sa intereseze.
Intr-o ordine aproape aleatoare, o scurta prezentare a candidatilor:
HK416 este deja in dotarea fortelor speciale franceze asa ca arma a fost testata operational si francezii stiu tot ce e de stiut despre ea.
Este practic cea mai faimoasa conversie a platformei AR-15 la functionarea prin piston cu cursa scurta. Interesant ca germanii nu au oferit si o varianta mai ieftina, cum ar fi G36, dar probabil ca au siguranta ca vor castiga si HK416 le-ar asigura o cota ceva mai mare de profit. Francezii ar trebui sa treaca peste gustul amar al dotarii cu un produs german construit pe o platforma americana dar totusi HK416 e printre favoriti.
FN SCAR e si ea in dotarea francezilor, din nou in cadrul fortelor speciale, asa ca in ceea ce priveste familiaritatea utilizatorului e la egalitate cu HK.
Primeste in schimb un bonus pentru ca e construita de vorbitori de franceza. Din nou e de remarcat ca FN nu a pozitionat FNC-ul aflat in dotarea belgienilor, o arma derivata similara AK. Probabil ca au vrut sa lasa culoar liber celor de la Cugir. Sarcasm-100%-off. SCAR–ul e tot un sistem cu piston cu cursa scurta dar intr-o implementare diferita fata de cea a HK, avand un piston “ultra-scurt” tip “valva”. Practic, cele doua sisteme isi disputa suprematia pe segmentul lor.
Beretta ARX 160 ar fi pe hartie cea mai inovativa dintre armele prezente in competitie. Un sistem cu piston “mediu” impaca pe toata lumea insa mai este nevoie de timp pentru a-si proba calitatile in practica.
Cumparatorii isteti ar putea sa astepte o a doua versiune care ar repara din problemele inerente unui proiect atat de nou. Muncitorii Beretta nu vorbesc franceza, ca cei de la FN, dar nici germana ca cei de la HK. Ar fi optiunea de rezerva insa daca arma se dovedeste atat de buna pe cat pare ar putea fi varianta castigatoare.
SIG. Cunoscuti pentru seria 550, o arma suficient de diferita fata de AK incat sa poata fi numita la vremea ei “noua arma de asalt elvetiana” dar nu atat de mult incat sa nu i se recunoasca originea sovietica, elvetienii cu patronat german s-au hotarat sa faca ce n-a facut Cugirul, adica sa vina in sfarsit cu un produs nou. Au trecut de la pistonul “lung” al 550 (adica AK) la cel “scurt” dar pentru ca nu s-au decis care varianta e mai buna intre HK G36/416 si FN SCAR, le-au “imprumutat” pe amandoua si asta e motivul pentru aparitia in concurs cu doua modele, 516 si MCX. Probabil ca in final va ramane unul singur sa ia parte la teste.
Amandoua modelele sint de fapt bazate pe platforma AR-15, diferind in numarul de piese proprietare. SIG 516 este practic un HK 416 cu alta sigla si cam atat. Mai modernul MCX imprumuta sistemul cu piston de la SCAR si are o proportie mai mare de piese proprietare SIG, asta neavand mare importanta pentru francezi ci mai degraba pentru cumparatorii americani de arme compatibile AR-15. Strategia SIG pare sa fi fost: cand nu prea stii ce sa faci, produ un AR-15 cu piston. Daca nu-l cumpara nici o armata, vinde-l pe piata civila din SUA.
Ultimii dar nu si cei din uma, croatii de la HS cu al lor VHS-2.
Singurul bullpup din competitie, s-ar putea crede la prima vedere ca ar avea un avantaj insa tocmai faptul ca sint si singurii indica faptul ca francezii nu puncteaza in plus bullpup-urile, altfel ar mai fi invitat cateva spre evaluare – de exemplu FN F2000 si el absent nemotivat. HS Produkt nu numai ca nu sint incepatori in domeniu dar de fapt sint cei mai de succes producatori din Balcani, chiar si inaintea sarbilor – am in vedere produsele proprii. Au avut un enorm succes cu pistolul semiautomat HS2000, mult mai cunoscut sub numele de scena Springfield XD iar acum testeaza piata armelor de asalt.
Croatii au parcurs un drum fantastic din anii ’90 cand au trebuit sa importe AK-uri inclusiv din Romania pentru a le utiliza in timpul razboiului civil. Desi ei au progresat enorm, s-ar bucura sa stie ca se pot baza in continuare pe produsele Cugir, in caz de nevoie. Antrenamentul nu ar trebui sa fie o problema, armele sint exact aceleasi ca acum 25 de ani. Sarcasm-strikes-back.
In concluzie, punctul unde Franta e exact ca Romania: nici una nu poate produce o arma de asalt moderna. Macar ei au scuza ca nu pot produce nicio arma de asalt. Romanii nu au nici macar scuza asta.
Cat despre competitia franceza, e greu de spus cine va iesi castigator. Pentru oricare din companiile implicate, contractul de 90.000 de unitati si prestigiul de a dota cea mai puternica armata a UE inseamna afacerea deceniului.
Stai sa vezi ce-ti scriu astia – patriotism, fabricat macar arme si munitie in tara, nu ne vindem tara, romanii sunt mai destepti (adica nu sunt prosti)……
Haters gonna hate. Le scapa insa esentialul: spre deosebire de Franta, Romania mai are capacitatea de a produce arme, conteaza ce o sa faca cu ea. Doar cu patriotism nu intretii nici macar o linie de productie darmite o industrie competitiva. Deocamdata semnalele (sau lipsa lor) nu sint bune.
In privinta distrugerii industriei de armament usor, Franta e in fata Romaniei. Ideea e sa nu ne propunem sa-i depasim.
“Cat despre competitia franceza, e greu de spus cine va iesi castigator. ”
O sa castige AKMul ala clasic adus de baieti din Mosul 🙂 🙂
Si classics nevar dai, la noi is bune si alea vechi, 9 nu ne trebe mai moderne ca astea’s fitze de domnisoarele de’si acopera parul de pe fatza cu burka prin Emirat…
La ce dotare mai au cred ca pusca de asalt e ultima lor grija, eu as pune’o in pdfurile alea undeva la sfarsit, dupa ce ai carpacit apararea AA, AT, flota, aviatia, tancurile, TBTurile, artileria mobila samd adica undeva la orizontul anilor 2050-2070 🙂
Si naspa exemplu pt aurolacii autohtoni. Decat sa se mai streseze careva sa mai imbunatateasca AKMul local AKA “noua arma de asalt” mai bine darama Cugirul
Ca uite tovarasi, si Franta…
Si dupa aia or sa importe din Franta arme importate de Franta din Germania
Asta mi-a scapat: daca avem fregate SH, rachete AA SH, avioane SH de ce n-am avea si arme SH? Ce, ele nu pusca? Pusca…
Pai iti dai seama cate FAntoMAS or sa devina available, sunt frumoase, sunt moderne, sunt verificate in teatrele de operatii, sunt compatibile cu NATO, sunt de import si sunt 2nd hand si deja sunt mult prea multe 8tiuni checked 🙂
Sau le cumpara de la germani cu francezii ca intermediari, ca sa multzamim si GermaniSTANul si Emiratul
Si dupa aia adulmeca jeneralisimii aia din departamentele de inzestrare cu nimica o afacere mica acolo…ca vad ca nu i’au mai lasat sa’si cumpere apartamente de serviciu 🙂 🙂
Ar putea fi donate, singurul cost fiind cel al spagii. Asa, ca intre aliati.
Aliati pe foamea asta…
Vor fi donate. Scump 🙂
Ca si fregatele…
Cine stie, o fi si asta o competitie, cine le doneaza mai ieftin. Oare munitie SH s-au gandit sa cumpere sau e tot donatie? Cred ca aia trasa deja e la reducere.
Titlu: Franta e ca Romania. Continutul articolului: multe diferente intre Franta si Romania.
Frecventa cuvantului “sarcasm” nu ti-a spus nimic? Oi fi fost eu prea subtil.
Scuze, am citit tot pe un site din asta si am vaziut si la o televiziune bine informata ca dupa Brexit va urma Frexit si am crezut ca ati inceput deja sa demonstrati ca Franta e doar o Romanie mediocra, pentru ca nu ii are pe parintele Necula si Constantin Balaceanu Stolnici.
La noi functioneaza principiul “exportam la americani”. Adica daca am ajuns sa exportam la americani armele noastre sunt pe putin cel mai bune din lume….
Ce sa mai perfectionezi la o arma deja perfecta de juma de secol? Doar continui sa fabrici perfectiunea – care oricum nu poate fi perfectata decat daca vrei niste briz-briz-uri: a la materiale plastice de calitate, suport iconita, lanterna cu dinam. Cui ii trebuie sine d-alea Picant (Pilat) cand le poti prinde cu banda izolatoare sau scoci?
Optica e pentru pampalai cu vederea slaba, tot catarea e mai buna ca nu se strica niciodata. Am rezolvat si problema asta.
Radem noi dar daca americanii, intr-un moment de ratacire, opresc importurile de “arme de asalt”, asa modificate semiauto cum sint acum, se alege praful de FA Cugir ca nu au nici un plan alternativ. O sa ajungem ca francezii. De fapt, sintem salvati de rusinea de a importa arme din Ungaria, asa cum fac ei din Germania, doar de faptul ca nici ungurii nu mai fabrica arme de asalt.
Cum nu au nici un plan alternative? Iese lideru` de sindicat cu ei in strada si striga la govern sa le dea o comanda. Ca sunt industrie strategica. Cu de alea “Huooooooooooo”, “jos guvernu`”, “ne-ati furat”, “salarii compensatorii” “pensionare anticipata”. Ce – nu le sti?
La inceput cu ceva mai light a la “nu ne vindem tara” si “vrem sa muncim” (care se imbina ideal cu “noi muncim, noi nu gandim”) si cand se impute treaba (adica nu sunt nush ce alegeri) o dau cu “huooooooo”
Da, cam asta ar fi planul B. Dar mai stiu si rezultatul: toti care au apucat drumul asta au ajuns in faliment. Fara exceptie. Romania va fi in sfarsit ca Franta.
Deci toata smecheria ar fi evitarea planului B. Nu vad insa unul mai mintos care sa spuna clar unde si cum vrea sa miste lucrurile de la Cugir. Dupa parerea lor nu exista nici o problema, productia duduie si au comenzi pana la sfarsitul lumii. Totul e bine, stati la locurile voastre.
Da, cred ca trebuie sa astepti inca vreo 30-40 de ani ca Romania sa ajunga ca si Franta de azi… si asta in estimare optimista si nu in sensul pozitiv 🙂
Pai ne ajuta si francezii, cine a zis ca ei or sa stea pe loc? In 30-40 de ani o sa ajunga Franta ca Romania. Sau ne intalnim undeva la mijloc.
Pentru amuzament o sa postez mesajul tovarusului Ivan legat de Kalasnicoave, gasit pe tarlaua netului
WHY YOU WANT RAIL FOR KALASHNIKOV? IS NOT GOOD ENOUGH AS PROCURED FROM IZHEVSK MECHANICAL WORKS? YOU THINK NEEDS IMPROVEMENT? THEN MAYBE YOU FIND JOB WITH ARMY OF RUSSIA! YOU HAVE DRINKS WITH MIKHAIL KALASHNIKOV, TRADE STORY OF MANY WEAPONS DESIGNED AND DETAILS OF SCHOOL FOR ENGINEERING!
OR MAYBE YOU NOT DO THIS. PROBABLY IS BECAUSE YOU NEVER DESIGN WEAPON IN WHOLE LIFE. YOU LOOK AT FINE RUSSIAN RIFLE, THINK IT NEED CRAZY SHIT STICK ON ALL SIDES OF WEAPON. YOU HAVE DISEASE OF AMERICAN CAPITALIST, CHANGE THING THAT IS FINE FOR NO REASON EXCEPT TO LOOK DIFFERENT FROM COMRADE. YOU PUT CHEAP FLASHLIGHT OF CHINESE SLAVE FACTORY ON ONE SIDE, YOU PUT BAD SCOPE OF AMERICAN MIDDLE WEST ON OTHER SIDE, YOU PUT FRONT PISTOL GRIP ON BOTTOM SO YOU ARE LIKE AMERICAN MOVIE GUY JOHN RAMBO. MAYBE YOU PUT SEX DILDO ON TOP TO FUCK YOURSELF IN ASSHOLE FOR MAKING SHAMEFUL TRAVESTY OF RIFLE OF MIKHAIL KALASHNIKOV, NO?
RIFLE IS FINE. YOU FUCK IT, IT ONLY GET HEAVY AND YOU STILL NO HIT LARGEST SIDE OF BARN. GO TO FIRING RANGE, PRACTICE WITH MANY MAGAZINE OF CARTRIDGE. THEN YOU NOT NEED DUMB SHIT PUT ON SIDE OF RIFLE.
Ceva mai serios, ultima fraza contine un adevar, practica e folositoare.
Si acum si mai serios, poate cineva sa detalieze asa cat de cat profesionist si realist (nu slogane sau chestii din jocuri pe calculator), pe categorii si la caracteristici de ce o arma avand la baza AK modernizat/modificat (si facuta in tara, oroare inteleg, fara precedent, uluitor, ingrozitor etc etc etc) ar fi neaparat inferioara unor arme “noi” (oricare ar fi ele, la alegere)? Chiar sunt curios hehe
Asta ar fi o discutie intr-adevar interesanta, probabil va trebui o postare dedicata. Va fi insa dificil de comparat o arma care nu exista (AK-ul ala foarte modificat la care Cugirul nu prea vrea sa lucreze) cu arme aflate deja pe piata. Cel mult sa insiram lucruri care ar trebui imbunatatite la AK pentru a fi macar teoreitic la paritate cu restul lumii.
Pentru inceput iti dau un link spre Macku, nu-i tot o postare a mea asa ca nu mai ai ce orori uluitor de ingrozitoare sa acuzi. Citeste postarea plus comentariile, e vorba atat de AKM-ul din dotare cat si de NAAR (noua arma de asalt romaneasca). Sint niste puncte de plecare excelente.
PS. N-am spus ca o eventuala noua arma produsa la Cugir ar fi o oroare pentru ca e produsa in tara, nu-mi pune in carca lucruri pe care nu le-am zis. Ar fi o oroare doar daca arma in sine ar fi un esec. Care arma nu prea exista pentru ca cei de la Cugir nu binevoiesc sa miste mai cu talent.
Dupa parerea lui Radu ar trebuii sa reintroducem Kar98K si Nagatul inapoi in dotare – ce ele nu erau arme bune? ce atatea fetisisme?
Back to the origin – incet incet spre arc….
@Admin, nu m-am referit la tine ci in special la prima postare, a lui Ilie. Care, dupa cum am prevazut, a raspuns apoi cu niste platitudini si slogane fara a atinge in vreun fel subiectul (asta in cazul in care are habar de el).
Discutia ar putea fi intr-adevar interesanta, si sunt perfect de acord cu tine (cum am mai si zis aici dealtfel) ca cei de la Cugir (de ce nu si Sadu la o adica, ca si concurenti, din pacate cred ca sunt cam iesiti din cursa asta) ar trebui sa se miste mai cu talent si sa vina si cu altceva pentru viitor (chiar daca bazat pe sist AK).
Acum legat de linkul pe care l-ai postat si ce scrie acolo. In primul rand nici macar eu nu sunt un fan al prototipului ala (asta fara sa-l fi tinut in mana, doar din vedere sa zic asa).
Din poze insa am vazut doua lucruri bune, selectorul de foc e ambidextru si e facut pe model “vestic”. Macku spune ca e greu de manevrat cu un singur deget, asta e o problema destul de usor de rezolvat, deocamdata era vorba de un prototip, probabil mai putin finisat si cu problemele inerente de inceput. La fel si tabla sau textolitul, stim de la modelele “vechi” ca nu ar fi probleme cu calitatea astora.
A doua bila alba ar fi faptul ca acel capac de pe cutia mecanismelor e prins permanent pe un ax la cutia mecansimelor si basculeaza cand e nevoie sa desfaci arma. Ideea o consider buna in cazul in care ar face o sina mai solida de la un cap la altul (si care se fixeaza suficient de solid si in spate), deasupra capacului de la cutia mecanismelor (tabla aia “moale” de zice Macku, ar putea fi facuta si din alt material, plastic compozit etc).
Eu as pune una in genul G-36, cu manerul de armare de la portinchizator deasupra cutiei mecanismelor, intre capac si sina (distanta de armare fiind aceeasi ca la AKM doar pozitia fiind mutata din lateral deasupra, cum e de fapt si la Famas asta din articol ori la G-36). Ma rog, aici intram in “cum vad eu imbunatatirea”, daca eram in SUA faceam un prototip in atelierele proprii sau in garaj si vedeam cine l-a facut mai bun hehe.
Aparatele de ochire si modul cum sunt amplasate ar putea fi si ele usor de modificat/mutat sau imbunatatit. Felul cum sunt ele acum la AK e de discutat, catarea “deschisa” are avantaje si dezavantaje dar sa nu intind textul si mai mult acum.
Greutatea armei, aici iarasi nu cred ca ar fi cazul sa ne legam foarte mult de prototip din moment ce modelele deja existente au greutati mai mici si n-ar fi o problema reducerea ei ici colo (depinde si de materiale).
Amu despre critici dintre comentariile de acolo, pe scurt
Hmm, nu reiau tot comentariul, dar nu prea imi inspira incredere (repozitionarea patului armei ori montarea unui “silencer” hehe, ar fi deja patentate si trebuie cumparat patentul etc etc, silencer care sa reduca pocnetul si repozitionarea targhetului, ma rog).
Ascunzatorul ala de flacari are de fapt si rol de compensator de recul, iar reculul la calibrele astea mai mici este chiar foarte mic, aproape ca nu se simte. Nu stiu unde a vazut el cum se ridica teava in sus cand tragi, poate la AKM in 7,62×39 cand tragi rafale lungi (salve cum zice omu), dar si acolo un tragator experimentat poate tine arma destul de bine fixata pe tinta (si aici revenim iarasi la practica, cat mai multa).
Legat de viteza la gura tevii, puterea de penetrare etc, asta tine si de tipul glontului, greutatea lui etc. Un glont cal 5,45×39 poate penetra semnificativ mai bine fata de un anumit model de glont cal 5,56×45 de ex.
Legat de cadenta de tragere, si faptul ca unele arme au o cadenta mai mare. Aici e de discutat din mai multe pct de vedere, chiar daca la prima vedere cadenta mai mare suna mai bine. Odata ca acea cadenta de 600 lovituri pe minut de la AK vine din experienta WW 2, fiind considerata suficienta pentru acel foc de acoperire sau saturatie (suppressive fire sa o zic pre limba astora). Nu prea cred ca acele conditii sa se fi schimbat
Alt lucru de care se tine cont in cazul asta e consumul de munitie, cu cat cadenta e mai mare cu atat consumi mai repede mai multa munitie. Si de foarte multe ori (cum o spun studiile) munitia aia se trage “in vant” fara a nimeri ceva. Britanicii (daca or mai exista inca, sa le mai zic totusi asa) au schimbat armele (si calibrul) tarziu, prin anii 80′, pana atunci tinand de varianta lor de FN FAL in 7,62×51. Pe langa calibrul mai puternic (si posibilitatea de a angaja inamicul la distante mai mari) a fost vorba si de consumul de munitie si preferinta de a trage foc cu foc (ori serii foarte scurte, la calibrul ala nu mergea altfel) pentru a economisi munitia (e si aici alta discutie, cat sa care pe el un soldat, nu doar munitie ci tot ce ar fi nevoie).
De aia si americanii au facut mai apoi o noua pozitie la M-16/M-4, burst (serii scurte de la noi, sau 3 focuri la o singura apasare pe tragaci) pentru a controla mai bine consumul de munitie. Si pun asi ccent serios pe precizia tragerii la foc cu foc, iarasi avand si consumul de munitie in minte (desi sunt evident cazuri can e nevoie de foc automat)
Na, scuze ca m-am intins deja cam mult si oricum probabil mai erau destule de discutat (fiabilitate, simplitate, modularitate, costuri etc etc)
[…] Ar fi cele mai mature si mai familiare (pentru francezi) arme dintre cele cinci care au intrat in concurs, ambele fiind in dotarea fortelor speciale franceze. O lista a armelor acceptate in prima faza, cu plusuri si minusuri, poate fi gasita in primul episod. […]
Sa nu uitam ca AK este o arma “furata” de la germani.
Ce tot atata AK in sus si in jos? O fi ea fiabila, rezistenta, usor de intretinut, de ce nu si foarte ieftina dar este depasita!
Nici rusii nu prea o mai inghit si vor sa introduca un AK modernizat care aduce cu armele vazute mai sus (AK 12).
AK nu a fost “furata” de la germani, asta e doar un mit.