Archive for July, 2016

La altii se poate, episodul 24

Australia a anuntat cei doi finalisti ai competitiei pentru selectarea noului CRV (Combat Reconnaissance Vehicle).

Programul de achizitie CRV poate fi un excelent studiu de caz dar inainte de a intra in detaliile legate de competitie, e important de inteles ce se doreste sa se achizitioneze si asta se poate face cel mai bine printr-o ilustrare a capabilitatilor vehiculului existent (ASLAV) si a celor cautate la noul CRV, intr-o serie de scenarii operationale. Sursa: LAND 400 Close Combat Storyboard.

Click to access LAND400_CloseCombatStoryboard-9-5562.pdf

 

Foarte important de remarcat in cazul scenariului “Find, Blind & Monitor” o cerinta poate surprinzatoare “CRV is able to survive “initial hit” (ambushed) and withdraw to an overwatch position to report, monitor and fix enemy forces“. Spre deosebire de planurile de genul “bine mascati intr-un tufis, soldatii romani vor deschide focul cu AG-7/9/100mm in flancul coloanei inamicului“, in care de fiecare data romanii reusesc sa ii suprinda pe invadatori si sa ii invinga folosind armament depasit, australienii, mai modesti, recunosc ca nu au monopolul suprizei si iau in calcul ca inamicul poate organiza si el ambuscade, situatie probabila de a fi intalnita mai ales in cazul misiunilor de recunoastere. Blindatele de cercetare trebuie deci sa supravietuiasca ambuscadei, protejand cat mai bine posibil vietile militarilor, pentru a avea sansa regruparii.

Mai multe despre conceptul de operatii din care deriva cerintele pentru programul LAND 400, aici.

Odata ce cerintele de mai sus au fost intelese, e timpul sa studiem rapid organizarea si dotarea unitatilor care vor folosi noile CRV.

Continuare…

Strela a ajuns la a treia generatie

Sosna - Sursa: kbtochmash.com

Sosna – Sursa: kbtochmash.com

Cunoscuta in Romania drept CA-95, bunica Strela-1 a fost inlocuita de sovietici in anii ’70 cu Strela-10, o racheta destul de similara pentru ca lansatoarele sa fie compatibile cu generatia precedenta.

De atunci Strela-10 (sau SA-13 Gopher in nomenclatorul NATO) si-a facut datoria discret, plasandu-se mai mereu in urma mai faimoaselor S-300V, SA-6/11, SA-8 sau Tunguska. Punctul comun al tuturor acestor sisteme e rolul in care au fost folosite, pentru asigurarea protectiei aeriene a trupelor terestre. Strela-10 a fost intotdeauna echipamentul cel mai ieftin de pe lista, motiv pentru care a fost si cel mai neglijat.

Noua generatie de sisteme antiaeriene rusesti destinate fortelor terestre a inlocuit aproape toata gama, incepand cu SA-17, Tor si Tunguska, mai putin Strela-10/Gopher, care a primit totusi unele pachete de modernizare insa nu a fost inlocuit pana acum cu nici un sistem nou. Chiar si rolul Strela-10 era pus sub semnul intrebarii, avand in vedere abundenta de optiuni la dispozitia rusilor, toate mai performante decat Strela.

Continuare…

Ce ofera turcii, episodul 2

Inainte si dupa Genesis - Sursa: dzkk.tsk.tr

Inainte si dupa Genesis – Sursa: dzkk.tsk.tr

Ofera se pare pretul cel mai mic.

Cu multumiri pentru semnalare lui gsg9, care e pe cale sa-si vada visul cu ochii si anume MK41 sau macar MK48/56 pe fregate.

Desi pariam mai degraba pe LM, totusi branza e pe bani si banii au fost putini. Daca n-ai bani de svaiter, te multumesti cu telemeaua balcanica. Concurentul cu cea mai putina experienta, adica cel mai flamand, pare sa se fi acomodat cel mai bine cu bugetul costeliv oferit de romani. Nu a mai contat nici instabilitatea din Turcia, nici virajul brusc luat spre Rusia sau relatiile din ce in ce mai reci cu Sam Sponsoru’. Licitatie am vrut, pretul cel mai mic am primit.

Despre ce ofera turcii, mai ales in ceea ce priveste CMS-ul GENESIS, am scris deja aici intr-un prim episod. Probabil va trebui aprofundat intr-un alt episod, mai devreme decat era planuit.

Fara a avea detalii tehnice, ramane de speculat si vorbit discutii. Daca logica serveste la ceva in cazul asta, pentru a obtine cel mai scazut pret posibil, modificarile la configuratia folosita deja de turci ar trebui tinute la minim. Deci, daca rationamentul se dovedeste corect, pentru a vedea o configuratie probabila a fregatelor romanesti, trebuie studiate fregatele din clasa G (ex-OHP) si corvetele MILGEM/Ada.

Continuare…

Ce are Saab si nu au competitorii sai, episodul 2

RBS 97 HAWK - Sursa: instagram/rekyl_swe via imgrab.com

RBS 97 HAWK – Sursa: instagram/rekyl_swe via imgrab.com

In relatia cu Romania, Saab ar avea un atu intr-un domeniu neasteptat: este singura firma ce deruleaza un program de modernizare a rachetelor HAWK.

Saab a primit la sfarsitul anului trecut un contract pentru modernizarea sistemelor HAWK din dotarea Suediei, cunoscute local ca RBS 97. Procesul de modernizare urmeaza sa vizeze inclusiv anumite componente ale sistemului cum ar fi centrul de comanda si radarul de urmarire/iluminare si ar urma sa se desfasoare etapizat pana in 2019.

Decizia Suediei de a mentine in serviciu si de a moderniza sistemul HAWK este destul de surprinzatoare, HAWK-ul fiind la un moment dat un candidat sigur la retragere insa constrangerile financiare, care nu au permis achizitia unor sisteme moderne si-au spus cuvantul si suedezii au fost nevoiti sa mearga pe varianta cea mai ieftina.

Continuare…

Ne apropiem? Episodul 2

In Ianuarie a avut loc la Bucuresti conferinta Surface Warships 2016. La sase luni dupa, lucrurile par sa se miste in privinta modernizarii fregatelor, cel putin la nivelul birocratic al procesului de selectie.

Saptamana viitoare este programata sa se desfasoare tot la Bucuresti conferinta Integrated Air & Missile Defence Eastern Europe. Desi apararea antiaeriana nu este trecuta explicit la prioritatile strategice pe anul in curs, este clar ca nevoia exista.
Disparitia RfI-ului pentru rachetele cu raza lunga de actiune fara a fi anuntata o licitatie, negociere sau orice alta procedura, pare a insemna ca achizitia a fost amanata insa se stie ca au fost contacte cel putin cu MEADS, asocierea de firme ce construieste sistemul cu acelasi nume.
In ceea ce priveste apararea SHORAD, se cunoaste interesul Diehl, producatorul sistemelor IRIS-T SLS, pentru a livra asemenea echipamente Romaniei in cooperare cu Electromecanica Ploiesti.
Nu e foarte surprinzator ca cele doua companii sint sponsorii conferintei, alaturi de Rafael si Rheinmetall Defence.

Facand o paralela cu Surface Warships 2016, nu inseamna neaparat ca sponsorii unor asemenea conferinte vor si obtine contractele vizate (in cazul SW2016 cel putin unii dintre sponsori – Thales si Saab – fiind exclusi din postura de integratori pentru T22R, putand reveni mai tarziu ca si furnizori) insa momentul ales ar putea indica iminenta inceperii unei noi etape de achizitie in zona apararii AA.

Sau totul este doar o coincidenta.

Decizii, episodul 2

Destul de similare Type 22 Batch III - Sursa: Wikipedia.org

Destul de similare Type 22 Batch III – Sursa: Wikipedia.org

Antrenamentul continua, de data asta cu un exemplu de modernizare facuta dupa principiul “putin si prost” a unor nave foarte similare T22R. Cel putin va exista o stacheta plasata atat de jos incat indiferent de rezultat, fregatele modernizate romanesti vor parea ca intra in randul lumii.

Fregatele de clasa S sau Kortenaer sint nave antisubmarin construite in Olanda la sfarsitul anilor ’70, practic in acelasi timp cu seria de fregate britanice Type 22 Batch II din care provin cele doua T22R. Daca propulsia este identica, COGOG cu turbine Olympus si Tyne, fregatele Kortenaer difera de Type 22 Batch II prin restul sistemelor instalate.

Navele olandeze pot fi considerate conceptual mai avansate decat britanicele Batch II, avand sisteme antiaeriene cu raza medie SeaSparrow fata de SHORAD-ul Sea Wolf, rachete anti-nava Harpoon fata de Exocet, unul sau doua tunuri Oto Melara de 76mm si/sau un CIWS Goalkeeper. Abia T22 Batch III vor recupera din diferentele fata de Kortenaer, primind si ele rachetele Harpoon, un tun de calibru 114mm si un CIWS Goalkeeper. In retrospectiva, se poate spune ca britanicii aproape ca i-au copiat pe olandezi.

Continuare…

Franta e ca Romania, episodul 2

SCAR si HK416 - Sursa: ar15.com

SCAR si HK416 – Sursa: ar15.com

Se pare ca francezii ar fi ales finalistii concursului pentru dotarea cu o noua arma de asalt. Conform Les Sentinelles, finalistii sint H&K si FN Herstal cu HK416 si respectiv SCAR.

Ar fi cele mai mature si mai familiare (pentru francezi) arme dintre cele cinci care au intrat in concurs, ambele fiind in dotarea fortelor speciale franceze. O lista a armelor acceptate in prima faza, cu plusuri si minusuri, poate fi gasita in primul episod.

E clar ca viitoarea arma franceza nu va mai fi un bullpup, singurul bullpup din competitie, croatul VHS-2 fiind eliminat.  Dar ce vor alege francezii in final, AR15-cu-piston-scurt german sau FN-cu-piston-si-mai-scurt belgian?

Decizii

Second Generation Patrol Vessel - Sursa: DCNS via Wikipedia.org

Second Generation Patrol Vessel – Sursa: DCNS via Wikipedia.org

Pentru ca ne apropiem, cea mai buna incalzire e rememorarea unor episoade interesante din culisele programelor de echipare a catorva clase de nave militare.

Pentru inceput, Malaezia si cele sase noi SGPV-LCS (Second Generation Patrol Vessel – Littoral Combat Ship). Aflate la granita dintre niste corvete mari si fregate mici, SGPV-urile malaeziene sint o versiune a corvetelor franceze DCNS Gowind, aduse la 3.100 de tone.

Practic Malaezia va fi al doilea client pentru Gowind, dupa Egipt – trebuie spus ca Marina franceza nu a cumparat pana acum nici o unitate, primind doar in teste un exemplar pus la dispozitie in mod gratuit de catre DCNS.

Continuare…

Vremea probabila: ceata la malul Bosforului

Astazi, politisti capturati de soldati turci. Maine s-ar putea sa fie altfel - Sursa: afp.com

Astazi, politisti capturati de soldati turci. Maine s-ar putea sa fie altfel – Sursa: afp.com

Tot ce se stie sigur despre situatia din Turcia e ca nimic nu e clar. Nici identitatea pucistilor, nici sprijinul de care se bucura in randul populatiei si nici locul in care se afla Erdogan.

Ce este insa clar:
-drumul spre UE al Turciei ia o pauza lunga, cat o oprire definitiva
-indiferent cine va castiga, vor urma represalii la granita razboiului civil si Turcia va fi fortata sa se uite in interior, retragandu-se temporar de la masa de poker international
-din nou indiferent de castigator, acesta va tine aproape in primul rand acele state care l-au sprijinit, neutralitatea nefiind o optiune. Trebuie ales cu grija.

Efectul fluturelui rus, episodul 3

Gripen + Meteor = Love - Sursa: MBDA via Jane's

Gripen + Meteor = Love – Sursa: MBDA via Jane’s

Suedia a introdus in serviciu mult-asteptata racheta Meteor care promite sa incline din nou avantajul teoretic in luptele aeriene de partea “albastrilor”. Nu conteaza ca suedezii nu sint inca in NATO, sint “albastri” in mod onorific, pentru ca se opun “rousilor”.

Pentru ca ceilalti europeni se joaca inca de-a inarmarea avioanelor lor de generatie patru-si-jumate-plus-plus, suedezii au ajuns si singurii utilizatori operationali ai Meteorului, zice Jane’s.

Prin raza sa de actiune extinsa la peste 100km Meteorul impinge limitele senzorilor – in principal radar dar si optici – avand in vedere ca inainte de lansare trebuie confirmata identitatea tintei. Ramane de vazut in ce masura Gripenurile C/D vor putea exploata la maxim capabilitatile Meteorului, care vor fi noile tactici – aici suedezii vor avea din nou, natural, un mic avans fata de restul lumii – si ce va aduce in plus noua generatie Gripen cu al sau radar AESA.

Daca ar fi de pariat pe cine vor fi urmatorii care se vor dota cu noua racheta, lista ar trebui deschisa de alti speriati de rusi: finlandezii si polonezii. Tot ce trebuie sa faca e sa plateasca integrarea pe F-18 si respectiv F-16. Asta daca nu cumva Meteorul va fi folosit pe post de sperietoare pentru obtinerea AMRAAM-ului -120D, a carei integrare e platita de “sponsor”.