Archive for August, 2016

Cavaleria zburatoare revine, episodul 2

LRV e undeva la mijloc, intre HMMV si M-ATV - Sursa: tanks-encyclopedia.com

LRV e undeva la mijloc, intre HMMWV si M-ATV – Sursa: tanks-encyclopedia.com

Lucrurile au progresat de la primul episod, noutatea e ca US Army a decis sa adopte pentru Light Reconnaissance Vehicle o solutie interimara dar care poate deveni si cea finala.

Mai intai trebuiesc vazute cerintele pentru LRV, destinat sa doteze batalioanele de cercetare (a.k.a “cavalerie”) ale brigazilor de infanterie usoara ale US Army – adica cele care nu sint dotate cu Stryker (brigazi “medii”) sau Bradley (“blindate/grele”).

Infanteria usoara foloseste pentru deplasare fie camioane HMMWV, care vor fi inlocuite in viitor de JLTV sau, in operatiuni de desant aerian de ULVC (rebotezat recent GMV – Ground Mobility Vehicle), fie per pedes apostolorum. Toate variantele au aceeasi mare problema legate de lipsa protectiei, agravata de situatia in care militarii sint inghesuiti in vehicule, devenind tinte usoare pentru orice echipa dotata cu o GPMG. Esential este deci sa se evite surpriza, asigurand timpul necesar ca infanteria sa debarce si sa se apropie de obiectiv intr-un mod mai putin expus.

Intra in scena LRV, vehiculul de recunoastere la contact al infanteriei usoare. Asa cum ii spune si numele, rolul sau e de a efectua recunoasterea in avangarda fortelor proprii, sa reziste intalnirii cu inamicul – prin mobilitate in teren greu, protectie pasiva si putere de foc adecvate – si sa transporte suficient echipament pentru supraveghere si comunicatii. Cerintele suna destul de cunoscut, idei similare avand si australienii (despre care am scris deja aici) dar aplicate intr-un format mai redus, mai “usor”.

Continuare…

JF-17 in rol de Tejas

Sau cand indienii isi doresc un avion adevarat:

 

Pe scurt: Ministerul Culturii din India a incropit pe genunchi un clip in care, pe post de mandrie a industriei aeronautice locale, apare pakistanezul JF-17. Cel putin e photoshopat desfasurand un steag indian. In apararea lor, trebuie spus ca JF-17 seamana un pic cu Tejas – asta daca esti un pic chior – si, mai important, chiar zboara deci poate fi obiectul unor montaje frumoase.

Israelienii imbina utilul cu placutul

IAI Dagger argentinian survoland nava logistica britanica RFA Sir Bedivere- Sursa: gettyimages

IAI Dagger argentinian survoland nava logistica britanica RFA Sir Bedivere- Sursa: gettyimages

Ceea ce se banuia de multa vreme a fost confirmat de documente declasificate recent de Foreign Office-ul britanic: Israelul a furnizat echipament militar argentinienilor chiar in timpul conflictului asupra Insulelor Falkland.

Povestea avioanelor IAI Dagger (construite in Israel dupa planurile furgasite ale Mirage 5) e interesanta: cumparate de Argentina si livrate de Israel inainte de izbucnirea razboiului, urmau sa fie modernizate local de tehnicieni israelieni care au continuat sa lucreze pe toata durata razboiului si chiar dupa terminarea acestuia. Aici israelienii au avut acoperirea contractului semnat anterior insa au existat zvonuri legate de livrarea de piese de schimb si rezervoare externe de carburant, fara de care aviatia argentiniana nu putea executa misiuni impotriva fortelor britanice.

De asemenea se pare ca tot Israelul a fost “vinovat” de mentinerea in stare de zbor a A-4 Skyhawk care sufereau de pe urma embargoului impus de SUA. In toiul luptelor, israelienii ar fi furnizat de asemenea armament usor, rachete aer-aer si antitanc. O parte din echipamentul israelien ar fi fost capturat de britanici in momentul recuceririi Port Stanley.

Continuare…

Pooling&Sharing ore de zbor

C-17 la Campia Turzii - Sursa: Tuomas Saavalainen via sacprogram.org

C-17 la Campia Turzii – Sursa: Tuomas Saavalainen via sacprogram.org

Zilele astea a avut loc o serie de exercitii de parasutare, in care membrii FOS si prietenii au avut ocazia de a sari dintr-un C-17 al carui co(x12)-proprietar e si Romania.

Strategic Airlift Capability este un program cu 12 membri care si-au rupt de la gura unit fortele pentru cumpararea si operarea a trei Boeing C-17, stationate la baza Papa din Ungaria. Cei 12 parteneri impart un total de 3.165 de ore de zbor anuale – nu egal ci in functie de contributie.

Romaniei, cu o cota de 6% ii revin aproximativ 200 de ore anual. Unul din modurile de utilizare a C-17 “in dotarea” Romaniei este antrenamentul parasutistilor, frecventa de pana acum fiind de doua antrenamente pe an.

Continuare…

Cel mai nou e cel mai bun

Prototipul Northrop Grumman T-X - Sursa: aviationweek.com

Prototipul Northrop Grumman T-X – Sursa: aviationweek.com

Un avion nou pentru o metoda de punctaj mai putin intalnita in achizitiile USAF.

Mai intai avionul: Scaled Composites, fortele pentru operatiuni speciale ale Northrop Grumman (adica operatiuni de rapid prototyping), au scos din joben propunerea Grumman pentru competitia T-X a USAF, ce urmareste inlocuirea T-38 produs de aceeasi companie. Acum doua zile prototipul, al carui nume nu este inca cunoscut, a inceput probele de rulare la sol.

Northrop Grumman este liderul unei echipe din care mai fac parte BAE Systems si L3, formata initial pentru a oferi produsul britanic Hawk. Odata cu publicarea cerintelor USAF, care puneau accent puternic pe factorul maxim de suprasarcina in viraj sustinut (minim 6.5G, obiectivul fiind 7.5G), a devenit clar ca Hawk nu ar fi avut sanse realiste asa ca s-a decis proiectarea unui avion complet nou. Nu e clar daca noul avion este supersonic sau nu, cerintele T-X nespecificand acest aspect deci capacitatea supersonica, daca exista, nu va fi punctata in plus.

Continuare…

La altii se poate, episodul 25

La lupta cea mare, electronica - Learjet 35A modificat - Sursa: taringa.net

La lupta cea mare, electronica – Learjet 35A modificat – Sursa: taringa.net

Argentinienii au facut rost de un Rivet Joint low-cost. In timp ce adevaratul RC-135W costa serios si este rezervat doar baietilor mari, argentinienii au luat un business-jet Learjet (acum Bombardier) 35A pe care au montat un echipament ELINT de origine Thales. Vigile 200 este un sistem ESM, specializat in descoperirea si localizarea radarelor ce functioneaza in banda 0.5-18GHz si asigura o acoperire de 360 de grade.

Modificarile necesare, care au constat in instalarea de antene receptoare in rezervoarele de carburant de la capatul aripilor si in coada, montajul achipamentelor de procesare si instalatia electrica, au fost facute local in Argentina.

E doar o problema de timp pana cand noul avion isi va face aparitia in apropierea insulelor Falkland sa-i sacaie pe britanici.

SOS ideea de pregatire militara voluntara

Un proiect de pregatire militara voluntara, cu o durata scurta de timp si care sa se adreseze liceenilor si studentilor, ar putea fi initiat la propunerea conducerii Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’ din Cluj… Perioada de pregatire ar dura doua-trei saptamani si ar avea loc la finalul anului scolar…” Sursa Hotnews.ro

O initiativa asteptata si anticipata de mult timp a fost in sfarsit articulata public chiar daca mai e serios de lucru la slefuirea ei, inclusiv a prezentarii si a modului de comunicare.

Primul obstacol ar fi atragerea “voluntarilor” si aici, un pic paradoxal, situatia materiala precara a romanilor s-ar putea sa ajute. Multe familii nu-si pot permite sa-si trimita copii in vacanta asa incat, daca s-ar putea pozitiona “cazarma” drept o tabara de vara montana, cu toate cheltuielile incluse, s-ar putea sa aiba succes. Poate chiar destul cat programul sa poata fi extins la toate cele trei luni de vacanta.

A doua problema, oarecum legata de prima, ar fi structura activitatilor ce s-ar desfasura in perioada respectiva. “Tinerii si-ar incepe ziua cu o serie de exercitii de inviorare, urmate de activitati organizatorice cum ar fi curatenia in dormitoare sau a a salii de mese, dar si un program de pregatire militara.” Probabil ca formularea ar fi putut fi mai fericita insa e clar ca deocamdata nu se stie exact ce ar trebui facut. Sa-i treci printr-un program de instructie identic cu cel al militarilor profesionisti ar fi cea mai simpla dar si cea mai proasta solutie. Si daca programul asta trebuie sa reuseasca, atunci nu ar trebui luata calea minimei rezistente.

Din fericire, nu trebuie reinventata roata, programe similare existand deja:

 

Cine are curiozitatea sa se uite pe site-ul ACF (UK Army Cadet Force) va remarca grija cu care organizatia subliniaza separarea fata de Armata. Desi programul este sponsorizat de MoD, nu este condus de militari activi ci de voluntari. Asta ajuta in pozitionarea programului in afara schemelor de pregatire premilitara obisnuite, care nu au aceeasi atractivitate. Accentul este pus pe aventura si activitatile sint prezentate ca o distractie, un element critic in atragerea adolescentilor. Aceeasi grija se remarca si pe site-ul MoD, “manifestul” ACF fiind prezentat foarte clar (poate ca plagiatul ar fi scuzabil in cazul asta) si din nou se accentueaza separarea fata de Armata.

Un alt exemplu ar fi si Royal Canadian Army Cadets, inca un punct pentru sistemul britanic.

Daca britanicii au fost destul de buni incat sa-i pregateasca pe FOS-ii romani, atunci s-ar califica si pentru a da o mana de ajutor in punerea pe roate a unui program similar ACF in Romania. Avand in vedere ca britanicii sint cunoscuti pentru entuziasmul cu care abordeaza programele de voluntariat in strainatate, asta nu ar trebui sa fie o problema. Mai trebuie sa vrea si MApN-ul, bineinteles, in functie de cat de serioasa e initiativa asta.

O alta olimpiada

Pe vremea cand concurentii la biatlon pareau militari, nu se imbracau in spandex in culorile curcubeului si in loc de .22 foloseau calibre adevarate.

 

(*)-Nu e chiar o Olimpiada de Iarna dar pe aproape.

Rusii au avut chiar si o versiune “sportivizata” a venerabilei Mosin-Nagant care s-a dovedit destul de buna. Oarecum ironic avand in vedere ca intr-un decor de iarna similar, cu un sfert de secol in urma, rusii au inregistrat pierderi importante cauzate de Moartea Alba ce folosea o versiune a aceleiasi pusti.

 

Mosin-Nagant in varianta biatlon - Sursa: 7.62x54r.net

Mosin-Nagant in varianta biatlon – Sursa: 7.62x54r.net

 

Unul din putinele sporturi cu aplicativitate militara imediata.

Ce ofera turcii, episodul 3

Ultimul prototip Altay la IDEF 2015 - Sursa: armyrecognition.com

Ultimul prototip Altay la IDEF 2015 – Sursa: armyrecognition.com

Ceva exemple.

Daca in alte parti competitia e mama inovarii, in Balcani e altfel. In Turcia e inflatie de aspiranti la titlul (si beneficiile) de constructor de tancuri. Adica de tanc, care este numa’ unu’, adica Altay.

Povestea Altay a inceput in 2008, cand contractul de dezvoltare, fabricatie a patru prototipuri si testare a fost incredintat companiei Otokar, al carui actionar principal este Koc Holding, pentru o suma totala estimata la USD500mil – ca o paranteza, de remarcat ordinul de marime al sumei necesare doar dezvoltarii, nu si productiei, unui tanc modern, asta referitor la “intentiile” aratate de romani in acest sens.

Problemele in dezvoltarea Altay, mai ales in privinta motorului, sint cunoscute si pe cale de a fi rezolvate de un contract in valoare de USD206mil atribuit TUMOSAN care ar urma sa proiecteze motorul si transmisia ce vor fi folosite, daca nu la prima serie de 250 de tancuri, atunci la urmatoarele loturi. Se estimeaza ca productia totala pentru Turcia ar fi de 1.000 de bucati.

Continuare…

Competitia e mama inovarii, episodul 2

Vepr 6.5 Grendel - Sursa: ar15.com

Vepr 6.5 Grendel – Sursa: ar15.com

In mod neasteptat, competitia de pe piata americana ii gaseste tot pe rusi pe primul loc in ceea ce priveste inovatiile aduse platformei AK desi ar exista si alti producatori, geografic mai aproape dar in spirit mai departe de piata vestica.

Molot, producatorul Vepr – echivalentul PSL-ului romanesc – vine cu o versiune a armei in calibrul 6.5 Grendel. Practic un PSL rusesc pentru care se ofera o gama de patru tevi, majoritatea mai scurte decat singura optiune disponibila de la Cugir, intr-un calibru in voga si cu o finisare mai atenta. Rusii urmeaza astfel preferintele grupului tinta, cumparatorii americani.

In esenta nimic special si totusi ideea e atat de capitalista incat pare straina.