In mod neasteptat, competitia de pe piata americana ii gaseste tot pe rusi pe primul loc in ceea ce priveste inovatiile aduse platformei AK desi ar exista si alti producatori, geografic mai aproape dar in spirit mai departe de piata vestica.
Molot, producatorul Vepr – echivalentul PSL-ului romanesc – vine cu o versiune a armei in calibrul 6.5 Grendel. Practic un PSL rusesc pentru care se ofera o gama de patru tevi, majoritatea mai scurte decat singura optiune disponibila de la Cugir, intr-un calibru in voga si cu o finisare mai atenta. Rusii urmeaza astfel preferintele grupului tinta, cumparatorii americani.
In esenta nimic special si totusi ideea e atat de capitalista incat pare straina.
dacă m-am uitat eu bine pe site-ul ăla, anunțul era din 2012!
rușii nu mai exportă arme pe piața americană din 2014, din cauza embargoului!
armamentul românesc se vinde relativ bine acolo pentru că e destul de ieftin, unul din motive fiind că nici nu investesc prea mult în calitate sau cercetare, oricum cea mai mare parte din armele vândute acolo de români nu sunt de calitatea pentru armată, excepțiile fiind RPk-urile și PSL-urile provenind din surplusurile armatei
300 AAC Blackout (7.62×35mm), pare ar fi mai interesant decât încercările 6.8 și 6.5 pentru NATO, dar din păcate există o mare rezistență din motive economice (mai ales americanii!)
e clar că există nevoie de mai multă penetrare și atingere de distanțe mari în anumite condiții-după cum s-a văzut în Afganistan, Irak și în Siria acum, așa că România ar trebui să își pună problema de a avea un armament capabil de a fi folosit și în Carpați, Deltă, Marea Neagră și în orașe, varianta ieftină ar fi Galil Ace, cele scumpe HK416 și HK 417, FN Scar H și L în variantele 5.56×45mm NATO, 7,62 NATO și 300 AAC Blackout (7.62×35mm) în proporții bine gândite și cu variantele sniper și armă automată la nivelul PSL-ului și RPK-lui. De asemeni ar trebui să aducă și mitralierele la 7.62×51, cum au făcut polonezii (poate în cooperare cu ei!)
Indiferent daca Vepr e afectata acum de embargo, nu asta era ideea ci ca rusii au studiat piata si s-au adaptat venind cum o oferta mai variata. Molot nu poate controla embargoul dar poate controla ceea ce produce. Cugirul nu e sub embargo si tot nu diversifica prea mult oferta.
PKM-ul polonez de 7.62NATO ar fi o idee excelenta dar se pare ca nu de idei se duce lipsa.
http://www.thefirearmblog.com/blog/2016/01/13/fabryka-broni-unveils-7-62×51-msbs/
se pare că ar putea fi interesant pentru români să cumpere de la polonezi chiar și arma de asalt! pare a fi un competitor pentru SCAR și dacă are un pre bun …
S-a tot vorbit de cooperare polono-romana si pana acum nu a iesit nimic. Dar MSBS si PKM-ul de 7.62NATO ar fi doua lucruri cu care se poate incepe. Deocamdata MSBS e oarecum necunoscuta, abia cand or sa exporte pe piata americana o sa fie intoarsa pe toate partile, testata in toate modurile posibile si rezultatele postate pe youtube. Ar cam fi piata pentru o arma similara SCAR/HK416 dar mai ieftina. Cam ce s-a vrut initial cu G36 si XM8. Nu as uita nici ARX160, daca italienii ar fi dispusi la dialog.
Pana la urma ar trebui cumparat ceva pe acelasi sistem care se zvoneste ca va fi folosit la TBT: retehnologizarea unei fabrici sau o investitie de la zero a unui partener strain, care sa vina nu numai cu modelul ci si cu linia de productie/tehnologia de fabricatie. Singurul mod de a face un salt inainte altfel se va incerca in continuare fabricarea unei arme de secol 21 cu tehnologie din anii ’50-’60.
dacă te uiți pe link, poți să găsește acolo mai multe știri despre arma aia (de fapt sunt în mai multe calibre și este modulara, cu kit pentru bullpup și cu posibiltatea schimbării țevii!), se pare că deja pregăteau lansarea în USA cu fabrica lor amplasată în Texas
http://www.thefirearmblog.com/blog/?s=MSBS
Stiri sint, mai exista si informatii de la producator insa eu vreau sa vad si opiniile utilizatorilor, ca in brosuri totul e minunat. De asta astept sa fie nu numai lansata dar si achizitionata in numar semnificativ pe piata SUA si apoi sa vedem cum se comporta. E o arma foarte noua deci ma astept sa se gaseasca ceva probleme. Acelasi lucru s-a intamplat si cu CZ BREN si VHS, ambele au primit relativ rapid o a doua versiune.
dacă românii ar trebui să învețe ceva din istorie, după modul cum am rămas descoperiți prin pierderea furnizorilor externi (Cehoslovacia și Franța în principal) în cel de-al doilea război mondial și nu numai, e clar că există necesitatea unei industrii de armament care să asigure necesarul în orice condiții
tot pe acolo scrie de norvegieni că au avut problemă cu muniția (ceva gen eco) și cu armele HK 416-le înghețau mecanismele când le scoteau de la căldură în ger
S-a deschis sezonul de vanatoare? Vezi aventura Skynews (a doua dupa Tg. Mures ’90)de pe plaiurile mioritice 🙂
Nu mi-e clar daca vorbim de nisa arme de vanatoare sau cea militara. Evident, unii incearca sa le imbine pe amandoua, refolosind inovatiile pe ambele piete, lucru util mai ales daca armele sunt destinate unor tari unde trebuie sa fii foarte atent cu invitatiile la o partida de vanatoare.
Pentru nisa militara… avand in vedere ca o astfel de arma de “tintas” nu are nevoie de transportul unui numar mare de lovituri, imi pare putin fertila si o moda schimbatoare cramponarea asta de tot felul de calibre intermediare si experimentale (6.8 și 6.5 Grendel), din moment ce exista 7,62×39 M43 si 7,62×51 NATO/ .308 Winchester, cu caracteristici apropiate de masa si viteza. In plus, munitia respectiva o gasesti la unele arme de asalt si mitraliere (cu variante perforante/speciale), de ce sa te complici cu o logistica separata?
Arma de fata e destinata civililor, care au alte criterii decat militarii. In general civilii au mai multi bani pentru achizitie, nu se sperie de raritatea unui tip de munitie si sint mai deschisi la experimente. Piata civila e terenul perfect pentru incercari.
Grendel e mai bun decat 7.62×39 pentru distanta mai mare (lucru important pentru vanatori) si are recul mai mic decat x51.
S-ar putea spune ca cramponarea e tocmai de vechile 7,62mm (x39, x51, x54) iar adoptarea 6mm e in pas cu vremurile. Daca ramanem permanent la ce avem, din motive de logistica, atunci nu ar mai exista nici un progres mai serios.
ideea era sa nu introduci un calibru diferit pentru marksman fata de ce ai deja in grupa de infanterie… sa ajungi la 3 calibre in cadrul grupei.
Vepr de 6.5mm e destinata civililor.
Daca Grendel va fi adoptat de militari, va inlocui 5.56. Vor fi deci tot doua calibre.
Mda, cat de curand 🙂
Pe de alta parte asta ar explica de ce s-a oprit proiectul armei de asalt romanesti cal. 5,56… vor trece la un nou calibru.
Stim sigur ca s-a oprit? Sau e in faza de zombi? Din pacate cu ind de aparare romaneasca care este, e greu de facut distinctia intre cele doua stari.
Chiar dacă s-ar adopta Grendel, 6 mm sau alt calibrul în locul la 5.56 e puțin probabil să înlocuiască calibrul 7.62×51 prea curând pentru sniperi și mitraliere care acoperă încă o zonă importantă
De asta ziceam ca vor fi tot doua calibre: Grendel si x51.
se pare că numai sârbii (armata) și-au pus problema să treacă la Grendel și deja au produs și ceva arme la calibrul ăsta, americani au testat mai ales 6,8 care e ceva mai puternic decât Grendel dar nici ăsta nu a fost luat în calcul din motive logistice, deși a fost din nou testat în variantele mai noi
Sarbii au si un alt motiv sa fie oarecum interesati: ei produc si munitia de 6.5mm.
”7,62×39 M43 si 7,62×51 NATO” nu au aceleași caracteristici nici pe departe
7,62×51 NATO are ca omolog 7.62×54 calibrul rusesc din primul război mondial care a fost folosit și în al doilea război mondial, până în zilele noastre și din care a derivat 7.62×39, varianta ”scurtată”
Si eu zic ca 6,5×39 ar fi compromisul cel mai bun pentru o arma de asalt. Pentru mitraliera de companie (GPMG cum ii zic americanii) sau un PSL 2 (eventual bullpup, la asta ar mai merge ca nu e arma de asaltsi ) as folosi 6,5×55, sa pastram diametrul.
Un glont mai lung si mai greu cu energie cinetica mai mare decat 6,5×39. Se zice si ca are o balistica superioara lui 7,62×51/54, traiectorie mai razanta inclusiv la distante mai mari, recul mai mic si chiar si forta de penetrare superioara (densitate sectionala a glontului mai mare, pastreaza energia cinetica mai bine si asta la o greutate ceva mai mica).
Iar ca si arma cu luneta de calibru mare si pentru distante lungi (cu inchizator manual “clasic” si foc cu foc), un Lapua Magnum (8,6×70), in plus IOR face niste lunete excelente pentru armele astea, sunt in varful topului la categoria asta.
In rest cetisem ca cei de la Cugir au destula treaba, productia asigurata pe inca vreo doi ani deja. Au in productie si 5,45×39, si 5,56×45 si 7,62×39, nu cred ca ar avea probleme sa faca si arme in 6,5×39. Nu stiu cum mai stau cu proiectata “noua arma de asalt” dar cred ca MApN nu o considera acum printre prioritati.
Intr-un fel e bine ca nu au scos-o inca, in caz ca pana la urma chiar se va schimba calibrul la nivelul NATO (tot americanii vor da tonul probabil).
In acelasi timp ar putea sa fie ceva mai indrazneti si cu viziune si sa scoata ei ceva noutati (ar fi bine sa lucreze ceva si la PR), chiar daca e vorba de AK modernizat (de fapt parerea mea e ca sistemul AK ar trebui pastrat oricum la arma de asalt).
Cugirul se bazeaza prea mult pe contractul cu americanii, practic singurii clienti permanenti ai lor. Orice problema ar aparea in SUA ca urmare a inaspririi legislatiei importului de arme de asalt, fie ele si modificate, asa cum a mai fost odata, ar avea un efect dezastruos. Asa ca nu fac bine ca nu investesc intr-un produs de viitor. Daca e ceva bun la faptul ca nu au scos arma in forma in care era, ar fi ca arma aia nu le asigura nici un viitor. E nevoie de ceva mai bun.
se pare că Grendel mai are mult până să fie adoptat ca muniție pentru vreo armată, pentru că are niște limitări pentru realizarea de proiectile cu trasoare (din cauza dimensiunilor) de ex
se poate ca în cel mai bun caz să se pornească de la acest proiectil sau din zona asta
se pare că tot mai mulți încep să se reîntoarcă spre calibrele mai mari!
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2294631/SAS-use-bigger-bullets-kill-enemy-outright-claiming-shoot-wound-policy-lives-risk.html
Tot britanicii au anuntat noi tipuri de munitie, atat pentru 5.56mm cat si pentru 7.62mm.
dacă talibanii care nu aveau veste antiglonț cam râdeau de armele de calibrul 5,56, atunci e clar că la înzestrarea pe care au arătat-o rușii în ultimul timp NATO trebuie să își pună problema unei muniții care să fie capabile să penetreze și vestele antiglonț (nu în ultimul rând și transportoarele de trupe sunt blindate din ce în ce mai mult)
la relieful pe care îl avem noi, cu munți pe aproape 1/3 din teritoriu, vânătorii de munte și nu numai ar trebui să aibă un anumit număr de arme calibrul 7.62×51 care să performeze mai mult la altitudini și distanțe mari
Deocamdata au RPK si PSL in 7.62×54.
http://www.armyrecognition.com/september_2016_global_defense_security_news_industry/french_army_procurement_agency_has_confirmed_replacement_of_famas_assault_rifle_by_hk-416f_12409164.html
Am postat ceva in legatura cu licitatia asta, inainte de a fi anuntat castigatorul, aici.