Cavaleria zburatoare revine, episodul 2

LRV e undeva la mijloc, intre HMMV si M-ATV - Sursa: tanks-encyclopedia.com

LRV e undeva la mijloc, intre HMMWV si M-ATV – Sursa: tanks-encyclopedia.com

Lucrurile au progresat de la primul episod, noutatea e ca US Army a decis sa adopte pentru Light Reconnaissance Vehicle o solutie interimara dar care poate deveni si cea finala.

Mai intai trebuiesc vazute cerintele pentru LRV, destinat sa doteze batalioanele de cercetare (a.k.a “cavalerie”) ale brigazilor de infanterie usoara ale US Army – adica cele care nu sint dotate cu Stryker (brigazi “medii”) sau Bradley (“blindate/grele”).

Infanteria usoara foloseste pentru deplasare fie camioane HMMWV, care vor fi inlocuite in viitor de JLTV sau, in operatiuni de desant aerian de ULVC (rebotezat recent GMV – Ground Mobility Vehicle), fie per pedes apostolorum. Toate variantele au aceeasi mare problema legate de lipsa protectiei, agravata de situatia in care militarii sint inghesuiti in vehicule, devenind tinte usoare pentru orice echipa dotata cu o GPMG. Esential este deci sa se evite surpriza, asigurand timpul necesar ca infanteria sa debarce si sa se apropie de obiectiv intr-un mod mai putin expus.

Intra in scena LRV, vehiculul de recunoastere la contact al infanteriei usoare. Asa cum ii spune si numele, rolul sau e de a efectua recunoasterea in avangarda fortelor proprii, sa reziste intalnirii cu inamicul – prin mobilitate in teren greu, protectie pasiva si putere de foc adecvate – si sa transporte suficient echipament pentru supraveghere si comunicatii. Cerintele suna destul de cunoscut, idei similare avand si australienii (despre care am scris deja aici) dar aplicate intr-un format mai redus, mai “usor”.

LRV ar urma sa transporte sase militari, sa fie aero-transportabil cu un CH-47, sa dispuna de blindaj si de o putere de foc mai mare decat cea a mitralierei M2 de 12.7mm – se vorbeste de un tun de 30mm insa lucrurile nu au fost batute inca in cuie, fiind vorba probabil de un compromis intre greutatea tunului si a munitiei vs greutatea vehiculului blindat.

Initial US Army a urmarit achizitionarea unui vehicul specializat si au fost evaluate mai multe posibilitati (printre care si senilatul Rheinmetall Wiesel), dintre care cea mai promitatoare a parut a fi Northrop Grumman Hellhound.

Nu e clar motivul, insa US Army a decis sa nu continue cu programul de dezvoltare a unui vehicul complet nou si sa mearga pe o varianta a Oshkosh L-ATV, castigatorul contractului JLTV, bazandu-se probabil pe ideea de platforma comuna cu restul camioanelor JLTV.

Problema e ca L-ATV/JLTV nu are capacitatea de a transporta 6 militari desi initial asta a fost o cerinta a programului JLTV (cerintele au fost revizuite ulterior) si nici nu a demonstrat ca poate purta un tun de calibrul cerut. Fratele mai mare, M-ATV, a fost insa deja testat cu o turela EOS R-400S pe care a fost montat un tun Orbital ATK M230LF Bushmaster de 30mm.

E altceva decat Dusterul-cu-turela romanesc - M-ATV cu Bushmaster III de 30mm - Sursa: prnewswire.com

E altceva decat Dusterul-cu-turela romanesc – M-ATV cu Bushmaster III de 30mm – Sursa: prnewswire.com

 

Greutatea turelei cu tun de 30mm si 250 de lovituri este de 450kg asa ca sint sanse sa poata fi montata si pe LRV, in functie si de greutatea blindajului si a echipamentului de observare si comunicatii.

Ca o paranteza, este de urmarit familia de tunuri actionate electric Bushmaster ale ATK, varianta de 30mm fiind ideala pentru instalarea pe viitorul TBT in locul batranelor KPV-uri de 14,5mm.

 

Both comments and pings are currently closed.

24 Responses to “Cavaleria zburatoare revine, episodul 2”

  1. alkxz says:

    armata română ar trebui să își pună problema dacă poate adopta chiar și Humwee-urile care se pot descurca destul de greu într-o regiune împădurită munte-deal de la noi, d-apoi mașini mai mari
    oricum e neclar dacă au măcar o strategie de achiziție măcar pentru material adaptat la condițiile țării, începând cu armele de asalt, echipament și terminând cu vehicule terestre și aeronave, ambarcații

  2. gsg9 says:

    Blindaje, turele de 30mm, astia oare pe ce lume traiesc…
    50 Dustere pe an is the way to go…

    • admin says:

      O lume paralela cu cea in care traiesc romanii. Nu sint sigur care e aia aeriana…

  3. Marius Z. says:

    Pai un senilat gen Weasel (sau resaparea MLVM/ 9tone pt. VM desigur), complementat cu upgrade Humvee (Textron’s Survivable Combat Tactical Vehicle/SCTV), ar putea fi suficient pt. noi. Humvee-uri avem deja, si e cam scump sa trecem la M-ATV, aproape sigur reteta fiind sa cumpere cantitati farmaceutice gen PVP…

    Apoi, vad ca e o mare diferenta de categorie: daca vorbim de Weasel si Humvee, astea sunt la + 3tone, pe cand HellHound si M-ATV sunt deja la 6-7 tone, deci dublu.
    In plus, la noi nu cred sa fie cotata prea sus chestia cu “air-dropable” sau transportabil cu elicopterul…

    Daca deja ajungem la 7 tone, preferabil amfibiu, aici fie alegem ceva care foloseste piese Humvee (vezi Cobra turceasca, atentie, CobraII e la 12t) sau Didgori georgian, fie ceva in genul BRDM Caiman din Belarus, utilizand tehnologia SAUR2 sau TBT (care o fi ales). Panhard VBR si alte exotisme se duc dincolo de 11 tone.

    Mie tare imi e drag conceptul de senilat compact, insa cred ca pentru noi ar fi interesanta o versiune tot pe la 7-8 tone sau mai sus, un inlocuitor MLVM mai compact, dar mai bine protejat. La un maxim de 5 tone, Wiesel 2 nu cred ca ofera cine-stie-ce protectie.

    Cat despre M230LF cal.30mm, este o arma capabila si usoara, la 400kg cu tot cu turela… e o optiune interesanta inclusiv pentru viitoare MLI-uri sau chiar ca arma secundara pt. tancuri sau alte blindate.

    • admin says:

      In Romania, LRV (L-ATV) ar fi echivalentul TABC-79, care are vreo 9tone, amfibiu dar mai slab protejat.

      M-ATV e un MRAP, L-ATV e un vehicul multifunctional. Nu vad de ce ar cumpara Romania M-ATV insa ar trebui ceva cu care sa inlocuiasca ARO si TABC-79.

      • Marius Z. says:

        Echivalentul vestic al TAB-C deja cam merge catre 11-12tone sau mai mult…

        Ramane de umplut si nisa de 7-8 tone, ori mie Cobra sau Caiman, sau chiar mai noul FNSS 4×4 Pars imi par ok…
        http://www.fnss.com.tr/en/product/pars-4×4/pars-4-x-4-variants

        • admin says:

          Ce ar trebui invatat de la US Army e modul cum adapteaza cerintele pentru vehiculele de cercetare in functie de tipul brigazilor. In Romania, nu cred ca cei care au MLI-84, TBT, MLVM sau camion, au nevoie de aceeasi masina de cercetare. Inainte de a discuta despre tipuri de masini, ar trebui discutate cerintele specifice. Probabil ca asta nu se va intampla in Romania.

          • gsg9 says:

            “nu cred ca cei care au MLI-84, TBT, MLVM sau camion, au nevoie de aceeasi masina de cercetare.”

            Apai stai matale linistit ca astia or sa cumpere cate 12 din fiecare model existent pe piatza 🙂 🙂 🙂

            In rest TABC-79 va ramane in dotare pana ai vor sari rotile ultimei bucatzi disponibile

            Pdfurile si licitatiile alea pt mii de masini blindate si neblindate au ramas virtuale

            Si anii trece

            Ei cumpara cate 12 trailere, 65 de Dustere, 3 autospeciale de interventie EOD, un vehicul subacvatic autonom pentru actiuni MCM, practic mizilicuri, pt ca de abia le ajung banii de salarii, reparatii si ceva aplicatii…

            Mii de masini blindate si neblindate. nu stiu cate sute de TBTuri, LRSAM samd momentan alea raman pe mai incolo, ca daca au stat si fara atata timp inseamna ca pot sa mai stea

            Acuma vin alegerile, cu pomeni electroratate, o toanta de la penele le promitea doctorilor salarii duble, dar DUPA alegeri 🙂 🙂
            Sa vedem dupa alegeri din ce le mai platesc…

            Dpdv al dotarii nu’i vad decat intr’un colaps total din care nu vor mai iesi cu tot cu cele cate 12 chestii cumparate anual si in final va veni peste ei Marea Taiere de Personal

            • admin says:

              Asta cu cate 12 din fiecare model e buna. Am inceput bine, avem HMMWV, PVP si vad ca s-a incercat ceva si cu Jeep J8. Unde mai pui si Dusterul-cu-turela.

              Mi-e ca taierea de personal va fi tot din randul militarilor, va fi cea mai mare Armata de civili din istorie. Pana la urma, nu trebuie sa fi militar ca sa primesti salariu si pensie.

          • gsg9 says:

            mai au si URO VAMTAC, 3 Wolf Armoured Vehicle la PM, Chevrolet LSSV Tahoe pt statiile Harris, plus ce le’o mai fi ramas pe patru roti inca rotunde din miile de AROuri

            standardizare pe paine

            am inteles ca deja ar avea probleme mari cu incadrarea la militari, unitati cu 50% din personal, la aplicatzii iau de colo sa mute dincolo, salariile’s de cacat si oamenii ies mai bine daca culeg legume prin Spania…

            asa ca n’au decat sa mai reduca din soldati si subofiteri, ca d’astia nu ne trebe, sa mai avanseze generali si ofiteri si sa mai angajeze civili

            in fond nu lupta Ceausescu pt Pace?

            uite ca astia ai indeplinesc dorintzele…

            asta in conditiile in care ambasadorii americani ne’o dau prin gura de ne sar maselele…

            • admin says:

              Armata pacii…

              Adevarul e ca daca faci un singur contract cu un singur producator pentru toate tipurile de 4×4, nu ies atatea vile cate trebuie. Se aplica principiul fiscal: cate putin de la cat mai multi. Oricum peschesul e inclus in pret asa ca tot bolovanii votantii platesc pana la urma dar sint fericiti, au ce vedea de 1 Dec la parada.

          • Marius Z. says:

            Apropos de “duzina magica” si cat mai multe tipuri de vehicule de la cat mai multi furnizori… daca unii dintre furnizori devin indisponibili cand te arde, tot gasesti unul dintre aia multi care sa-ti satisfaca o noua comanda. Evident, o comanda nu foarte mare, de cateva duzini 🙂

            Asta e una dintre lectiile invatate… desi in interbelic au facut la fel dar tot au ramas cu buzele umflate.

            • admin says:

              Si ce lectie au invatat dupa ce s-a intamplat in ’40?
              Mai degraba au invatat de la Carol ca cine imparte, parte-si face.

          • Marius Z. says:

            pai aia e lectia… plus sa diversifice la maxim 🙂

      • alkxz says:

        în 2010 era vorba să se producă Textron M117 la AEROSTAR (!), ca acum să apară ceva informații de Cugir (!)
        http://www.militaryfactory.com/armor/detail.asp?armor_id=607

        • alkxz says:

          200–400 to be built locally in the Cugir military factory ….!!!!

          • admin says:

            Nu stiu de unde a aparut informatia despre Cugir, nu pare sa aiba nici o baza reala. In afara de cateva siteuri care se copiaza unele pe altele, nu exista nici o confirmare.

    • alkxz says:

      Wiesel AWC nu rezistă decât la focul armamentului ușor de infanterie, adică cam 7.62×51 maxim
      din păcate!
      așa puteam să cumpărăm de la britanici Bronco All Terrain Tracked Carrier, cam cu aceleași caracteristici balistice, poate puțin mai bun, dar cu capacitate mai bună de deplasare în teren accidentat și zăpadă, noroi

      • admin says:

        Pai nu-i rau, in functie de tipul munitiei, 7,62×51 poate insemna STANAG Level 3 – probabil Wiesel nu e totusi Level 3.
        Realist, cam asta se poate astepta de la un vehicul usor realizat cu tehnologie clasica.

  4. amz says:

    Ceva similar Hellhound cred ca s-ar putea face lejer si in tara si cand spun asta ma gandesc ca daca s-a facut Ghe-O de ce nu si unul asemanator; 30 mm suna bine pentru un vehicul de genul asta.

    In alta ordine de idei, pentru TBT cred ca 30 mm ar fi OK dar sper ca pe viitor s-ar urmari calibru 35mm sau chiar 40 mm.

    • admin says:

      Exista o limita de la care TBT-ul devine IFV. Deocamdata limita se pare ca e intre 30-35mm. Cu cat greutatea tunului si a munitiei creste, cu atat scade capacitatea de transport trupe sau cresc dimensiunile si greutatea totala.

      • amz says:

        Da, nu am fost foarte clar, cand ma refeream la viitor ma refeream si la o eventuala varianta IFV sau una de cercetare, ambele trebuind sa fie mai bine inarmate si de aceea mentionam 40 mm.

        30 mm e OK acum pentru un transportor. S-ar putea folosi si tunul authoton, era un tun oarecum mai puternic decat cele de 30 mm similare; cel mai puternic era cel cehesc de pe Praga care s-a dovedit o exceptionala arma de suport a infanteriei in razboaiele yugoslave.

        Ca putere, cel romanesc era putin in urma celui cehesc:
        http://russianammo.org/Russian_Ammunition_Page_30mm.html\

    • alkxz says:

      tocmai că au renunțat mulți la tunul de 40 în favoarea celor de 30, 35 pentru că au mai multă muniție iar proiectilele moderne de 30,35 au ajuns la nivelul celor de 40

  5. […] Moda instalarii tunurilor de 30mm pe vehicule 4×4 blindate incepe sa prinda teren: rusii au inceput testele cu o versiune foarte speciala a blindatului Tigr. […]