In cursa pentru modernizarea fregatelor englezesti s-au aliniat patru competitori: Lockheed Martin Canada, Thales, IAI si BAE. Acestia urmeaza sa furnizeze CMS-ul, sa integreze un sistem de aparare antiaeriana si un nou radar multifunctional, castigatorul urmand sa fie anuntat pana la sfarsitul anului.
Este vorba de fregatele Type 23 ale chilienilor, navele Type 22 Batch 2 din dotarea lor fiind deja modernizate de ceva timp.
Chile a cumparat trei fregate T23 britanice pentru o suma de GBP134mil, inclusiv revitalizarea. Prevazatori, sud-americanii nu au renuntat la rachetele Seawolf originale, contractand acum 5 ani chiar si lucrari de modernizare a radarelor de control al focului Type 911.
Odata cu trecerea timpului – se pare ca acolo timpul curge mult mai repede – s-a ajuns la concluzia ca Seawolf trebuie inlocuit cu un sistem modern, optiunile fiind SeaCeptor, Barak-8 si ESSM. Desi guvernul SUA a aprobat acum doua luni o posibila vanzare catre Chile a 33 de rachete ESSM si a celor trei lansatoare MK41 aferente intr-un contract evaluat la USD140mil– despre care am scris deja aiciย -, Jane’s ar fi aflat ca varianta ESSM ar fi picat, lupta finala urmand a se da intre SeaCeptor si Barak-8. Pana la confirmarea oficiala, informatia trebuie tratata cu precautie, eliminarea ESSM din competitie imediat dupa aprobarea exportului fiind un lucru destul de neobisnuit.
Nu e clar care ar fi efectul asupra Lockheed Martin, furnizorul MK41, cel mai lovit dintre concurenti de aceasta veste, daca e adevarata. LM ar mai avea varianta SeaCeptor, MK41 putand primi rachetele britanice cu ajutorul unei canistre-adaptor speciale. Merita de remarcat ca in afara de israelieni, nici un alt competitor nu vine cu propriile sisteme antiaeriene, spulberandu-se mitul ca un integrator trebuie sa fie si singurul furnizor de echipamente.
Daca ar trebui ghicit ce sistem antiaerian propune fiecare dintre cei patru integratori, cea mai mare probabilitate ar fi ca IAI e singurul care promoveaza Barak-8, ceilalti trei avand mai multa sau mai putina experienta cu SeaCeptor – BAE cea mai multa si Thales cea mai putina.
Intre SeaCeptor si Barak-8 lupta se anunta a fi interesanta, racheta israeliena avand performante superioare dar si dimensiuni si pret pe masura. Chilienii sint cunoscuti pentru alegerile pragmatice, in runda precedenta de modernizare a Type 22 ei alegand Barak-1 in dauna MICA VL pe considerentul pretului – rachetele israeliene fiind canibalizate de pe alte nave – asa ca SeaCeptor ar putea avea o sansa daca joaca pe cartea pretului scazut.
O alta informatie interesanta, relevanta chiar si pentru modernizarea fregatelor romanesti, se refera la contractul de modernizare a sistemului de lupta anti-submarin, chilienii cumparand sonare Thale 2087 la un pret de USD20mil per unitate. Asta pentru o comparatie rapida cu bugetul estimat a fi cheltuit de romani.
bun titlul.ma gandeam la epavele noastre.cand am citit competitorii deja am intrat in fibrilatie.zic:de unde au aparut astia?pe urma m-am lamurit.smecherii de chilieni modernizeaza cele 3 nave luate la pretul la care noi am luat 2 copai.apropo,ce se mai aude de fenomenalul nostru contract?au trecut si alea 40 de zile legale,si alea 48 cand trebuiau sa faca public castigatorul(castigatorii).au lasat-o moarta ca in 2009?oricum,felicitari ptr. articol.bine documentat,cu preturi reale. citeam pe alte site-uri niste aberatii cu essm-ul la 1 mil.$ si mk41 la 3-4 mil.$ de ma pufnea rasul.
Apropo de pret, USD140mil e pretul pentru intregul pachet necesar instalarii ESSM, incluzand transmitatoarele radar – nu e clar daca si instalarea fizica la bordul navelor – dar e mai relevant pentru cineva care vrea sa instaleze MK41, cum ar fi Romania. Daca vrei sa vezi cat costa ESSM si MK41 ca elemente separate, informatie mai putin utila in cazul noilor instalari (pretul ESSM conteaza pentru contractele urmatoare de completare a stocului de munitie) – atunci asta ii costa pe chilieni USD73mil. Sursa.
Cat exact e o ESSM, nu e clar.
Nu trebuie uitat ca exista o diferenta intre contractul romanesc si cel chiliean: fregatele romanesti au primit echipament aditional (tun, director EO, etc..) in timp ce ale lor, fiind deja T23 au fost doar revitalizate, de unde probabil si parte din diferenta de pret.
conform pdf-ului departamantului american de aparare pe 2015,anul trecut au dat 203,6 mil.$ pe 104 essm-uri.
Da, destul de scumpe pentru niste rachete cu ghidare semiactiva. Poate ca israelienii vor reusi sa scoata Barak-8 la un pret comparabil si atunci ESSM va avea o problema.
tare imi e teama ca daca se adevereste zvonul cu turcii,de banii aia ne alegem cu mk13 cu magazie rotativa de 40 sm(1 sau2) si harpoon,ciws phalanx si genesis-ul cu radare si sonar.au destule pe stoc de cand au modernizat op-urile.oricum e mai bine decat un tun de 76 si torpile asw.
MK13 nu are nici un sens dar chiar prin absurd, turcii nu au MK13 de dat, ale lor sint inca pe nave. Diferenta intre MK41 “nou” si MK13 de pomana de pe fregatele americane e minora fata de lucrarile de instalare propriu-zise. Lasand la o parte ca nu am auzit pana acum de un asemenea transfer deci nu stim nici daca e fezabil tehnic.
Si toate astea presupunand ca se va alege un VLS american desi nimic nu e sigur.
alte fregate, alta poveste, astia au fregate mai noi si deja inarmate si tot le modernizeaza
problema e intradevar cu scurgerea timpului, aici se scurge mai molcom asa, pana si alea 40-48 de zile dureaza mai mult ๐
intrebarea intrebatoare este:ce dracu fac ai nostrii?legal trebuiau sa informeze macar participantii la licitatie daca de opinia publica li se rupe.firmele alea au platit cred, niste taxe de participare.ii lasi asa ca pe un rahat in ploaie sa astepte vesnica pomenire?
Gata, s’a decis configuratzia de modernizare a fregatelor
De pe https://www.e-licitatie.ro Numar anunt: 169886 / 20.09.2016
Denumire contract: Capabilitati pentru misiuni antipiraterie. Platforma telecomandata echipata cu mitraliera cal. 12,7 mm
Contractele subsecvente urmeaza sa se atribuie prin reluarea competitiei: Nu
Acord-cadru cu un singur agent economic
Durata acordului-cadru: 13 luni
Valoarea estimata fara TVA: 4,416,000 RON
Frecventa si valoarea contractelor ce vor fi atribuite: De regula, anual. Cantitatea estimata de produse care ar putea fi solicitata pe parcursul derularii acordului-cadru este: minim โ 1 cpl.; cantitatea maxima โ 4 cpl. Cantitatea estimata de produse care ar putea face obiectul unui singur contract subsecvent: minim โ 1 cpl.; maxim โ 3 cpl.
S’a decis, se mai instaleaza inca 4 turele cu mitraliere de 12.7 pe ele
It seems that Pirates are the future of Naval Warfare, at least from RoNavy point of view ๐ ๐
Le transforma in crucisatoare? Sau poate canoniere…
Mai degraba in muzeu, anyway, azi e destrabalare pe SEAP:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21301020-licitatie-uriasa-aparare-peste-80-milioane-euro-pentru-286-autoturisme-teren-blindate-platforma-armament-pentru-montarea-sistemelor-racheta-antitanc.htm
Astea’s utile, cu un Spike pe ele. Si bine ca nu vor sa cumpere 12 sau 16…
Pe de alta parte vedem ce s’o alege, ca si la fregate au facut licitatie ๐ ๐ si la torpile antisubmarin ๐ ๐ samd
Deci 80 de milioane a ajuns sa insemne “licitatie uriasa”. Se simte ca economia duduie si este bani.
comparativ cu restul bugetului de salarii si pensii pana la 2 miliarde o fi uriasa ๐ ๐
practic le rupi 80 de milioane de la gura
sau or fi zis cacom’parativ cu achizitzia de 16 Panhard sau 12 avioane 286 e deja un numar important
sa vezi titluri cand or comanda astia TBTuri de miliarde, aia va fi o achizitzie ultra-mega-astronomica
si se va bloca in parlament, ca si beliscopterele Draculea
si…care economie ๐ ๐ … taxa pe scaun sau pe stalp nu prea merge ๐ ๐
ar fi fost pacat sa le transformam in fregate multifunctionale.toti fraierii au fregate in dotare.dar cine mai are opv-uri de 5000 de tone?doar romanica.ura!suntem cei mai tari.luptam impotriva pirateriei cu nave care papa 13 tone de kerosen pe ora.vorbind serios e clar ca “modernizarea” a picat again.si cred ca a picat si vestitul program tbt.
Eu nu inteleg ceva: chilienii au obtinut pre-aprobare de vanzare MK41 cu Essm, dar nu au ales inca integrator? Sau, desi au obtinut pre-aprobare, s-au razgandit?
Aniuei, sa scap telefonul din mana cand am vazut titlul… ๐
Una peste alta, ai nostri sunt renumiti pentru comunicarea si relatiile cu publicul de o calitate exceptionala. Procedurile trebuie respectate ca altfel ii halesc astia cu contestatiile.
Bineinteles ca integratorul nu trebuie sa fie si producatorul armelor instalate, sunt multe exemple in industrie in acest sens, plus ca in multe situatii intervine si politicul si poti primi finantari preferentiale samd
Alt lucru neinteles este ca nicio companie nu va rata niciun contract din care poate castiga bani, chiar si cu marje de profit mai mici.
Si, in final, Essm poate fi lansat si din mk26 (sper sa nu gresesc), cum este lansat de pe portavioanele SUA.
Banuiesc ca pentru a participa cu oferta pentru ESSM, integratorul Lockheed Martin a trebuit sa obtina acceptul SUA pentru vanzarea lor. Altfel ar fi vandut blana ursului din padure. Nu inseamna ca odata obtinut acceptul exista vreo obligatie de a cumpara, e ca atunci cand Romania a primit unda verde sa cumpere F-16 din SUA, stim cu totii cum s-a terminat povestea. Dar e putin ciudat ca imediat dupa ce s-a obtinut aprobarea (practic LM a obtinut-o, ca sa fim cinstiti) sa vina eliminarea LM din competitie.
Da, ESSM poate fi lansat si din alte lansatoare americane decat cele VLS, de asta am precizat intr-un comentariu mai sus de VLS-urile americane. Nu stim nici macar ce racheta a fost selectata asa ca putem specula la infinit. Ceea ce vom si face pana cand se va anunta rezultatul licitatiei.
La cate F16uri au nu stiu daca e wise sa se razgandeasca, pe viitor o sa’i coste intretinerea si modernizarile cat nu face ๐
Gasesc ei ce sa le dea la schimb. Sau ce sa le ia.
[…] cum am precizat in primul episod, e vorba de fregatele Type 23 ale chilienilor. Conform Jane’s, acestia ar fi facut o prima […]