Sau de ce e important sa-ti instalezi mereu ultimul patch.
O inregistrare remarcabila, din cockpitul unui student-pilot la bordul unui F-16 simpla comanda care isi pierde pentru un moment cunostiinta in urma unei manevre la un factor de suprasarcina mare. Vocea care se aude in fundal este cea a instructorului care il urmareste dintr-un alt avion.
Din fericire, F-16 studentului era dotat cu un sistem relativ nou, Auto-GCAS (Automatic Ground Collision Avoidance System), care compara traiectoria avionului cu profilul terenului si daca cele doua se intersecteaza (big no-no!), sistemul executa automat o manevra de recuperare a atitudinii.
In doar doi ani – Auto-GCAS fiind introdus in 2014 – sistemul a salvat deja patru piloti, inclusiv cel de fata.
Auto-GCAS este parte a M6.2 tape, in sistemul de “patch”-uri al F-16. Informatiile neoficiale, care pot fi bineinteles eronate, spun ca F-16 romanesti vor veni cu M5.2 tape. Daca informatia se confirma, e ghinion de nesansa. Nu e ca si cand ar lipsi ceva important.
Nu este nici un ghinion de nesansa. European Participating Air Forces (EPAF) opereaza cu Operational Flight Program (OFP) M5.2. OFP M6.1, M6.2 si M6.2+ sunt numai pentru USAF. Incepand cu OPF 6.5 exista posibilitatea ca aceasta capabilitate va fi oferita si catre EPAF, dar si aici este o mica problema pentru ca Auto-GCAS nu poate fi instalat pe F-16 Block 15/20/30 pentru simplul motiv ca aceste versiuni nu beneficiaza de “digital flight control systems” ci de “analog flight control systems”. In momentul de fata Auto-GCAS poate fi instalat numai de la Block 40 in sus. Se pare ca atelierul de software de la Hill AFB si Lockheed Martin se uita la un fell de “patch” care s-ar putea sa aduca aceasta capabilitate la OFP M6.5.
http://www.dtic.mil/descriptivesum/Y2015/AirForce/0207133F_7_PB_2015.pdf
Aici zice ca Belgia deja a optat pentru M6 (probabil M6.5).
Cat despre Auto-GCAS, exista o versiune pentru avioanele mai vechi de Blk40: “Older F-16s, which have analogue flight computers, will not receive the retrofit. However, the Air Force Research Laboratory (AFRL) does have a technical solution in hand should the USAF’s Air National Guard or Reserve choose to add the system to their jets.” Sursa.
Punand cap la cap cele doua, rezulta ca nu exista nici un motiv pentru ca Romania sa nu aiba ultimul tape SI Auto-GCAS.
“Punand cap la cap cele doua, rezulta ca nu exista nici un motiv pentru ca Romania sa nu aiba ultimul tape SI Auto-GCAS.”
din linkul ala pe care l’ai postat, daca citesti mai jos de: “May 12/14: The US DSCA announces Belgium’s official export request for upgrades to its F-16A/B Block 15 Mid Life Upgrade (MLU) aircraft with”
vezi o lista de echipamente care se instaleaza/inlocuiesc
si de aici:
http://www.f-16.net/f-16_versions_article2.html
M6.1 tape
* Improved IFF system (Mode 5 waveform with better distinction between friendly and enemy aircraft)
* Introduction of AIM-120D missile (two-way datalink, improved navigation and High-Angle Off-Boresight capabilities, a doubled range)
* Introduction of more advanced A/G weapons (GBU-39 SDB, GBU-54 LJDAM)
* Integration of improved Link-16 functions with net-centric capability
* Integration of a new Universal Armament Interface to standardize communication between the aircraft and the weapons, illuminating the need for new OPF tapes with every new weapon system
M6.5 tape
# Update of the Link-16 protocol
# Upgrade of the AN/AAQ-14 interface software
# Update of the AN/ALR-56M system
# Update of the GPS system
Romania isi poate instala M6.5 daca plateste 🙂 🙂 pt upgradeurile astea si nu am auzit/citit nimic despre asta, asta ar fi motivul 🙂 🙂
asa ca cel mai probabil vin cu 5.2R si cam atat…
Pai normal ca daca plateste, ca doar nu o fi freeware. Ok, lipsa banilor e un motiv dar cum ziceam exista update-uri care salveaza vieti.
s’or fi gandind ca daca nu e pomanaware nu merita…
in rest, ai nostri or sa zboare atat de putzin cat sa nu le fie puse vietzile in pericol 🙂
si probabil ca n’or sa faca viraje la 9G, ca nu’s invatzati cu ele de pe LanceRe
si la cum se umple armata si aveeeatzia meletara de muieri, alea oricum nu zboara o saptamana pe luna 🙂
In pomanaware we trust. sau Nihil sine pomanus, in functie de background.
Cateodata mai trebuie sa si platesti. Greu primeste MApN-ul bani, greu se desparte de ei.
De platit se plateste oricum. Face parte din “lifecycle managemet”. Toate natiunile care participa cotizeaza niste fonduri pentru a suporta efortul OFP, ai putea spune ca pe baza de abonament. Nu ai de ce sa treci la M6.5 deocamdata penru ca actualizarea este inca in teste (cei drept teste operationale cu Belgia, Olanda si Portugalia) si nu a fost adoptata formal inca. Poti sa zbori bine mersi in continuare pana cand suportul criptografic pentru radiourile IFF, radiourile UHF/VHF si pentru GPS va fi asigurat/prestat de LM si USAF. Cand cheile criptografice sunt pe duca o sa trebuiasca sa treci M6.5.
Da, lucky son of the …!
N-avem noi norocul asta! Nu, deocamdata!
Portughezele vin cu M5.2R tape, varianta customizata pt care au mai dat si bani. Tape 6+ nu au cum sa puna pe ele pt ca am intzeles ca necesita ceva modificari hardware. Si ale noastre asa mor, nu se apuca astia acum sa le mai modernizeze, de abia le cumpara asa cum sunt…
MLU hollandaise cica ar avea M6.
daca or fi facut upgradeurile alea la transceivers, encryption devices, gps, UHF/VHF radios, Link16 si ce le’o mai trebui pt 6.5, posibil…
si pana la urma astia parca visau F35, asa ca nu prea vad de ce ar mai baga bani in F16
Pai tocmai, ei visau F-35 dar nu au bani de M6.5?
pai daca ai bani si stii ca vine F35 de ce sa’i mai ingropi in F16uri vechi ca se le aduci la nu stiu ce Tape…asta ar face sens pt amarastenii care mai trag de F16 inca 20 de ani ca pasaroi principal generatia 6+
… asa ca romanii.
Ca sa poti ajunge sa zbori pe F-16 e musai sa treci testul la centrifuga umana (10 secunde la 9G, parca). In “manevrele violente” pe care le face respectivul… suprasarcina ajunge la maxim 8.3 G.
…
Testele sint bune pentru a mai tria din candidati dar totusi sint doar teste “de laborator”, nu garanteaza ca pilotul va face fata in orice situatie, chiar si la factor de suprasarcina mai scazut. Faptul ca incidente de genul asta se intampla relativ frecvent, e confirmat de introducerea sistemului automat.
sunt piloti activi care atunci cand sunt retestati la centrifuga isi pierd cunostinta
vin si’l reiau dupa o perioada de pregatire
daca’l pica din nou ai opresc de la zbor pe airframeul respectiv si ai asigneaza pe un lower G airframe (A10, transport, bombers, tankers, helicopters)
la F16 requirementul e de 9G pt 10 secunde
cand un pilot G-LOCs poate dura intre 10 si 60 secunde pana isi recapata suficient cunostinta cat sa poata continua zborul, de aia in cazurile astea se cam pierde pilotul + avionul
baieti,reveniti-va .pe 28.09. vin niste EPAVE vechi de 32-33 de ani.le-au cocosat americanii intre 11 si 13 ani,au stat in soarele desertului la amarg 5 ani,le-au tavalit si portughezii vreo 10-15 ani si le luam noi de bune.decat sa vorbim de softuri care te scot din nu stiu ce manevra mai bine sa nu uitam ca au celula super-forjata,ca daca nu esti pilot beton te fura la decolare sau aterizare din cauza trenului ingust(si ampatament si ecartament),sau ca avionul asta e “mancacios”(daca nu ai pista curata-bec ingereaza prin priza aia nefericit amplasata tot ce prinde).le-au cumparat sa faca politie aeriana,nu sa lupte cu aviatia rusa(nici daca luam 12 f-22 nu prea aveam cum).
“le-au tavalit si portughezii vreo 10-15 ani” – Nu. Portughezii nu le-au zburat prea mult.
important este ca sunt vechi,antice si de demult.chiar atat de rau am ajuns sa ne extaziem ptr. niste vechituri?si daca nu le-au zburat portughezii au avut grija americanii sa le forjeze pana a iesit untul din ele.sa fim seriosi.sunt peste 30 de ani.
Majoritatea au fost zburate in jur de 10 ani de americani, intensiv, pana la jumate din durata de viata. Dar erau oricum versiunea initiala de vanatoare, nu multirolul de mai tarziu deci nu e chiar o tragedie. Nimeni nu se extaziaza dar nici nu exista motive de disperare. A fost cea mai buna varianta posibila la banii de care dispunea Romania. Atata s-a putut: avioane la mana a treia. Acum sa curga lacrimile.
Vad ca Dragos a inceput sa agite treburile si pe aici…
Referitor la F-urile portugheze:
Peace Atlantis I – 20 de F-16 A/B Block 15OCU noi, livrate incepand cu 1994.
Peace Atlantis II – 25 F-16 A/B livrate incepand cu 2001. Avioanele au fst scoase din conservare in 1999, iar modificarea primelor 2 a fost facuta de Lockheed Martin in 2001. Restul de 18 (diferenta de 5, pana la 25 in total, au fost pastrate pentru canibalizare) ar fi trebuit modernizate la standard MLU de catre OGMA, in Portugalia, cu ultimele exemplare livrabile in 2003.
Numai ca OGMA a intarziat foarte mult cu livrarile, ultimul MLU (intre timp s-a luat decizia de upgrade si pentru avioanele din Peace Atlantis I) fiind livrat in 2013.
Datorita dificultatilor bugetare portughezii iau decizia pastrarii a 30 de F-uri operationale, restul de 10 urmand a fi scoase la vanzare, imediat dupa iesirea din modernizare. Intre timp au ramas doar 9 (unul dintre ele a suferit un accident la aterizare chiar la intoarcerea din zborul de incercare dupa finalizarea moderniarii).
Fiecare e liber sa vada afacerea F-16 asa cum doreste. A fost destul de controversata dar de acum e un fapt implinit. Si urmatoarele avioane vor fi tot uzate si probabil cam tot de-o varsta deci asta e starea normala a lucrurilor. Atat se poate.
Cat despre F-16 “romanesti”, ultimul lucru ce trebuie clarificat e daca si ce modernizari suplimentare ar fi primit in Portugalia in afara de MLU standard care oricum a fost facut pentru ei. Asta si pachetul de antrenament in SUA care ar trebui sa urmeze.
ce ma intriga este ca acum cativa ani cand a fost pusa problema achizitionarii sh-urilor toti “expertii” oracaiati pe toate site-urile ca nu se poate,ca rafale,ca gripen, ca typhoon,mai erau(si mai sunt) ametiti care bateau campii cu f-22, f-35 sau(sa mori de ras) f-14 tomcat.acum majoritatea sunteti uzi de emotie ca au luat avioane vechi de 32-33 de ani(toate au aceasta venerabila varsta).dar vad ca trend-ul in acest moment este:bine ca se misca ceva.modernizeaza opv-uri(ca fregate nu se pot numi) vechi de 35 de ani:e ok.cumpara niste jafuri de avioane de aceeasi varsta:suntem in extaz.”modernizeaza” sistemul hawk “pe picior” in stil romanesc:ce bine ca il modernizeaza in tara.si din cate stiu traim in democratie,nu trebuie sa cer voie sa spun ce gandesc.
comentariul era ptr. marius.