Saab da BMS gratuit

9Land BMS - Sursa: Saab

9Land BMS – Sursa: Saab

Unde BMS (Battle Management System) este fratele terestru al CMS-ului naval (Combat Management System).

Inainte de a citi fine print-ul, o punere in tema. Pe o piata extrem de competitiva a sistemelor de comanda si control militare, orice mic avantaj se poate traduce in castiguri mari. Pe primul loc in lista lucrurilor de “optimizat” este costul, motivul principal pentru care multi clienti decid sa nu implementeze un sistem C2 modern. Tendinta e vizibila mai ales acum, in plina efervescenta a programelor de tip “Soldatul Viitorului”. Un BMS “facut la comanda” costa destul de mult pentru majoritatea statelor mici – mai precis, mici din punct de vedere al bugetului militar – una din solutii fiind renuntarea la functionalitati pentru un cost mai redus.

Saab a avut o alta idee, aceea de a veni cu un produs standard in proportie de 80% si de a adapta restul de 20% in functie de nevoile utilizatorilor. Reutilizarea produsului de baza si modificarile tinute sub control rezulta intr-un cost relativ scazut. Evident ca un astfel de sistem “generalist” nu va avea flexibilitatea de a se mula pe orice fel de cerinta, pentru cei mai pretentiosi clienti cosntruirea unui BMS de la zero fiind solutia cea mai buna dar si cea mai scumpa insa suedezii pariaza pe piata clientilor mai mici, ale caror nevoi ar fi acoperite suficient de bine.

Produsul Saab se numeste Safir si ia forma unui SDK – o colectie de librarii de baza si un mediu de dezvoltare pentru asamblarea produsului final intr-o forma cat mai apropiata de cerintele utilizatorilor. Reutilizarea unor librarii nu e in sine o inovatie majora insa Saab a mers mai departe si a pus la dispozitie un subset al lor – Core Edition – ca open-source. Poate fi descarcat de aici.

Safir SDK ar fi unul din putinele produse militare care ajung sa fie distribuite ca open-source, nevoia de asigurare a securitatii fiind o bariera de netrecut pana acum. Exista cateva exemple de middleware open-source care ofera functii similare Safir SDK Core Edition si care sint integrate in CMS-uri, cele mai cunoscute despre care am amintit deja fiind bazate pe standardul DDS, OpenSplice folosit de Thales TACTICOS si RTI DDS folosit de Lockheed Martin COMBATSS-21. In timp ce acestea sint construite pe o arhitectura fixa de tip publish-subcribe, Safir SDK Core Edition incearca sa fie un sistem generalist, ingloband mai multa functionalitate, pe principiul ca e mai bine sa ai si sa nu-ti trebuiasca decat…

Safir SDK e departe de a fi un experiment, fiind baza pe care a fost construit sistemul de comanda si control suedez 9Land C2. Este deci o aplicatie care e in serviciu si a inregistrat deja succes la export. 9Land C2 are doua componente de baza, BMS si Soldier, fiind oarecum analog cu produsul romanesc BC2A al Interactive SBC care are o serie de componente similare (Amic, Cinetic, Staff, etc…) insa BC2A este un produs proprietar, closed-source.

 

Trecand peste functionalitate si pretul redus, ideea ascunsa in oferta open-source e aceea de a familiariza cat mai multi potentiali parteneri cu mediul de dezvoltare Safir. Deja in alegerea unui asemenea produs incepe sa tina seama intr-o masura semnificativa si de cat de usor de gasit sint dezvoltatori familiari cu tehnologia respectiva. Asta insemnand evident si un cost mai mic.

 

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “Saab da BMS gratuit”

  1. Marius Z. says:

    Doar ca noi parca intraseram in conlucrare cu francezii pentru soldatul viitorului…

  2. gsg9 says:

    “conlucrare cu francezii pentru soldatul viitorului”
    da, respectiv partea romana face abstractul si RFIul 🙂 🙂

  3. alkxz says:

    aș fi curios cum au rezolvat ei problema ecranelor lcd (sau ce-or fi) la temperaturi de sub -2o* C?! printre altele (probabil că și restul componentelor electronice)

  4. Alin says:

    Soldatul roman al viitorului va fi invizibil.

    • Marius says:

      In ritmul asta soldatul roman al viitorului va fi parte integranta a programului ratnik na Sibirsk “Iliescu Gvardeiskaia divizia za PSDU”.
      Astia umbla in uniforme cu stofa contrafacuta in China.. soldatul roman al anilor 80 ar fi un pas inainte.