Evenimentele din largul coastelor Yemenului au cunoscut o noua escaladare ieri cand s-a inregistrat primul schimb reciproc de lovituri intre SUA si Iran rebelii shiiti (Houthi).
Iranul e specialist in amenintarile cu blocarea Golfului Persic pentru navele americane iar acum are sansa sa-si testeze strategiile intr-un alt Golf, Aden.
Cronologic, primul incident din aceasta serie a avut loc pe 1 Octombrie cand un catamaran sub pavilion UAE a fost atacat si avariat serios. Daca initial se credea ca ar fi fost vorba de arme antitanc portabile, ulterior au fost identificate “amprente” ale unei rachete anti-nava chinezesti, C-802.
Daca nu e clar cum a putut aparea o racheta chinezeasca intr-o zona a Peninsulei Arabice supravegheata foarte atent, trebuie spus ca C-802 are o “sora vitrega” iraniana cunoscuta ca Noor iar iranienii sint sustinatori ai rebelilor siiti impotriva guvernului yemenit deci cea mai simpla explicatie e probabil si cea corecta.
Pe 9 Octombrie a venit randul a doua nave americane, distrugatorul USS Mason si nava de desant USS Ponce sa fie atacate de doua rachete presupus similare. Navele se gaseau relativ aproape de tarm, la 12 mile. Atacul nu a produs pagube, distrugatorul american lansand doua SM-2, o ESSM si contramasuri electronice Nulka. Probabil intimidate de atata atentie, cele doua rachete “rebele” s-au prabusit in apa inainte de a ajunge la tinta.
Miercuri a avut loc inca un atac, din nou asupra distrugatorului Mason, cu cel putin inca o racheta de croaziera. De data asta a existat si un raspuns rapid, americanii lansand rachete Tomahawk asupra a trei statii radar suspectate ca ar fi jucat un rol in atacurile precedente.
Nu se cunosc mai multe detalii despre raspunsul american asa ca nu se pot face decat speculatii. Folosirea rachetelor Tomahawk in locul unor ARM-uri indica faptul ca locatia radarelor era cunoscuta in prealabil si instalatiile erau fixe. Intamplator sau nu, Yemenul a incheiat in 2007 un contract cu italienii de la Selex pentru furnizarea unui sistem VTS (Vessel Traffic System) compus dintr-o retea de 12 radare fixe. E de remarcat ca doua din locatiile care au fost atacate cu rachete Tomahawk corespund cu cele unde au fost amplasate radarele Selex.
Cat despre tipul echipamentelor, se stie ca yemenitii au primit cel putin radare Selex LYRA 50 asa ca e posibil ca statiile distruse de americani sa fi aratat similar cu cea de mai jos.
Ar trebui spus ca si Romania are un sistem VTS similar, SCOMAR, furnizat de spaniolii de la Indra, sistem prezentat aici. Dar bineinteles ca fara rachete, de unde rezulta ca cine n-are iranieni sponsori, sa-si cumpere.
Revenind in largul coastelor Yemenului, situatia seamana din ce in ce mai mult cu cea din Ucraina, interventia mascata si totusi publica a iranienilor dand rezultate. Aparent, americanii au iesit invingatori din prima confruntare dar in realitate e vorba de un esec, SUA fiind tarata in inca un conflict. Chiar si fara a trage nici un foc, prezenta americana in sprijinul coalitiei condusa de Arabia Saudita e controversata, avand in vedere ca atunci cand ajungi sa fi de partea sauditilor ar trebui sa-ti pui intrebari fundamentale.
Acum mingea e la fileul iranienilor, cu siguranta undeva la Teheran se fac planuri de trimitere a unor omuleti verzi cu niste echipament mai bun.
Ceva nu inteleg. Aia aveau doua rachete care veneau spre ei. Au lansat doua SM-2 (cate una pt fiecare tinta, banuiesc). Apoi au mai lansat doar 1 ESSM, probabil pentru ca una din rachete deja cazuse in apa.
Dar se zice ca prima racheta a cazut in apa, “posibil” ca urmare a interceptarii (nu se zice cu ce, SM-2, ESSM, sau chiar Phalanx), in timp ce a doua e clar ca nu a fost lovita de nimic, a cazut de capul ei.
Atunci, mi se pare ca cele 2 SM-2 au cam dat in bara, daca o racheta a cazut singura, iar pt cealalta au mai lansat un ESSM.
E oarecum interpretabil dar: “In the first attack launched at the U.S. Navy, two cruise missiles were launched Sunday at the USS Mason, a guided-missile destroyer, and the USS Ponce, an amphibious staging base. In that case, the first missile was launched while the ships were at least 12 miles away from Yemen’s shore in international waters near the Bab el-Mandeb strait, a waterway between Yemen and Djibouti that is heavily trafficked by oil tankers and whose name translates in English to “Gateway of Tears.” The ships were even farther away when the second one was launched.” Sursa.
Asa cum rezulta de mai sus, in primul atac cele doua rachete nu ar fi fost lansate simultan, atacul avand doua faze distincte. E deci posibil sa fi lansat doua SM-2 (una pentru fiecare racheta antinava/faza a atacului) care sa incerce interceptarea de la distanta si poate o ESSM pentru siguranta, intr-una din faze. Uneori nu se asteapta rezultatul primei incercari de interceptare pentru a se da comanda unei a doua lansari ci se lanseaza doua rachete impotriva aceleiasi tinte, crescand astfel sansele de interceptare. Deci e deasemenea posibil ca in unul din atacuri sa se fi lansat doua SM-2 impotriva aceleiasi tinte iar in celalalt doar o ESSM – poate din cauza distantei. Sint prea multe necunoscute pentru a ghici de ce-urile.
Mai trebuie tinut cont ca in anumite situatii intreaga secventa e automatizata deci au fost decizii luate de CMS. Poate dupa primul atac au schimbat modul de lucru astfel incat s-a raspuns diferit la al doilea sau poate au trebuit sa protejeze nava de desant, e posibil orice.
Sa inteleg ca acele statii radar au cazut din mana guvernului yemenit, legal reprezentant al tarii, in mainile rebelilor siiti, sprijiniti de Iran? Asta inseamna inclusiv accesul inginerilor iranieni la tehnologie occidentala de varf. Inca un bonus pentru persani, dupa faza cu drona americana! 🙂
Banu-i ochiul dracului, insa uite ce se poate intampla daca te calicesti si vezi numai profit. Sa pui mereu un costum de firma pe un muncitor de santier, nu il schimba pe acesta in totalitate. la un momentdat s-ar putea sa regreti!
Cam asa desi radarele respective nu sint chiar o tehnologie de varf. Sint niste radare 2D de supraveghere navala relativ obisnuite ca si performante dar destul de noi.
Yemenul nu era sub embargou deci italienii nu aveau nici un motiv sa refuze contractul. Nu vindeau ei, le vindeau altii.
Cam greu sa’i lovesti p’astia cu C-802, evreii si’au luat’o acum cativa ani ca “tzineau Barakurile dezactivate ca sa nu loveasca avioanele proprii din zona” sau cel putzin asa au afirmat 🙂
Daca era supersonica la 12 mile ar fi fost more fun 🙂
Ca “au fost taratzi in conflict”: deocamdata lovesc ca domnii cu topoarele si cu ce’o mai fi nevoie
Se lanseaza cel putin 2 rachete per racheta inamica, sa fie siguri, nu faca astia economie, ca au de unde
12 mile e cam aproape, probabil ca de asta s-au mutat mai incolo dupa ce au vazut racheta cu ochii.
Ca in bancul ala:
Cat de aproape erati cand ati auzit prima impuscatura?
50 de metri.
Si la a doua?
200 de metri.
150 m/s, not too shabby 🙂
Pai nu stim intervalul impuscaturilor.
Da, e de bun simt ca informatiile sunt atat de vagi. De fapt, in mod normal, cand au lansat aia rachetele – ca doar n-au lansat de capul lor, era de asteptat ca in toata zona sa fie plina de ochi si urechi.
Pentru noi era interesant ca discutie, pentru altii, comportamentul la un atac cu mai multe rachete valoreaza enorm
pana la urma ce a negociat obama cu iranienii prin relaxarea sanctiunilor ca-i vad foarte “vocali” pe cei din urma in ultima perioada?.. si aproape pe fata.
cica ar mai fi incercat si a treia oara 🙂
https://www.theguardian.com/world/2016/oct/16/us-warship-attacked-for-third-time-from-yemen-says-american-official
Inseamna ca inca mai au radare. Iar americanii inca au Tomahawk-uri. Odata ce vor ramane fara nici un radar, va fi greu de descoperit navele ce nu sint vizibile deci mai greu de atacat noaptea.
eh, daca raman fara radare nu’i bai, ca ai ajuta iranienii cu date de la varianta lor locala de RORSAT/Liana satellite targeting system 🙂 🙂
Iranienii si Liana, yemenitii si cooperative engagement capability. Niste babe si niste mitraliere.
Salutare GSG!
Au inceput sa cante melcii de cand nu ai mai fost vazut … in viata si cu suflu nou… 🙂
Si cu radare si fara, aia tot fii ploii o sa fie, indiferend daca subt* profundor au bilutze rusesti sau chinezesti….
Ori cu 10 rachete antinava mai multe ori fara 10 tot asa se numesc respectivii…
Traim de prea mult timp in epoca transformarilor radicale din negru in alb si viceversa sa nu ne dam seama…
Nici aia cu radare sau fara, nu vor sa inteleaga ca taman si-au adus pe cap ditamai herghelia muscaleasca, cu naframa in varf de batz…. Traim vremuri memorabile asa cum zicea un ilustru necunoscut (mie!) in care se 8serva ca unii sunt indemnati de la spate sa ocupe pozitii cat mai inaintate in viesparul numit Orientul Mijlociu….doar ca sa si rupa coltii asa cum au mai facut si alta data…Deocamdata important este ala care pune paie pe foc (desi pare a fi pompier), ala care vrea sa fie pompier in zona are sanse mari sa plece cu picioarele inainte pe targa… Acum in zona se imprima in mintile alora cu turban in loc de cap cam cine va fi vinovatul de serviciu pentru urmatorii 50 de ani… Practic se raspunde exact cu aceeasi moneda folosita de unii acum vreo 50 de ani…oricum nenea cu muschi si nevasta cu 30 de ani mai tanara uneori folosita si de badigarzi* nu pricepe ca taman a intrat in spirala mortii mai ceva ca aia cu motocicletele de la Globus…