Sezatoare, episodul 19

Sigma 10514 - Sursa: damen.com

Sigma 10514 – Sursa: damen.com

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed…

MApN-ul a reusit sa surprinda adversarul, oricare ar fi el: in timp ce toata lumea se astepta la finalizarea procesului de atribuire a contractului pentru modernizarea T22 – de care n-am uitat – s-a executat o manevra de invaluire si au aparut patru corvete. Sau fregate, in functie de cine evalueaza.

The bad:

Pe acelasi sistem prin care au fost cumparate si rachetele Spike, singurele care erau compatibile cu cele existente, sau radarele TPS-77, singurele care erau compatibile cu FPS-117, si corvetele Sigma au fost alese tot fara licitatie, fiind singurele care erau compatibile cu singurul santier care poate construi in cel mult 2,5 ani(?!?!) nave militare pentru singura Mare la care Romania are deschidere. Poate ca totusi construirea si armarea navelor nu va dura 7-8 ani, asa cum sintem obisnuiti cu orice proiect mai complex din Romania – daca asta pare de domeniul fantasticului, e interesant de citit despre proiectul polonez MEKO A-100.

Sigma sau UniK cum ar trebui cunoscuta clasa in serviciul Romaniei, a fost declarata castigatoare si pentru ca “a avut cel mai bun raport preţ/cerinţe dintre cele patru proiecte identificate ca fezabile” si “proiectul SIGMA 9813 a fost identificat ca varianta optimă“. Daca cineva s-ar fi asteptat si la o analiza comparativa, ceva cifre, tabele, grafice, etc…, ar fi dezamagit/a: varianta optima e cea mai optima pentru-ca-asa-zicem-noi-credeti-ne-pe-cuvant-ca-altfel…

Click to access document-2016-11-3-21393701-0-nota-fundamentare-corvete.pdf

 

Din cele cinci avantaje date in favoarea UniK, primele doua se pot aplica catorva competitori cunoscuti, al treilea (propulsia electrica) a fost inclus retroactiv – se recunoaste mai jos ca nu a fost de fapt un criteriu pentru selectie -, al patrulea e iarasi aplicabil oricarei asocieri dintre un constructor strain si un santier romanesc si in final al cincilea, termenul de livrare, pare sa fie si singurul element clar. Este totusi oarecum necinsit bizar sa ai un program declarat de “importanta strategica” de aproape 10 ani si sa selectionezi castigatorul punand un termen de fix 2,5 ani, favorizand clar singurul constructor deja prezent.

De remarcat ca UniK nu are nici un dezavantaj, cel putin nu in documentul publicat. Cat despre concurentii sai, care indiferent daca erau mai buni sau nu, mai scumpi sau nu, pana la urma nu s-au incadrat in arbitrarul termen de livrare, acestia raman nenumiti. Principalii suspecti de serviciu ar fi Gowind si MEKO.

Si inca un lucru de remarcat, unul din motivele pentru constructia locala a navelor: “eliminarea riscului reprezentat de insecuritatea marşului către ţară, ca urmare a pericolelor generate de posibile atacuri ce pot apărea în situaţia unei nave care navighează izolat“. Argumentatia in favoarea constructiei locale ar fi fost la fel de credibila si fara sa se intinda coarda in halul asta. Daca exista ingrijorari cum ca navele plecate din Olanda, Germania sau Franta ar fi in vreun pericol in timpul tranzitului spre Romania, atunci poate ca fregatele T22 nu ar fi trebuit trimise chiar atat de departe in misiunile anti-piraterie.

The ugly:

Ramane deschisa intrebarea legata de impactul programului de constructie al corvetelor asupra celui de modernizare al T22. Logica ar dicta ca senzorii, armamentul si chiar CMS-ul sa fie comune. La ultimul punct, e clar ca s-ar reduce costul cu instruirea echipajelor prin constructia unui singur simulator si s-ar creste sansele de localizare a softului. Pana acum Sigma a fost cumparata sau propusa doar cu Thales Tacticos, subsidiara olandeza a gigantului francez Thales avand o relatie foarte apropiata cu Damen. Insa zvonurile de pana acum au dat drept castigator pentru modernizarea fregatelor romanesti un consortiu condus de turci care vor oferi un CMS complet diferit.

Legat de armamentul AA, e de remarcat ca Sigma nu a fost oferita pana acum cu nici unul din cele trei standarde in materie de VLS-uri: MK-41, MK-48/56 sau Sylver. Rachetele MICA VL cumparate de indonezieni si marocani sint lansate direct din canistre, fara a fi nevoie de un VLS. Solutia e ieftina si simpla dar mai putin flexibila decat un VLS adevarat.

The good:

Navele vor fi construite in Romania, asa cum s-a promis de la inceput. Nici o surpriza aici.

Propulsia electrica este un avantaj, pentru o analiza mai echilibrata urmatorul articol ar fi interesant de citit:

Click to access PAPER-Diesel-electric-propulsion-on-SIGMA-class-corvettes.pdf

 

Sigma e fara indoiala o varianta foarte buna pentru Marina Romana, una din cele mai moderne proiecte de corvete si fregate usoare din lume. A castigat contracte in dauna MEKO sau Gowind dar a si pierdut unele. Este totusi unul din cei mai importanti concurenti de pe piata, prezenta nelipsita de la toate competitiile majore, din tarile cu apa calda la robinet.

Cat despre Romania: competitie transparenta, ochii plansi cer sa te vada.

 

Both comments and pings are currently closed.

47 Responses to “Sezatoare, episodul 19”

  1. alkxzs says:

    chiar ar interesant dacă sunt capabili să construiască așa ceva la Galați cap-coadă, pentru că până acum finalizarea navelor de acolo s-a cam făcut tot în Olanda, așa că tot va fi necesară deplasarea navelor în afara Mării Negre și ar contrazice principiul că o astfel de construcție să fie în zonă

    • admin says:

      Capabili sint cu siguranta, atunci cand au fost trimise corpuri in Olanda a fost mai ales pe considerente economice, armarea navei e o parte importanta din costul constructiei si au preferat sa o faca in Olanda. Acum ca e o conditie sa le finalizeze in Romania, nu mai e aceeasi problema.

  2. Marinescu G. says:

    Sa fim seriosi, cu 4 corvete nu faci mare lucru in Marea Neagra, chiar daca am avea si inca 4 fregate noi… atita timp cat nu avem submarine functionale pe post de varf de atac chiar si 8 corvete sunt egale cu 0… De ce ? Pentru simplul fapt ca atacul este cea mai buna aparare intotdeauna, conform doctrinei nationale noi trebuie sa asteptam sa fim luati la palme si dupa aia ripostam si noi… In conditiile razboiului modern o pereche de palme in ziua de azi pot fi fatale pentru orice jucator de talia noastra…Si daca schimbi doctrina nationala trebuie sa ai si cu ce sa sprijini aceasta doctrina, adica de fapt o economie puternica, diversificata nu doar vanzatori de banane …O fi fost buna doctrina asta in deceniile trecute (intai incasezi si dupa aia dai si tu) dar in aceste vremuri este mai bine sa-ti arati borcanul cu muschi astfel incat adversarul sa se gandeasca de 10 ori inainte de a te ataca…

    • admin says:

      Trebuie un echilibru intre capacitatile ofensive si cele defensive. Pana la urma e greu de spus cand o fregata sau corveta joaca rol ofensiv si cand defensiv atat timp cat poate lovi nave inamice sau urmari submarine.

      Achizitia corvetelor are mai multa legatura cu aparitia submarinelor rusesti din noua generatie in Marea Neagra. Deocamdata e nevoie de capacitati antisubmarin. Cele 4 corvete si doua fregate aduc ceva ce NATO considera important in acest moment deci nu sint egale cu 0.

      • Marinescu G. says:

        Domnule, pana nu schimbam “stai sa-mi traga o pereche de palme mai intai si dupa aia vede el ce cafteala incaseaza” IN “daca misti in front incasezi pumni si picioare pana la loc comanda” nu am facut mare lucru…
        Rusia a adus (aduce) in Marea Neagra si zona adiacenta tehnica de lupta ca sa ramana la butoane cel putin o jumatate de secol in zona asta, ori noi cu 4/8 corvete si 2/4 fregate suntem in pozitia aluia care lasa ghiocelul jos si spune “Am inteles!”… Rusia se pregateste sa ramana stapana inclusiv pe zona Bosfor (si aici se vede precautia alora cand ziceau ceva de genul “eliminarea riscului reprezentat de insecuritatea marşului către ţară”, si tot de aici se trage concluzia ca in urmatorii 4-5 ani este posibil ca Bosforul sa fie dominat chiar de catre rusi sau de ce nu zona aia sa fie obiect de disputa… Iar daca zona aia este obiect de disputa mai mult ca sigur va fi atrasa in conflict si Grecia, iar ca sa fie treaba completa bulgarii pot schimba tabara rapid ca intotdeauna…
        Cu 4/8 corvete si 2/4 fregate cel mult iti aperi litoralul, slabe sperante pentru actiuni ofensive importante, in schimb 4 submarine noi pot pune Sevastopolul in alerta non stop…
        Si daca iese Trump castigator iar NATO devine o umbra atunci ce faci cu 4 corvete? Poate sa ai ce da pe post de despagubiri de razboi rusilor dupa incheierea pacii…

  3. GeorgeGMT says:

    “eliminarea riscului reprezentat de insecuritatea marşului către ţară, ca urmare a pericolelor generate de posibile atacuri ce pot apărea în situaţia unei nave care navighează izolat“.
    Pur si simplu cel mai imbecil pseudo-motiv din cate imi aduc eu aminte sa fi citit vreodata intr-o chestie oficiala a MApN!
    Pai navele astea ar trebui sa treaca printr-o zona de conflict? Cine dracu le-ar putea ataca in Atlantic, Mediterana si M. Neagra?! Piratii francezi de oftica ca n-am cumparat Gowind?!
    Prin Bosfor au libera trecere, iar restul argumentatiei este pur si simplu imbecila, dar m-am plictist sa-i tot fac prosti si incompetenti…
    Macar sa vad contractul semnat.

    • admin says:

      Mai aveau putin si ziceau ca vopseaua se usuca mai bine in santierele romanesti. Ca doar la malul Marii Negre rugineste otelul cum trebuie. Daca simt nevoia sa justifice constructia locala – eu nu cred ca justificarea ar fi necesara – atunci macar sa minta frumos, cu ceva logic.

      • Ilie says:

        Sau poate au primit oferte de la alte state mai la est de noi. Care la o adica trebuiau sa treaca prin Aden. Si nu stii cum te gaseste o racheta ratacita 🙂

    • amz says:

      Am mai citit o data pasajul respectiv cu insecuritatea marsului catre tara si cred ca au legatura intre ele insa nu au fost la orele de compunere la scoala si n-au pus-o tocmai bine in pagina:

      “-eliminarea riscului ca in cazul unei situatii de criza internationala sau chiar regionala, realizarea navei/navelor sa fie intrerupta/perturbata sau chiar nava/navele finalizata/e sa fie blocata/e intr-un port strain ori sa nu se permita tranzitarea unor stramtori, din motive diplomatice, politice, militare sau de orice alta natura;
      -eliminarea riscului reprezentat de insecuritatea marsului catre tara, ca urmare a pericolelor generate de posibile atacuri ce pot aparea in situatia unei nave care navigheaza izolat;”

      Pana la urma daca se duce la o revizie sa zicem in Olanda nu se duce echipata de razboi si cu echipaj complet deci este vulnerabila la un atac terorist.

    • Bergenpanzer says:

      Exista ceea ce se cheama conventia de la Montreaux.

  4. gsg9 says:

    parca nu au decat hull sonar, no diping sonar
    diping sonar n’au nici Pumele Navale
    si daca avem noroc n’or sa aiba nici frecatele, ca’s scumpe
    adica vanatoare de sujimarine pe paine

    ca n’au un VLS adevarat iarasi un avantaj iar VL-MICA alea sunt deja old stuff pe langa CAMM sau ESSM, un Millenium Naval sau a ce arata ala in lipsa de RAM si adaugand densitatea de skimmere supersonice sovietice prin zona deja povestea nu arata prea roz

    dar

    bine ca se gandesc sa cumpere ceva, un design modern, facute pe aici

    ideea ar fi sa mai avem noroc si cu deficitul de dupe alegeri si cu ce buzani or fi in guvernul urmator, adica sa nu ramana doar o poveste

    frecatele, ziceau ca mai vor niste turele cu mitraliere pe ele, nu e gluma, au dat anuntz pe seap, restul…Dzeu cu mila

    • nicolae says:

      Haida bre, e vineri azi! 🙂
      Iar asta chiar e o veste buna, cu adevarat buna!
      Sigma au chestia aia numita Multi Mission Bay, unde poti baga si sonar tractat si echipamente pentru dragaj si containere si RHIB-uri, si, in general, cam ce mai vrei ‘mneata, bani de cheltuit sa ai…
      A doua ii ca platforma e buna iar armament poti sa pui ce vrei pe ele, nu este obligatoriu sa aiba acelasi armament ca alea indoneziene. Probabil ca este loc pentru Sylver pe ele, ceea ce iti da acces la Aster 15.
      In configuratia cu Sylver iti da niste nave aproape la fel de bine inarmate ca Type 23-urile britanice, ceea ce n-ar fi tocmai rau. Pana si propulsia e asemanatoare cu cea a britanicelor.
      Ce-i tot dati voi cu ESSM si Aster alea cu raza lunga e deja treaba de fregata… Astea’s corvete totusi.
      Asa ca, hai ca se poate, sa fim putin mai optimisti! 🙂

      • gsg9 says:

        da’ ce’ai bre, arata’mi unde am zis eu ca nu e vestea buna 🙂

        si ce daca e vineri, eu am incheiat pe un ton foarte 8timist: ca “bine ca se gandesc sa cumpere ceva, un design modern, facute pe aici”

        si ca in sfarsit se inarmeaza fregatele…

        ce vretzi mai mult de la mine, o fi Vineri but this is the maximum you can get 🙂

        relativ la sonar eu am comentat despre ce am vazut ca e standard, hull sonarul, ca or sa instaleze si diping sonar in Multi Mission Bay, good luck with that, bani si dorintza sa fie

        matale pomenisi de Aster si dupa aia ca ce’i tot dam noi cu Asterul 🙂

        nu vreau armament de fregata pe ele dar era bine daca era ceva standardizare cu fregatele la VLSuri si ce se baga in ce’lula mea…

        si in principiu n’as vrea armament franztuzesc

        ASTER15 si ESSM nu sunt cu raza lunga, mai mult medie si sunt pana la orizont impotriva skimmerelor supersonice si aia ar cam fi distantza minima de angajare daca vrei sa supravietuiesti unui atac in stoluri, acuma aici mai intervin si mai ajuta si fregatele cu mitralierele lor pt Area Defense si A2AD

        cu raza lunga sunt SM6 si ASTER30, pt Standard ar fi buna si cooperative engagement capability cu niste E2D dar asta deja e varianta de Sambata seara cu doua in pat

        eu as fi preferat CAMM si in loc de Millenium naval un lansator RAM, si asta probabil tot varianta de Sambata seara cu doua in pat

        pana la urma varianta de Vineri e sa le cumpere dracului asa cum sunt si sa nu ramanem cu visele, povestile si comentariile pe bloguri dupa ce vine psdul si incepe sa taie

      • admin says:

        Chestia e ca MApN-ul se grabeste sau asa au scos legenda. Integrarea unui VLS in premiera ar insemna ceva efort de reproiectare/testare, oricum mai mult decat sa iei un proiect gata facut si testat la alt client. Deci daca vor lua VLS, in cazul in care e fizic posibil ca si asta e cu semnul intrebarii – daca incap 12 canistre MICA fara VLS, atunci cu VLS spatiul ocupat va fi mai mare, alternativ se renunta la unele canistre – atunci termenul de livrare va fi automat mai mare. Se distruge bunatate de alibi.

        • gsg9 says:

          Varianta de Sambata seara cu doua: pot sa instaleze canistrele cu CAMM, rachetele au aproape aceleasi dimensiuni cu cele VL MICA deci si canistrele trebuie sa fie apropiate ca dimensiuni. Si in loc de Millenium un RAM 🙂

          In final, dupe cum am mai zis, varianta de Vineri: ma multzumesc cu ele asa cum or fi, numai sa le cumpere 🙂

          • admin says:

            E un val de optimism general, zici ca au anuntat achizitia a inca 36 de F-16, sute de tancuri romanesti si TBT-uri de Moreni. Las’ ca vine ea ziua de Luni.

          • gsg9 says:

            Pai cum sa nu fie, odata la 30-40 de ani anuntza astia cacum para curvete (peste 40 de ani putzin probabil ca ma mai intereseaza subiectul :):) ) si inca 4, si inca mai lucrate si pe acasa, si apoi inainte de Luni vine Sambata seara cu doua, de acolo probabil euforia 🙂

            Luni ne’om descurca noi cum ne’om descurca, problema va fi sa nu ne desumflam mai incolo, si anume dupe alegeri 😉 atat alea de peste marea balta cat si alea de la bucaleSTAN

          • nicolae says:

            CAMM imi cam place si mie si ar fi fain sa le poata pune… 🙂
            Vorba lu’ matale, sa le ia naibii odata si mai vedem dupa. Cred ca asta va fi printre ultimele hotarari de guvern promovate de actualul guvern.

    • Da cu turelele ce ai mancatzia-s daca ultimul film la care s-au uitat cei care au luat decizia era ala cu Nelson si Napoleon…..acum si tu ce vrei sa puna pe ele tancuri pe heliport?

      • gsg9 says:

        Pai ai bine ca nu s’au uitat la Ben-Hur, ca le puneau niste bronze covered battering rams si niste balliste 🙂

    • admin says:

      Io zic ca toate sase vor avea sonare tractate. Motivul: pentru ca e Vineri.

      O alta discutie e ce sonare vor avea – Thales tocmai a scos CAPTAS-4 Compact, nu e sigur ca poate fi inghesuit pe UniK dar ar fi o treaba.

  5. nicolae says:

    Cateva ganduri, ca parerea mea despre Sigma si ce corveta ar trebui sa alegem este bine cunoscuta si repetata obsesiv ori de cate ori am avut ocazia.

    Lasand la o parte stangacia cu drumul spre tara, este a doua oara cand vine pe cale oficiala treaba cu riscul prezentat de Turcia/stramtoarea Bosfor. Primul a fost ministrul apararii care a subliniat “analiza suplimentara de risc”, a doua direct in nota de fundamentare cu “eliminarea riscului ca nava sa fie oprita intr-un port strain/impiedicata sa tranziteze din motive diplomatice o stramtoare (Dardanele/Bosfor).

    Tot din declaratii rezulta ca intretinerea navelor militare, inclusiv a fregatelor sa va face la Damen Galati.

    Asa cum a sesizat si admin, de la Tacticos la Genesis e cale lunga si, incep sa cred ca se intrevede o surpriza de proportii in licitatia fregatelor, surpriza care poate varia de la reluarea licitatiei pana la desemnarea unui castigator pe care nu-l vedea nimeni.

    N-am incredere in presa noastra, insa uite ce incepe sa se vehiculeze: “angajamentul privind efectuarea operaţiunilor compensatorii aferente acordului – cadru/contractului multianual în cauză, prioritar, în următoarele domenii: activitatea de modernizare a fregatelor T22 ale forţelor navale române, realizarea facilităţilor de instruire, constituirea centrului de mentenanţă şi a facilităţilor de depozitare a muniţiilor în România, precum şi întreprinderea tuturor eforturilor privind semnarea acordului de compensare până la momentul semnării acordului – cadru/contractului multianual;”

    Sursa: http://www.gandul.info/stiri/romania-cumpara-4-corvete-noi-pe-care-olanda-le-va-fabrica-la-galati-cat-costa-navele-si-de-ce-are-romania-nevoie-de-ele-15905826

    Dati clic pe un program de offset…

    Ceea ce inseamna, cel putin, ca Damen va efectua lucrarile la fregatele sufletului… Forta fie cu LM Canada!! 🙂

    • admin says:

      Desi turcii nu au spus clar care va fi santierul ales, se zvonea ca ar fi fost cel din Constanta. Deci schimbarea santierului ar putea insemna si schimbarea castigatorului licitatiei pentru T22 sau nu – pana la urma pe turci nu-i intereseaza cine sudeaza tabla.

      Pe de alta parte, tacerea din jurul T22 poate insemna ca se cauta “solutii”.

      Pur si simplu nu are sens sa cumperi practic in paralel doua CMS-uri diferite. Nu ca romanii nu ar fi capabili si de asa ceva – ar spune ca nu se depinde de un singur furnizor, nu au aceleasi buguri, si alte brasoave – dar parca e totusi prea mult.

      • nicolae says:

        Mult prea multe zvonuri in legatura cu licitatia pentru fregate… Cred ca se cauta “solutii”, dupa cum zici si tu.

        Numai ca fiind licitatie, nu prea merge s-o intorci asa, ca la Ploiesti.

        • admin says:

          De asta inca se cauta. Acum or umbla dupa avocati buni.

          • Cezar says:

            Anulezi licitatia si faci alta……asa ai scapata de dat banii pe avocati! 🙂

            • admin says:

              Tocmai ca daca ai anula licitatia, ai avea nevoie de avocati. Anularea poate atrage penalitati, nimanui nu-i convine sa participe la o licitatie, sa cheltuiasca bani cu pregatirea ofertei, sa castige (in lipsa ofertelor concurente, de exemplu) si brusc sa-i fie anulat contractul castigat, la modul “am glumit, nu era pe bune”. Asta se lasa cu avocati si despagubiri.

  6. nik says:

    cred ca este inca o minciunica a baietilor de la inzestrare.anul asta s-au dat in barci la greu:ba modernizeaza “frecatele” ,ba produc nustiu cate sute de tbi si blindate 4*4,ba achizitioneaza inca o escadrila de f-16.bani la greu in conditiile in care guvernul se vaita ca la anul nu vor avea bani de salarii si pensii.vom trai si vom vedea ce se alege si de aceasta “achzitie”.e prea frumos sa fie adevarat.

  7. Marius says:

    Asta poate fi tot un fel de RFI da’ fara PDF ca prea a ras lumea de ei. Ca vor nu stiu ce jucarie ca e mai buna ca altele. Pina nu semneaza ceva concret nu prea as crede.

  8. Cezar says:

    @Admin,

    Las-o asa ca macane! 🙂 Pai noi ne mai punem intrebari despre ‘necinstita’ competitie deschisa atunci cand ne avantajeaza 100% acesta decizie? Pana acum eram ciuca bataii de joc, fie ca era licitatie sau nu. Ultima mismoaca este TBT 8×8 si Rheinmetall. sa zicem bodagproste ca nu s-au gandit la ceva SH la cheie de afara si in numar mai mic, asa cum ne-a invatat Nastase.

    Aproape ca imi vine sa cred ca ceva e putred aici, devin suspicios!

    Avand in vedere derularea evenimentelor in ultimii ani, este prima oara cand ramanem surprinsi pozitiv de ce face si vrea MAPN&guvernul Romaniei. Eu ma tem ca dupa alegeri vine mustaciosul din teleorman si redirectioneaza banii de la aparare(2%) catre panselute si mismoace PSD-iste si de partid/primari, ca de la salarii nu se baga, ca piede voturi!

    Cat despre partea de propulsie electrica…..ce tip de motor o sa aiba, fiindca presupun ca nu nuclear?! Sa nu patim si noi ca britanicii, sa ne trezim in bezna pe mare! 🙂

    • admin says:

      Pai tocmai asta e, ca nu stim daca ne avantajeaza 100%. Ni se pare ca e o oferta buna doar pentru ca nu am vazut si ofertele celorlalti. Daca ceilalti ar fi oferit ceva mai bun si mai ieftin, cu livrare sa zicem, cu doi ani mai tarziu? Ni se spune ca e cea mai buna varianta dar nu se prezinta public ofertele (care probabil nici nu exista) deci ne bazam pe incredere. Unii prefera sa cerceteze decat sa creada neconditionat.

      Va avea generatoare diesel.

      • Cezar says:

        Probabil au ales Olanda pentru Spațiul Schengen. Si Franta e la usa pentru alte contracte, precum si Germania sau cine se mai opune ca noi sa aderam la spatiul de libera circulatie. Probabil contractul pentru modernizarea fregatelor T 22 va mai aduce lumina in acest caz…….TBT 8×8 nu cred ca va face rabat. sa ne aducem aminte de episodul Petrom/BCR pentru aderarea la UE si Dacia pentru inceperea negocierilor in 1998. 🙂 Si Nastase cu avioanele alea pentru tarom a procedat identic.

  9. Raptor says:

    Astea sunt viza de schengen?
    Parca tot asa a.fost si cu F22 si Hawkul cand am intrat in CE

  10. Raptor says:

    Preferam 4 Formidable in loc de 4 curvete slab inarmate si 2 frecate dotate ca opv-urile

  11. Raptor says:

    Acum, daca stam si ne uitam la achizitia fregatelor care au ramas chele, vor spune ca au facut doi pasi uriasi inainte ca au cumparat nave noi si inarmate. Da de boabe sa bage pe teava…, pregatirea echipajelor si altle?
    La halicoptere tot cu rasurile de Pume naufragiate vor sa-i vaneze pe ruski?

  12. MVSTELIDAE says:

    Teza atacului preventiv în cazul României este imposibilă.
    1 Doctrina NATO
    2 Propaganda(România se pregăteşte să atace Rusia)
    3 Mijloacele.
    4 Obiectivul
    Primele două sunt clare, o să spun câteva cuvinte la 3 şi 4.
    Noi nu avem mijloacele pentru a paraliza Rusia, nu o să avem niciodată, Rusia îi uriaşă, să spunem că-i distrugem mare parte din flancul sudic, vine cu grosul şi ne linşează.

    Obiectivul ar fi scoaterea din război rapid sau obţinearea unei păci favorabile.
    Ori asta ar implica să distrugem mare parte din capabilităţile Rusiei, ce nu prea-i posibil. Mai mult, ar implica ca noi să deschidem războiul, lucru nebunesc pentru o ţară de nivelul nostru.
    Iar aia cu speriatul nu are cum funcţiona, fiindcă nu putem noi intra într-o cursă a înarmării cu Rusia, nu avem cum, nu o să putem în viitorul mediu şi lung. Nu prea ţin minte o cursă a înarmării susţinută de România, bine, doar aia pe hârtie a lui Ceauşescu :)).
    Deci ofensiva-i bună, dar nu ca un prim pas, nu baza unei strategii.

    • Raptor says:

      Nu e nici asa de greu daca se vrea…
      Cu o dotare ca a sultanului iti zic ca ruski ar gafai in fata noastra

      • MVSTELIDAE says:

        Sultanul are o ţară uriaşă, un oraş cât toată ţara noastră şi o poziţie strategică(dpdv economic, militar etc) de invidiat. Îşi permite până la un anumit punct.
        Deci nu putem, dacă am putea, da. Dar nu singuri oricum, cu Polonia şi încă o ţară la alegere, fiindcă nici Turcia încă nu poate singură.

        Dar pentru aia trebuie să-ţi ridici ţara economic, administrativ, să gândeşti nişte provincii eficiente, oraşe tractor, capital propriu privat. Sunt multe de discutat aici, inclusiv capitala şi direcţia infrastructurii, tipul. Dar şi dacă am deveni o Elveţie mai mare ar reprezenta un risc.

  13. gsg9 says:

    bre, tzi’am spus ca babeta o suje 🙂

    cred ca se cam stia…

    si in consecinta aurolacii nostri se pare ca incearca o apropiere de jarmanica
    cumpara curvete de la holandeji
    o sa cumparam beliscoptere de la hollandezu
    poate ne baga si in schengen, daca le dam spaga la totzi 🙂 , chit ca schengen e cam mort, dar macar asa de palmares

    si sper ca pacaliciul ala sa nu faca prea multe din ce a balmajit in campanie

    daca nu, ori strangem bani de protectzie ori mai simplu cumparam curvetele direct de la rusi 🙂

    • gsg9 says:

      Se pare ca azi noapte s’a facut cheta la Cotro si se aduna banii de protectzie si in plus s’a ales cu grija exprimarea ca sa intzeleaga si nea ala 🙂

      “Klaus Iohannis, scrisoare de felicitare pentru Donald Trump: Romania intelege pe deplin sa contribuie la eforturile comune menite sa promoveze stabilitatea si securitatea in regiune si la nivel global ”

      http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_sua_2016-21405192-klaus-iohannis-scrisoare-felicitare-pentru-donald-trump-romania-intelege-deplin-contribuie-eforturile-comune-menite-promoveze-stabilitatea-securitatea-regiune-nivel-global.htm

      • admin says:

        Cam subtil mesaj pentru urangutanul isteric, asta nu intelege mai mult de:”inchiriez protectie pe 10 ani cu plata inainte”.

        • gsg9 says:

          mesajul era pt stafful urangutanului 🙂 si il traduc aia, toata lumea se uita acuma sa vada cine e si se roaga ca vicele sa aiba destula influentza, ma rog, nu cred ca individul e chiar asa de prost cum a fost demonizat de media controlata de partea adversa, ala a fost discursul politic cu care a castigat alegerile, vedem ce se traduce in fapte

    • admin says:

      Nasol de astia de prin Est. Balticii studiaza manuale de rezistenta prin muntii pe care nu-i au, ucrainienii muta capitala in Liov iar moldovenii or sa poata sa vanda din nou pe piata rusa, pentru ca vor face parte din ea.

      • MVSTELIDAE says:

        Sunteţi pesimist, era nasol dacă vestul se autodistrugea sub democraţi, cum a făcut Europa.
        Trump are în spate oamenii ce gândesc raţional, nu putea nimeni să voteze pe Clinton fiindcă gira pe lângă clasa coruptă, gira dictatura stângii radicale.

        Apoi, Trump nu are o opinia proprie, este un Băsescu din SUA, doar că nu are nevoie de bani ci de aplauze. în legătură cu Siria avea perfectă dreptate, SUA încearcă să strângă ursu cu uşa pentru a riposta. Ursul este obligat să bombardeze rebeli, că-i aliat cu Assad, a pierdut un pic de teren prin Ucraina.
        Confruntarea este destul de caldă.

        Deci pe termen lung Trump o să fie un preşedinte mai potrivit, chiar dacă pe termen scurt visul European al Ucrainei pare mâncat, SUA nu-i România să aleagă un tătucă, deci Trump nu o să facă mare lucru.
        Apoi nu văd dece ne-am speria, parcă NATO era etern. Acuma glumesc, chiar nu-i cazul, iar presiunea să contribuim este mană cerească pentru armată.

        Eu zic să aşteptăm, fiindcă a fost mai mult un vot pe probleme interne, Trump este mai mult pasionat de economie, o să rezolve maxim ISIS împreună cu Rusia, o să retraseze linia de influenţă. Poate Ucraina o să piardă din suport.

  14. MVSTELIDAE says:

    A, acuma depinde şi de alegerea Moldovei, că tot au alegeri. Dacă aleg Dodon şi Rusia, Trump nu o să-i tragă de limbă spre el.
    Deci până la urmă Moldova şi Ucraina şi-au săpat singure groapa în prezent sau în trecut. Dar situaţia nu-i aşa critică, să nu subestimăm un milionar, doar că-i bufon nu înseamnă că o să renunţe la interesele SUA în Europa.
    Cu statul la pomană are dreptate.
    Mai rău decât Clinton nu putea face. Prefer să mă lupt cu jihadiştii lui Putin decât peste 300 de ani să se lupte urmaşii mei şi cu jihadiştii lui Putin şi cu cei din Mecca şi Paris. 🙂

    • admin says:

      Asa mai merge. In sensul ca suma e mai realista.
      Offset au vrut, offset sa ia, cu polonicul. Si dupa aia sa se intrebe de ce e pretul asa de mare.