Indienii sint prin traditie ciuca bataii de joc cand vine vorba de aviatia militara. De la achizitiile suspectate de coruptie, industrializarea inepta si pregatirea dubioasa a pilotilor, totul pare sa explice sirul nesfarsit de accidente ale IAF. Si asta indiferent de tipul aparatelor desi, ca o parafraza: daca MiG-uri au, MiG-uri se prabusesc. Indienii incearca sa se disculpe timid prin niste rapoarte parca facute de o echipa de cercetatori britanci – probabil ca asa si e:
“Serviceability of MiG-29K was low, ranging from 15.93 per cent to 37.63 per cent and that of MiG-29KUB ranging from 21.30 per cent to 47.14 per cent.
Audit observed (December 2014) that as of September 2014, a total of 65 engines (42 with 21 aircraft and 23 spares) had been accepted. However, since induction in February 2010, 40 engines (representing 62 per cent of 65 engines) had been withdrawn from service/rejected due to design-related defects/deficiencies. The issue had serious flight safety implications, since in-flight engine defects had led to ten cases of single engine landings.
The fact remains that up to August 2015, the number of engines withdrawn from service/rejected was 46, indicating that even as the RD-33 MK engine was considered an advancement over the engine of the MiG-29, its reliability remains questionable.
Directorate of Air Support Equipment informed (June 2014) RAC MiG that numerous defects pertaining to failure of airframe parts had occurred during deck operations despite modifications.
Audit, however observed from the protocol of the 18th Indo Russian Inter Governmental Commission – Military Technical Cooperation (IRIGC-MTC) (August 2015) that defects had occurred despite numerous design improvements and modifications and regular occurrence of these defects on sortie to sortie basis was having an adverse impact on Indian Navy pilots training and capability of aircraft for undertaking prolonged deployments.
Audit observed (December 2014) from the Agenda points of 6th Reliability and Maintainability Programme Plan (RMPP) for MIG-29K/KUB aircraft that the reliability56 of the fly by wire was very poor, ranging from 3.5 per cent to 7.5 per cent between 01 July 2012 and 30 June 2014 and measures were to be taken by RAC MiG to improve reliability of the system.”
Acuzele indienilor meritau sa fie privite cu circumspectie. Pana la urma, de ce doar ei au avut probleme operationale cu MiG-ul 29K, nu e ca si cand ar fi singurii operatori. Aici e un punct valid, ceilalti singuri operatori ar fi rusii. Avand in vedere recenta prabusire a unui MiG rusesc in Mediterana, e posibil ca indienii sa nu fie atat de prosti precum sint creditati in mod obisnuit.
se poate să fie și din cauza condițiilor pe care le au rușii pe portavionul sau ce o fi el, poate că piloții lor nu au destulă experiență pe navă, decolarea de pe puntea aia să le forțeze trenurile de aterizare și să le facă imposibilă aterizarea printre altele
ce or fi vrut ei să impresioneze, pentru că în realitate posibilitățile reale sunt cu mult sub, iar costurile poate că nici nu acoperă presupusele avantaje care le-ar avea cu asemenea sisteme
probabil că dacă vrea cineva să imobilizeze epava aia e destul să le scufunde remorcherul care o însoțește și deja o transformă într-o țintă sigură
Nu cunosc foarte bine realitatile din India, de aceea de cele mai multe ori am evitat sa emit pareri pe subiect. Preocupat fiind de toata aceasta efervescenta a calatoriilor spatiale am notat un singur lucru: agentia spatiala indiana a trimis cu succes o sonda pe orbita lui Marte (cred ca din prima) la un cost mult sub cel al altor agentii spatiale, cu mult mai multa experienta decat ei.
Un alt lucru este ca probabil pana si ei s-au cam saturat de problemele avioanelor rusesti, probleme care erau bagate sub pres de rusi, intr-un stil caracteristic unei perioade de care ne-am bucurat si noi, aici, in Romania. Si chiar daca au exagerat putin vis-a-vis de problemele avioanelor rusesti, este clar ca acolo situatia nu este nici pe departe roza si brusc, aviatia ruseasca nu mai pare atat de amenintatoare. In aceste conditii, avand in vedere cat zboara rusii, si daca jumatate din ceea ce zic indienii este adevarat, atunci costurile cu ora de zbor sunt imense. (indienii s-au plans si de Sukhoi)
Daca rusii nu ar fi facut atata propaganda cu miscarea Kuznetov, doar ca sa arate acasa cum opereaza ei portavioane ca marele dusman, as fi privit lucrurile asa cum sunt de fapt: testarea aripii si a logisticii aferente in conditii de lupta. Si cu totii stim ca testele nu au succes intotdeauna. Imi este realmente mila de cei care trebuie sa implementeze ambitiile megalomaniace ale minunatului lider de la Kremlin, avand in vedere mijloacele tehnice pe care le au la dispozitie.
Si, in acest context, cu bucuria ca pilotul a scapat teafar, sunt mai mult decat fericit ca Putin si-a luat-o in barba.
Putin umilinta nu strica niciodata…
haida una..haida doua pan la 99…la cat mai multe le dorim 🙂
si hardughia aia fumigena plutitoare poate se aprinde de tot 😉
Din fericire au mult mai putine K-uri de 99. Deci sa fim optimisti, se poate ajunge la single-digits mult mai repede.
cate un pic pic pic pana n’o mai fi nimic, uite ca 8timismul matale si urarile mele de bine dau roade 🙂
http://www.hotnews.ro/stiri-international-21450444-avion-rusesc-prabusit-portavionul-amiral-kuznetov.htm
Nu pot sa le urez decat: la cat mai multe, fara numar. Se mai intampla si lucruri bune, trebuie sa ramanem optimisti. La un nivel subliminal or fi ajutat si urarile noastre si i-a ajuns blestemul.
Sunt multi de daca…
Insa auditul indian pare sa confirme principalul calcai al lui Ahile la MIG-29: motoarele.
Probabil de aceea nici Sniper-ul nostru, fara o remotorizare, nu ar fi fost cine stie ce vedeta…
Bine, radarul si avionica occidentale ar fi rezolvat alte cateva potentiale probleme, apoi e posibil ca si modificarile de pe RD-33 est-germane, acum poloneze, sa fi imbunatatit putin fiabilitatea, cu costul unei mici scaderi de performanta.
Doua MiG-uri 29 romanesti s-au prabusit (nu stiu cauzele) si inca unul a avut un incident la motor – deci nu ca n-ar fi fost vedeta ci ar fi fost de-a dreptul criminal.
vinovatul de serviciu
https://en.wikipedia.org/wiki/Klimov_RD-33
Si nu numai el, se pare ca indienii au identificat si alte probleme, electronica fiind una din ele.
ei au avut probleme cu Mig-urile 29 în general, scandalul cu Algeria care le-a trimis înapoi-se pare că aveau piese recondiționate, dar și piese de slabă calitate, așa că e destul de clar că au o problemă mare cu Mig 29 (dar și cu industria lor de apărare)
https://warisboring.com/russias-fearsome-new-migs-could-be-lemons-3629dd50871c#.3by9y57kk
Parca MiG a fost salvat de la faliment prin fuziunea cu Sukhoi deci intr-adevar problemele sint la nivel de companie, nu doar la cateva bucati de 29.
în 2008 au preluat la aviația lor Mig-urile refuzate de Alger (care au primit în schimb Sukhoi, la același preț!), așa că au amânat dispariția MIG-ului
după scandalul ăla au descoperit că aproape o treime din avioanele lor aveau piese dubioase, prost recondiționate, sh, expirate, deteriorate etc, una din cauzele constate ar fi fost corupția, așa că probabil că nici acum armamentul lor nu e într-o stare așa de bună