Archive for December, 2016

Despre posibilul viitor elicopter de atac al Romaniei

AH-64 (dreapta) si fratele mai mic AH-6i (stanga) in hala de montaj Boeing - Sursa: janes.com

AH-64 (dreapta) si fratele mai mic AH-6i (stanga) in hala de montaj Boeing – Sursa: janes.com

Arabia Saudita a acceptat in serviciu primul din cele 24 de elicoptere AH-6i Little Bird comandate de la Boeing, fiind si primul client al micului elicopter multirol, care poate indeplini misiuni de recunoastere si atac usor. AH-6i este una din variantele luate in calcul de Jane’s pentru dotarea Romaniei cu un elicopter multirol capabil de atac la sol, conform unui RfI emis in Septembrie asa ca e un prilej bun de a trece in revista cativa din principalii concurenti.

Simplificand, despre AH-6i se poate spune ca este cea mai recenta versiune a venerabilului OH-6A, un elicopter usor de recunoastere. Modelul original a aparut la inceputul anilor ’60 ca rezultat al concursului Light Observation Helicopter, a fost construit de divizia de elicoptere a Hughes, vanduta catre McDonnell-Douglas si ajunsa in proprietatea Boeing prin fuziunea celor doua companii. McDonnell-Douglas era de altfel si producatorul AH-64 Apache, asa ca Boeing a mostenit doua familii de elicoptere de mare succes. Gigantul din Seattle a pastrat linia AH-64 si a vandut drepturile pentru familia OH-6, devenita ulterior MD 500, catre nou infiintata MD Helicopters. In serviciul US Army sint cunoscute drept MH-6 Little Bird si sint folosite de catre fortele pentru operatii speciale.

Continuare…

Imagini miscatoare, episodul 1

Un subiect mai usor si inceputul unei noi serii.

Filmul este prost chiar si pentru unul de categorie B asa ca nu voi insista asupra scenariului.

Mai interesanta e premiza: forte americane lupta in Moldova contra unor “insurgenti” loiali fostei dictaturi militare. Baietii rai sint prezenti mai ales in Capitala si in Nord, la granita cu… Rusia.

Nu stiu daca americanii au vrut sa scoata un sci-fi militar cat mai veridic si l-au consultat pe George Friedman asupra evolutiei din viitor a Moldovei de Est si Ucrainei dar e bine ca se obisnuiesc cu ideea ca se va lasa cu bucluc si vor trebui sa intervina la partea de efecte speciale.

Filmul merita vazut si de cei care sint interesati de cum ar arata Budapesta daramata de bombardamente. Capitala ungara joaca neconvingator rolul Chisinaului si inca arata mai bine decat Bucurestiul pe timp de pace. Solutia e clara: mai multe bombe in Budapesta.

Merry Christmas.

Noua arma de asalt a Armatei Romane

M4 si G36K - Sursa: Fortele Navale Romane FB

M4 si G36K – Sursa: Fortele Navale Romane FB

Cel putin noua carabina a FOS romanesti.

Colt Defense a primit in 2015 o comanda pentru carabine M4 din partea mai multor state printre care si Romania.

Colt Defense LLC, West Hartford, Connecticut, was awarded a $36,104,812 firm-fixed-price, indefinite-delivery/indefinite-quantity foreign military sales contract (Jordan, Antigua and Barbuda, Belize, Colombia, Hungary, Oman, Panama, Romania, Senegal, Lebanon, Romania) for M4/M4A1 carbines. Funding and work location will be determined with each order with an estimated completion date of May 21, 2018. Bids were solicited via the Internet with one received. Army Contracting Command, Warren, Michigan, is the contracting activity“. Sursa: defense.gov

Continuare…

Un’ te duci tu XT/DT-ule?

T-X-ul Boeing/Saab a facut primul zbor.

Daca scarile comune au fost in punct in favoarea F-16 atunci in universul alternativ in care Romania isi va permite sa cumpere F-35, sistemul de antrenament proiectat special de USAF va fi un argument serios in favoarea T-X.

 

Altfel spus, indiferent ca vor castiga sau pierde competitia T-X, cele doua noi intrari pe piata avioanelor de antrenament din partea Northrop Grumman si Boeing/Saab vor fi propuse spre export, pentru recuperarea investitiei in cercetare. Cand va veni timpul de inlocuire a Soimului, discutia va fi asemanatoare cu cea purtata in jurul TBT: proiect intern, cooperare sau import cu asamblare locala. In aviatie costurile de dezvoltare sint insa mai mari deci si preferinta va fi mai puternica spre ultimele doua variante.

Reinfiintati arma Cavalerie, episodul 6

Puma uber alles - Sursa: kmweg.com

Puma uber alles – Sursa: kmweg.com

Undeva in FY17 NDAA (National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2017), text ce a trecut deja de Senatul si Camera Reprezentantilor SUA, se ascunde o potentiala revolutie in organizarea US Army.

Modeling of alternative Army design and operational concept

The Chairman of the Joint Chiefs of Staff and the Chief of Staff of the Army, in consultation with the commanding general of the United States European Command, shall each conduct a separate analysis of alternative Army operational concepts and organizational designs, known as the Reconnaissance Strike Group, as recommended by the National Commission on the Future of the United States Army.

Reconnaissance Strike Group este un concept propus de o mafie, un mic grup ce incearca avansarea unor idei din exteriorul si uneori impotriva establishment-ului. E o situatie similara celei care a dat nastere celui mai de succes program aero din ultimii 50 de ani – Lightweight Fighter – promovat de o grupare numita evident, Fighter Mafia.

Reconnaissance Strike Group Mafia este condusa de Col. (ret) Douglas Macgregor, cunoscut pentru actiunile din timpul Primului Razboi din Golf, cand a comandat un escadron (companie de cavalerie) al Regimentului 4 Cavalerie Blindata. Macgregor mai este cunoscut si pentru ideile nonconformiste si efortul constant de a reforma US Army prin revolutie mai degraba decat prin evolutie, de la care i s-ar fi tras si dificultatile de a avansa la gradul de general si in cele din urma retragerea din serviciul activ.

Continuare…

Imitarea e cel mai sincer compliment

Au trecut ceva ani de cand AIM-9X a primit capacitatea de lovire a tintelor de la sol. Modificarile au tinut doar de partea software, senzorul si incarcatura de lupta ramanand nemodificate fata de versiunea aer-aer. Pastrarea incarcaturii de lupta originale este esentiala pentru a face din 9X o racheta multirol, in loc de a inventa o noua versiune desi efectul la tinta nu este optimizat pentru modul aer-sol. Ideea era de a da posibilitatea unor interceptoare, cum este F-15C – care nu este versiunea de atac la sol E Strike Eagle – sa atace tinte de la sol. Acelasi lucru si in cazul unor avione multirol, care si-au epuizat munitia aer-sol.

Germanii (si norvegienii) tin sa demonstreze ca IRIS-T poate la fel si un test recent, implicand un F-16 norvegian pe post de avion de atac la sol lansator de IRIS-T, a fost trecut cu succes.

Vestea buna e ca F-16 romanesti ar putea avea in 9X inca o varianta pentru atacul la sol, rol deocamdata slab acoperit cu munitie moderna. Vestea proasta e ca 9X ar fi si una din cele mai scumpe optiuni, din punctul de vedere al efectului la tinta vs cost.

Ocazie de a reaminti ca, oricat de incredibil ar parea la prima vedere, Romania va avea cea mai avansata racheta WVR disponibila USAF. Deocamdata in rol aer-aer:

Modernizarea fregatelor, episodul 2

Halifax, prima experienta in modernizarea unor fregate a LM Canada - Sursa: defenseindustrydaily.com

Halifax, prima experienta in modernizarea unor fregate a LM Canada – Sursa: defenseindustrydaily.com

Lockheed Martin Canada este concurentul cel mai bine plasat pentru castigarea contractului de modernizare a fregatelor britanice Type 23, zice Jane’s.

Asa cum am precizat in primul episod, e vorba de fregatele Type 23 ale chilienilor. Conform Jane’s, acestia ar fi facut o prima ierarhizare a celor patru integratori avuti in vedere initial, LM Canada, Thales, IAI si BAE iar rezultatul deja comunicat concurentilor ar indica LM Canada ca furnizor preferat urmat de BAE, varianta de rezerva in caz ca negocierile ar esua. O miscare interesanta, menita sa puna presiune pe LM in timpul negocierilor finale, unde miza principala va fi scaderea pretului. Inca o manevra pe care romanii ar trebui sa o invete de la chilieni.

Daca oferta BAE e destul de clara din punct de vedere tehnic – CMS-1 (Outfit DNA(2)), Type 997 (ARTISAN 3D) si Sea Ceptor (MBDA CAMM) – configuratia propusa de LM Canada nu este inca cunoscuta, sistemul antiaerian cu care ar fi avut cea mai mare experienta, ESSM, fiind la un moment dat anuntat ca respins de chilieni. Fie ESSM a reintrat in joc, fie LM Canada a ales o alta varianta dintre cele doua ramase, Sea Ceptor sau Barak-8.

Pe langa ierarhia furnizorilor, mai aflam si suma totala alocata contractului de modernizare, USD1Bil, adica circa USD350mil pe cap de nava britanica. Chiar si in comparatie cu suma anuntata de niste cumparatori cunoscuti pentru “cumpatare”, cum sint chilienii, bugetul alocat fregatelor romanesti pare insuficient.

Sezatoare, episodul 20

Fara-1 pe DShK in Siria - Sursa: Twitter

Fara-1 pe DShK in Siria – Sursa: Twitter

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed…

Armata siriana – cea oficiala – a inceput sa primeasca radare portabile rusesti Fara-1, montate prompt pe mitralierele DShK.

Cunoscut ca SBR-5 in serviciul rusesc, inlocuind vechiul SBR-3, Fara-1 este un radar FMCW in banda J, cu o putere emisa de doar 0,05W (calificandu-se deci ca un LPI) capabil sa supravegheze un sector de 180 de grade si sa detecteze vehicule de la 4km si personal de la 2km, cu o precizie de 30 de metri in distanta si 4 grade in azimut.  Detectia se realizeaza prin efectul Doppler, pe o plaja intre 2 si 50km/h.

A fost conceput atat pentru observarea campului de lupta, in ajutorul cercetarii, cat si ca “luneta” de vedere pe timp de noapte pentru mitralierele NSV de 12,7mm, aruncatoarele de grenade AGS-17 de 40mm sau mitralierele PKM de 7,62mm.

Continuare…