Sezatoare, episodul 20

Fara-1 pe DShK in Siria - Sursa: Twitter

Fara-1 pe DShK in Siria – Sursa: Twitter

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed…

Armata siriana – cea oficiala – a inceput sa primeasca radare portabile rusesti Fara-1, montate prompt pe mitralierele DShK.

Cunoscut ca SBR-5 in serviciul rusesc, inlocuind vechiul SBR-3, Fara-1 este un radar FMCW in banda J, cu o putere emisa de doar 0,05W (calificandu-se deci ca un LPI) capabil sa supravegheze un sector de 180 de grade si sa detecteze vehicule de la 4km si personal de la 2km, cu o precizie de 30 de metri in distanta si 4 grade in azimut.  Detectia se realizeaza prin efectul Doppler, pe o plaja intre 2 si 50km/h.

A fost conceput atat pentru observarea campului de lupta, in ajutorul cercetarii, cat si ca “luneta” de vedere pe timp de noapte pentru mitralierele NSV de 12,7mm, aruncatoarele de grenade AGS-17 de 40mm sau mitralierele PKM de 7,62mm.


Cu o greutate de doar 14-16kg si o constructie destul de solida pentru a rezista socurilor generate de tragerea cu mitralierele grele, Fara-1 e destul de compact si rezistent la operarea de catre “soldatii neinstruiti” pentru a fi distribuit la nivel de companie.

Mai aproape decat am vrea - Sursa: Twitter

Mai aproape decat am vrea – Sursa: Twitter

 

Radarele de acest gen se afla la concurenta cu dispozitivele optice de vedere pe timp de noapte, bazate fie pe intensificatoare de imagine fie pe camere de termoviziune. Principalul avantaj al radarului ar fi performantele mai bune in conditiile meteo proaste, ploaia sau ceata reducand distanta de detectie a dispozitivelor optice.
In plus, radarul poate functiona in mod automat, bateriile avand o resursa de 6 ore, alertand operatorul in caz ca o tinta este detectata in perimetrul supravegheat, lucrul dificil de realizat cu dispozitivele optice.
Daca ultimele cercetari in materie de materiale pentru uniforme au adus solutii de camuflare impotriva senzorilor optici, radarele raman deocamdata mai greu de pacalit la nivel individual.

Cateva lucruri ar fi de remarcat, incepand cu modul de folosire al Fara-1 montate pe mitralierele grele, de 12,7mm. Montarea de dispozitive de ochire optice sau, dupa cum se vede, radio a fi o noua moda ce transforma mitralierele in arme de precizie cu bataie mare.

 

Miscare pare sa fi trecut neobservata in Romania dar nu ar fi nici prima si nici ultima data cand idei bune sint lasate sa fie testate de altii mult si bine, pana cand devin vechi si ineficiente, gata pentru a fi adoptate local.

Tactiqthink se intreba ce se poate face impotriva unei 12,7mm cand esti la primire si nu ai KPV-urile pe aproape. “Sa astepti noaptea” tocmai a iesit de pe lista, de cand posesorii de NSV sau Kord au supralicitat cu Fara-1 si/sau o luneta cu termoviziune.

Al doilea lucru remarcabil: chiar si in Romania ar fi greu de gasit in dotare un echipament care sa fi fost conceput inainte de Razboiul Doi daca nu ar exista DShK. Daca rusii tot au ajuns cu doua generatii inaintea ei, poate ar fi cazul sa se gandeasca cineva si la inlocuirea DShK cu ceva ce ar imbunatati mobilitatea prin scaderea greutatii dar si precizia.
Cine se gandeste ca si americanii au antediluvianul M2, ar trebui sa stie ca respectiva piesa a ramas in dotare in ciuda incercarilor de inlocuire deci situatia e mai degraba rezultatul esecului inlocuitorilor si nu lipsei incercarilor.

In sfarsit, la un moment dat Thales a prezentat un radar similar Fara-1, numit SQUIRE, ce ar fi putut fi asamblat/fabricat in Romania de a carui soarta nu s-a mai auzit nimic. Inca un magar disparut in ceata contractelor romanesti.

 

Both comments and pings are currently closed.

17 Responses to “Sezatoare, episodul 20”

  1. gsg9 says:

    unde vanatoarea de sobolani islamici printre daramaturile alea a devenit brusc mai interesanta

    la precizie de 30 de metri in distanta si 4 grade in azimut sunt mai potrivite pt alertare/detectzie, pt ochire tot luneta sau ochiometrul analogic, sau mai bine cum le are montate nea ala pe amandoo

    “Inca un magar disparut in ceata contractelor romanesti.”
    dopplerele si thermal imaging scopes nu’s pt noi, sunt pt hipsteri bre 🙂

    • admin says:

      Pentru hipsteri, rusi, omuleti verzi and friends.

      Cat despre precizie, nu-i problema, de aia sint mitraliere, sa acopere o zona intreaga. Or sti ei ce fac, nu le-au montat pe mitraliere daca sint inutile, evident ca un thermal scope ajuta. Si unul optic de zi si un laser si…

      • gsg9 says:

        n’am zis ca’s inutile, ce am zis e ca e mai degraba pt detectie/ avertizare, altfel pt precizie vine luneta/ochiometrul

        acu depinde si in ce unitati de masura s’o masura precizia la astia: or sa vrea sa traga in blocul din stanga si ai omoara pe aia din blocul din dreapta, dar ma rog, pt rusi si sirieni niet prabliem 🙂 ca by default erau rai si aia din partea ailalta 🙂 , deci unitatea de masura o fi hectarul

        • admin says:

          Hectarul sau blocul, pana la urma se aplica procedura “cine misca nu mai misca”. La ei precizie o fi atunci cand le dai in cap la toti si nu nimeresti pe niciunul de-al tau.

    • Dan Banan says:

      Cu thermal imaging n-ar trebui să fie un capăt de lume. Deja incepe sa devină un mizilic prin alte părți:

      http://www.raytheon.com/news/feature/rtn14_thermal.html

      Uite aici una ieftină si cât de cât OK, mi-am luat-o eu acu vreo 2 săptămâni:

      http://www.thermal.com/products/compact/

  2. stan says:

    psd si tariceanu au blocat constructia a titai mai corveta si voi vreti sa construim un radar mititel?

    • admin says:

      Da. Ce are una cu alta?

      • stan says:

        eram sarcastic, nu are nimic una cu alte bine ar fii sa facem si una si alta dar mai greu cu agenti KGB infiltrati in parlamentul romaniei care blocheaza constructia a orice in romania

  3. bru says:

    Atentie southfront.org e un site de propaganda de tip sovietic.

    • admin says:

      Stiu dar stirea respectiva e pe un numar mai mare de site-uri. Pana la urma nu ma intereseaza decat faptul in sine, nu si interpretarea lor, nu au de ce sa minta referitor la export.

  4. Marius Z. says:

    Ce sa mai construim, noua ne place sa importam… cateva bucati, sa nu se strice balanta in regiune.
    Tocmai ma pregateam sa pun asta dincolo, pe Romil:

    https://www.youtube.com/watch?v=L2Nj_ndBqrQ

    Designed by ELTA IAI’s subsidiary the ELI-3312’s unique combination of RCWS sensors integrating HFL and a Doppler radar, allows for the automatic detection of hostile fire from light weapons, machine guns and rocket-propelled grenade launchers, and enables rapid retaliation by precise counter fire. The lightweight and compact sensor suite permits fast and simple integration to any type of vehicle or weapon type.

    • Marius Z. says:

      Si daca tot importam cateva bucati, tin sa precizez ca trebuie sa fie de tipuri diferite, ca asa au invatat la logistica, ca sursele trebuiesc diversificate si nu conteaza cat costa sa le operezi in paralel, ca nu le operezi, le tii pentru parada!

      • Marius Z. says:

        Poate il preluam si facem un mix pe Romil, daca dai voie 🙂
        Evident, recunosc, mix-urile cu articolele tale nu au fost intotdeauna reusite, dar mai incercam 🙂

        • admin says:

          Dau voie, nici o problema.

          Da, ar mai fi de lucrat la partea de mixare dar treptat rezultatul se poate imbunatati.

    • admin says:

      Nici macar import n-a fost.

  5. […]  … preluam integral de pe Tehnomil.ro. […]

  6. […] pozitia respectiva lasand-o in plata unora mai musculosi si n-ai nici curaj sa pariezi ca 12,7 nu are AVN si/sau radar, nu-ti ramane decat sa astepti aruncatoarele de bombe sau vreun bun samaritean cu un Spike. Sau sa […]