Alegerea conservatoare pentru inlocuirea PSL ar fi una din multele variante de pusti semiautomate in 7.62x51mm (7.62 NATO) disponibile pe piata, cum ar fi AR-10 SuperSASS, cumparate deja pentru FOS sau, o varianta mai moderna, HK G28.
Optiunea vizionara ar fi adoptarea celui mai nou calibru dedicat tragerilor de precizie la distanta mare, .338 cunoscut si ca 8,6x70mm Lapua Magnum.
O alternativa mai eficienta la .50 BMG in cazul tintelor neprotejate, .338 si-a castigat faima pentru precizia la distante foarte mari, ajutat si de pustile cu repetitie care l-au folosit. Ulterior au inceput sa apara si arme semiautomate in acelasi calibru destinate rolului DMR.
Cum in mod traditional viziunea lipseste, PSL-ul nu va fi inlocuit de vreuna din armele urmatoare.
Trei concepte TF-X, se pare ca varianta finala va fi bimotor – Sursa: ssm.gov.tr
Sau poate Silent EuroFighter.
Constructorii aero europeni traditionali par sa fi intrat intr-o fundatura, nu numai ca nu se intrevede nici un proiect care sa fie clasificat “de generatie a 5-a” dar nici macar o evolutie serioasa a avioanelor actuale, de genul F-15SE SilentEagle.
In acelasi timp, europenii nu s-au miscat mai cu talent nici pe partea de avionica, fiind mult in urma SUA si doar norocul care a lovit fatal capra vecinului de la Est, intarziind dezvoltarea PAK FA, ii mai tine inca relevanti, cel putin pentru o perioada de timp.
Toate acestea cer bani si europenii nu mai au sau nu mai vor sa aiba. Totusi competentele in domeniu sint inca acolo si cei care vor sa si le pastreze trebuie sa dea din coate si sa gaseasca o solutie. Nu e surprinzator ca britanicii sint si cei care se misca cel mai alunecos, adica rapid, cu putina frictiune.
F-16V la primul zbor – Sursa: Lockheed Martin/Randy Crites via ainonline.com
Cine credea ca F-16 va cadea victima aspiratorului de fonduri care este F-35 si ca USAF va trece veteranul pe linie moarta, au parte de o surpriza: nici macar taierile de buget nu pot opri continua modernizare a F-16, atat pentru USAF cat si pentru clientii externi.
Se parea ca totul s-a sfarsit pentru F-16 americane atunci cand CAPES (Combat Avionics Programmed Extension Suite) a fost exclus de la finantare in bugetul pe 2015. CAPES avea ca obiectiv modernizarea avionicii Blocurilor 40/42 si 50/52 prin instalarea unui radar AESA APG-83 – SABR fabricat de Northrop Grumman -, a unui nou sistem de control pentru echipamentele de lupta electronica, Terma ALQ-213, precum si a unui nou display de mari dimensiuni CDU (Center Display Unit), menit sa inlocuiasca si o parte din indicatoarele clasice. Integrarea noilor echipamente cerea conform Lockheed Martin si inlocuirea calculatoarelor de bord (MMC – Modular Mission Computer) furnizate de Raytheon.
Taierea finantarii pentru CAPES nu a oprit insa Lockheed Martin sa ofere acelasi pachet de modernizare la export, sub numele de F-16V. Pentru displayul de mari dimensiuni a fost ales ca furnizor Elbit Systems of America iar radarul era acelasi SABR.
DpA a avut un sfarsit de an destul de intens, azi fiind facut public – de catre General Dynamics European Land Systems, nu va asteptati la DpA – anuntul atribuirii unui contract pentru un nou lot de transportoare Piranha III. Contractul s-ar fi semnat pe 30 Decembrie 2016 iar detaliile lui, cum ar fi numarul de bucati si valoarea, vor ramane probabil la secret pana cand producatorul va binevoi sa anunte si astea. Din partea DpA, mai putine sperante. E vorba cel mai probabil de lotul de vehicule specializate despre care se vorbea ca va fi comandat in 2016.
In asteptarea miticului (are sens in ambele variante) var indepartat al Boxerului, achizitiile de Piranha merg bine, lotul actual fiind al cincilea comandat. Daca MApN-ul tot apreciaza vehiculul elvetian, ajungi sa te intrebi daca si ce oferta a avut GDLS pentru producerea unui nou blindat in cooperare cu industria locala si motivul pentru care nu s-a ales solutia evidenta. Ar fi fost ceva mai simplu decat sa se tot achizitioneze loturi mici de Piranha pana cand nu va mai fi nevoie de transportoare. Sau vor ramane din nou fara bani.
La categoria “cel mai bun film geopolitic despre Orientul Mijlociu“, runda de azi se disputa intre Green Zone – Matt Damon plus un Brendan Gleeson mai convingator in rol de agent CIA decat Jessica a lu’ Castana in Zero Dark Thirty – si Syriana – din nou Matt Damon dar in rol de suport pentru George Clooney.
Asteptam noile productii despre Siria. Inclusv cele rusesti.
Posted in UncategorizedComments Off on Imagini miscatoare, episodul 2
In mare, faptele sint cunoscute insa lipsesc inca detalii importante iar motivele sint invaluite in mister: un ofiter de artilerie ucrainian, Yaroslav Sherstuk, a creat un calculator balistic care furnizeaza corectiile necesare obuzierelor D-30 de 122mm folosite intens in timpul luptelor din 2014-2015 cu separatistii (pro-)rusi. Inedit e faptul ca nu e vorba de un echipament fizic ci de o aplicatie care ruleaza pe orice dispozitiv mobil cu sistem de operare Android, ceea ce usureaza mult distributia lui.
Prezentarea aplicatei POPR-D30, facuta chiar de ucrainieni:
Metoda de distributie, aparent fiind vorba de forumuri militare sau, dupa alte informatii, un webserver privat al autorului, a fost si punctul vulnerabil al POPR-D30. Intra in scena Fancy Bear sau APT28 (sau Grupul Advanced Persistent Threat 28), care reuseste sa infecteze aplicatia ucrainiana cu o varianta a unui malware, X-Agent, de mult suspectat pentru originile “sanatoase” adica rusesti, mai precis, GRU.
Aster 30 Block 1 NT (New Technology) e un pas in directia reducerii handicapului fata de racheta rivala Lockheed Martin PAC-3, utilizata atat de sistemul Raytheon Patriot cat si de viitorul Lockheed Martin MEADS ce detine inca un avantaj serios mai ales in domeniul apararii antibalistice. Handicapul Aster provine atat din folosirea unui senzor radar in banda X derivat din cel al MICA, adecvat pentru angajarea tintelor aeriene dar mai putin optim pentru lovirea cu precizie a rachetelor balistice, precum si din diametrul mai mic al rachetei fata de PAC-3. Block 1 NT va rezolva prima problema, prin inlocuirea vechiului senzor radar in banda X cu unul in banda Ka, similar cu cel folosit de PAC-3, in timp ce un viitor Aster Block 2 o va rezolva pe cea de-a doua.
Avantajele noului senzor, conform MBDA:
Decizia italienilor ar putea avea efect si asupra MEADS, unde MBDA Italia este partener pentru dezvoltare. MBDA Italia e in situatia ciudata de a fi implicata in doua programe concurente, dezvoltand prin intermediul EUROSAM (parteneriat in proportii egale intre MBDA Franta, MBDA Italia si Thales) sistemul SAPM/T ce foloseste rachetele Aster dar si cooperand cu Lockheed Martin si MBDA Germania la dezvoltarea MEADS. Situatia se regaseste si la nivelul achizitiilor, unde Italia a cumparat deja SAMP/T pentru Fortele Terestre insa, cel putin la acest moment, ia in considerare si achizitia MEADS pentru Fortele Aeriene, mai ales datorita performantelor mai bune impotriva tintelor balistice.
Foarte pe scurt: italienii se misca surprinzator de bine, Alenia a primit comanda pentru primele cinci aparate M-345 HET care vor intra in dotarea aviatiei militare italiene.
Livrarile vor incepe in 2019, numarul total de avioane posibil de a fi achizitionate fiind estimat la 45, acestea inlocuind alaturi de M-346 batranele M-339. Sursa: Jane’s
Armele folosite de teroristii francezi erau obtinute ilegal – Sursa: NYTimes
Ca sa nu se mai intample atentate si in anii urmatori, domnul UE a dat o lege.
Comisia Europeana a gasit antidotul la atacurile teroriste care s-au petrecut in UE in ultimii cativa ani: interzicerea detinerii in mod legal de pusti semiautomate.
La sfarsitul lui 2015, Comisarii au adoptat o serie de modificari la Directiva Armelor de Foc care prevedeau, printre altele, interzicerea completa a detinerii unei serii de arme semiautomate considerate “cele mai periculoase”, chiar si in cazul in care ar fi fost demilitarizate si limitarea incarcatoarelor la 10 cartuse pentru armele in continuare permise.
Asa cum era de asteptat, prevederile au starnit opozitia statelor mai liberale in privinta detinerii de arme, rezistenta numindu-se Cehia si Finlanda. Elvetia – desi nu e membru UE colaboreaza cu blocul european pe teme de securitate – ar fi pus si ea umarul sau piciorul pentru impiedicarea planului CE.