Licente cumparaaaaam….

WAC47, AR15 in 7,62x39mm - Sursa: ukroboronprom.com.ua

WAC47, AR15 in 7,62x39mm – Sursa: ukroboronprom.com.ua

Mai intai despre Ucraina, care este in plina frenezie a achizitiilor militare. Despre licentierea pustilor de precizie B&T am pomenit deja aici. Ucrainienii mai au in productie si cateva versiuni ale Tavor, Galil ACE si Galatz, fabricate de FORT. Si nu se opresc aici: conform ultimelor stiri, UkrOboronProm va incepe productia unui model derivat M16 in calibrul 7,62x39mm.

Noua arma, cunoscuta drept WAC47, va fi construita in cooperare cu firma americana Aeroscraft, cunoscuta mai degraba pentru constructia de aerostate decat pentru fabricatia de arme de foc. Desi nimic de pe site-ul lor nu sugereaza competenta in domeniul asta, totusi trebuie amintit ca M16 a fost proiectata de o firma aero si conceputa pentru a fi fabricata cu tehnologii disponibile in acea industrie asa ca e posibil sa fie si ceva foc, nu doar fum in anuntul ucrainienilor.

Vin la rand argentinienii, care ar fi cumparat de la Beretta licentele pentru ARX200 si Px4 Storm. Daca Px4 nu impresioneaza decat prin solutia tehnica inedita, ARX200 merita cateva cuvinte in plus.

 

ARX200 este la prima vedere varianta in 7,62×51 a ARX160 insa modificarile sint mai importante decat par. In serviciul argentinian, ARX200 va inlocui FN FAL – asta daca sud-americanii se decid sa pastreze actualul calibru – insa la origine ARX200 a fost conceputa ca DMR si a fost adoptata ca atare de Italia, fiind complementara armei de asalt ARX160.
ARX160 este, din punctul de vedere al sistemului de rearmare cu imprumut de gaze, cea mai avansata arma de pe piata sau, cel putin, cea mai avansata arma care se poate cumpara international. Insa e si un exemplu de ce italienii pierd mereu competitia cu vecinii mai germanici desi au o experienta cel putin egala cu a acestora din urma. Beretta a reusit sa gaseasca solutii excelente pentru elementele principale insa a dat gres in detaliile care fac diferenta intre o arma interesanta tehnic si una de succes.

 

Inginerii italieni au trebuit sa vina cu niste elemente de diferentiere pe o piata din ce in ce mai saturata cu arme moderne asa ca ARX160 a fost pozitionata ca o arma complet ambidextra, cu un sistem super-rapid de schimbare a tevii. In practica, problemele nu s-au lasat asteptate: sistemul rapid de schimbare a tevii a fost gasit vinovat pentru precizia relativ slaba a ARX160 – inca adecvata pentru o arma militara insa sub cea a concurentilor directi. Schimbarea in cateva secunde a tevii, fara dezasamblarea armei, e un truc folositor pentru targurile de arme insa in realitate operatiunea nu este asa de frecventa incat viteza sa conteze si toti utilizatorii ar prefera mai degraba dezasamblarea partiala si o durata a operatunii de 10-15 minute, daca asta ar asigura o precizie mai mare a tragerii.

Comenzile 100% ambidextre cu schimbare rapida au fortat adoptarea unui maner de armare foarte scurt, utilizatorii riscand accidentarea in cazul in care degetele ar lovi deflectorul tuburilor arse. Sistemul de schimbare a directiei de ejectie a tuburilor ar fi fost si el mai putin fiabil decat era de asteptat.
In sfarsit, tragaciul foarte dur contribuia la scaderea ergonomiei si avea impact negativ asupra preciziei si asa scazute.

O alta observatie ar fi sistemul de dezasamblare, in clipul de mai jos se poate vedea cum reprezentantul Beretta se chinuie un pic pentru a detasa cele doua piese de polimer.

 

Metoda folosita, mai brutala, poate ca aduna niste puncte la capitolul impresie macho, importanta pentru italieni dar nu contribuie la cresterea increderii in durabilitatea armei.

Inginerii Beretta au adunat toate observatiile si au inceput dregerea busuiocului insa au ales pentru asta modelul superior, ARX200. Cum acesta urma sa fie un DMR deci precizia era mai importanta decat la ARX160, primele elemente care au disparut au fost sistemul super-rapid de schimbare al tevii – care ramane detasabila insa operatiunea necesita dezasamblarea armei – si sistemul de schimbare a directiei de ejectie. Efectul a fost cresterea evidenta a precizie. In plus, manerul de armare permite in continuare controlul ambidextru fara dezasamblarea armei intr-un mod diferit fata de ARX160 si, cel putin atunci cand este montat pe partea stanga, nu mai pune in pericol degetele utilizatorului, deflectorul fiind prezent pe partea dreapta.
Cat despre tragaci, noroc cu piata aftermarket care deja propune variante mult mai bune decat standardul venit din fabrica.

Daca toate aceste modificari vor avea succes pe ARX200, e de asteptat sa fie adoptate si pe un eventual ARX160 Mk2. Din punct de vedere tehnic nu ar trebui sa fie nici o problema insa departamentul de marketing al Beretta va trebui sa gaseasca o poveste despre cum s-a renuntat la toate elementele de diferentiere pentru ca s-au dovedit idei proaste.

Toate acest probleme pun in umbra faptul ca italienii au reusit sa realizeze o arma foarte usoara, cu un recul redus, fara a afecta echilibrul prin adaugarea de piese grele la capatul tevii. In plus, ARX160 e una din putinele arme la care portinchizatorul culiseaza direct in corpul de polimer. Asta ar scadea necesitatea lubrifierii armei obtinandu-se precizia si reculul redus al AR15 cu toleranta in intretinere specifica AK.

In sfarsit, o noutate din Autria si Germania unde Steyr-Mannlicher s-a aliat cu Rheinmetall pentru a comercializa RS556.

Sursa: janes.com

Sursa: janes.com

 

Se cunosc putine detalii despre RS556 dar se pare ca se bazeaza pe STM-556, cel putin ca aspect exterior, un model anterior al Steyr-Mannlicher cu unele elemente interne comune cu Steyr AUG. Desi STM-556 nu e o licenta, este totusi o arma construita dupa standardul AR15. Interesant la RS556 este faptul ca spre deosebire de alte AR15 cu piston, foloseste sine de otel pentru ghidarea portinchizatorului. In plus, piesele ar primi un tratament special care ar face ca arma sa functioneze fara lubrifiere eliminand practic si ultima deficienta a AR15. RS556 ar fi pozitionata pentru inlocuirea G36 in dotarea Germaniei si va intra in competitie cu HK416.

 

Both comments and pings are currently closed.

27 Responses to “Licente cumparaaaaam….”

  1. CIPRIAN says:

    MA TOT INTREB..AIA DE LA CUGIR..CE MAMA NAIBII FAC?TOT PENTRU PIATA DIN SUA LUCREAZA..CEVA NOU AU MAI SCOS EPE PIATA..SA U TOT LA AG 7..SI PM MD 86..MUNCESC CU DRAG SI SPOR?CU NOUA DURDA..DE ASALT CE SE MAI AUDE?

    • Ștefan says:

      Da’ ei incearca sa faca ceva? Polonezii, cehii, chiar si croatii au proiectat pusti de asalt care nu fac parte din familia Kalashnikov, noi frecam menta…

  2. albert says:

    In octombrie 2016 Ucraina semnase un acord de cooperare cu o firma din Slovacia:http://www.grandpower.eu/kategoria-42-clanok-508-detail-stribog-sr9-a1-#ad-image-0

    • admin says:

      Interesant SMG, are un sistem de rearmare oarecum diferit fata de unul inertial obisnuit. E de urmarit ce o sa se intample cu el, pe de o parte e inghesuiala mare pe segmentul asta si pe de alta parte piata se micsoreaza, carabinele in 5,56mm mananca din ea.

  3. alkxzs says:

    STM-556 nu e chiar construită după standardul AR 15, sistemul de preluare a gazelor prin piston scurt cu reglarea presiunii, schimbarea țevii, și tratarea țevii sunt preluate de la modelul lor faimos bullpup STG
    prin schimbarea țevilor se pot obține mai multe tipuri cu mai multe calibre
    și elvețienii au ceva interesant: SIG 516 și SIG 716. cu prețuri ceva mai mici decât HK 416 și HK 417

    • admin says:

      “Standard” in sensul de compatibilitate. Un AR15 cu piston este tot un AR15, unele piese putand fi schimbate cu unele standard, intr-un grad sau altul. STM556 are aceeasi ergonomie si un lower compatibil cu al celorlalte AR15 deci urmareste standardul AR15. Nu inseamna ca nu are modificari interne – toate au – mai mult sau mai putin radicale.

      • alkxzs says:

        dacă nu mă înșel STM556 a fost făcut mai mult pentru piața americană, cam ca toate ”derivatele” din AR 16, compatibilitatea parțială cu AR 16 și familiaritatea clienților cu aspectul exterior și amplasarea ”comenzilor”, ca și ergonomia până la un punct pentru că deja se cere capacitatea de a se folosi ambidextru

  4. MVSTELIDAE says:

    Ultima chiar este o veste bună.
    După ce standarde au austriecii, trebuie să fie o armă excelentă şi mai arată că Steyr este o companie flexibilă, gata de o colaborare dacă partenerii sunt serioşi.

  5. alkxzs says:

    BERETTA ARX200 nu prea pare chiar așa de diferită, e comparabilă cu HK 417 și MKEK MPT-76 (turcească, făcută după HK 417 se pare) și FN SCAR H (care e mai ușoară)
    dacă argentinienii o să o folosească la scară mare v-a fi interesant pentru că deja GALIL-ul a pus un picior acolo prin preluarea licenței de columbieni și chilieni (și alte țări din zonă fiind interesate să cumpere arme fabricate sub licență acolo) și dacă v-a influența puțin pe britanici care mai au încă nostalgia FAL-ului de 7.62 (Falkland)

  6. CIPRIAN says:

    ar putea cumpara romania prin romarm..aka cugir..o licentza pt unele dintre versiunile prezentate..si da cat ar costa are cineva idee?

    • alkxz says:

      păi israelienii sunt dispuși, deja au împrăștiat la cine a vrut licențe pt GALIL ACE, chiar și în România au încercat cu TAVOR dar s-au înecat unii proverbial la mal
      și probabil că și alții pentru contracte bune pot furniza

    • alkxzs says:

      trupele sârbe bosniace au defilat cu FN SCAR (arăta la știri)!
      păi dacă și ăștia își permit, ce i-ar împiedica pe români să cumpere

      • admin says:

        SCAR e doar in dotarea fortelor speciale bosniace deci in numar foarte mic. Evident ca nu ar fi o problema cumpararea unui numar mic de SCAR pentru FOS romanesti.

        • alkxz says:

          păi românii au cumpărat M4, când ar fi putut să cumpere HK 416 și STM556, SIG 516 etc (dacă vroiau compatibilitate) pentru FOS
          britanicii SAS și alții ( tot gen SAS) au luat DIEMACO C7 (tot derivată din AR 16) pentru că se pare că țeava are un tratament special care se pare că o face de 2 ori mai durabilă

  7. gsg9 says:

    ce mare branza or face argentinienii cu agreementul ala om vedea, anii trecutzi rationalizau curentul electric in unitatzi, hartia la imprimanta, aviatie de vanatoare nu mai au si A4AR le mai zburau cateva, li se rasturnau navele in port, criza economica samd

    • admin says:

      Au mesterit ceva la ea, e practic o licenta/copie legala modificata dupa HK416 – a fost incercata mai intai in 5,56mm si apoi trecuta la 7,62mm. Se tot lungeste lista celor ce adopta HK416 intr-o forma sau alta.

      • alkxz says:

        interesant e că turcii deși făcuseră deja prototipul pe calibrul 5.56 au rămas pe 7.62 deși probabil că i-a mai costat ceva!
        ținând cont de experiența lor de luptă cu gherilele kurde, mai ales în zone de munte, la altitudini mari și condiții grele e destul de clar că știau ceva mai mult decât americanii care s-au dus în Afganistan cu 5.56 de râdeau talibanii de ei
        poate că și românii ar trebui să ia în serios asta mai ales că măcar pentru România o mare parte de teritoriu e muntos, cu ierni grele
        https://www.youtube.com/watch?v=epVMKFtvbE8 e clar că au luat foarte în serios lucrurile

        • admin says:

          Romanii ar putea sa ia asta in serios dar problema e ca turcii au deja stocuri de 7.62NATO in timp ce Romania nu. Cu 7.62×39 nu faci mare lucru asa ca oricum trebuie o schimbare de calibru. Pana la urma un compromis acceptabil ar fi sa ai o si 5.56 si DMR-uri in 7.62(Est sau Vest) asa cum de altfel se si intampla.

          • alkxzs says:

            7.62×39 în comparație cu 7.62×51 poate că nu e mare lucru, dar comparația cu 5.56 este mult mai avantajoasă, mai ales pentru penetrarea vestelor antiglonț pe care se pare că rușii au început să le folosească
            7.62×39 ar trebui păstrat ca o anumită rezervă de muniție ținând cont că o mare parte din forțele armate cu care s-ar putea întâlni trupele române detașate încă le folosesc și probabil că o să folosească mult timp
            și armele în calibrele vechi ar trebui păstrate pentru instrucție și pentru forțele de rezervă care trebuiesc înființate cât de curând
            7.62x 51 ar trebui adoptat cât mai repede de la mitralierele de pe vehicule, nave și aeronave, până la nivel de pluton, împreună cu arme care pot substitui RPK-le și PSL-urile de acum, din motive de compatibilitate și nu numai

            • admin says:

              Era vorba de performanta in teren muntos unde 7.62×39 nu are un avantaj asa de mare, asa cum e cazul 7.62×51. Deocamdata nimeni nu a trecut de la 5.45 inapoi la 7.62×39 iar singurii utilizatori mai semnificativi care au ramas la 7.62×39 sint finlandezii.

              7.62×39 va fi mentinut oricum, trebuie sa aiba depozite pline si de munitie si de AK47. Vom vedea care va dispare primul din dotare, 7.62×39 sau 5.45.

    • gabitzu says:

      Eu citisem ca asta e singura arma(deocamdata) care respecta toate cerintele din ceva caiet NATO. Mi s-a parut interesant, ca dintre toti, doar turcii au facut asta. Restul n-au vrut probabil, dar chiar si asa.

      Ma rog, daca pleci (chiar copiind) de la un produs bun, ai o tinta clara in cap, si ai niste oameni buni pe dezvoltare, uite ca poti face ceva frumos.

  8. […] ca este deja in dotarea KSK – in spate incolonandu-se probabil RS556 despre care am amintit aici si, cu sanse mai reduse FN SCAR. Daca nu ar fi avut unele probleme recente, SIG MCX ar fi fost un […]