Mo’ Piranha

E si amfibiu - Sursa: defenseindustrydaily.com

E si amfibiu – Sursa: defenseindustrydaily.com

DpA a avut un sfarsit de an destul de intens, azi fiind facut public – de catre General Dynamics European Land Systems, nu va asteptati la DpA – anuntul atribuirii unui contract pentru un nou lot de transportoare Piranha III. Contractul s-ar fi semnat pe 30 Decembrie 2016 iar detaliile lui, cum ar fi numarul de bucati si valoarea, vor ramane probabil la secret pana cand producatorul va binevoi sa anunte si astea. Din partea DpA, mai putine sperante. E vorba cel mai probabil de lotul de vehicule specializate despre care se vorbea ca va fi comandat in 2016.

In asteptarea miticului (are sens in ambele variante) var indepartat al Boxerului, achizitiile de Piranha merg bine, lotul actual fiind al cincilea comandat. Daca MApN-ul tot apreciaza vehiculul elvetian, ajungi sa te intrebi daca si ce oferta a avut GDLS pentru producerea unui nou blindat in cooperare cu industria locala si motivul pentru care nu s-a ales solutia evidenta. Ar fi fost ceva mai simplu decat sa se tot achizitioneze loturi mici de Piranha pana cand nu va mai fi nevoie de transportoare. Sau vor ramane din nou fara bani.

Both comments and pings are currently closed.

61 Responses to “Mo’ Piranha”

  1. alkxzs says:

    probabil că e pentru Brigada Multinațională NATO de la Craiova, cei de acolo au Piranha și probabil că vor să completeze numărul!

  2. nikk says:

    eu cred ca anul trecut,cu guvernul tehnocrat,a fost o incercare de viraj catre industria militara europeana.vezi contractul (destul de suspect) cu rheinmetall ptr. transportor(desi ei nu au un amfibiu 8*8 in portofoliu),contractul ptr. corvete olandeze la pret de fregate suedeze(iver hiutfeldt-325 mil.$ in 2013),anuntul ca,vezi doamne nu mai gasesc f-16 sh ptr. a doua escadrila,etc.a venit psd-ul la putere,care nu se mai inchina la inalta poarta de la bruxelles ci la cea de la washington,se vor modifica si furnizorii.probabil ca vom continua cu piranha 3(eventual asamblat in romania),cu f-16 luate direct de la usaf.corvetele nu stiu cui le vor atribui.oricum boxer era o varianta total aiuristica ptr. Romania.si sa dezvolte cu moreniul un 8*8 amfibiu dura o caruta de ani.fara sa vorbesc de costurile proiectului care s-ar fi regasit in pretul final.

    • nikk says:

      erata.fregate daneze,nu suedeze.oricum,mult mai capabile decat corvetele olandeze.

    • admin says:

      Ref. la corvetele olandeze: pretul nu este excesiv, e in aceeasi zona cu MEKO si Gowind care sint principalii competitori. Cat despre fregatele daneze, primesti cat platesti. Sint nave construite dupa standarde comerciale (atat structura cat si motorizare) ceea ce poate insemna o capacitate de supravietuire mai redusa in caz de ceva, practic niste cargouri pe care s-au montat echipamentele militare. A iesit mai ieftin bineinteles dar banii economisti inseamna si niste capacitati lipsa. Poate ca nu sar in ochi dar sint (sau mai bine zis, nu sint) acolo. Ca observatie, Sigma asa cum este mai scumpa a fost totusi exportata insa Iver nu. In mod evident trebuie sa existe o explicatie logica.
      Despre transportor, de acord, vad ca nimeni nu-si pune o intrebare simpla: cine plateste dezvoltarea unui nou transportor?
      Germanii – de ce?
      Romanii – cu ce?
      Singura solutie pe care o vad ar fi ca germanii sa suporte costurile de R&D si sa-si ia banii inapoi din vanzari, ceea ce inseamna ca transportorul va fi mai scump decat unul echivalent care si-a recuperat deja investitia (AMV sau Piranha III, de exemplu). Ar trebui vazut si care e propunerea comerciala, ce ar urma sa se faca in Romania si ce s-ar importa. Ca daca se importa 75-80% din cost, e ca si cand s-ar face asamblarea unui 8×8 deja existent.

      • gsg9 says:

        Dupe cum ai zis germanii nu baga bani in dezvoltare decat daca sunt inclusi in pretzul final

        In final tot un transportor le iese si daca ies mai scumpe atunci de ce dracu sa te mai chinui, daca tot vrei industrie si productzie sau macar mentenantza locala atunci cumperi unul deja existent si asimilezi ceva din productzie/mentenantza

        Asimilarea costa si aia si le ridica pretzul, asa ca in final astia le vor cumpara de pe raft

        In loturi mici si sa vedem cat de dese, noi sa fim sanatosi, sa ne ingrijim, sa facem sport, sa mancam sanatos, sa luam vitamine si sa conducem atent in deceniile urmatoare 🙂

        • admin says:

          Dupa viziunea asupra karmei achizitiilor militare, n-ai zice ca e Vineri.

          Deci asta e cheia: sa renuntam la tigari, ca poate traim sa vedem si primele transportoare pe portile fabricii.

          Oricum ai da-o, investitiile in retehnologizare si construirea unei linii locale de asamblare costa si asta se va vedea in pret. Cu cat mai multa integrare locala, cu atat mai mare pretul final. Dar uneori se merita investitia, mai ales daca s-ar reusi si exportul. Adica mare grija la specificatii, daca il fac sa-l cumpere doar romanii, e teapa.

          • gsg9 says:

            la tzigari, la femei si eventual sa respiri si mai rar 🙂

            putzin probabil ca itzi vor da voie la export ca sa le faci concurentza pe acelasi segment cu un pretz un pic mai mic…

            insa si daca te alegi cu ceva tehnologie, know-how, un motor, o transmisie, niste oameni pregatitzi, un pretz mai redus la mentenantza pe durata de viatza a produsului si tot e ceva

            insa toate astea implica nu numai costuri, ca din pacate nu e vorba numai de bani

            implica deranj, bunavointza, efort, politica, gandire, organizare, planificare, iarasi efort si toate astea de la cine…

            e infinit mai simplu si fara bataie de cap sa le luam ca si pe celalate si sa le vopsim si sa le umflam cauciucurile daca or mai bune si alea 🙂

            • admin says:

              Suna bine faza asta cu how-how-ul dar daca stam si ne gandim: cum exact se va alege Romania cu un motor si o transmisie, ca nu mai exista producatori pentru ele. Si daca ar exista, sint deja privati si nu-s interesati de o serie de 1.000 de bucati. A se remarca optimismul de Vineri. Adica tot import va fi si ala, nu cu mult diferit de varianta asamblarii.
              Apoi solutia de blindaj, ca nu e clar daca se va merge pe ceva german sau nu. Daca la partea antimina s-a testat ceva pe carcasa aia dummy, la partea anti HEAT sau perforant, nu stiu daca exista ceva echivalent cu ce pot aduce germanii. Ramane restul…
              Pai tot efortul se merita daca ar iesi niste bani pentru investitori. Daca e sa se ocupe de asta niste functionari, din orice minister ar fi ei, atunci e clar ca nu va exista nici gandire, nici efort si nici planificare. Leafa se ia oricum.

          • Cezar says:

            @Admin,

            Daca nemtii nu au un 8×8 in portofoliu, din ala de trece raul in stilul fluture, nu vad de ce sa nu isi insuseasca unul cu ajutorul romanilor. Adica romulanii dau banii pentru el prin contracrul de achizitie, vin cu fabrica, oamenii calificati si ceva blindaj + ce or mai putea, iar nemtii aduc utilaje, bani si R&D, unde-i paguba pentru ei?

            E mai avantajos sa dezvolti un produs in felul asta decat pe banii tai, fara nicio comanda in spate. Cat despre export, probabil or sa doareasca si nemtii sa vanda mai mult, ca si banii strainilor au serie. Probabil vor sa scoata un fel de Dacia Logan mai inspre Duster, asa…..cum a facut Renault la Pitesti, insa avand si un contract bine bataut in cuie in spate. Sigur ca externalizarea componentelor catre Romania este esentiala, altfel nu il mai scoti la pretul pe care vrei sa il aiba produsul, adica mai mic decat producatorii vestici. Ce castiga romanii? Pai ce au avut si au pierdut prin naivitatea lor, un producator de transportoare blindate modern si eficient. Acum sa incercam si altfel, daca din 2011 pana acum dadeau banii necesari pentru dezvoltarea autohtonului TBT 8×8, la ce pret il scoateau prin cercetare interna si transfer de drive-line si ce mai era nevoie din exterior? Nu cumva iesea mai scump decat Agilis?

            Bine, intr-un final tot ce vrea primul sinistru, ministrul de finante, ministrul apararii, cel al externelor, internelor domnul 7 in 1, Liviu Dragnea or sa faca. Daca el vrea Agilis&Sigma pot sa urle trompetele pe la Latrina 3 si Romanka WC cat or vrea, in frunte cu Chiriac&CO(gasca de cointeresati pe industria de achizitii militare), ca tot aia feca. Daca nu, nu…asta e clar! 🙂

            • admin says:

              Daca germanii chiar vor un 8×8 inotator in portofoliu, pentru ca exista oportunitati de a-l vinde, atunci ar investi si singuri, ceea ce nu e cazul.
              Dezvoltarea pe banii lor si recuperarea prin contractul de achizitie ar merge insa, asa cum am zis, pentru asta iti trebuie un contract ferm adica un buget ferm peste X ani, ceea ce e dificil in Romania.
              Chiar daca s-ar putea face, ramane problema achizitiei unui transportor de pe planseta, pe care nu ai ocazia sa-l testezi. S-ar putea sa nu-ti placa ce va iesi chiar daca va indeplini caietul de sarcini.

          • Cezar says:

            @GSG9,

            Aici gresesti…..nemtii neavand in portofoliul lor un 8×8 amfibiu, nu ai cum sa le faci concurenta, plus ca sunt actionari la noua societate cu romanii, nu au dat Moreniului direct know-haw-ul. Daca romanii se fac ai dracului, nemtii pot sa blocheze multe pe acolo, la fel ca si romanii, insa de astia ma cam indoiesc ac au cohones.

            Mai degraba vad intentia nemtilor de a avea un 8×8 low-cost in portofoliu pe care sa il vanda pe la astia mai sarantoci, nu sa ne puan piedici. Macar sa se faca Agilis doar pentru noi si tot e ceva, dar nu vad sa-l faca doar pentru romani, asta daca il vor face vreodata!

            Agilis ori iese mare ori nu mai iese deloc! 🙂

        • Dan Banan says:

          R&D ul ar costa ceva mai mult in cazul in care Agilis ar fi un Boxer mai dezbracat si amfibiu. Cu dezbracarea nu costa mare lucru. Numa dai jos chestii. Cu inotatul ar costa ceva mai mult.
          Dar nu inteleg de ce lumea tot baga Boxerul in fata ca sigur. De unde stim ca nu ne alegem cu un Fuchs 2 8×8 mai machiat si românizat?

      • nikk says:

        egiptul a cumparat 4 gowind 2500 cu 1 miliard.turcestile ada costa 260 mil.$.nemtii au semnat anul trecut ptr. 5 corvete k130 la 1,5 miliarde.la noi,4 bucati(facute in tara cu mana de lucru ieftina) costa 1,6 miliarde.si ne mai iau si de prosti cu basme.cica depozit de armament si un strat de vopsea la fregate.

        • admin says:

          According to French newspaper La Tribune, Egypt has signed a 1 billion euro contract, excluding weapons, for the four corvettes…. La Tribune said the missiles could add another 300-400 million to the price tag.Sursa. Deci depinde si de configuratia din contractul romanesc, nu se stie daca armamentul era sau nu inclus.

          Uite ca totusi este: “Valoarea estimată a acestui program, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor.Sursa.

          Chiar mai important dar element in general trecut cu vederea: depinde si de stratul de vopsea de pe fregate, s-ar putea sa coste scump offsetul cela – asa cum e si normal. Offsetul iti umfla intotdeauna pretul final iar lumea ajunge sa se mire de ce e pretul asa de mare.

        • admin says:

          Daca e sa facem calculul luand contractul egiptean ca model:
          Corvete fara rachete (1miliard) + rachete (300-400milioane) + offset pentru T22R (50-100milioane) + offset pentru depozit de munitii (Xmilioane) + alte chestii neincluse de francezi in contractul egiptean dar incluse de olandezi in cel romanesc (Ymilioane) vs 1.6miliarde all inclusive. Parca nu mai e asa de mult.

          si ne mai iau si de prosti cu basme Depinde cine sint “ei”:
          Olandezii? Nu, olandezii nu ne iau de prosti. Stiu ca au concurenta puternica asa ca cer un pret cat se poate de competitiv pentru ce le-am cerut: corvete, armament, intretinere, offset. Ca daca nu e competitiv, incercam la altii.
          Romanii? Da, romanii s-ar putea sa incerce sa ne ia de prosti. Dar asa e cand te bucuri la all inclusive. Risti sa fi luat de prost.

      • GeorgeGMT says:

        Min Economiei va plati dezvoltarea noului TBT 8×8. Nemtii vor aduce aici tehnologie si know how ca aport de capital. Practic nu va fi chiar o dezvolare ci o adaptare a tehnologiei germane cu unele solutii de protectie dezvoltate de la ACTTM plus ce-om mai avea si noi pe aici.
        Agilis va fi un TAB amfibiu mai usor decat Boxerul, un fel de baby-Boxer 🙂 , adaptat pe cerintele MApN: viteza, flotabilitate (pozitiva 🙂 ), nivel de protectie modular, viteza pe apa 10-11 km/h (probabil o solutie tehnica preluata de la SAUR 2), cea pe asfalt 100km/h, ciudat cum au “uitat” acum de cerinta “120km/h” care a descalificat SAUR 2, cinci variante constructive si “om mai vedea cand s-o porni programul.

        • GeorgeGMT says:

          O completare. Italienii au venit mai demult – peste un an in urma – cu oferta de fabrica local Iveco SuperAV. Pretul transferului liniei de fabricatie: 30 si-un pic de milioane de euro.
          Ori daca tinem cont de necesarul de 600 TBT 8×8, la un pret total (punem un TAB la 2 milioane de euro, cu totul arbitrar si optimist) 1,2-1,5 miliarde de euro, suma de 30 milioane de euro pt linia de fabricatie este ridicol de mic, plus ca obtii cu aceasta ocazia intretinerea flotei si modernizarea ei ulterioara, intretinere care in 20 de ani bate pretul de achizitie.
          Referitor la un potential export eu zic sa fim macar moderat-optimisti, viitorul Agilis 8×8 nu este concurentul direct al Boxerului, cele doau TAB fiind destul de diferite, imparatind insa aceiasi tehnologie.
          Nemtii vor avea un Boxer care aduca mai mult a MLI pe roti plus un Agilis care va fi un TAB amfibiu si mai ieftin, practic cele doau completandu-se reciproc in loc sa concureze unul cu celalalt.
          Un fel de Passat vs Golf :).

        • admin says:

          Exact de ce ma temeam. TBT-ul a murit pentru ca a trebuit finantat de romani, care nu au avut bani. Acum se incearca exact aceeasi schema de finantare care a dat gres mai devreme. Se zice ca a face mereu acelasi lucru dar a te astepta la rezultate diferite, e definitia nebuniei.

          Daca ne uitam la propunerea de buget, scad exact investitiile si alocatiile pentru cercetare. Asa ca mult noroc Agilisului, ca o sa aiba mare nevoie.

          • GeorgeGMT says:

            🙂 Mult noroc noua tuturor, o sa avem mare nevoie, desi ar mai fi o varianta. La discutii nemtii s-au oferit sa construiasca ei primele doua prototipuri, doar daca MApN va cumpara TABul…
            Mai departe nu mai stiu, vedem ce-o iesi…

        • Ilie says:

          “Nemtii vor aduce aici tehnologie si know how ca aport de capital”

          Sunt oarecum sceptic privind afirmatia asta, sau as zice ca am asteptari mari care pot transforma in deziluzii.

          Sa o luam de la blindaj – compozit(AMAP)? – nici vorba – nu o sa avem bani de asa ceva. Oteluri speciale? – ok – ne dau reteta – mai departe? unde mai produci dupa o reteta “semisecreta” cand matale nu ai nici un combinat siderurgic de stat? Impartasesti reteta cu un privat semnand un NDA? hmmmmm

          Motor – cred ca e clar ca ARTEC GmbH sau “Metalul de pe Rin” nu produc motoarele. Un oarecare “MTU” livreaza motoarele as a 3rd party…. Vine nea MTU in Romania sa faca 1000 de motoare? Dar hai sa fim pozitivi si sa zicem ca prin nu stiu ce aliniera a stelelor gasim bani in buget sa “convingem” firma sa produce si ceva la noi. Gasim cateva firme doritoare sa faca un ban “cinstit cu statul” si turnam blocuri motoare si facem cilindrii si alte acareturi (https://www.enterprise-europe.co.uk/content/search/profiles/2016/11/15/BORO20161019002-a-romanian-leading-manufacturer-of-precision-metal-parts-offers-its-services/?src=LATEST). Asta nu inseamna ca si Bosch va incepe productia de electronice pt alea 1000 motoare in Romania

          Sistem de armament – hai ca aici poate o nimerim. Amicii nemti de pe Rin pare sa stia a fabrica de la .50 (nu “cugir type”) la tunuri mai sanatoase de 30/35 mm cu munitia aferenta. De produs in tara – mai vedem ce si unde.

          Sisteme electro-optice (moderne)- inca SF pt Romania

          Pai si ce mai ramane? Design general? – carcasa aia e parea gata, iar daca “vin” 20 de nemti cu “know-how” si salariile din Germania ca sa schimbe vopseaua si sa puna un system de stingere a incendiilor o sa aiba aport seriot la capital.

          Modernizarea fabricii? – iti schimba toate utilaje cu unule nemtesti ca-s mai “bune” si sunt ei familiarizati cu ele. Doar sa-si adica PLC-urile Simatic in loc de unele mai ieftine si iar prind o bucata buna de “capital”.

          Ca daca tot vin acilea cu atata “capital” pe care oricum il platim la fiecare TBT comandat (pe langa alea de ti le baga pe gat) nu ar fi mai bine sa avem un pret fix garantat pt TBT-uri cu specificatiile convenite? Ca sa nu ne trezim ca-s de 2 ori mai scumpe ca alea de import “la cheie”.

          • admin says:

            Carcasa a fost facuta doar pentru teste, pentru proiectarea celei reale le trebuia sa stie ce tren de rulare, motor, etc.. vor folosi. Cum astea lipsea, nu au putut sa treaca la proiectare deci carcasa era departe de a fi gata.

            Ca sa ai pret garantat (mai mult sau mai putin) trebuie sa garantezi un numar minim de unitati cumparate adica sa garantezi un buget peste cativa ani. Ei nu pot sa garanteze bugetul pe anul in curs asa ca asta e SF.

  3. gsg9 says:

    Loturile mici si dese cheia marilor succese!

    Daca le’a luat vreo zece ani pana au completat un batalion de chiranii la olteni, cu regula de trei simpla cacate decenii le sunt necesare sa completeze alea cacateva sute de TBTuri visate

    Ai copii? Sa le lasi mostenire siteul asta ca sa mai discute cineva despre programul strategic de inzestrare TBT si dupa ce n’om mai fi noi p’aici

    • admin says:

      Loviturile mici si dese cheia marilor succese! Fix it for ya.

      Ca sa gasesti solutia la problema de trei simpla, trebuie sa pui o intrebare chiar mai simpla: cati bani ai?

      • gsg9 says:

        Catzi bani (n-)au i’am inclus in datele problemei, nu discut de cauze ci de rezultatele concrete ancorate in sinergia faptelor pt care recursul la universalitate nu eludeaza mandrele concretului

        Daca in zece ani au adunat banii si s’au cacait la un batalion, la 6-8 sute de masini cat o mai dura 🙂

        • admin says:

          Cu parandarat sau fara? Fara, o sa le ia epoci geologice. Cu, s-ar putea sa fie mai sprinteni.
          Nu-ti fa probleme sub ce forma se va lua respectivul parandarat, se cunosc si alte metode decat plicul inchis.

      • Marius Z. says:

        La cati bani avem, ma intreb daca sunt suficienti si pentru inzestrarea cu SAUR2…

        • admin says:

          Asta nu mai conteaza avand in vedere ca Saur2 a fost respins de MApN pe motiv de nerespectare a cerintelor. Cel putin in privinta protectiei, au dreptate.

  4. LaCuscaPSD says:

    Pai Romania are nevoie de sute (600-1000) de transportoare blindate pentru inlocuirea TAB-70/80…Faptul ca Mapn cumpara vreo20/30 transportore noi nu e nimic…Aprop ode ce inca nu sa semnat contractul cu Rheinmetall??

    • admin says:

      Da, dar a ajuns deja la al cincilea lot. E foarte posibil sa se opreasca aici. Sau nu.

      Cat despre contractul cu germanii, e clar ca nu poti sa ai contract de achizitie fara sa vezi produsul la fata. Un contract de dezvoltare ar fi primul la rand, imediat ce se inteleg cine ce plateste – nu-mi e clar ca pe asta s-ar fi cazut de acord. Plateste MApN-ul totul, investesc germanii singuri, germanii si romanii…

      Cat despre asta ca Romania ar avea nevoie la modul ideal de 600-1000 de transportoare, e foarte frumos dar care e cererea solvabila?

      • LaCuscaPSD says:

        Nu mai stiu unde dar ( Parca Ciolos sau Motoc ) se vorbea ca Romania ar avea nevoie de cam 1000 de transportoare pentru inlocuirea celor sovietice 600 8*8 sicam 400 4*4…(incerc sa gasesc articolu ) In plus Avand in vedere ca Rheinmetall produce si pzh-2000 cred ca ar fi cea mai buna solutie.Cum a vrut Ciolos si Motoc,transpotoare facute in Romania de catre Rheinmetall.Oricum cred ca esti de acord cu mine,tab/70/80…trebuie inlacuite cu ceva nou !

        • admin says:

          Stiu cifrele, nu le disput. Ce vreau sa spun e ca una e sa zici am nevoie de X si alta e sa zici am bani sa cumpar X. Doar pentru ca Romania are nevoie de 1.000 de transportoare nu inseamna ca are si bani sa cumpere 1.000 de transportoare. Iar calculul economic pe care Rheinmetall si-l face se leaga tocmai de cate transportoare e probabil sa cumpere Romania, nu de cate are nevoie – lucru irelevant dpdv economic.

          Trebuiesc inlocuite, e clar. Dar cu ce, cu cate si pe ce perioada, asta e mai greu de raspuns. E posibil ca nu toate TAB-urile sa fie inlocuite 1 la 1.

        • alkxz says:

          pzh-2000 nu ar fi cea mai bună soluție, decât poate dacă ar lua sh, pentru că este pe șasiu de Leopard 2 și ar da de lucru logisticii și întreținerii cu motoare și piese de schimb-ar f interesant doar dacă s-ar lua și tancuri Leopard2 poate!
          există AGM, DONAR care sunt mai ieftine produse de același fabricant ca pzh-2000, care au fost adaptate pe mai multe platforme mai ieftine, una din ele fiind chiar cea BOXER, transportorul (teoretic s-ar putea adapta și la ce șasiuri de tancuri sunt acum în țară!)

          • LaCuscaPSD says:

            Fiecare la locul lui,Leopard 2 ramane un tanc,Boxer un transportor,si pzh2000 un obuzier pe senile…

          • LaCuscaPSD says:

            Un pzh2000 costa in jur de 5 milioane de euro,ar fi foarte util pentru armata romana (40-50 bucati) , (depinde daca vrem obuzier pe roti sau senile )si apropo de leopard 2 se merita mai ales 2a5 ,dar peronal ,la tancuri prefer Merkava 4…(4.5millioane /bucata) .Deci eu raman cu ideea ca Rheinmetall este ceea mai buna !

            • admin says:

              PzH2000 este foarte scump de intretinut, trebuie tinut cont si de asta.

          • alkxzs says:

            nu ai înțeles!
            PZH-2000 e pe șasiu de Leo 2, ori noi nu avem așa ceva! asta înseamnă noi motoare, noi piese de schimb, etc! GHEPARD -urile sunt pe șasiu de Leo 1, dar am plătit f puțin pt ele
            AGM e adaptarea turelei de PZH-2000 la aproape orice vehicul blindat (capabil să ducă așa ceva), cu avantajul că e mai ieftin și poate integrat mai ușor logistic
            BOXER-ul, nu e un simplu transportor, poate fi modificat pentru mai multe utilizări!

      • LaCuscaPSD says:

        http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21433511-primul-parteneriat-major-pentru-industria-aparare-uzina-moreni-producatorul-german-rheinmetall-infiintat-societatea-romanian-military-vehicle-systems-prin-care-produs-transportorul-blindat-8×8.htm
        Jos i narticol : “Conform informatiilor vehiculate de-a lungul timpului, Fortele Armate ar avea nevoie de undeva intre 600 si 800 de transportoare blindate. Pe langa transportoarele blindate 8X8, Fortele Armate ar mai avea nevoie si de transportoare blindate 4X4 ce ar putea fi construite de aceeasi societate nou infiintata de catre Uzina Moreni si Rheinmetall.”..

        • GeorgeGMT says:

          Cifrele agreate astazi de Fortele Terestre, cifre pe baza carora se fac calcule sunt de 600 TAB 8×8 si 450 TAB 4×4.

  5. nikk says:

    off topic.contrar celor afirmate de un “expert” pe alt site,se pare ca apararea va avea 2% din pib curati,adica peste 16 miliarde lei.sa vedem pe ce ii vor cheltui.sper sa iasa din calcul porcaria cu boxer pe post de mli.

    • admin says:

      Ca sa fim cinstiti, nimeni n-a avut cum sa stie sigur cat va fi procentul, nici acum nu se stie, sint doar zvonuri mai mult sau mai putin sigure. Pana cand nu se aproba bugetul, totul e doar speculatie deci nimic nu e fundamental gresit. Procentul se poate schimba si maine dimineata. E foarte bine ca lumea discuta diversele propuneri de buget, pana la urma sint in dezbatere publica, altfel am fi pusi in fata faptului implinit.

      Cat despre Boxer pe post de MLI, asta e o noutate pentru mine. Banuiam ca daca va fi cumparat – si nici asta nu ar fi sigur – Boxerul va fi pe post de TBT, nu MLI. Dar se poate sa gresesc, nu am urmarit subiectul cu foarte mare atentie. A zis MApN-ul asta?

      • nikk says:

        anul trecut cand a inceput nebunia cu rheinmetall si agilis a aparut ideea cum ca pana vor face agilis-ul armata va comanda 40-50 de boxer(fabr. in germania) in varianta mli ptr. dotarea unui alt batalion.boxer oricum nu avea cum sa fie pe post de tbt ptr. ca nu indeplineste o cerinta de baza-nu este amfibiu.la blindajul si greutatea lui cel mai logic e sa ii pui un rws cu tun si rachete at.

        • admin says:

          Ideea are o logica insa in acelasi timp Boxerul nu indeplineste o cerinta de baza pentru un IFV romanesc: nu are senile. In esenta IFV-urile romanesti insotesc tancurile si se presupune ca trebuie sa aiba aceeasi mobilitate in teren greu, ori Boxerul nu o va avea. Nu inseamna ca nu ar fi un pas mare fata de MLI-84M1 ca protectie insa mobilitatea va ramane o problema.

          Deci da, ideea e proasta, de acord.

          • alkxzs says:

            nu scrie nicăieri ca IFV să fie numai pe șenile! probabil că pentru terenul din România în principal ar trebui un anumit procent din blindate
            există avantaje și dezavantaje și pentru unele și pentru altele, pentru cele pe roți avantajele ar fi prețul mai mic, greutatea mai ușoară (posibilitatea transp aerian!), viteza mai mare pe teren neaccidentat
            au apărut deja adaptare de șenile de cauciuc la transportoarele pe roți! http://below-the-turret-ring.blogspot.ro/2016/02/sentinelterrex-1.html

            • admin says:

              In cazul Romaniei, toate IFV-urile existente asigura protectia tancurilor deci trebuie sa tina pasul cu ele. Daca nu pot, esueaza in misiunea principala. Senilele de cauciuc sint un artificiu insa nu stiu cat de fiabile sint, cert e ca nu sint foarte raspandite.

      • nikk says:

        in privinta bugetului se stie sigur.a fost trimis ptr. avizare in csat,apoi va intra la vot in parlament.chiar e discutata situatia ca mapn sa ii cheltuie pe toti,sa nu vina la sfarsitul anului cu bani necheltuiti.

        • admin says:

          Exact. Inca trebuie trecut prin votul Parlamentului care poate schimba unele procente. Sigura e doar propunerea de buget, nu si ca asa va ramane dupa votul final desi probabilitatea e mare, intr-adevar. Trebuie trecut de grupul parlamentarilor care nu doresc cheltuieli de aparare.

          • nikk says:

            eu cred ca va trece.prea a fost discutat procentul asta ,nu cred sa comenteze cineva.bugetul apararii il vor vota si aia din opozitie.sa vedem daca am dreptate si noii guvernanti se vor orienta spre america.

  6. nikk says:

    oare cat mai costa un piranha 3 in acest moment? au publicat pe seap suma cheltuita pe a cincea transa :187 milioane lei.adica vreo 45 mil.$.sunt curios cate intra acum in banii astia.cica sunt “derivate pe sasiu de piranha 3c”.adica vehiculele auxiliare(medevac,punct comanda,eventual mortier autoprop).

  7. gsg9 says:

    cica ar fi vorba tot despre celebra cifra de doishpce

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21569544-armata-cumparat-12-noi-vehicule-blindate-platforma-transportoarelor-piranha-pentru-42-milioane-euro.htm

    “Cele 12 noi blindate sunt sisteme derivate – puncte de comanda mobile, aruncatoare de calibre mari, tractoare de evacuare-reparatii, vehicule de evacuare medicala, vehicule de cercetare CBRN – si vin in completarea vehiculelor de lupto deja in dotare. ”

    ce aruncatoare de care calibre mari, or fi luat si vreo cateva sute de grame de AMOS, feliate 🙂

    • admin says:

      E ceva de genul “Nu plecati nicaieri, ca nu stiti ce pierdeti. Data viitoare vom dezvalui si ce fel de aruncatoare sint. Stati pe receptie”. Clickbait.

      • gsg9 says:

        ah, pai n’or sa dezvaluie niciodata, ca daca or fi luat vreun AMOS deja au rasturnat balantza fortzelor in regiune cu vreo 4,445 kg

  8. alkxzs says:

    în același timp cu romănii, cehii au anuțat și ei achiziționarea a 20 de PANDUR 2 suplimentare în valoare de $82.2 millioane
    diferența față de noi e că alea sunt fabricate sub licență la TATRA!

    • Ilie says:

      Nu e doar fabricare sub licenta – ei au si drept de exclusivitate. Pe acelas sistem ca si al romanilor – cumparam toate drepturile si dupa aia il si exportam. Numai ca socoteala de acasa nu se impaca cu cea din targ si Pandur 2 nu e chiar sensational pe piata….

      “One of the major offset controversies in Czech Republic is about the purchase of General Dynamics Pandur II, between 2003 and 2009. In February 2010 anti-corruption police have opened an investigation. According to The Prague Post “the investigation will center on two main issues: the alleged bribery of politicians and the military’s reasons for paying three times more for the Pandur than Portugal, which also purchased” the same armoured vehicle”

      Deci or fii ele fabricate de Tatra dar sa ne uitam si la ce pret daca tot o tinem patrioteste…

      • admin says:

        Asta nu se poate, cum adica, offsetul a ridicat costul achizitiei de trei ori si banii s-au scurs prin mita in buzunarele celor care dadeau cu subsemnatul? Cum asa, noi stiam ca e pe gratis, nu asa pe bani. E clar imposibil, zvonuri mincinoase, asta nu se exista. Urat, foarte urat, unde a ajuns lumea asta…

        • Ilie says:

          Sa-I lasam pe ultrasi/nationalisti/d-aia cu “da ce – noi nu putem?” sa creada ca lumea vine sa fabrice la tine in tara ca sa te ajute, nu pt profit. Si dupa aia, tu ca smecheras, sa modifici un pic produsul si sa-l exporti la altii mai fraieri ca tine – ca sa aibe Romanica export :))) Pe sistem “produs bunicel si ieftin” – dar nu se intreaba nimeni ca si africanii ca si noi au auzit de offset si firme cu capital romanesc nu-s prea multe…