SuperEuroFighter

Trei concepte TF-X, se pare ca varianta finala va fi bimotor - Sursa: ssm.gov.tr

Trei concepte TF-X, se pare ca varianta finala va fi bimotor – Sursa: ssm.gov.tr

Sau poate Silent EuroFighter.

Constructorii aero europeni traditionali par sa fi intrat intr-o fundatura, nu numai ca nu se intrevede nici un proiect care sa fie clasificat “de generatie a 5-a” dar nici macar o evolutie serioasa a avioanelor actuale, de genul F-15SE SilentEagle.

In acelasi timp, europenii nu s-au miscat mai cu talent nici pe partea de avionica, fiind mult in urma SUA si doar norocul care a lovit fatal capra vecinului de la Est, intarziind dezvoltarea PAK FA, ii mai tine inca relevanti, cel putin pentru o perioada de timp.

Toate acestea cer bani si europenii nu mai au sau nu mai vor sa aiba. Totusi competentele in domeniu sint inca acolo si cei care vor sa si le pastreze trebuie sa dea din coate si sa gaseasca o solutie. Nu e surprinzator ca britanicii sint si cei care se misca cel mai alunecos, adica rapid, cu putina frictiune.

Cu prilejul unei vizite a PM May in Turcia, ieri a fost semnat un acord de colaborare intre BAE si TAI, prin care britanicii ii vor ajuta pe turci in proiectarea noului TF-X, avion programat sa zboare undeva la mijlocul deceniului viitor. BAE a invins Airbus si Saab in concursul pentru desemnarea partenerului strain necesar turcilor pentru a demara TF-X. Proiectul este deocamdata in faza preliminara, nefiind incheiate inca contractele propriu-zise dar britanicii estimeaza deja prima transa din “prada” la aproximativ 100 de milioane de lire. Unii analisti estimeaza valoarea totala a efortului de R&D la aproximativ USD12bil, din care un sfert ar putea sa treaca prin conturile BAE.

Din pacate cei care mai sint dispusi sa cheltuie atat sint doar turcii, care cu greu pot fi considerati acum niste parteneri dezirabili pentru europeni dar pentru asa gramada de miliarde de dolari, britanicii sint gata sa calce peste orice si sa le fie parteneri. De fapt au deja exercitiul asta, dupa ce cu cateva zile in urma May l-a tinut pe Trump de manuta, acum iese la plimbare cu Sultanul. Deocamdata se tin departe de Putin desi exista unele semne ca si relatia asta s-ar putea incalzi usor.

E totusi remarcabila grija cu care politicienii britanici privesc sectorul aero, nu e prima data cand au fost fortati sa inghita intalniri mai putin placute in numele interesului industriei respective, cu ceva timp in urma actuala Regina plimbandu-l cu caleasca pe Tiran.

Cat despre TF-X, nu numai ca va beneficia de pe urma experientei castigate de inginerii britanici cu EuroFighter dar va dispune si de motoare derivate din EJ200, utilizate de acelasi avion european. Britanicii spera ca vor putea lua o felie si mai mare din tort, furnizand si elemente de avionica sau senzori.

Se poate spune deci ca TF-X va fi SuperEuroFighterul pe care europenii nu si-l mai permit.

 

Both comments and pings are currently closed.

21 Responses to “SuperEuroFighter”

  1. GeorgeGMT says:

    Mai vorbim la anul pe vremea asta de unde o sa mai scoata turcii miliardele pt inarmare, economia lor nu mai e cea fost, terorismul dauneaza grav turismului, lira a luat de mult la vale, imobiliarele stau si ele s-o ia dupa Titanic, etc, etc. iar Turcia n-are petrol.
    Mai vedem…

    • admin says:

      Nimic nu-i garantat, probleme pot aparea oricand. N-ar fi primul proiect abandonat din lipsa de fonduri, atunci cand situatia economica se schimba. Dar ei macar incearca. Ceilalti nici macar atat.

      • stelian says:

        Complicat de incercat la vremurile astea. Insasi cerintele de program sunt o tinta in miscare. Sa zicem ca dezvoltarea unui produs “de linia I” (MBT, supersonic multirol, distrugator purtator de rachete) dureaza 10-12 ani. Facem abstractie de progresul tehnic care fulgurant si ne gandim doar ca din punct de vedere politic prin 2003 inca se mai duceau razboaie clasice contra diverselor tari care au calcat pe bec (Irak, Serbia) si era smecher sa ai stealh, samd. Prin anii 2000 si ceva a inceput razboiul COIN si au aparut MRAP-ul, tancurile au fost rapid invelite in blidaje suplimentare, stealthul e o chestie de mare angajament impotriva unora care n-au radare nici macar ca in Batalia Angliei. Majoritatea supravegherii aeriene si multe din lovituri sunt executate de drone dar pilotii din carne si oase tre’ sa manance si gura lor o paine. De 3-4 ani incoace s-a dovedit ca intr-un mediu infestat de ATGM-uri toate tancurile sunt egale in fata mortii la fel ca si avioanele si elicopterele “de asalt” intr-un mediu intesat de MANPADS cum a fost in Ucraina. Acum 2 ani rusii au redevenit bau-bau si trebuie din nou arme pt. razboiul clasic.
        Pe bune ca n-as vrea sa fiu in locul alora care elaboreaza specificatiile pentru sistemele noi de armament. Cerintele programelor sunt intocmite in general in urma unor studii statistice asupra angajamentelor precedente.
        Asa ca intreb: cand a avut loc ultima batalie de tancuri? Ultimul dogfight? Ultima batalie care sa implice doua nave sau macar o nava si un avion?
        Parerea mea umila e ca industria are cumva nevoie de noi metode de management ale programelor militare. Care sa scurteze cumva timpul de dezvoltare undeva la maximum 5-6 ani. Altfel produsul iese gata uzat moral pe portile fabricii.

        Tot pt. ca-s nevorbit, sa mai fac o proorocire-cliseu: din pct. de vedere tehnologic suntem cumva intr-o situatie asemanatoare cu cea dinaintea primelor razboaie mondiale: tehnologii si sisteme noi sunt intr-o stare cumva gestanta si cred ca ele vor fi viitorul.
        Inainte de WW1 erau avionul, submarinul, motorul cu ardere interna.
        Inainte de WW2 radarul, motoarele cu reactie, calculatoarele electronice, energia nucleara, antibioticele.
        Acum avem AI-ul (inteligenta artificiala), dronele, surse de energie alternative (nu ma refer la eoliene ci la fuziune termonucleara, posibilitati de stocare in acumulatori speciali, supercapacitori, la pile de combustie), pe zona biologiei avem manipulari genetice fara precedent, samd.

        Ce legatura are cu subiectul articolului? De ce unii pot si unii nu? Pur si simplu aia mai avansati sunt cumva intr-un fel de expectativa, nu au carari in fata. Turcii (sau chiar rusii) inca mai sunt tehnologic prin anii ’90, si par hotarati pt. ca au cararea batatorita de altii, e doar chestie de bani si vointa.

        • admin says:

          Acum 2 ani rusii au redevenit bau-bau si trebuie din nou arme pt. razboiul clasic.” – exact pentru asta se pregatesc si turcii. Atat timp cat nu incerci sa scoti un multirol extrem gen F-35 si te multumesti cu un EF cu amprenta radar ceva mai mica, care sa asigure misiunile aer-aer langa F-35, cerintele operationale sint clare. Acelasi cerinte ar trebui sa fie si in vederile europenilor, la orizontul anilor 2025-2030, din exact aceleasi motive ca ale turcilor.

    • capatu` satului says:

      la mintea mea, problema e alta si vad ca nimeni nu doreste sa o scoata in fata,
      capacitatea redusa de inarmare a lui F 35, trecand peste pretu sau poleit in haur,
      de aceea se justifica F15 Silent, EF 3,14 etc,
      F 22 nu este de vanzare iar F/A 18 este prea vulnerabil daca nu ai un control complet al spatiului aerian,

      daca inarmezi complet F16 ii scade viteza si manevrabilitatea
      iar rusii si chinezii au, ati ghicit bimotoare,

      de aceea turcii impreuna cu britzii trebuie sa produca un bimotor ce va avea probabil avionica lui F 35 si o capacitate mai mare de incarcare,
      de se va realiza sau nu vom vedea,
      chinezii vin tare pe turnanta si ar putea sa ia fatza rusilor,

  2. Dan Banan says:

    Europenii înțeleg că de chinuie cu FCAS pe partea 5th gen. Acu om vedea dac’o fi mai breaz decât EF-2000 dpdv al colaborării și al costurilor.

    • nicolae says:

      La Taranis si Neuron ma gandeam si eu ca potentiale arme de generatia a V(I)-a ale europenilor. Si aici cred ca s-au orientat bine, pentru ca asta pare sa fie viitorul pe masura ce AI avanseaza.

      As mai adauga ca turcii isi doresc cu ardoare sa asimileze tehnologie si sunt dispusi sa accepte costurile aferente. Plus ca este evident ca vor sa devina putere regionala recunoscuta international, iar asta presupune sa iesi mai des din “linia de partid” a NATO sau mai stiu eu cui. Caz in care trebuie sa fii pregatit de un eventual embargo s.a.m.d., adica sa ai cu ce, ca altfel iti taie astia diverse, cum le-au taiat iar motorul la tanc.

      Este discutabil daca vor avea bani sau nu si, chiar daca acum sunt pe scadere, s-ar putea sa revina pe crestere curand.

      Erdogan este orice, dar numai prost nu (opinie personala).

      P.S. Program asemanator: http://www.defensenews.com/articles/turkey-launches-bid-to-build-its-own-frigates

  3. albert says:

    Parerea ca tehnologiile vor face imediat diferenta inr-un eventual razboi este falsa.Cat de greu s-a castigat razboiul Pacificului din ww2 cu toata superioritatea aero-navala americana asupra japonezilor.Cea mai importanta este alegerea strategiilor adecvate.
    Iar britanicii da,vor sa redevina o voce distincta in lumea aero,ptr.ca s-au convins ca proiectele cu multe “moase” sunt niste”ersatz-uri”:
    http://crazyforfly.blogspot.ro/2013/02/eurofighter-not-so-well-known-story.html

    • stelian says:

      @albert, cat de greu s-a castigat? I-au batut pe japonezi la ei acasa in trei ani. Suficient de gospodareste ca in urmatorii 70 de ani japonezii au avut vederi extrem de pacifiste.

      • albert says:

        Dupa iunie 1942, japonezii au anulat suprematia americana in materie de avioane,portavioane,distrugatoare, foarte simplu.Au schimbat strategia de lupta:s-au ingropat in stancile din insulele ocupate si din acel moment razboiul a devenit extrem de sangeros,s-a luptat cu pusca,grenada si aruncatorul de flacari.Daca nu intervenea bombardamentul atomic,razboiul s-at fi incheiat, dupa calculele unor strategi,in 1946 cu 1 mil. pierderi suplimentare din partea americana. Despre pacifismul actual:sa vedem daca muncitorii si patronii japonezi se vor mai avea ca fratii in conditiile digitalizarii productiei.

  4. gsg9 says:

    Se gasira sacul cu petecul…

    Marele pact economic intre doua fomiste, doua foste imperii dezmembrate si alunecate pe panta saraciei, una mai are ambitzii de mare imperiu, ailalta curva batrana ieftina si realista se multumeste cu banii de un job…

    In rest la sultan lira a cazut, economia se contracta, turismul a cazut

    Si tocmai au fost retrogradatzi la standardul de junk

    Asa ca sultanul are perspective luminoase cu fighterul asta…

    Pe partea de hardware deja au F16 si vor avea si F35 asa ca nu ma prind, e o chestiune de independentza, de mandrie imperiala sa ai fighterul tau. Pana una alta n’au fost in stare sa termine un tank, la avioane e mai complicat

    EF un proiect chinuit si partzial neterminat, nu stiu cat au mai finalizat din ce’si propusesera cu Tranche3, ca fiecare vrea altceva si cand e vorba de scos banul ar vrea sa’l scoata ailaltzi, asa ca au tot redus si din numere la achizitzie

    Va renuntza Turcia la achizitzia de F35 din motive de securitate/independentza fatza de US?

    Si dupa aia EF e deja fumat, la ce sa mai dezvoltzi EF1.5 de banii astia, daca nu e stealth oricum n’are mari sanse in fatza rusilor, asa ca mai bine upgradeaza si trag de F16 ca avion de linia IIa si de F35 pe partea de stealth. Mai bine dezvoltau UCAVuri

    • admin says:

      Probabil ca EF 1.5 turcesc va fi stealth. Oricum britii vor sti sa intinda pelteaua, ce viseaza sa puna pe EF sau pe viitorul EF vor “studia” pe banii turcilor. Ca astia vor ramane fara bani in viitorul apropiat sau nu, e alta discutie.

      • gsg9 says:

        stealth dedicat nu scotzi din EF, ca pt asta trebe sa pornesti cu proiectarea de la zero in directzia asta, nu sa mai rotunjesti usor coltzurile compozite si sa mai bagi o vopsea absorbanta

        daca e stealth dedicat, nu silent-EF, trebe bagatzi jde miliarde de £ in dezvoltare, daca americanii plus restul au bagat cat au bagat e de presupus ca turcobritzilor nu le va iesi cu mult mai ieftin

        si daca americanii au avut intarzierile si depasirile de buget e de presupus ca nici turcobritzii nu vor fi scutitzi de asa ceva

        pur si simplu dezvoltarea unui avion nou si stealth a devenit prohibitiva pt majoritatea, numai americanii au finalizat ceva si asta dupa gafaiala multa si la sume cu multe zerouri
        mueropa s’a predat, o parte cumpara F35 si ailaltzi o lalaie
        rusii se chinuie cu PAKFA si momentan par ca sunt in standby
        ciainiizii au iphoanele lor la care tot bricoleaza, ca inca mai au bani pt apps
        si in rahatul asta se baga…musca turceasca 🙂

        turcobritzii n’or sa aiba nici bani suficientzi si nici prea multa experientza pe domeniul asta

        imi zvarlu cu presupunerea ca daca or sa finalizeze ceva o sa le iasa un rahat cu apa rece si scump 🙂

        singurii castigatzi is britzii ca le mananca banii prostavanilor, pana nu se prind aia ca sunt fazani

        • admin says:

          Stii ca e Luni atunci cand…

          Da, pentru unul stealth adevarat vor trebui sa bage niste miliarde bune (in postare e un link cu o estimare la vreo 11 miliarde de dolari) dar nu toata lumea e cu foamea-n gat ca unii pe care-i stim noi. Adica ne-am obisnuit prea mult cu lipsa banilor, la altii o fi altfel, vedem.

          singurii castigatzi is britzii” – pai da. Dar dupa aia gasesc ei altceva la ce sa lucreze si un nou EF are sens.

  5. albert says:

    Turcii nu si-au ales intamplator mentorul,BAE,au studiat portofoliul cu atentie.Iar chestiile economice sunt aduse acum in fata ,ca in timp de razboi nimeni nu-si cheama min. de finante la raport de ce nu sunt bani.
    http://www.jsf.mil/images/gallery/cddr/mda_ngc_bae/cddr_mda-ngc-bae_009.jpg

    • admin says:

      Doar ca acum nu e chiar razboi asa ca depinde de cat de mari sanse cred turcii ca ar fi pentru un razboi in urmatorii 15-20 ani.

  6. MVSTELIDAE says:

    Eu nu cred că Rafale şi Eurofighter sunt avioane depăşite de concurenţă.
    Nu atât de clar încât să necesite un nou proiect, ci doar nişte îmbunătăţiri.
    Cred că următorul proiect ar trebui să meargă în direcţia YF 23, dacă tot aruncă banii.

    • admin says:

      Nu acum, in momentul asta dar ceilalti au in derulare proiecte care vor depasi EF, Rafale si Gripen, in timp ce europenii nu au nimic serios pe planseta. Cum un proiect de genul asta dureaza 10-15-20 de ani, la momentul cand avioanele celorlalti vor intra in productia de serie, va fi prea tarziu.

      • MVSTELIDAE says:

        Ştiu, dar cred că americanii au ales avionele greşite, iar ruşii se laudă prea mult şi nu ştiu ce este real din ce spun.
        Deci timp o să mai fie.
        Dacă americanii aveau YF 23, vorbeam de o diferenţă substanţială în ce priveşte viteza, amprenta, raza de acţiune, rolul de interceptor, dar americanii au ales un compromis, F22. Compromis care trebuia să fie mai ieftin(ironia că i-a costat mai scump până la urmă şi doar au egalat performanţele YF23 de acum mulţi ani), bun pentru orice, dar nu unul specializat ca YF 23. L-au ales tocmai fiindcă SUA nu mai avea inamic de nivel apropiat. Gândire care a dus şi la criticarea EF-ului, că-i un avion pentru un război ce nu o să mai aibă loc niciodată, un interceptor de rasă etc.
        Ori cred că generaţia a cincea a americanilor nu-i tocmai a cincea fiindcă au în vedere un altfel de război.
        Cât priveşte generaţia rusă, este mai mult pe hărtie cel puţin acuma, iar lămpile alea de oxigen de la capăt mi se par prea de tot. Deci peste F22 ca aerodinamică, dar cred că lămpile alea de oxigen arată că-i un model low cost, iar ca amprentă nu mi se pare că îi ieşit din comun, adică nu pare că ăla ar fi principala grijă, ci doar una bifată.
        Deci este de discutat cât de în urmă sunt europenii şi cât de stealth ar fi Pak Fa şi F 22 într-un război cu o putere ce poate invova rapid.

        Am dat YF 23 fiindcă mi se pare un concept radical, conceput pentru un război mare, cu o forţă care-ţi dă bătăi serioase de cap atât în ofensivă, cât şi în defensivă. Pak Fa şi F 22 îmi se par că bifează ceva.
        Deci s-ar putea ca Europa să aştepte, să vadă ce poate Pak Fa, că la ce lămpi are, nu cred că provoacă multă teamă.

        • gsg9 says:

          cred că americanii au ales avionele greşite”
          posibil, ca americanii nu se prea pricep la razboaie si tehnica militara

          este de discutat cât de în urmă sunt europenii
          pt asta fa un test simplu, ma rog, nu chiar atat de simplu 🙂

          ia niste Rafale, EF si Gripen si ataca cu ele in Crimeea, unde au dus aia aparare stratificata cu S300/BUK/TOR/Panstir si ce or mai avea pe acolo

          or sa pice ca mustele…

          americanii au culculat ca actuala generatzie nu are sanse de supravietzuire odata intrata in bataia rachetelor

          si atunci au dat’o pe stealth, cu sacrificarea altor performantze si la pretz promotional, ca sa le asigure minime sanse de supravietzuire odata ce intra in arealele aparate AA, sa poata patrunde cat de putzin si sa loveasca

          si nu numai cu rusii, sa zicem ca au treaba sa dea o bombardea prin Iran, Iran care are rachete sovietice si locale, ce lovitura de imagine ar fi sa le doboare aia aparatele…sau prin Syria, sau prin North Coreea

          de aia sunt acum la al patrulea aparat stealth(F117, B2, F22, F35 si cand l’au spalat pe picioare pe Osama in Oceanul Indian s’au vazut si elicoptere stealth pt SOF) si se lucra la alt bombardier plus ce’or mai avea la sicret…

          si probabil tot de aia rusii si chinezii se pare ca merg tot cam in directzia asta…

          europenii au tras de si au modernizat ce au avut, asta pt ca oricum au ramas in urma cu productzia si intrarea in dotare

          europenii nu au jde miliarde acuma si nici nu vor sa investeasca in dezvoltarea unui nou aparat

          europenii nu se inteleg la o specificatzie comuna si mai ales la impartzirea prajiturii, care produce ce si cat, dupa aia la numarul comandat samd

          de aia europenii stau pe loc…

          singurii care mai misca sunt astia cu bani si tehnologie, americanii care aleg avioanele gresite dar le si finalizeaza si operationalizeaza, chinezii care au bani sa se joace si sa experimenteze, rusii care nu mai au bani acuma si cu embargoul cred ca au si mici probleme tehnice