Scoala Superioara de Aviatie Civila a ales avionul italian Tecnam P2006T ca nou avion scoala.
P2006T a fost conceput special pentru instruirea pilotilor de avioane multimotoare, avand ca principala calitate costurile de intretinere foarte reduse, fiind cel mai mic avion bimotor de scoala disponibil.
Dintre elementele care contribuie la scaderea costurilor se evidentiaza structura clasica, metalica, si motoarele Rotax de 100CP ce pot functiona si cu benzina auto, pe langa benzina de aviatie, mai scumpa.
Italienii mizeaza deci pe o mica nisa de piata in care nu s-au inregistrat schimbari majore in ultimul timp asa ca P2006T are sanse sa treaca drept produsul (r)evolutionar.
La fel de interesant e un alt produs al Tecnam, P2012 Traveller.
Si asta pentru asemanarea cu INCAS AeroTaxi, cel putin din punct de vedere al caracteristicilor. Diferenta e, evident, ca P2012 zboara in timp ce AeroTaxi s-a blocat undeva la stadiul testelor de rezistenta.
poate vor comanda si varianta p2006t mri de supraveghere maritima cu radar selex galileo aesa cu raza de 100nm si sistem eos ultraforce 275.cu o grup aerian de 4-6 avioane pe kogalniceanu s-ar putea face o supraveghere a zonei economice exclusive(200nm) super-ok cu niste costuri f. mici(4-5 h autonomie cu 200 l combustibil).
Mai degraba MQ9, varianta de supraveghere navala. Are autonomie mai mare si costuri de exploatare mai mici. Vezi aici si aici.
un sistem de 4 mq9 reaper cu toate masinile si modulele costa peste 60 mil.$.iar ora de zbor ajungea in 2011 la 3624$.nu prea ieftin fata de p2006t(varianta civila) care in 2016 costa 405000 euro.mai adauga pretul radarului selex galileo si restul echipamentului si nu cred ca ajungi la 15% din cei 16 mil$ ptr. un mq9.intr-adevar nu ai autonomia si armamentul lui mq9 dar eu vorbeam doar de un sistem de supraveghere fara armament, ieftin la achizitie si in exploatare.
Cred ca ar trebui luat in calcul un TCO, nu doar cit costa conservele.
Un Seaspray 5000 cred ca sare bine de 1 milion cu integrare, testare, certificare pe platforma. Apoi sistemele de comunicatii care sa fie si ele integrate si certificate. Si trecem la costuri operationale – personal, training, pregatire, inventare de proceduri, consumabilele. Si dureaza, totul dureaza.
Cred ca per total iesim mai bine cu MQ-9, capabil sa faca si ASW in viitorul apropiat, cu tehnologie integrata, testata si certificata. Timpul care ar trece pina am avea operational serviciul ar fi mult, mult mai mic. Evident, costa.
Diamond DA42 Twin Star, Diamond DA62 au motoare diesel! (multimotoare)
BN-2 nu mai prezinta interes…
AeroTaxi urma sa inlocuiasca BN-2. Deci nu, nici unul nu mai prezinta interes.
britanicii au folosit BN2 inclusiv pentru armată (marină), nu am înțeles niciodată de ce românii nu au folosit mai mult avioanele astea, mai ales că aveau licență de construcție
@alkxzs, pai cred ca “aveau” ala conjugat la trecut e cheia. Probabil licenta e terminata, ar trebui o noua licenta in ziua de astazi. BN-2 are o piata cam de nisa, cred ca alde Britten Normat cam traiesc cu el de azi pe maine ca produse noi nu au mai scos. Adica pentru cateva aparate cate are nevoie scoala de aviatie nu cred ca renteaza sa cumperi vreo licenta si nici alti clienti nu cred ca mai vezi.
Sa intzeleg ca ultimul BN2 l’a infipt Iovan pistolarul in munte in Apuseni, ma rog, potzi sa zici ca acuma P2006T e in relativa sigurantza