IAR-99 TD Virtual Edition

Cu ocazia prezentarii laboratorului de realitate virtuala 3D Aero-VR al INCAS intr-un articol marketwatch.ro, putem vedea si trei imagini ale modelului virtual IAR-99 TD.

Nu stiu de ce mi se pare ceva in neregula cu imaginea asta - Sursa: marketwatch.ro

Nu stiu de ce mi se pare ceva in neregula cu imaginea asta – Sursa: marketwatch.ro

 

IAR-99 "nas-lung". Sau "bot-gros" - Sursa: marketwatch.ro

IAR-99 “nas-lung”. Sau “bot-gros” – Sursa: marketwatch.ro

 

Cumva modul de prindere al noului motor pare foarte complicat. Asa o fi si la Viper? - Sursa: marketwatch.ro

Cumva modul de prindere al noului motor pare foarte complicat. Asa o fi si la Viper? – Sursa: marketwatch.ro

 

Ar fi de remarcat progresele INCAS, arata din ce in ce mai bine.

Both comments and pings are currently closed.

28 Responses to “IAR-99 TD Virtual Edition”

  1. Mihaid says:

    Domnisoara e “cercetator”?

    • Cezar says:

      Asta am vrut sa spun eu….cam multe bunaciuni pe la INCAS pe acolo! 🙂

  2. Iulian says:

    Din 2014, parca, se tot discuta de IAR 99TD care ar fi trebuit sa zboare in 2016. Daca o mai lungesc asa, cind au gata TD-ul nu va mai fi nici o fabrica unde sa fie construite urmatoarele avioane sau modernizate cele vechi (presupunind ca va exista un guvern care sa aloce bani pentru asta).

    De fapt sa fac un scurt calcul. 12 F16. Inca 12 prin 2022. La 24 de F16 nu va fi nevoie de trecere pe el direct de pe trainer subsonic pentru viitorii piloti, asa ca dezvoltarea TD-ului va fi facuta in zadar. In plus absolventii de academie nu prea au pe ce sa zboare numarul de ore necesar pentru a ramine in forma, asa ca (IMO) TD e doar un program inutil, fara nici o finalitate practica. Sper sa gresesc.

    • Cezar says:

      Nu stiu ce sa zic, Iulian. Pai eu nu vad ca pilotii tineri sa treaca de pe YAK 52 pe F 16, fara sa treaca in prealabil pe un subsonic reactiv. Deocamdata inca au Soimul si IAR 99 Standard, insa nu o sa mai fie nici ala la nesfarsit + ca este destul de costisitor si invechit. E gurmand si a trecut de mult de prima tinerete. Probabil, in timp, or sa modernizeze o parte din IAR 99 actuale la standardul TD/XT, ramane de vazut daca vor opta pentru Soim sau Standard, iar daca mai este nevoie, or sa mai si construiasca cateva exemplare.

      Pilotii au si ei nevoie de aeronave pe care sa zboare mai des, ca F 16 e scump de zburat si un avion ca IAR 99 te mai tine in priza cat de cat. Asta au facut si francezii, nu experimentam noi in primus. 🙂 Plus ca nu vad cam ce s-ar intampla cu cei de la Boboc. Ca nu o sa produca TD-ul e una, insa nu vad sa renunte la acest tip de avion, vor apela la importuri si tot vor detine astfel de aeronave. Din ce se mai gaseste pe net, TD-ul il vor si putin mai bun pe CAS decat Soimul actual dar si sa faca militie aeriana cand se mai rataceste cate un hangar din ala zburator cu 100 de oameni la bord. Acolo nu prea e convenabil sa trimiti F 16, ca nu ai de ce. Arzi gazul(a se intelege banul din buget) de pomana! 🙂

      • Cezar says:

        PS Botul ala de rata de la TD pare chiar mai urat in 3D, decat este in macheta aia statica! 🙂

      • Iulian says:

        Pai asta spuneam si eu, ca trecerea de la YAK la MIG/F se face cu un avion de antrenament, asa cum e IAR-99/IAR-99 Soim.
        Facem acum un pas in spate si ne uitam la dezastru in ansamblu:
        – Academia Henri Coanda a avut anul trecut 44 de absolventi, din care probabil 5-6 merg la sa zboare pe MIG/F.
        – Mai mult, in fiecare an 5-6 piloti merg sa zboare pe avioanele de lupta.
        – Avem doar 12 F16 acum si inca 12 intr-un viitor incert.
        – Avem (estimare personala) 36 de MIG-21 LanceR operationale restul pina la 110 fiind cazute sau canibalizate (daca are cineva un numar corect, corectati-ma va rog).
        – Oferta bate cererea si asta se vede in numarul de ore zburate de pilotii de pe MIG (nu stiu de F).
        – Politie aeriana se poate face cu el doar la motodeltaplane si planoare (860 km/h viteza maxima, in conditiile in care avioanele de pasageri au viteza de croaziera de peste 850 km/h).
        – Avion pentru CAS ar fi daca ar exista si o versiune monoloc, care sa poata transporta cit mai multe munitii inteligente, cu sisteme de observare pe orice vreme, macar doua AIM-9X sau AIM-9 Block III. Sau macar sa fie in numar suficient. Acum are capabilitati CAS doar cu numele.

        In pregatirea pilotilor pentru trecerea la F ar fi bun un avion mai nou, cu echipamente mai noi. Nu mai este vorba doar de a invata zborul la viteza mare pentru trecerea pe supersonic, ci si de utilizarea tuturor posibilitatilor pe care le ofera un avion modern.

        IAR-99 are nevoie de upgrade. Dar… are rost un upgrade in conditiile in care ar fi practic folosit pentru a pregati pilotii pentru viitoarele avioane de lupta (din care acum avem doar 12 si nu se stie cind 24)? Pentru a pastra pregatirea trebuie zburat si cu F16, nu doar cu IAR-99 – asta daca zboara si cu el. Cum imparte Ministerul 12 avioane la 50-60 de piloti? Si cum ii pastreaza in forma?

        Intii ar trebui sa termine TD-ul, apoi Ministerul sa se decida ca vrea 10-15 bucati, apoi sa fie fabricate. Mai dureaza inca minim 5 ani pina sa vedem IAR-99 Block II zburind. Dar leafa merge, cercetarea merge, nu avem nici un rezultat, pilotii trec de la MIG la C-(27/130) doar pentru a zbura. Debandada mai mare ca intr-un AF care are taraba in piata.

        Eh, noi sa fim sanatosi.

        • gsg9 says:

          Avem (estimare personala) 36 de MIG-21 LanceR operationale restul pina la 110 fiind cazute sau canibalizate (daca are cineva un numar corect, corectati-ma va rog).

          din cate stiu nu mai zboara decat C’urile si cateva duble B’uri

          A’urile de atac la sol erau oprite toate, prabusite sau stocate

          http://www.aripi-argintii.ro/aparatdezbor.php?p=129

          C’uri au fost 26, au cazut 6, deci raman 20 teoretice

          http://www.aripi-argintii.ro/aparatdezbor.php?p=131

          astea 20 ce rata de disponibilitate or avea 🙂

          din cate stiu cu C’urile astea cate or zbura se face politia aeriana, ma rog, ajutatzi

          B’urile din 14 au pierdut 2, din alea 12 nu stiu cate zboara, oricum dublele sunt cele mai harsaite

          http://www.aripi-argintii.ro/aparatdezbor.php?p=130

          la 12 F16 au pregatit/aveau de gand sa pregateasca 18 piloti

          44 de absolventzi pt RoAF

          anual 🙂 🙂

          AN2iurile le’au retras, pacat, erau acolo la numar

          nu cred ca mai fabrica nimeni artizanal o serie de cateva IARuri modernizate, mai trag de Soimi si dupa aia or sa importe cateva trainere

          • Iulian says:

            Mda, eram prea optimist. Deci sa spunem 24 de LanceR zburate constant. Plus 12 F si inca 12 virtuale.

            Din cei 44 de absolventi, unii merg la MAI, iar acolo se zboara mai mult decit la MApN. Bine, sa nu ne facem iluzii – zboara mai mult pilosii si sefii.

            Acum sa socotim: 44 de absolventi, _anual_. Unde se duc ei sa zboare, pacatele mele, si pe ce? Cite ore de zbor au anual si cum le fac?

            Ministerul ar trebui sa faca o licitatie pentru Oculus Rift si niste HOTAS Warthog + Thrusters.

          • Ilie says:

            Heide bre – nu fiti asa pesimisti – mai sunt si alte avioane in RoAF – Hercules, Spartan, An-urile alea ce-au mai ramas, helicoptere…

  3. Ilie says:

    Si mie mi se pare prima poza cam ciudata – aripa aia pare a fi montata tocmai invers daca te uiti unde e carlinga.
    A doua poza – aia cu radarul – sincer mi se pare un non-sens, mergem pe aceeasi strategie ca ALCA si nu cred ca e cea mai buna.
    Iar ultima folografie e senzationala – cine e tipa? O fi desenat ea cu manuta ei tijele alea de prindere?

    In rest de bine – ajungem si noi in era digitala direct in 3D. Evident in stil romanesc: adica nenea ala mai fara par e director, care lucreaza cu unul de e director IT si in acelas timp si director tehnic al laboratorului VR, care amandoi se subordoneaza directorului general. Si va intrebati de ce naibe le ia atata timp – pai la cata birocratie e la mijloc.

    PS. Model 3D avem – mai are rost sa facem si modelul de tabla cu toate acareturile? Ca doar la noi functioneaza strategia – Been there, seen that, no money and will to do that, oarecum similara cu una englezeasca/ Americana dar mult imbunatatita 🙂

  4. gsg9 says:

    virtual o sa ramana, ca nu e nevoie de ele

    la 12 avioane + inca 12 in RFIuri ai nevoie de cateva trainere si alea vor fi importate

    nu mai ai nevoie nici de scoala, pt 5 piloti anual care nici aia nu au pe ce zbura e mai ieftin sa’i trimitzi la scoala afara

    dar se vor pierde posturi de generali comandantzi si colonei adjunctzi, deci nu

    Virtual Edition BlockII va intra virtual in inzestrare dupa 2025, niste PCuri bune cu Oculus Rift si ne mentzinem antrenatzi si chilotzii

    domnisoara e pt testare cu mana

  5. Eroul Bula says:

    La poza a treia nu se vede bine evacuarea ca sta cu ea intr-o parte….

  6. xv says:

    Bai da’ ce rautaciosi sunteti, n-am vazut asa ceva. Lasati fata in pace, imerseaza si ea intr-un 3D, s-o multumi si cu atata, daca amaratii aia n-au luat si ei un IMAX ca la AFI.

    • admin says:

      Era doar un cor de fluieraturi admirative virtuale. INCAS a lucrat la imagine, nu se poate nega asta.

  7. bojan marius says:

    IAR99TD va zbura in 2018,are bot de rata pt.ca este un avion de incercare ,pt.tot felul de aparate,daca va trece de teste si va fi comandat de aviatie,va arata altfel.

    • Iulian says:

      Botul de rata e cea mai mica problema si comentariile sint strict legate de estetica. 🙂

      Problema este de desfasurare in timp. Personal nu cred in 2018 ca an in care se vor face testele. Trebuia sa zboare anul trecut, acum va zbura la anul, dar, de fapt, in 2019 va fi lansat de RoAF un CD multimedia cu imagini si track-uri audio cu sunetul motorului la pornire, decolare, aterizare, trecere joasa, in carlinga, conversatii intre piloti, intre pilot si turnul de control. Multimedia, dar fara filme (daca ne uitam la Pro Patria vom intelege de ce).

      Apoi, dupa ce in 2018 zboara si e validat de Minister, trebuie realizat proiectul pentru varianta de productie. Care va fi proiectat, fabricata, testata si ea. Si aprobata de Minister. Apoi comandata si fabricata. Imi revizuiesc termenul pe care l-as fi sustinut pina acum (2022) si il duc la 2030. Cind – surpriza – nu vom mai avea fabrica pentru ca a devenit mall, asemenea Electroputere.

      Daca va deranjeaza ironia, va rog sa o ignorati, dar putem fi realisti in legatura cu situatia. In plus, in ultimii ani m-am autoeducat sa am asteptari reduse (cititi nici o asteptare) de la orice proiect care are Ministerul si/sau Guvernul implicat in orice combinatie in el.

    • xv says:

      Mariuse, ne dai si noua feisbucul domnisoarei? blink blink

  8. psycho says:

    vorba multa,saracia omului….boala lunga,moarte sigura.
    cam asta e si cu proiectul asta.
    singura veste buna este satena din poza.

  9. RTI says:

    Ghinion si cu satena, pana in 2030, expira si ea impreuna cu proiectul. Eu sper sa puna ceva avionica de pe Lancer + motorul asta nou la care viseaza ei apoi sa completeze pana la 24 carcase si sa zica bogdaproste.

  10. Cezar says:

    O intrebare….sistemul asta l-au cumparat de undeva sau l-au produs ei, ca asa rezulta din articolul de pe marketwatch?

  11. Bergenpanzer says:

    Eu nu inteleg de ce avem nevoie să producem un nou avion de antrenament reactiv, când acesta poate fi cumpărat? Pur și simplu piața globala e plina de asemenea proiecte.

    Daca ne uitam in urma constatam ca productia interne de avioane militare a fost mare esec, cel putin din 1970 incoace. IAR-93 a fost un esec, IAR-99 a fost un semieșec. De ce ne chinuim să repetam greșelile din trecut?

    Apoi cine va produce IAR-TD. La Craiova sau la Bacău și cum va fi alocat proiectul, că numai suntem în economia socialista unde INCAS facea proiectul și productia era alocata cătrea o intreprindere de stat?

    • admin says:

      Depinde cum privesti problema, exista cel putin doua motive:
      – de bine de rau (inca mai) exista o industrie aero relativ completa desi ne-integrata. Distrugerea completa o avea sens contabil dar nu e solutia care trebuie. TD-ul e pur si simplu una din variantele care se incearca pentru relansare. E de discutat daca e cea mai buna varianta, altii poate vad UAV-urile sau chiar ceva gen AeroTaxi ca mult mai potrivit de incercat acum decat TD-ul dar se pare ca pe asta li s-a pus pata si cu asta defilam (vezi punctul 2)
      – in functie de cum e gandit, s-ar putea sa fie o oportunitate. Nu stiu destule despre el incat sa zic de la inceput ca va fi un esec desi se pare ca o ia invers fata de trendul general (economia costurilor pe primul loc). Nu stiu nici daca cei de la MApN le-au dat sau nu un caiet de sarcini, ca sa vedem si cui s-ar putea adresa produsul asta.

      Pai inca sintem partial in economia aero-socialista, Craiova e de stat, Bacaul nu iar Romaero nu are legatura cu subiectul deci e clar ca tot la Avioane il vor face, unde exista experienta cu -99. Daca il vor face.

    • Bergenpanzer says:

      Eu nu zic distrugere, ci reorientare. In momentul de fata Romania vrea sa produca o generatie noua de avioane de antrenament reactive dar nu producem un avion comercial (aviatia generala) cu 4-5 locuri capabil sa traverseze Carpatii in conditii de siguranta, dupa aia vorbim de avioane militare de antrenament.

      Daca vrei ceva serios in materie de aeronautica creează un pol pentru elicoptere si avioane de transport, nu avioane de antrenament. Si daca deja se doreste a fi produs la Craiova, pune-i cruce.

      INCAS și statul român nu au cum sa aloce direct productia unui avion de antrenament in momentul de fata din cauza regulilor pietei comune.

      • admin says:

        Cumpararea avioanelor fara licitatie inteleg sa fie reglementata de UE dar productia? Ce directiva interzice asta?

        Un avion utilitar, un turbopropulsor de antrenament sau UAV-uri ar fi mai usor de facut dar banuiesc ca vor sa faca ceva la care au deja o baza.

        • Bergenpanzer says:

          Nu poti sa-ti aloci discretionar contracte. That’s the idea. Cumpararea la mana a doua e alta chestie.