Boeing va deschide prima sa fabrica din Europa, unde va produce servoactuatori pentru flapsuri ce vor fi folositi de aparatele din familiile 737 si 777.
Interesant e faptul ca Boeing nu s-a orientat spre vreo tara din Europa de Est sau macar una din Vest cu costuri mai reduse cu mana de lucru, ci a ales Marea Britanie, mai exact Sheffield.
Motivul este existenta centrului de cercetare AMRC (Advanced Manufacturing Research Centre) din cadrul Universitatii din Sheffield, proiect inceput in 2001 in cooperare cu Boeing.
La inceput investitia va fi modesta, de GBP20mil si vor fi angajati 30 de oameni. Boeing priveste investitia respectiva ca pe o metoda de a reduce costurile, nu prin scaderea salariilor ci prin internalizarea fabricatiei respectivelor componente, care pana acum erau produse de furnizori externi.
O colaborare cu Ramaero ceva, nu le surade? Aici este ieftin ca braga!
Lipsa tehnologiei este foarte scumpa.
Asta e in loc de “prostia si domnia costa”?
Mai ales prostia. Costa mult sa te faci dashtept.
Mda, deci dupa cum spuneam intr-o postare acum cateva saptamani, salariul net intr-o tara nu e o garantie ca ai costuri mici cu personalul sau ca vei reusi sa faci produsul mai ieftin si cu cat. Adica poate fi ieftin daca faci pufuleti sau nasturi si aduci o masinarie din China si ii dai la un nene salariul min pe economie care e 1/8 din cat ala din SUA sau UK sa stea cu ochii pe ea sa o pazeasca. Dar la produse high tech nu merge asa.
Ban la ban trage. Tehnologia la fel. Pana la urma povestea e ca Boeing au deschis un centru de cercetare in stiinta materialelor intr-o universitate, s-au asigurat ca pot recruta mana de lucru si au facut miscarea. Concluzia: ca un pas intermediar pana la Romaero sau Craiova by Boeing, ar fi bine sa ne uitam ce fac Poli Bucuresti si Universitatea din Craiova. Ce laboratoare si ce colaborari au. Ca daca n-au, atunci stim cine vine.
Oarecum si chestia cu universitatile desi noi in Ro avem o binecunoscuta problema la momentul de fata. Se stie care pt. ca ajuns si in politic, si nu e putin lucru. Cand nu te poti baza ca nenea X are doctoratul sau diploma pe bune sau la misto chiar ai o mare problema. Mai cu seama in defence&aerospace unde un prost/incompetent scapat in sistem poate face pagube mari de tot.
Mai urgenta ar fi investirea in centre de excelenta mai degraba decat atacarea problemei pe tot frontul. Adica daca tot asteptam sa reluam fabricatia de aeronave integral gen IAR-99 TDDXXX samd putem sa tot asteptam. Mult mai de succes ar fi specializarea pe domenii inguste de proiectare sau fabricatie gen compozite, anumite componente, etc.
Adevarat. In Sibiu, Facultatea de Inginerie e intr-o relatie simbiotica cu Continental. E clar ca la o mutare din asta, isi pun foarte serios problema de unde iau oameni, si se asigura ca exista o sursa. Si daca e vreo specializare mai “exotica”, uite, ca ajuta si ei la crearea unei surse de oameni calificati.
Ce treaba sa aiba cu Romaero?
Una peste alta vad ca in ultimii ani lucrurile s-au miscat in industria aeronautica de la noi, unde au venit mai multe investitii.
Hub-ul Airbus de la Ghimbav(reparatii elicoptere, fabrica SuperPuma si Premium Aerotec), cele doua fabrici UAC Alloy Corporation din Maramures si investitia GE/Unison Engine Components de pe platforma Turbomecanica si cred ca mai sunt si altele mai putin cunoscute.
Deocamdata nu stam atat de prost cu productia in industria aeronautica, ca tot e la moda slagarul ca nu mai producem nimic..dar deocamdata nu stam prost, raportat la momentul in care ne aflam, ca la ce val puturos de populism stirb vine, anti-corporatii, anti-deschidere, anti-progres, sunt destul de multe motive sa incepi sa fii sceptic.
@victor, slagarul cu “nu mai producem nimic” e in general doar un slagar.
Inclusiv in Iasi exista productie pentru componente aerospace si a demarat proiectul pt. extinderea Aerostar cu facilitati de mentenanta pt. B737 si A320 pe Aeroportul din Iasi.
“Inainte” era moda sa se laude partidul cu realizarili, acum lumea in general sta discreta, cand se afla ca faci bani din ceva in general incep capusele sa te calce: “organili” de control, diverse ONG-uri care santajeaza pe probl de mediu, presa care cauta “contracte de publicitate”, samd.
Si da, mai nou vine si duhoarea asta de hazna cu “anti”. Care-si are originea in buna partea in aia cu “nu se mai face nimic”.