Pe 10 martie va fi inaugurata oficial fabrica de langa Turda a firmei belgiene Sonaca, ce va produce componente aero pentru Airbus si Embraer.
Ar fi a doua astfel de investitie straina in Romania, dupa Premium AEROTEC de la Brasov. Mai e de lucru pana ca industria aero sa prinda din urma IT-ul si industria componentelor auto dar pare a fi pe drumul cel bun.
Si o prezentare interesanta a oportunitatilor de investitii in Romania in domeniul aero:
Sa vina cat mai multi, desi o sa auzim ca multinationalele astea ne vor destabiliza economic 😁
Da, nu vom mai fi stabili in fundul gropii. E nevoie de multa destabilizare din asta prin toate colturile tarii, mai ales alea foarte stabile.
La cat mai multe asemenea 🙂
BTW – interesanta prezentarea – niste informatii in plus.
Cind ma uit la prezentarea aia imi vine sa spun ca sintem in miezul oportunitatilor. Apoi ma uit pe fereastra la realitate, imi amintesc vizita ANAF de acum o luna si amenda de rigoare (nu au cum sa ia spaga cod sursa), securistul care vroia sa inteleaga cum stau unele chestii din astea cu tehnologia. Cum era aia cu doua Romanii? De data asta, una in prezentarile de la simpozioane si alta in realitate.
Finalul comentariului meu ar fi un vers din Parazitii, insa ramin civilizat.
Pe undeva e bine, inseamna ca si romanii au invatat sa faca prezentari de marketing, nu puteau sa puna in ppt capturi din Moartea domnului Lazarescu.
Nu am invatat nimic nou, este obisnuinta umflarii recoltelor la hectar, de data asta in prezentari. Atunci aveau folii si retroproiectoare, acum au PowerPoint.
Insa este o diferenta fata de acum 25 de ani – acum nu mai sint momiti investitorii cu ratele din camioane (remember Ilici?), ci cu ppt cu oportunitatile fantastice de parteneriat cu industria care are nevoie de retooling.
Sa fi trecut acolo inca un slide: Pentru parteneriat cu Turbomecanica, va rugam noi frumos, contribuiti cu ce aveti dumneavoastra pe acasa pentru retehnologizare. Multumim.
Nu poti sa spui asa ceva, vrei sa sperii investitorii? Totusi au atras Honeywell Garrett si GE Combustors. Nu e rau.
GE impreuna cu Turbomecanica au fondat Turbomecanica Combustor Products (TMCP), joint venture cu 50% fiecare (2002). Apoi GE a cumparat partea Turbomecanica (2007), aceasta raminind furnizor de piese (eventual). Printre rinduri, eu citesc ca Turbomecanica a contribuit cu cladirea, GE cu know-how si masini unelte, Turbomecanica primid o parte din profit (50%) in cei 5 ani ca plata pentru hala. Apoi Thank you, Good bye, raminem prieteni si avem relatii comerciale bazate pe regulile pietei.
Daca prin Honeywell Garrett te referi la biznisul de service al turbosuflantelor efectuat de Turbo Center, nu stiu ce sa spun. Nu mi se pare productie, ci service in domeniul auto.
Da, suna bine sa spui GE si Honeywell Garrett linga Turbomecanica. Dar realitatea e diferita.
Istoria Honeywell Garrett în România începe în anul 1998 când a fost demarată activitatea fabricii, sub denumirea de AlliedSignal SRL, care la scurt timp a fuzionat cu Honeywell.
Până în anul 2003 activitatea fabricii a constat în prelucrarea de componente pentru turbosuflante, iar în prezent asamblează și livrează turbosuflante pentru toți marii producători din industria auto, dar și din alte industrii (locomotive, aplicații maritime, etc.)
Fabrica a cunoscut de-a lungul anilor mai multe etape de dezvoltare și extindere a suprafeței de producție, ajungând să fie, probabil, cea mai mare fabrică de turbosuflante din lume, livrând până acum peste 25 de milioane de produse de o calitate exemplară. Fabrica este, de asemenea, recunoscută pentru lansarea cu succes a noilor aplicații de turbosuflante, dar și pentru tehnologia de vârf utilizată în producerea acestora. Sursa.
Ce ai spus tu sint unii. Astia-s altii.
Dar ce legatura au fabricile de turbosuflante pentru industria auto cu aerospatialele?
Turbosuflantele se bazeaza pe o tehnologie inrudita cu cea folosita la motoarele cu turbina aero. Faptul ca firma mama a lui Garrett se cheama Honeywell, aceeasi companie care prin divizia Aerospace fabrica motoare cu turbina pentru aviatie, sugereaza ca domeniul este inrudit. Mai de departe, e adevarat, dar asta e. Ar fi fost acelasi lucru daca Turbomecanica ar fi inceput sa produca turbosuflante, ca o diversificare a portofoliului.
Turbosuflantele se bazeaza pe o tehnologie inrudita cu cea folosita la motoarele cu turbina aero.
Da, domeniile sint veri din frati, insa ceea ce Honeywell face in Romania nu e aeronautica. Daca e sa o luam asa, si eleroanele de pe Logan sint tot aeronautica. 🙂
Asta e, nu e aero dar cum ziceam: nici Turbomecanica nu e obligata sa ramana la domeniul aero, daca ar putea supravietui producand compresoare, turbosuflante, etc… Pe de alta parte, care ar fi cererea de motoare turbofan in Romania?
Legat de investitia GE/Honeywell de pe platforma Turbomecanica unde se produc turbosuflante pentru industria auto, acolo este importanta in primul rand dimensiunea investitiei, fabrica fiind al treilea exportator al Romaniei in 2015, cu exporturi de peste 1 mld euro, nu exporta motoare pt supersonice dar nici mileuri, sunt nici piese cu un nivel relativ crescut de complexitate.
Legat de investitia GE/Honeywell de pe platforma Turbomecanica unde se produc turbosuflante pentru industria auto … fabrica fiind al treilea exportator al Romaniei in 2015
Referitor la Honeywell, doar fabrica de pe platforma Turbomecanica sau Honeywell prin toate fabricile din Romania (parca avea una cumparata si pe linga Lugoj)? Honeywell devenise parca cel mai mare producator de turbosuflante, marea parte a productiei fiind in Romania.
GE nu produce suflante la Turbomecanica.
Daca adunam exporturile Honeywell si GE sint intr-adevar mari. Dar nu despre asta vorbeam.
Pe de alta parte, care ar fi cererea de motoare turbofan in Romania?
Cine ii opreste sa produca doar pentru Romania?
nici Turbomecanica nu e obligata sa ramana la domeniul aero, daca ar putea supravietui producand compresoare, turbosuflante
Cine ii opreste sa isi diversifice portofoliul si produsele cu care sint prezenti pe piata? In acest moment de pe site-ul lor rezulta ca sint o companie care lucreaza in sistem lohn. Ce ii opreste sa proiecteze motorul pentru upgrade al Pumelor?
Cine ii opreste sa produca doar pentru Romania? Asta e in general intrebarea mea. Se pare ca marii producatori prefera varianta in-house. Au incercat ei ceva cu GE si a sfarsit prin a fi inghitita inapoi de GE.
Ce ii opreste sa proiecteze motorul pentru upgrade al Pumelor? Ei nu proiecteaza nimic, Comoti o face. La fel ca in cazul Incas, nici Comoti nu mai are legatura cu Turbomecanica.
Sa nu se inteleaga ca as fi un mare avocat al Turbomecanicii, acum ceva timp au pierdut startul mutarii fabricii cand preturile la terenuri erau inca mari. Au ratat sansa sa vanda terenul din centrul orasului si cu banii aia sa-si utileze cu echipamente de ultima generatie o noua fabrica pe o platforma industriala de la margine.
Au incercat ei ceva cu GE si a sfarsit prin a fi inghitita inapoi de GE.
Daca te referi la TMCP era stabilit de la inceputul contractului ca entitatea va reveni la GE.
Ei nu proiecteaza nimic, Comoti o face.
Asta inseamna ca sint atelier mecanic si nimic mai mult. Adica… fabrica in lohn, sortita pieirii. Traiasca noile cladiri de birouri, Turbomecanica Park. Din 2020.
Atat i-a dus capu pe cei care au separat toata industria aero (dar si cea militara, in mare parte).
Traiasca noile cladiri de birouri, Turbomecanica Park. Din 2020. Ce bine ar fi sa fie din 2017. Cum ziceam, cu banii aia si-ar dota o fabrica noua. Dar prefera sa moara pe pamanul din mosi stramosi, din ’70.
Ce bine ar fi sa fie din 2017. Cum ziceam, cu banii aia si-ar dota o fabrica noua. Dar prefera sa moara pe pamanul din mosi stramosi, din ’70.
Aaaa, nu. Va fi in 2020, pentru a nu mai putea muta nimic, agregatele sa fie vindute ca fier vechi, etc.
Daca s-ar face mutarea anul acesta sau in 2018, citiva oameni ar sti si ar cumpara exact terenul unde se va face mutarea. Apoi va fi construita cu firmele de partid. Apoi va fi transportata cu firmele de partid. Si vor avea un sediu nou, cu aceeasi dotare, fara a mai avea alti bani pentru retooling. Si apoi va avea aceeasi soarte ca in paragraful anterior.
Vad ca esti foarte optimist, e adevarat ca in 2020 poate vor avea o sansa-n plus cu noul guvern.
Nu imi dau foarte bine seama, inclin sa cred ca toate operatiunile grupului Honeywell din Ro sunt contabilizate(adica si fabrica de sisteme automatizari de la Lugoj si cea de placute de frana de la Ploiesti).
Dar cred ca fabrica de turbosuflante are cea mai mare pondere in exporturile totale ale Honeywell.
O declaratie interesanta a Honeywell ref la fabrica din Militari, despre care CEO-ul companiei spune ca este cea mai mare fabrica de turbosuflante a Honeywell din lume:
Honeywell has enjoyed success in Romania for more than 15 years. The addition of this Friction facility to our existing turbocharger plant in Bucharest – which is our largest turbo plant in the world – is feeding the growth strategies of Honeywell Transportation Systems within the region and around the world.”
http://www.valveworldexpo.com/cgi-bin/md_valve/lib/pub/tt.cgi/Honeywell_ramps_up_production_at_Romanian_plant.html?oid=4217&lang=2&ticket=g_u_e_s_t
Oricum ar fi, acolo este o investitie babana.
Plus inca ceva: au mai pus unii Clujul pe harta si in doua saptamini ne-au aratat ca poate fi si sters.
Daca nu invatam sa facem mai mult decit sa fim forta de munca ieftina, o sa sfirsim cu o harta precum foaia din caietul de matematica al unui scolar mediocru in clasa a III-a: plina de stersaturi si de scris intinat, incit nu mai intelege nimeni nimic din harta.
E totusi o diferenta de skill-uri intre ce se cerea atunci si acum. Nu inseamna ca nu vor pleca daca lucrurile se inrautatesc dar totusi au investit in pregatirea oamenilor si nici fabrica nu au construit-o chiar repede.
Ceilalti de la Cluj au construit fabrica si au facut training cu oamenii, totul durind peste 6 luni. Este vorba de munca ce necesita un skill set asemanator. Hai sa nu ne mintim, nu vin aici pentru a angaja promotiile 2017-2019 ale UPB cu salarii de 4500 EUR (brut).
Nici n-am spus asta doar ca e o evolutie de la lohn-ul in confectii. Sau agricultura. S-a construit ceva acolo unde nu exista nimic, e bine de luat in calcul ca pot si pleca dar totusi sa nu-i consideram deja plecati.
Nu i-am considerat plecati si nu ma uit la drob.
Ma irita prezentarea ca realizare epocala a deschiderii unei fabrici de lohn in aeronautica. Vreau (si astept) mai mult de la noi, ca tara. Ca de asta nu mi-am facut inca bagajele.
Eu am vazut doua articole in ziar si un clip de prezentare in care Clujul era mentinat in treacat. Nu e chiar o prezentare a unei realizari epocale. Mai bine decat nimic. Pentru ca fara investitia Sonaca exact asta ar fi vestea inceputului de an: nimic.
Nu ma refeream la tine, aici, ci la ‘ziaristii profesionisti’ care publica in ziare consacrate. La toti cei care citesc acele articole si apoi isi spun ‘avem industrie aeronautica de virf’. Avem pe naiba.
Pe de alta parte ma uit si eu la altii si vad ca se poate mai mult. Daca stiu ce poate BBC, de ce sa spun ca TVR sint buni? Daca stiu ca la o universitate din UK poti avea lucrare de masterat cu realizarea unui motor turbofan, de ce sa nu ma uit si la UPB? Daca stiu ca sirbii fabrica turboreactoare mici, de ce sa nu ma uit si la Turbomecanica? Sa-l bagam dom’le la beci pe internet asta si sa ii dam bataie cu cartea de telefon, strica tineretul tarii asteia frumoase.
Deci recunosti influenta straina. Te lepezi de internet?
E bine sa te compari cu cei mai buni sau chiar cu sarbii dar trebuie vazuta si baza de la care se pleaca. Romania si UK (sau Franta, Germania chiar Italia) traiesc in domeniul asta, si nu numai, in lumi diferite. Un pas inainte fata de situatia de acum ar fi sa ai niste firme care sa produca tehnologie inrudita cu cea aero, la un nivel mediu sau mai sus si sa cresti de acolo.
Deci recunosti influenta straina. Te lepezi de internet?
Recunosc. Si ma lepad, de trei ori. Dar stai putin sa verific mailul si sa vad un clip de pe youtube si ma lepad apoi. 🙂
E bine sa te compari cu cei mai buni … dar trebuie vazuta si baza de la care se pleaca.
Faptul ca ma compar inseamna ca imi stabilesc si un standard la care sa ajung. Insa trecerea timpului arata ca sintem impietriti in aceeasi pozitie.
Domne asta avem noi, la momentul asta, in primul rand de oferit, costuri mai mici cu forta de munca.
Fie ca vorbim de muncitori la banda sau programatori.
Iar lucrul asta se intampla pt ca exista o inapoiere a Ro fata de tarile de origine de unde iti vin investitori si unde exista tehnologii.
Atragerea de investitii – care vin pt costul redus al fortei de munca – este prima etapa in depasirea acestui stadiu.
In mod firesc, ajungi sa produci chestii din ce in ce mai complexe.
Daca in anul 2000, 40% din exportul Romaniei era reprezentat de lohn-ul textil, acum 45% din exportul Ro este reprezentat de industria auto/subansamble auto.
Industrie auto adusa aici de investitori care au venit pentru costul redus al fortei de munca, dar industrie care face lucruri mai complexe, fabricarea unei pompe de injectie pe care Delphi o face la Iasi presupune investitii si un grad mai ridicat de calificare decat o pereche de chiloti de se faceau la Roman, sau o cutie de viteze automata 9G-Tronic pe care Mercedes o fabrica la Sebes din nou e mai data naibii decat un costum facut in lohn pt Armani la Caracal.
Investitiile in industria auto iti creaza clustere, care daca exista reprezinta un alt avantaj in atragerea unui investitor in industria auto, daca maine Volvo(sa spunem), vrea sa faca o fabrica in zona, pe langa lefurile mai mici o sa tina cont ca la doi pasi de fabrica lui o sa aiba atatea fabrici de anvelope, airbag-uri, borduri, electronica, pompe, turbine, placute de frana, geamuri etc.
In plus, vad ca se misca lucrurile si in sectoare care presupun un cost ridicat cu forta de munca, IT-ul, centre de dezvoltare, cum este Renault Technologie Roumanie, sa vedem ce o sa iasa din proiectul Magurele Science Park, sa vedem ce o sa iasa din proiectul ALFRED, de realizare in tara a unui rector nuclear, plus alte lucruri.
Ca sa iesi din inapoierea istorica, trebuie sa te folosesti de toate atuurile pe care le ai, inclusiv de cel mai important, cel cu costul fortei de munca, sa atragi investitii, sa cresti gradul de deschidere al tarii, si in mod inevitabil o sa ai si investitii in high-tech, in inovare samd.
Insa ca sa se realizeze trebuie sa tii tara deschisa, sa ai ceva noroc pe plan extern, sa nu generezi cancere financiare in buget sa, sa sa.
Magurele avea niste probleme dar cred ca o sa mearga inainte. Despre ALFRED n-am mai auzit nimic de peste un an, vorbim cand or sa inceapa efectiv constructia. De remarcat ca ambele sint initiative sprijinite de EU. Daca e sa vorbim doar de cercetare cu fonduri suportate de companiile private, situatia e mai gri. Renault ar fi un caz, daca nu singular, atunci rar. In general companiile prefera cercetarea/dezvoltarea cat mai aproape de HQ si, in plus, Romania nu e asa de bine plasata geografic si cultural incat sa atraga si straini in numar mare. Trebuie ceva efort ca sa construiesti echipe multinationale de cercetare in Romania si cam spre asta se tinde acum.
Ultima chestie pe care Google o spune despre ALFRED, este legat de bugetul pe 2017 si cum Min.Cercetarii o sa sustina treaba asta, sa vedem.
Legat de Magurele, in fabruarie, un tip de la JLL spunea ca un mare producator de echipamente high-tech ia in considerare Romania pentru o investitie intr-o facilitate de productie, investitie de cateva sute de milioane dolari, sunt curios daca se gandesc la Magurele.
Pe langa Renault, la capitolul chestii tari cu cercetarea ar mai fi Movidius la Timisoara, unde se proiecteaza procesoare.
E al naibii de putin pentru o tara de 20 de milioane. Asa de putin incat e rusinos si sa faci o lista asa de mica.
Realitatea e ca speranta tot in UE sta, sa mai scape niste fonduri de cercetare pe aici. Investitori straini sau chiar companii romanesti care sa faca cercetare/dezvoltare (nu doar proiectare), mai subtire.
Oare nu reuseste nimeni in tara asta sa-i ‘combine’ pe investitorii astia privati cu industria nationala aerospatiala, nu de alta, dar cam freaca duda in multe parti ale tarii?! 🙂
ideea e ca in afara de niste varfuri izolate, suntem atat de inapoiati tehnologic, din pacate, incat orice prezenta de felul asta nu e altfel decat benefica…iar rezultatele se vor vedea poate in 20 de ani… asta daca nu reusesc ai nostri conducatori sa rada de tot plapanda lumina de speranta ce tot licareste…
da, se asambleaza, insa ce sa faca, sa mute aici ditamai centrul de productie ? si cine sa lucreze acolo? cat timp iti ia sa formezi o generatie de tehnicieni ( nu mai vorbesc de ingineri) ce mananca meseria pe paine si nu iti fura frezele de la CNC de 200 eur/ buc ? la cum arata sistemul de invatamant… am inteles ca unii pe la Sibiu(Brasov?) si-au deschis in disperare propriile scoli profesionale…
in Germania de exemplu, se ia una bucata liceean, i se preda normal chestii generale ( mate fizica istorie etc) si face si cursuri de proiectare/design ( mai mult utilizare-invatare) cu CATIA sau alte sist. CAD/CAM, & materiale & vizitat centre de productie si design ( de ex. BMW) unde li se arata viitorul model de peste 5 ani ( acoperit cu un cearsaf alb totusi si li se permite sa il si atinga), ca sa vada ratanul la ce foloseste concret ceea ce invata. Altfel vede baiatu’ viatza, mai ales cand afla cam pe unde se invarte un salariu in domeniu. Asta in LICEU. Pai nu invatza ala de rupe masa?
Ai nostri sunt in schimb niste oligofreni papagali fara nici o logica si fara nici un Dumnezeu. Asta e baiul , aia care vor sa faca ceva sunt innecati de pleiada de lingatori de c..lante, papagali si tupeu cat China plus o prostie endemica, molipsitoare si sufocanta. Cand a avit cineva nevoie de niste elevi de la sectia de ceramica, sa-i invete meserie *( dupa cursuri) ca in scoala si asa frecau belengherul, directoarea i-a cerut BANI, sa-i dea scolii. Ca cica scoala i-a invatat meserie… si aia erau saracutii pleazna. A zis asta , bai, eu ii platesc pe elevi ca ei muncesc… aha… cum sunt eu Brigitte Bardot, tot asa au acceptat aia de la scoala sa-i lase pe elevi… Da’ in schimb, stiau discursuri… moama ce frumos vorbeau. si , asa, de sus… e plina Tara de dinastia… plina, plina, inca da pe afara…
noa, cu Stima!
La altii exista diverse scheme de “ucenicie” – suna oarecum depreciativ in romana – firme care iti platesc scoala/facultatea la part-time (part-time lucrezi la ei) si asta in domenii de varf. Ce e important de retinut: acolo scoala costa in mod real, adica simti cand cineva iti plateste facultatea. Sau mai bine zis, simti cand platesti din buzunar, asa ca apreciezi cand nu trebuie sa o faci. Daca invatamantul e “pe gratis” ca la noi – in realitate nimic nu e pe gratis, e doar platit de altcineva – faptul ca cineva iti da o bursa nu e vazut la aceeasi valoare. Se zice ca dpdv psihologic un lucru valoareaza exact atat cat dai pe el. La noi scoala e “gratis”.
Mergeti in Anglia la specializari, cursuri, facultati sa vedeti cat costa.
Desigur exista si burse pentru facultate oferite de stat care trebuiesc returnate intr-un termen rezonabil, sau firme care formeaza meseriasi, dar asta e mai rar.
Pe mine acum ma costa o astfel de specializare 5k lire, bani pe care-i dau pe vreo 2 sapt de cursuri, dar apoi ii scot in 2 luni dupa ce platesc si cheltuilile de intretinere.
La fel e si la scolarizare, ai colegiu de fete in localitatea unde ma aflu si te costa 60k lire anual, dar apoi ai acces direct la facultatea de aici sau din regiune care sunt foarte bine cotate, sau mergi la Oxford unde sunt printre cei mai multi cursanti din tara tocmai pentru ca acel colegiu de 60k anual te-a invatat ceva si ti-a dat o sansa in viata.
E diferenta mare intre sistemul nostru care produce diplome si nu specialisti si un sistem extern care produce specialisti intr-un sistem integrat, iar cand te-ai inscris undeva sa faci cursuri sau o scolarizare deja stii minimul si maximul cat castigi lunar atunci cand termini, plus ca deja vei avea dinainte sa termini petitori pentru angajare.
Mult succes si bafta la maxim. Si poate candva va veti intarce in tara si veti deschide o firma aici. Ca alta sansa nu avem, in astia de la conducere ( indiferent de partid) nu poti sa ai vreo baza, pur si simplu nu sunt capabili, degeaba merg in strainatatzuri ca nu invata nimic din ce vad acolo, ei merg pur si simplu sa sparga banii pe care i-au furat de pe pielea si oasele noastre. Sunt curios cat o sa mai tina sandramaua…