La altii se poate, episodul 30

Proiectul ucrainian Lan - Sursa: globalsecurity.org

Proiectul ucrainian Lan – Sursa: globalsecurity.org

#1: Ucrainienii au proiectul general al unei nave rapide de patrulare dar nu au bani sa o construiasca.

Proiectul pe nume Lan atrage insa atentia vietnamezilor, care se ocupa de proiectarea de detaliu si construiesc local patru nave, cunoscute drept TT-400TP.
Au un deplasament de aproximativ 450 de tone, o viteza maxima de 32 noduri si o raza de actiune de 2500 de mile la viteza economica. Echiparea parca ar fi romaneasca adica e vorba de echipamente sovietice rusesti de generatia anilor ’70: AK-176 de 76mm, AK-630 de 30mm, KPV 14.5mm si Igla. De altfel vietnamezii negociaza cu rusii intretinerea si modernizarea lor.

Realizarea vietnamezilor, TT-400TP - Sursa: Wikipedia.org

Realizarea vietnamezilor, TT-400TP – Sursa: Wikipedia.org

 

Un film interesant de prezentare, din mai multe puncte de vedere:

 

Acum ca vietnamezii le-au testat conceptul si pare sa functioneze, ucrainienii trec la etapa urmatoare.

Proiect al unui NPR ucrainian bazat pe LAN - Sursa: ukrinmash.com via defence24.pl

Proiect al unui NPR ucrainian bazat pe LAN – Sursa: ukrinmash.com via defence24.pl

 

#2: Ucrainienii au proiectul general al unei nave rapide purtatoare de rachete dar nu au bani sa o construiasca.

 

Both comments and pings are currently closed.

43 Responses to “La altii se poate, episodul 30”

  1. xv says:

    Stii bancul ala cu “se poate, taica, se poate… vise, taica, vise” ? :))

    Prima regula pe care-o inveti in armata e ca trebuie sa faci din rahat bici si sa mai si pacane.

    Militarii sunt consumabile, atat, politicienii isi aduc aminte de ei doar la necaz.
    Nu au voie sa comenteze.
    A, da, si sunt burtosi si vor pensii si o ard in birouri si nu vor sa schimbe nimic si sunt prosti si… si… etc

    Sunt multi de-astia, dar…

    Am observat ca ai comentatori pe care ii stiu personal, “marcati” , care exact asta spun de ceva veme pe-aici: suntem prosti, nu avem sanse, hai sa ne taiem venele pe lung

    Fara suparare 🙂

    • mihais says:

      Dap,s-a vazut.Dar e simplu.Categoria ”suntem mancati” e majoritara in orice situatie de criza,in orice societate,in orice timp.In felul asta obtii o panica la Siracuza in 415 i.e.n sau la Colectiv in 2015 e.n .Chestiunea decisiva nu e masa timorata,nici macar aia care striga ”fugiti,ca dau X peste noi”.Chestiunea decisiva e cati lideri naturali vom avea in momentul de criza?Cati vor conduce prin exemplu,cati vor avea suficienta duritate incat sa decimeze niste fugari.Prin mici victorii se face coeziunea si moralul unui grup,fie ca vorbim de un pluton sau de o natiune.Iar curajul e o virtute ce se deprinde,panicatii de azi pot fi eroi maine si invers.
      Treaba asta cu liderii la criza nu-i nici democratica,deci e oarecum lipsit de importanta ca politicienii alesi sunt slabi si nici nu e obligatoriu formala,deci nici calitatea nesatisfacatoare a unor militari nu e criteriul decisiv.

      Singura chestiune relevanta este daca criza este una brusca sau una de durata.Daca e una subita,gen Crimeaa,atunci o luam peste ochi.Spilul e sa o transformi in ceva de durata,gen Donbas.

    • Iulian says:

      xv, fara suparare, avem vreo sansa la dotare? Iar de destepti, nu stiu. Mai degraba as spune ca sintem incremeniti in timp intr-o alta era cu mentalitatile, obiceiurile si tiparele de gindire corespunzatoare.

      • xv says:

        Tu esti unul dintre pustanii de la care invat, ai argumente. Sincer, nu stiu daca avem vreo sansa…

        • dany says:

          @xv
          “Am observat ca ai comentatori pe care ii stiu personal, “marcati” , care exact asta spun de ceva veme pe-aici: suntem prosti, nu avem sanse, hai sa ne taiem venele pe lung”

          Analizam?
          -Suntem atit de destepti incat de vreo 27 de ani la fiecare 4 ani ne alegem conducatori atit de buni incat am ajuns la o datorie externa destul de consistenta, economie distrusa /pusa pe butuci , piete externe pierdute brusc, aproximativ 4-5 milioane de romani (calificati in majoritatea cazurilor) si au luat lumea in cap si nu prea le vine sa se mai intoarca… Observi ce destepti suntem?

          -In conditiile in care am pierdut pietele externe in ’90 castigate cu greu inainte de Lovilutie ce sanse mai avem sa le recastigam si implicit sa repunem economia pe picioare fiind condusi in continuare de puradeii aceleiasi catzele lesinate care a fatat in curtea noastra acum 27 de ani???? Eu zic ca nu prea mai putem sa recastigam pietele pierdute si sa repunem pe picioare industria care era in stransa legatura cu acele piete externe…

          -In ultimii 10 ani am primit bani cu ghiotura de la UE …Cate proiecte si cat am absorbit? Exemplul Poloniei in privinta fondurilor UE este cat se poate de clar si arata cat de destepti suntem…

          -Legea referitoare la controlul averilor si confiscarea averilor care nu pot fi justificate… observi ca in tot vestul functioneaza legea asta? La noi de ce nu functioneaza? De destepti ce suntem…

          -In 27 de ani am reusit sa “privatizam” aproape tot, in majoritatea cazurilor nu este clar unde au ajuns banii, cat de transparenta a fost privatizarea asta etc Dupa atitia ani exista dosare referitoare la modul in care au fost facute aceste privatizari, cine sunt vinovatii si beneficiarii reali ai acestor privatizari… In schimb niciun guvern nu a fost capabil sa ofere raspunsuri decente la aceste dosare, nimeni nu a fost pedepsit, pagubele nu au fost recuperate… De destepti ce suntem…

          -Tot in 27 de ani nu am reusit sa aflam cui se datoreaza cei +1000 morti de la Lovilutie, nici mortii si ranitii de la mineriadele “fara numar” …. Tot de destepti ce suntem…

          “…hai sa ne taiem venele pe lung…” >>Scuze dar poporul roman si a taiat venele cu ajutorul cozilor de topor acum ceva timp…Acum traim din amintiri si exportam la greu cam tot ce ar mai putea repune pe picioare tara asta… Exact tinerii care nu au nicio sansa intr o tara condusa de Dragnea sau altii ca el…

          PS -@Iulian nu este “pustan”… are destule proiecte ce ar starni invidia multora…

          • Victor says:

            @danny:

            Suntem atit de destepti incat de vreo 27 de ani la fiecare 4 ani ne alegem conducatori

            Discutia lunga care se va lasa cu porcaiala, n-are rost, da nu suntem singurii care a dam in bara, uita-te la englezi cum au reusit sa isi dea cu tesla’n ‘oaie..

            aproximativ 4-5 milioane de romani (calificati in majoritatea cazurilor) si au luat lumea in cap si nu prea le vine sa se mai intoarca…

            Nu sunt 4-5 milioane de oameni care au plecat din tara, sunt cam 3 milioane, unii plecati definitiv, altii temporar, oricat de injust ni s-ar parea, este un fenomen firesc, toata lumea post-comunista a trecut prin asta, in functie de cat de rau a fost comunismul si post-comunismul pe la fiecare, la Polonezi din 38 de milioane au plecat cam 2 milioane, din Rep.Moldova a plecat o treime din tara, la noi cam 15% din oameni au ales sa plece.

            In conditiile in care am pierdut pietele externe in ’90 castigate cu greu inainte de Lovilutie

            Termenul asta de lovilutie nu este prea onorabil pentru Revolutia din decembrie ’89, datorita acestui eveniment istoric traiesti intr-o tara de cateva ori mai bogata decat era Romania comunista si tu ca individ ai de 100 de ori mai multe oportunitati decat aveau contemporanii epocii de aur.

            Eu zic ca nu prea mai putem sa recastigam pietele pierdute si sa repunem pe picioare industria care era in stransa legatura cu acele piete externe…

            Care industrie?Vorba aia care i-a fost pusa in gura lui Roman, era un morman de fiare vechi, producea intr-o lume si pentru o lume inchisa, intr-o economie planificata, in care eficienta era pusa pe locul doi, si care a facut hic atunci cand a fost pusa in competitie cu nenorocitele de multinationale hyper-eficiente.

            Ca sa discutam pe chestii cat de cat concrete, 80% dintre intreprinderile comuniste existente in 1990 disparusera pana in 2014, principala cauza a fost ineficienta lor cronica, adica produceau chestii proaste.

            de ex:

            Televizoarele romanesti noi noute erau mai proste decat televizoarele vechi de 30 de ani aduse din vest.

            Nu eram in stare sa fabricam motorina curata, taica-miu de se certa cu toate benzinaresele la inceputul anilor ’90 pt ca alimenta la pompa printr-o sita, care sita dupa un plin se umplea de gunoaie.

            Industria auto romanesca fabrica masini care nu reuseau sa parcurga mai mult de 20.000 de Km fara o avarie majora, adica nu mai mergea utilaju’, aici dau exemplu masinile Aro.

            Ce aveam atunci era o industrie virtuala, niste capacitati oarbe de productie si atat, incapabile sa vanda ce produceau, peste care a venit si politica populist-autarhica de la inceputul anilor ’90 cu nu ne vindem tara, de au murit fete batrane.

            Economia pe care o avem acum este mult mai eficienta decat ce aveam atunci, cu un mult mai mare potential si care sta pe picioarele ei, nu depinde de stat, ba chiar reuseste(cat o mai fi profitabil), sa reziste galetilor de laturi pe care statul i le varsa in cap.

            Si care piete pierdute?Orice economie de pe fata pamantului stabileste relatii comerciale in primul rad cu celelalte economii din zona in care se afla, cei mai mari parteneri comerciali ai SUA nu sunt Rusia, China sau Africa Neagra, sunt Mexicul si Canada, cel mai mare partener comercial al Germaniei nu este China, India, lumea araba, este UE, asa si noi, in cartierul nostru cel mai important vecin este UE, cu asta facem cel mai mult negot.

            Este greu sa vinzi Logan-uri in China, este prea departe, exista si acolo fabrici care fac masini din categoria asta.

            Este greu ca fabrica Mercedes de la Sebes sa trimita transmisii 9G-Tronic care ajung pe modelele E-Class si CLS fabricate in Germania, in India sau pe nush unde.

            In general, companiile private, cele mai multe multionationale, care detin capacitatile industriale din Ro si fac export, decid singure pe unde sa isi vanda marfa, nu se iau mai dupa ce le dicteaza partidul.

            In ultimii 10 ani am primit bani cu ghiotura de la UE …Cate proiecte si cat am absorbit? Exemplul Poloniei in privinta fondurilor UE este cat se poate de clar si arata cat de destepti suntem

            Chiar am primit o multime de bani de la UE, 7,2 mld euro in 2016 de ex, unde s-au dus? google de ex daca il consulti iti va returna o multime de proiecte finantate cu bani europeni din Ro, de la pietruiri de ulite la autostrazi, de la ajutoare sociale la proiecte de cercetare hi-tech, ELI-Magurele, poate ALFRED.

            Legea referitoare la controlul averilor si confiscarea averilor care nu pot fi justificate… observi ca in tot vestul functioneaza legea asta? La noi de ce nu functioneaza? De destepti ce suntem…

            -In 27 de ani am reusit sa “privatizam” aproape tot, in majoritatea cazurilor nu este clar unde au ajuns banii, cat de transparenta a fost privatizarea asta etc Dupa atitia ani exista dosare referitoare la modul in care au fost facute aceste privatizari, cine sunt vinovatii si beneficiarii reali ai acestor privatizari… In schimb niciun guvern nu a fost capabil sa ofere raspunsuri decente la aceste dosare, nimeni nu a fost pedepsit, pagubele nu au fost recuperate… De destepti ce suntem…

            -Tot in 27 de ani nu am reusit sa aflam cui se datoreaza cei +1000 morti de la Lovilutie, nici mortii si ranitii de la mineriadele “fara numar” …. Tot de destepti ce suntem…

            La controlat averi, nu ma bag, chestii legate de revolutie, nenorocirea e ca nu cred ca lucrurile sunt atat de simpe, e multa geopolitica pe acolo, e complicat sa incerci sa ii faci pe Gorbaciov si Bush senior colegi de celula la Rahova, dar tot e bine sa se misca ceva, si cred ca se misca tot datorita clinciurilor intre puteri, treaba cu anticoruptia la noi a explodat dupa anexarea Crimeei.

            Cu privatizarea, indiferent de orice, per total, bine ca a existat procesul asta si sa mai salvat cateva ceva, atat cat se mai putea salva, din cat se putea salva initial, avand in vedere ca privatizarea a inceput cu adevarat dupa ’97, perioada revolutie-1996 in care economia a ramas etatizata, pt foarte multe intreprinderi care aveau un potential, erau maritabile cu o multinationala, a fost fatala.

          • dany says:

            @Victore

            Prima la mana…@danny este cu totul altcineva, exact o clona pusa de altii candva sa ma discrediteze exact pe romil…

            A doua la mana… Se vede ca esti tinerel (“taica-miu de se certa cu toate benzinaresele la inceputul anilor ’90” …spre deosebire de tine eu ma certam cu toti tampitii din RO, nu il lasam pe tata… diferenta de nuanta)…am mai zis eu odata ceva de politrucii digitali si deja s a autoactivat unul…

            A treia la mana…Lovilutie…. hahahaha… pai mai domnule daca matale spui ca a fost Revolutie deja stiu si ce partid servesti… Bineinteles ca alea +1000 de victime au murit de moarte naturala, niciunul din ei nu avea macar un amarat glont cal. 9mm in frunte sau in alte parti ale corpului…

            A patra la mana… “Care industrie?” Pai industria aia care tocmai a produs TR (atit de bun incat nici nu se pune problema sa l inlocuim in viitorul apropiat , sper ca observi ironia), tot industria aia a produs si transportoarele alea cu care ramane dotata in continuare armata romana, DAC urile 665 alea care astazi sunt transportate cu trailere de catre armata (chiar alaltaieri am depasit doua trailere care aveau pe ele doua DAC militare, fiecare avea pe post de remorca cate o bucatarie militara… ) Asa cum zici tu ca a fost un morman de fiare a asigurat necesarul statului roman, ma abtin sa discut despre cat de bune sau proaste au fost deciziile lui Ceasca…Deocamdata politrucii astia noi nu au reusit sa schimbe in 27 de ani mai nimic…

            A cincea la mana… Roman … “Nu vrem kent nu vrem valuta, vrem pe Roman sa ne…” …asta era sloganul si la propriu si la figurat nu doar la Apaca… matale insinuezi ca Roman nu a fost vinovat cu nimic, nu a mancat usturoi… Pe real a participat la distrugerea RO atit economic cat si prin implicarea atit in Lovilutia ’89 cat si la mineriade… Care mineriade l au maturat si pe el… Sa vedem la proces taica ILICI o sa zica cumva ca Roman nu are nicio vina????

            A sasea la mana …aia cu google si cautatul de proiecte cu bani UE… esti sigur ca vrei sa ma inveti chestia asta? Eu zic sa te mai gandesti… Aia cu pietruitul este monumentala… parca ieri urlau televiziunile cum ca unii au fost amendati pentru ca si au pus nush ce pietre pe drum ca sa poata trece cu masina prin namoale… Asa la misto, ai auzit cumva de cursurile alea de super mega ultra manageri cu fonduri UE pornite cu girul unor politruci maricei care scot manageri pe banda rulanta precum clotza pui? Ai draqului manageri ii faci in 3 saptamani…

            A saptea la mana … “e complicat sa incerci sa ii faci pe Gorbaciov si Bush senior colegi de celula la Rahova”… acum o aruncam ca astia au furat juma de economie romaneasca… dar parca ar fi mai usor sa i luam pe toti care nu pot justifica legal averile ce zici? Daca eu pot sa mi justific pana la ultimul cent averea, altii de ce nu pot sa o faca? Ori legile sunt scrise doar ca sa le respect eu…

            A opta la mana… “Este greu ca fabrica Mercedes de la Sebes sa trimita transmisii 9G-Tronic care ajung pe modelele E-Class si CLS fabricate in Germania, in India sau pe nush unde. ” Nu te supara pe mine dar aia care sunt proprietari la fel ca aia de la Mioveni platesc doar impozitele aici…in orice clipa isi pot face bagajele si pleaca in alte tari unde pot scoate un profit mai bun… Eu in locul politrucilor nostri nici nu as indrazni sa includ in industrie astfel de fabrici care azi sunt si maine sunt la Polul Nord… Cand iti pleaca o fabrica din aia de care vorbesti pierderile sunt destul de mari, nu doar muncitorii transformati in someri, industria dependenta de acea fabrica creeaza alte dureri de cap… un intreg lant cade… Asa ca astea ar fi mai bine sa fie puse toate la capitol separat … Migratori pe care nu te poti baza in momente cheie…

            A noua la mana… “Si care piete pierdute?” Recomandarea mea este sa mai studiezi… aceleasi piete care au platit datoriile RO ante ’89, aceleasi piete care au adus surplusul de bani ajuns in buzunarele lui Voiculescu si altii… Bineinteles ILICI nu va recunoaste niciodata ca banii din conturile secrete au ajuns in mana acolitilor lui…

            A zecea la mana … “Nu sunt 4-5 milioane de oameni care au plecat din tara, sunt cam 3 milioane” …pai daca in Spania ai 1 milion cu acte in regula, in Italia alt milion cu acte in regula, in Germania vreo 600-700.000 cu acte in regula, nu cred ca pot sa spun ca in Franta sunt doar 200.000 cu acte in regula, la fel nu pot sa spun ca in Anglia sunt doar 200.000 cu acte in regula…. Ia mai pune matale pana pe la aproape 5 milioane…. In astia include si pe aia care nu au acte in regula….

            Despre care anticoruptie vorbesti? Ca eu nu vad decat o lupta surda intre bandele de politruci care din cand in cand mai servesc prostimii cate un fraier care nu a cotizat cand trebuia si unde trebuia… La noi anticoruptia este sublima, toata lumea umbla cu anticoruptia in gura dar … LIPSESTE CU DESAVARSIRE!

          • gsg9 says:

            @Victor

            bre, mai usor cu pianul pe scari, nu stiu ce cartzi ai citit matale, dar nu toata industria era energofaga neperformanta si a disparut din cauza concurentzei vestice!

            o mare parte a fost falimentata on purpose de catre directori si alti smecherasi din guvern/partide cumparand pt fabrici suruburi de la firmele personale cu 200 de milioane surubul si 300 de milioane piulitza

            falimentate on purpose, taiate si vandute la fier vechi, terenul vandut pt mall, caz concret fabrica unde a lucrat maica’mea ca inginera

            alta parte a fost data de stat pe nimica unor dubiosi, vezi aro, vezi iprs baneasa , vezi patriciu si altele

            privatizarea reala cu firme de profil din occident a fost impiedicata prin orice mijloace pt a putea fi furate local

            de eggzemplu

            “in anul 2003, Elmefa B.V – un holding olandez specializat în producția electrică și electronică – a încercat fără succes să cumpere IPRS Băneasa de la APAPS dar a fost eliminat de la privatizare”

            “statul român a șters aproape toată datoria IPRS, astfel că în realitate Ogharit Trading a cumpărat societatea pentru suma de 140.000 de euro[7]. După ce au preluat societatea, sirienii nu au făcut nici o investiție[7]. S-a vorbit la un moment dat doar de camioane care plecau din întreprindere încărcate cu „fier vechi””

            altele au fost cumparate pe nimica de vestici pt a le inchide pt a pune mana pe utilaje si ca sa elimine concurentza

            de eggzemplu

            http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/un-combinat-unic-in-europa-distrus-de-investitorii-straini-pana-acum-2-zile-era-rentabil-si-acum-nu-mai-e.html

            vezi si combinatele taiate de rusi samd

            da’le dracu de televizoare, motorina era buna, furau aia de la peco, dacia era cum era

            nu stiu ce rahaturi citesti sau daca esti platit sa scrii lucruri pe siteuri insa o mare parte din industrie nu a fost pierduta din cauza competitziei pe piatza ci a furata/distrusa/daramata on purpose, s’au imbogatzit unii

          • raster says:

            ca o mica completare la ce a zis @gsg9 in lume erau doi producatori de suruburi cu bile, Japonia si … Romania , mai faceam si diamante artificiale , e drept, cu ceva utilaje importate pe NV din Suedia, pentru industria petroliera ( capete de forat etc). Aici eram al cincilea producator mondial. Ar mai fi multe… Directori batuti de la o intreprindere chimica de catre “sindicate” ca vezi Doamne nu voia sa :se dea pe brazda”, intreprinderea mergea BINE, aveau contracte la export pt ingrasaminte, piete in SUA, ANGLIA, GERMANIA, si parca Australia (asta nu mai sunt sigur) chiar foarte bine, si-a bagat omul picioarele si si-a facut o firma proprie , combinatul e ca in jocul Fallout acuma… a si a mai ramas si ceva mercur infiltrat in sol plus alte magarii… eu tot 8timist raman, astia nu mai sunt in stare sa se mentina tot cu furtisaguri de doi bani, sunt prea incompetenti, iar istoria o sa-i mature, ca vor, ca nu vor.

          • Victor says:

            gsg9, tu ar trebui sa fii ultimul dintre comentatori care sa insininuezi despre mine ca as fi platit sa scriu in subsolurile articolelor 🙂

            @dany, te rog sa ma scuzi, departe de mine intentia de a te boteza.

            Principala cauza a disparitiei industriei comuniste, cu o pondere mai mare decat coruptia, a fost lipsa comenzilor.

            Nu faceau clientii coada pe la usile directorilor(indiferent de cat de corupti sau incompetenti erau), si astia le spuneau “nu va dam domne ca e scumpe”

            Batea vantul cand venea vorba de comenzi.

            De ce se intampla lucrul asta?De performante ce erau fabricile alea si de produse bune ce scoteau 🙂

            Unele fabrici/uzine mai puteau sa fie salvata daca erau privatizate la inceputul anilor ’90, nu sa intamplat lucrul asta si au disparut in cele din urma pe cale naturala, au eliberat terenul, care au avut potential imobiliar au ajuns malluri sau proiecte imobiliare(si foarte bine ca sa intamplat asa, sa terminat cu peisajul ala dezolant industrial in ruina), care nu, fer vechi.

            Altele au fost salvate si avem Ford la Craiova, un produs de referinta in segmentul lui, Dacia, industria navale in general se misca si altele.

            Plus investiile greenfield, care impreuna cu intrarea in UE, cu globalizarea ti-au transformat radical tara, in bine, nu se compara Romania de astazi cu Romania din 1998.

            Indiferent de ce tampenii au facut, fac si o sa faca politicientii si natiunea.

            La momentul actual marea miza este directia pe care o va lua Ro, fie va urma scenariul populist, situatie in care va ajunge in categoria PIGS(cel mai probabil), fie din contra, si are sansa sa ajunge in urmatorii 10-15 ani in categoria Cehia, Polonia, Irlanda, adica, in categoria imediat urmatoare a europei cu prima viteza.

            Eu am incheiat cu topicul asta, spiritele s-au incins prea tare, se ajunge deja la atacuri la persoana, basca off-topic.

    • admin says:

      Avem un trecut sumbru, un prezent de nesuportat, bine ca n-avem viitor” – sau ceva de genul asta, din memorie, ca n-am zis-o eu. Da, e vorba de Romania.

      Atitudinea respectiva poate avea si explicatia intr-un optimism exagerat care s-a lovit de realitate. In general se lasa cu depresii, tratabile pe net. Cum am spus si in zilele trecute, pentru mine importanta e intentia. Se zice ca ii judecam pe altii dupa fapte insa pe noi insine dupa intentii. Inclusiv unele postari d-ale mele pot fi interpretate in aceeasi cheie – la fel de gresit – asa ca ma feresc sa (pre)judec comentariile altora.

      Daca ii stii personal pe unii comentatori, ai un avantaj fata de mine. Pe de alta parte, nu am de ce sa dau cecuri in alb, asa ca atat timp cat explicatia poate sta si in altceva decat rea-vointa, nu ma grabesc sa trag concluzii.

      Exista si unii pe care i-am incadrat fara drept de apel la “stejar, extrema urgenta” si totusi umbla liberi pe alte forumuri asa ca probabil e vorba de cum evalueaza fiecare.

      Cat despre “burtosi”, inteleg de ce unii ar avea motive sa aiba viziunea asta – totusi, nu pare ca avem o problema de conditie fizica? Problema mai mare, care genereaza si atitudinea ref. la pensii si salarii, e ca MApN-ul face multe ca sa ascunda decizii ce ar trebui sa fie transparente. E usor sa suspectezi pe cineva care se tot ascunde, mai ales cand rezultatele lipsesc si exista scandaluri de coruptie/trafic de influenta/nepotism/foloase necuvenite/etc.. Cand le pui cap la cap e greu sa fii “pozitiv”. Daca ar fi fost transparenti in toate deciziile si ar fi fost mai putine scandaluri (sa fim seriosi, e un domeniu inchis mult mai usor controlabil), chiar la aceeasi lipsa de rezultate, poate ca si atitudinea generala ar fi fost alta.

      Pana la urma e vorba doar de cauza-efect.

      • xv says:

        Nemtii au conceptul ala Konstruktiv Kritik. Crtici, dar dai si solutii.
        Nu ma refer la tine.
        Blogul tau e cel mai bun blog militar din Ro, si nu te perii, e vorba de munca ta, respect!
        Iti spun ce am spus cu ani in urma cuiva care era nr 1 in tara asta de cateva mese: ai grija cu buruienile!

        • admin says:

          Multumesc frumos.
          Despre buruieni nu stiu ce sa zic, poate ca sint mai optimist cand cred ca daca nu e cu intentie, atunci mai exista sansa de schimbare si de dialog.

      • Sweeper says:

        Bre, daca nu ti-as fi citit blogul din scoarta in scoarta, as zice ca esti pesimist. Ceea ce nu e cazu’. E cam singurul blog unde intru sa citesc cu placere comentariile. Nu te mai stresa de comentatori, aici ai facut un loc de pus creierii pe bigudiuri.

        • admin says:

          Multumesc pentru aprecieri. Incercam pe cat posibil…

          • Sweeper says:

            N-ai de ce sa-mi multumesti. Fa la fel ca mine, ia-ti un pahar de ceva si scrie pentru tine, ca sa te distrezi. Ca le pui la multi neuronii aia singuratici pe bigudiuri, e partea a doua. Cel putin aici sunt multe comentarii, ceea ce nu se intampla pe tarlaua mea sau in alte locuri care se tot schimba (nu dau nume, am un gentleman’s agreement sa nu ne tragem de sireturi). Pentru cei la nivel de autobaza RATB (cine stie cunoaste) sunt alte locuri de dat cu capu’.

            Keep on the good work.

    • Victor says:

      Militarii sunt consumabile, atat, politicienii isi aduc aminte de ei doar la necaz.
      Nu au voie sa comenteze.

      De la o vreme pare ca nu prea mai este asa.

      Vad ca sunt o multime de militari care pe social media lupta(instiga), indarjit, fara teama ca cineva le-ar putea face ceva, dupa cum le dicteaza constiinta si inteligenta, in etapa actuala a razboiului subversiv dus impotriva Romaniei, respectiv cresterea nesustenabila a salariilor bugetarilor.

      Acum se scrie cursul istoriei viitorului deceniu pt Ro, daca bombele populiste cu cresterea salariilor si a pensiilor vor fi plantate in buget, ne asteapta un deceniu pierdut, situatie in care armata nu mai are de ce sa spere la tehnica noua, cresterea nivelului de pregatire samd.

      Si desteptii lupta cat se poate de sincer de partea rusilor si a celor care vor sa faca rau tarii careia i-au jurat credinta, desi amaratii cred ca macane pt ceva cascaval in plus..

      Astia mai au un pic si scandeaza “pt lei si valuta, inamicu’ sa ne f…”

      Peste cativa ani incepe naibii razbelu’ cu rusii, si alora li se falfaie ca militarii romani au salariul dublat, ca nu poti sa le dai cu extrasu de cont in cap, aia o sa fie rezervati daca vad ca ai si tu un Iveco LMV, un TBT, un batalion de Leo 2, un sistem antiaerian mai acatarii, niste plutoane AT cu Spike-uri etc.

      Si nu o sa poti sa ai, pt ca banii de tehnica o sa trebuiasca sa ii dai pe salarii.

      Serviciile de informatii/contrainformatii care au in parohie armata, internele si alte structuri de forta ar cam trebui sa intre tare in astia cu miscarea sindicala, pe care va mai prindem ca va jucati de-a propagandistii sovietici va bagam bulau, cu Godina in frunte, ce e chilotareala asta cu smiorcaieli, fluturasi de salariu aruncati pe net etc.

      Sa li se faca un instructaj, n-aveti voie sa va atingeti/propagati de cutare site-uri, bloguri, pagini de fb, si sa propagati cutare mesaje pt ca ii faceti un serviciu inamicului.

      Si cei activi si cei in rezerva.

      Nu este in regula ca cei care sunt pana la urma ultima linie de aparare a tarii, in complicitate calau-victima cu niste ticalosi pulitici sa iti deschida portile cetatii si sa iti bage inauntru toti caii troieni sovietici.

      Iar din cauza asta sa sufere o multime de nevinovati, civili sau militari.

      P.S. sa nu se inteleaga ca ii consider pe toti militarii niste pomanagii care se vand pt o suta de lei in plus la chenzina, sunt multi oameni normali la cap care isi dau seama ca nu poate sa iasa nimic bun din povestea asta cu dublari de salarii, insa sunt nepermis de multi care pun botul si se lasa folositi ca masa de manevra.

      • dany says:

        @Victore

        “Sa li se faca un instructaj, n-aveti voie sa va atingeti/propagati de cutare site-uri, bloguri, pagini de fb, si sa propagati cutare mesaje pt ca ii faceti un serviciu inamicului.

        Si cei activi si cei in rezerva.”… Pai mai devreme spuneai ca suntem in democratie … bla bla…
        Practic vrei sa astupi gura nemultumitilor cu masuri din astea de doi lei.. In ultima postare erai impotriva economiei centralizate pastorite de Ceasca si ai lui iar acum vrei masuri exact ca pe timpul lui Ceausescu…Hai bre ca le punem botnita la toti, sa vorbeasca in punga in masa …
        Ce sa i faci, este mai usor sa astupi gura celor mici si nemultumiti decat sa confisti averile care nu pot fi justificate
        Pai poti matale sa verifici tot ce fac eu pe calculatoarele / tabletele/ telefoanele mele ? Parca vaz* ca iti da sigur cu virgula… Parca vorbeai de revolutie / lovilutie si oportunitati…
        Dupa cate vad eu vinovati sunt tot militarii / cei care muncesc, politrucii care doar promit si isi umfla buzunarele sub toate formele nu au nicio vina…

        “Vad ca sunt o multime de militari care pe social media lupta(instiga), indarjit, fara teama ca cineva le-ar putea face ceva, dupa cum le dicteaza constiinta si inteligenta, in etapa actuala a razboiului subversiv dus impotriva Romaniei, respectiv cresterea nesustenabila a salariilor bugetarilor.” … da cine i opreste clasa politica din RO sa confiste toate averile care nu pot fi justificate? Cu banii scosi de aici ne ajunge sa le dam si militarilor si celor care muncesc in economie salarii apropiate de cele din UE…+ ca putem sa cumparam 6 corvete/ 2-3 submarine/ 300 de Abrams rapid!Basca ca putem sa reconstruim economia fara sa ne mai caciulim la multinationale… Inca odata este mai usor sa astupam gura oamenilor decat sa confiscam averile nejustificate!

  2. Marius Z. says:

    Frumos concept, noroc ca noi suntem plini de bani 🙂

  3. RoccoSuasito says:

    Ucrainienii au proiectat si o corveta similara clasei Sigma, Project 58250. Chiar luna trecuta aparusera informatii conform carora vor demara constructia a patru nave. Acum sa vedem daca sunt in stare, ca vor cam multe chestii, si avand in vedere situatia in care sunt e cam greu de crezut ca vor reusi.

    • admin says:

      Da, o sa fie o alta postare despre asta.

    • nikk says:

      de vreo 6 ani se chinuie sa faca amarata aia de corveta.ei visau sa termine 5 pana in 2021,dar nu au reusit sa o faca nici pe prima.ukrainenii,vai de capul lor! tot de la ei se pare ca a pornit si stirea bomba cu cele 3 sub-uri varshavyanka mutate din flota baltica(care nici nu are asa ceva in dotare) in flota MN.

  4. Ilie says:

    Lan-class adica baby Tarantul. Nu-ti zises ca daca vrei FAC cel mai simplu e sa copiezi un proiect testat si oarecum de succes si sa modifici acolo unde e loc de imbunatatiere (in principal propulsie). Suprastrucuta, compartimentarea si sistemele n-ai decat sa le faci dupa bunul plac.

  5. nicolae says:

    Vietnamul a inteles care-i treaba cu China si s-a pus pe construirea unei marine moderne. Ca idee, au 6 Kilo.
    Noi am inteles mai putin care-i treaba cu Rusia si… cam atat.
    Cumpararea unui proiect la cheie poate fi o idee buna, atat timp cat integram pe el propulsie si armament de provenienta vestica. Avem santiere capabile sa duca un astfel de proiect.
    De urmarit si ce folosesc vietnamezii la fluvial…

    • Ilie says:

      Pai vietnamezii sau fost ocupati de chinezi in cateva zile ca nu le placea lor ce si cum isi rezolva treburile.
      Unde mai pui ca cica au si ei niste petrol si gaze in mare numai ca au probleme cu recunoasterea granitelor de catre chinezi.
      Deci si prin urmare au de ce sa se inarmeze, ca sigur nu o sa-i sara nimeni in ajutor in caz de buseala.

    • nikk says:

      de o vreme incoace toti ii dau exemplu pe vietnamezi.dar toti uita un lucru banal :galbejitii au de aparat o EZZ de 420000 km2.normal ca au nevoie de o flota mare ptr. a apara 2200 km de litoral si 1/2 milion km2 .in comparatie noi avem o EEZ de 23000km2(5,5% din ce au ei).si bulgarii au cu vreo 10000 km2 mai mult ca noi.georgia este singura in MN care are mai putin ca noi:22000 km2.dar astia nici macar nu au flota militara.atatea discutii pe tema corvete,fregate,sub-uri de parca suntem vreo mare putere maritima.doare al dracu’ dar adevarul este ca nu prea avem mare lucru din MN.

      • dany says:

        Putinu’ ala din MN este al nostru si trebuie aparat indiferent de agresor…
        Si ma rog cine se sictireste ca avem noi corvete si submarine ?
        Turcaletzii? Nu prea cred…
        Castravetzarii? Aia zic Doamne ajuta sa cumparam noi ca sa i ajutam si pe ei…
        Ucraina? La cate probleme au cu ciolovecii nu cred ca mai vor probleme si cu noi…
        Ciolovecii? Astia sunt baieti cuminti, nici usturoi nu au mancat nici gura nu le miroase….

        • nikk says:

          nu spune cineva ca aia 5% din MN nu trebuie aparati.dar nu investind miliarde in o gramada de nave.principala amenintare ptr. Romania in acest moment sunt tbm-urile si lacm-urile lansabile de la mari distante de tarm.iar apararea noastra a-a nu este in stare sa dea jos nici su-24.cum pot cele 4 sigma sa vaneze varshavyance la 250 km de tarm(limita eez) in bataia bateriilor bastion din crimeea?cu cei 1,6 miliarde am putea cumpara 2-3 baterii de patriot pac-3 care in cooperare cu hawk(ne-au dovedit ca se poate)ar asigura apararea atbm si aa a estului tarii.abia dupa asta putem vorbi si de flota.altfel construim tinte.

          • raster says:

            @nikk principala amenintare pentru Romania sunt aia din interior… pana nu facem curatenie in ograda noastra putem tot visa. orice negociere pe plan extern presupune sa ai niste asi in maneca. noi nu avem maneci…sunt roase de fauna insalubra care colcaie pe-aici de ceva vreme…

            nu stiu de ce punem problema la modul simplist de regula de trei simpla. cum Doamne iarta-ma ne mai inchipuim inamicul calare pe un tanc ce vine si calca totul in picioare, ( sau , ma rog, trage cu rachetele ) si ne oprim doar la asta? Asta ar fi o treaba de WWIII lucru destul de putin probabil. Dar nu vedem mai departe, nu vedem modul clar, pe fata, in care se tot faramiteaza ceea ce a ramas din statul roman, actiune ce se intampla pe toate planurile , incepand cu invatamantul, cu sanatatea, cu moralul populatiei, cu mass-media, cu trolii, postacii si raspandacii care arunca cate o pastila gen “romanii sunt antisemiti, holocaust”, ” ungurii sunt demni de toata admiratia”, “putin e un tip misto” samd samd….

            in ritmul asta peste 20 de ani nu mai avem tara.

            sa ma bucur ca ce, vin multinationalele sa dea cu bani in noi, sau cum? cine mama naibii poa sa fie atat de naiv sa creada asa ceva? vad ca nimeni nu zice un car un mar nimic despre starea dezastruoasa in ce priveste IMM-urile de exemplu… in Belgia aproape fiecare familie are si o mica firma, la care mai lucreaza part time si aia ce sunt angajati in alta parte, si unii din familia respectiva… cum mai poti fi stapan la tine in tara daca orice posibilitate de dezvoltare proprie e killerita din fasa? de 20 de ani nu am putut sa construim niste amarate de autostrazi ce sa lege provinciile intre ele… oare sa fie asta doar din cauza ca ce? suntem chiar atat de tampiti?

            da, poate ca imi tai venele in lung, mi le tai cand vad ca chiar nu avem nici o sansa… ne trec gloantele pe langa ureche in rafala si noi stam si zambim tamp! faceti o comparatie intre modalitatile de cumparare de teren agricol in germanistan si in Romania! si dup’aia mai vorbim. la noi e dezastru!!! la noi e tradare!!! pute, oameni buni, PUTE! voi chiar nu simtiti??? la prima scuturatura mai zdravana o sa primim un sut in partea dorsala de o sa ne zboare mucii pe nas. cam atat.

            nu vreau sa o dau pe politica, da’ zic numai una *( de fapt doua) apropo de tradare: marea speranta a “dreptei”, un anume nicusor spre care se indreptatu pline de speranta privirile naivilor incurabili, zice cred ieri ca el nu crede ca unificarea dreptei e o solutie :)))))) wow

            si a doua, la @VICTOR daca nu a fost lovilutie in 89, atunci ce cauta agentul GRU zis Militaru de fapt pe numele lui LEPADATU in fruntea min apararii?>?>>?>??

          • nikk says:

            wow! ai descoperit roata. acum 2500 de ani a trait un tip,filip al-2-lea al macedoniei ,care spunea un mare adevar:nu exista un zid suficient de inalt sa opreasca un cal incarcat cu aur.se pare ca uiti ca tara asta a fost condusa timp de 150 de ani de fanarioti.cu ce mostenire mai potrivita decat hotia puteam ramane de la cei mai mari hoti?

          • raster says:

            pai sa stii ca din pacate mai sunt indivizi care habar nu au ce e aceea 🙂 unii conduc tara… altii fac controale la dulgheri dar habar nu au sa bata un cui. etc.

            dpdv al meu e simplu… legi bune si pe bune, si fara nepotisme… nu tre sa-i bagi pe toti la puscarie, ca nu e profitabil, tre doar sa confisti aurul cu cal cu tot. nimeni nu o sa mai trimita vreunul…

          • nicolae says:

            @nikk Noi am mai avut o discutie pe subiectul rachetelor cu raza lunga si vis-a-vis de cum deschide rusu’ radaru’ in Crimeea si gata, s-a terminat, putem sa ne sabordam navele.
            Nu o sa reiau discutia pentru ca n-are rost. Nu te-am convins atunci, nu voi reusi s-o fac nici acum…
            O precizare, limita ZEE este, daca nu gresesc, 220 mile marine, adica inmultesti cu 1,852 km, adicatelea vreo 400 de km.
            Asa cum este acum, flota noastra are o valoare combativa redusa (ca sa ma exprim elegant), nu avem sisteme anti-nava si AA moderne. Nu ma pricep foarte bine, dar am mari dubii ca vei reusi sa acoperi aerian o grupare navala aflata la limita ZEE cu o baterie AA amplasata la tarm.
            Noi avem nevoie sa modernizam toate categoriile de forte: maritime, aeriene, terestre etc
            Hai sa acordam putin credit si celor care stabilesc prioritatile programelor de inarmare si consultantilor lor, adicatelea americanilor. Daca nici aia nu se pricep, atunci cine? Noi cu siguranta nu.

          • nikk says:

            @nicolae.nu ai cum sa ma convingi in privinta rachetelor anti-nava cu raza lunga atat timp cat nu vrei sa intelegi ca radarul de coasta nu este singurul mod de dirijare a unei rachete .in ce priveste EEZ teoretic limita este de 200 NM.dar cand intre sulina si sevastopol sunt 110 nm este cam greu sa ceri 200nm.da un search pe “sea around us”,alege din harta black sea si o sa vezi cum este impartita MN intre tarile riverane.pe latura cea mai mare(comuna cu cea bulgareasca) EEZ romaneasca are max.100nm.adica 2 baterii de nsm(400 mil.$) si doua baterii de patriot pac3(1,2-1,4 miliarde$)ne-ar asigura linistea infinit mai bine decat 4 corvete dotate cu 48 de mica cu bataia de 20 km.

  6. gsg9 says:

    pai dupe cate vaz matale tocmai ne dai exemple ca nici la altzii nu se poate 🙂 🙂

    ca un desen in CAD facem si noi dacacaut un hdd sa instalez si sa pierd niste timp cu desenatul
    de fabricat…mai greu…ca n’au bani, ca n’au cu ce, ca n’au cu cine, astea sunt detalii minore

    in rest, zici ca se bat in propaganda cu maidanezii sovietici
    ministerul propagandei anuntza ca vor sa faca avioane, rachete, nave, eventual si rachete cu farturi nucleare si cu ce i’or mai amenintza pe aia

    in comparatzie, noi suntem intr’un stadiu mult mai avansat decat ukrainienii
    noi am facut deja pasii cei mai importantzi
    de corvete se discuta peste tot
    umbla ministrul apararii cu ele in gura, la parlament, umbla seful de gasca cu ele in gura, umbla prim ministrul cu ele in gura, umblam noi cu ele in gura
    internetul s’a inrosit, pica serverele de corvetele romanilor
    la corvete documentatzia este finalizata si aprobata de minister si acum se asteapta
    ceseateul a aprobat si stampilat ca se va incepe
    restul cu banii si cand anume ce si unde se va incepe sunt niste chestii absolut minore si neimportante de detaliu
    ca incep la anul, ca incep dupa urmatoarele alegeri, ca incep peste 20 ani, nu mai conteaza, conteaza ca s’au parcurs pasii de mai sus

    • Iulian says:

      gsg9, m-ai facut sa vaz lumina si adevarul.
      Corvetele si TBT-urile sint de fapt unelte de razboi cibernetic. Vor sa dea jos interwebsu’ in Romania, pac la Resboiu (nu, nu site-ul) cu stirea cu corvete si TBT.

  7. xv says:

    Si strict pe subiect, e tipul ala, Karadeniz, comenteaza cel mai argumentat si fara patima pe subiectul asta. Si e beton si-n teorie, si-n practica.

    Poate o sa comenteze intr-o zi si pe-aici, cine stie?

  8. Cezar says:

    Ae poate si altfel la titlu….unii au bani, dar nu vor sa-i cheltuie pe asa ceva nici in ruptul capului….romanii!