Doua mutari interesante in domeniul razboiului naval: prima ar fi ca SUA au gasit un raspuns la amenintarea rachetelor balistice chinezesti DF-21.
Nu e vorba de vreun laser sau vreo racheta anti-balistica sofisticata ci de un avion fara pilot si nici macar unul de lupta. Programul UCLASS (Unmanned Carrier Launched Airborne Surveillance and Strike) a fost restructurat ca MQ-25A, pierzand mult din capacitatea de lupta si ceva din cea ISR. MQ-25A pune insa accentul pe misiunea de realimentare in zbor, avand sanse sa devina primul avion-cisterna fara pilot care sa opereze de pe portavioane.
Cum ar putea sa invinga inofensivul MQ-25A temutele DF-21: prin cresterea razei de actiune a F-18 si F-35 ambarcate pe portavioane, permitand flotei sa ramana la o distanta sigura fata de tarm, in afara bataii DF-21.
Sint cel putin patru concurenti in competitia MQ-25A, aceeasi patru care au participat la UCLASS, care vor avea insa nevoie de reproiectarea aparatelor pentru a tine cont de misiunea prioritara, insa e posibil ca in competitie sa intre si nume noi.
Cea de-a doua miscare e facuta de rusi, care au in pregatire cel putin doua noi rachete anti-nava construite pe baza unei tehnologii inrudite: 3M22 Zircon si presupusa varianta a sa pentru export, BrahMos-2.
Cele doua rachete sint in general ilustrate ca fiind similare in ceea ce priveste forma exterioara, fara indoiala dictata de performantele de zbor incredibile: viteza maxima Mach 7. Rachetele ar fi propulsate de motoare statoreactoare supersonice (SCRAMJET) si ar avea o raza de actiune de 300-400 de km.
BrahMos-2 este dezvoltata in cooperare cu India si probabil va fi destinata exclusiv marinie indiene, asa cum a fost cazul si cu originalul BrahMos. Zircon ar urma sa intre in dotarea marinei ruse, mai precis la bordul celor doua crucisatoare din clasa Kirov ramase active: Petru cel Mare si Amiral Nakhimov. Exista insa planuri pentru versiuni lansate de pe submarine sau de platforme aeriane, cum ar fi Tu-160.
De asteptat replica USN.
nu prea vad logica.prin df-21(deja operationale) cu raza de 1450 km ,china controleaza deja marea chinei de sud(care ii intereseaza in mod special)si marea chinei de est.un portavion care sa opereze de la mai mult de 2000km este o aiureala.se pot folosi in locul lui aerodromuri din japonia(800km),coreea de sud(500km),taiwan(200km) sau chiar australia(1600km)iar bombardamentele de precizie pot fi executate cu lacm-uri.sa speri sa duci lupte aeriene in spatiul chinei(care deja si-a pus la punct o aparare a-a stratificata) e nebunie curata.si sa nu uitam ca au inceput deja testele cu df-26(raza 3000km).urmatorul pas probabil vor fi asbm-urile lansate de pe submarine nucleare.asa cum dreadnought-ul si-a terminat cariera dupa 40 de ani de dominatie a marilor,cred ca si portavionul a cam ajuns la finalul carierei(100 de ani deja e cam mult).
China are aparare AA stratificata dar nu exista dovezi ale eficacitatii sistemelor respective impotriva unui adversar de talia SUA asa ca deocamdata lupta aeriana in marea chinei de sud pote fi considerata viabila sau cel putin o ipoteza de lucru.
daca o luam asa nu avem dovezi nici in privinta patriot-ului, thaad,meads,caam sau altele.in afara de cateva scud-uri irakiene si esecul din toamna al evreilor nu prea sunt multe reusite(vorbesc de patriot).
Exact. Nu exista nici o dovada ca un adversar de talia SUA, Rusia sau Israel nu ar putea patrunde printr-o aparare AA stratificata moderna.
de patruns normal ca ar patrunde.nu exista sisteme de armament impenetrabile.acum depinde cu ce costuri.daca pierzi 20% din aparate la un raid deja este prea mult.sa nu uitam ca cetatenii sua sunt foarte sensibili la pierderile umane.lucru care nu se aplica chinezilor sau rusilor.
@nikk
-Ai ce ai cu aa stratificata de parca asta ar fi panaceul universal… “sa speri sa duci lupte aeriene in spatiul chinei(care deja si-a pus la punct o aparare a-a stratificata)”
Io* ti am mai zis recent ca vine un neam prost si arunca un jet din ala cu bolta pe “aa stratificata” de nu stiu chinezii si ciolovecii unde sa se mai ascunda…
Aviatie / marina / trupe terestre …astea sunt concepte si mijloace folosite din plin in secolul trecut… in timp ce altii se screm sa construiasca o clona de portavion (si ala rusesc), altii scot din sertare patente si inventii acumulate in +70 de ani de care lumea moderna nici macar nu are idee…
Toata lumea isi imagineaza viitorul macel mondial ca o lupta in care vor fi folosite intensiv avioane / tancuri/ sujmarine /portavioane /trupe terestre/ arme nucleare etc Io* zic ca atunci cand va fi confruntarea finala unii nici macar nu vor fi in stare sa porneasca fierataniile …
O avea ea China un munte de bani, dar are si un munte de datorii + o doctrina comunista care mai devreme sau mai tarziu se va pravali peste statul chinez taman din cauza inegalitatilor prezente in societatea chineza care una arunca pe sticla televizorului si alta face in realitate…
Nu poti sa pui bazele unei economii solide cu o doctrina comunista… Avutia intregului popor… ce draqu o intelege chinezu ala care munceste la cooperativa pe yuani cand vede la tv miliardari chinezi membri de partid care invart afaceri de miliarde €/$? Aici sunt doua scenarii posibile :
-ori se pravale bolovanu’ comunist si implicit se reintorc catre socialism/ comunism cu economie dirijata total
-ori se pravale bolovanu’ comunist si merg catre capitalism … situatie in care efectiv pierd destul de multe, economia chinezeasca nu este pregatita pentru saltul catre capitalism feroce tipic societatii vestice
Nikk,
Aparare AA stratificata are oricine, important e cum si cu ce o stratifica. Noi, de exemplu, stratificam Hawk cu Volhov cu CA-94/CA-95. Avem? Avem.
Daca o fi sa fie urmatoru macel poti spune adio civilizatiei asa cum o stim. Vom ajunge cu totii in epoca pietrei (daca mai scapa cineva). Psihopati care sa apese pe butoane rosii sunt la tot pasul.
Ce au chinezii, au si toti ceilalti. ICBM? Da. Rachete de croaziera? Da. Aviatie? Da. Conteaza cum inteleg sa le integreze si sa le foloseasca, ceea ce nu este un atu al lor.
China. China s-a ridicat pentru ca a inteles ca primul pas este sa devina o putere economica. Daca miine incep sa plece fabricile din China in India (pentru a pastra pretul) sau inapoi in tara mama, China ramine in 2 ani fara economie, aviatie, cercetare, marea Chinei de Sud, etc.
Dany, trecerea la capitalism nu se va face prea curind in China. Atita vreme cit la sat nu se stiu prea multe despre ce este in orase si exista o mina de fier care sa ii tina locului e liniste. De asemenea, daca si in zonele rurale (satucuri cu 80000 de locuitori si asezari mici, de provincie cu 200000) sint lasati liberi micutii (economic, cu conditia sa nu comenteze politic) orizontul necomunist al Chinei este, de asemenea, indepartat. Dar atita vreme cit noi acceptam sa crestem China, aia e.
Da, Mach 7 probabil pe ultima suta de metri. Restul zborului tot la Mach 1-2 ar trebui sa fie.
astea sunt interceptabile in faza de croaziera cooperative engagement capability SM6/AMRAAM/E2D
in faza terminala e mai greu dar nu imposibil, plus ca viteaza aia le creeaza probleme si rachetelor, timpul de pornit radarul lock’on manevre terminale este foarte scurt, niste decoys si duc la dracu
My point exactly.
In faza de croaziera (marea parte a zborului) sint interceptabile iar aducerea UCLASS la nivel operational inseamna ca portavioanele vor avea o acoperire mai buna la distanta, cind rachetele nu cred ca au zbor supersonic (e parere, nu am vazut analize ale vitezelor de zbor pe etape pentru rachetele moderne ale URSS Rusiei).
Pentru faza finala cred ca ar putea fi eficiente contramasurile dedicate lor (RF/IR/vizibil/UV). Daca ajung cu puterea la citiva MW, laserul poate fi o solutie CIWS eficienta (100 kW sint acum usor de obtinut).
@iulian. scramjet inseamna supersonic combustion ramjet.combustia are loc intr-un curent de aer supersonic.acest tip de motor functioneaza cu atat mai bine cu cat viteza este mai mare.o racheta cu scramjet nu are croaziera subsonica.
nikk, crezi din toata inima ca o racheta (chiar si sovietica, virful tehnologiei dupa unii specialisti) poate fi lansata si apoi sa zboare 300 de km la nivelul solului, avind pe toata traiectoria minim Mach 3 (ramjet) sau Mach 6 (scramjets), totul utilizind doar un booster amarit la lansare?
Daca da, spune-mi si mie cum au batut ei (sovieticii) legile fizicii. Sa iti dau eu o mina de ajutor.
Viteza poate varia intre ramjet-scramjet daca motorul este bine proiectat, dar asta hat dupa lansare, cind a ajuns in regim supersonic. Pina ajunge acolo ar trebui rezolvate:
– lansarea
– accelerarea pina la viteza de care are nevoie motorul pentru a functiona optim
Aici sint doua-trei variante:
– un booster de neam prost cu combustibil solid duce racheta la regim supersonic apoi este pornit motorul minune si gata, 300 de km la Mach 7 mai tirziu, конец фильма. Vezi mai jos alte intrebari in cazul acesta.
– un motor racheta cu combustibil lichid asigura propulsia in prima parte a zborului (subsonic, transsonic, supersonic la max Mach1.5, accelerind apoi racheta pina la viteza la care poate prelua propulsia scramjetu pentru ultima suta de metri.
– un turbojet face lucrul de la punctul de mai sus
– mai exista si varianta sa fi inginerit un motor cu performante decente la viteze mici (transsonice) care sa isi schimbe forma camerei de combustie si admisia in functie de etapa de zbor. Vezi mai jos.
De ce insist in legatura cu ultima suta de metri?
Odata ajuns la Mach 3 rezulta caldura. Multa. La Mach 6 este, ei bine, si mai multa. Intervin deci doua probleme: ghidarea activa (optica/IR/UV/RF) si managementul termic al contraptiei. Cum rezolvara ei, sovieticii? Adica IMO daca ei, care se chinuie sa faca niste motoare fiabile turbo(jet|fan) pentru avioane au ajuns sa stapineasca atit de bine tehnologia ramjet-scramjet si a materialelor incit au creat 3M22 Zircon, de ce nu am citit nicaieri de revolutiile sovietice in motoarele de aviatie si in senzori in ultimii 20 de ani?
Vino si tu cu mai mult decit platitudini si truisme, te rog eu, altfel voi considera comentariile tale doar trollisme. Multumesc.
Cam la fel se vorbea SI de bazalt,oniks SI brahmos.si uite ca exista SI zboara.zircon se pare ca va folosi la lansare un booster cu combustibil solid care II ca asigra accelerarea la viteze supersonice.apoi scrajetul va face restul.ma amuza teribil cand dau PE site-Uri de obsedati de rusia genul tau. va iese ceva la afacerea asta de sunteti asa indarjiti?reveniti-va fratilor.tarile mici vor FI intotdeauna moneda de schimb intre marile puteri.
@nikk: fara atacuri la persoana, te rog.
nikk, observa ca am folosit argumente mai tehnice in ceea ce am scris. Cumva te deranjeaza iesirea din cadrul general al truismelor si intrarea in cel particular al discutiei serioase?
ASA zisele argumente”Mai tehnice” le gasesti PE orice articol despre scramjet.nu spune nimeni ca este solutia perfecta.dar de aici SI pana a afirma ca tot CE nu este American nu e bun suna a fanatism.si nu uita o racheta militara este de Unica folosinta.motorul,structura trebuie Sa reziste 2-3 minute pana atinge tinta.dupa: BOOOM!!
@admin.scuza-ma. Dar sunt cativa care daca nu Ai o parere proasta despre rusi sau chinezi SI wow despre America sar PE tine ca lupii.au dreptate sau nu vor Sa isi impuna parerea.
nikk, incearca sa citesti tot ce scriu.
1. ASA zisele argumente”Mai tehnice” le gasesti PE orice articol despre scramjet.nu spune nimeni ca este solutia perfecta.
…
motorul,structura trebuie Sa reziste 2-3 minute pana atinge tinta.dupa: BOOOM!!
Am scris, daca nu ai citit, despre sistemul de cautare si detectie, despre materiale, despre temperatura si influenta ei asupra materialelor si sistemului de cautare, despre posibilitatea de a folosi un laser ca CIWS. Ma asteptam la un raspuns mai lung si mai argumentat decit ‘du-te pe un site si citeste despre scramjet’. Asteptarile astea…
2. dar de aici SI pana a afirma ca tot CE nu este American nu e bun suna a fanatism.si nu uita o racheta militara este de Unica folosinta.
Din nou, cred ca nu dezbatem truisme (rachetele tactice/strategice sunt sa nu de unica folosinta?). Ai scris mai mult decit mine pe aici, asa ca mie mi-ar fi mult mai usor sa te cataloghez ca filo-sovietic decit tu pe mine ca fanatic pro-american. Pe de alta parte, admit (si nu ascund) reactia emotionala – sa-i spunem eufemistic alergie – pe care o am fata de URSS. Insa asta nu ma opreste sa fiu rational cind analizez o bucata de fier, asa cum am facut in raspunsul de mai sus.
Dar sunt cativa care daca nu Ai o parere proasta despre rusi sau chinezi SI wow despre America sar PE tine ca lupii.au dreptate sau nu vor Sa isi impuna parerea.
Ei, hai, mi-as fi impus parerea daca te convingeam (prin metode specifice) sa spui iubesc USA. Ceea ce am facut a fost sa despic ideea de racheta antinava cu scramjet si posibilitatile de functionare.
ciainiizii or sa fie niste adversari foarte incomozi si cred ca timpul unei confruntari militare a trecut deja
aia cu fetze de peshte au deja destule asseturi ca sa le faca probleme americanilor, o confruntare directa se poate lasa cu pierderi umane si materiale care sunt inacceptabile pt americani si aliatzii lor
ca sa nu mai vorbim de pierderile economice de ambele partzi si turmoilul si recesiunea prin economia mondiala
toata lumea i’a stimulat sa creasca economic mutand productzia din acolo, acuma sunt deja prea dezvoltatzi economic
tot muta economic peste tot in lume, prin africa, acuma fac centrala nucleara englezilor samd
in ritmul asta inca zece ani si nu’i mai miros nici dpdv militar
lucra deja la al doilea portavion, si’au militarizat atoluri, au jdemii de rachete balistice si de croaziera de toate tipurile, clone de suhoiuri, J20, J31, sunt putere nucleara
in timp ce americanii au procente bune din flota de F18 nefunctzionale, F35 e intarziat rau si prea scump, sequestration cuts samd
DF21D bate 1500km si raza si precizia vor creste la urmatoarele variante, DF26 bate 4000km, unde dracu si la ce distantza sa te mai duci
problema cu DF21D nu e precizia de a lovi un portavion in miscare, problema e ca e simplu sa le puna niste capete tactice nucleare sa le detoneze deasupra CVBG si atunci chiar ca nu mai conteaza 10km stanga-dreapta si nu trebuie sa se ajunga la lansare, e suficient sa se stie ca exista
ciainiizii isi vad de treaba lor, militarizeaza marea chinei de sud in timp ce ailaltzi se agita si latra pe margine, ca ai mai sfideaza cu un Poseidon si aia ai injura pe radio, la un moment dat or sa traga niste rafale de tun in el sa nu’l dea jos de tot si ailaltzi or sa dea din buze
nu cred ca se va ajunge la confruntare si timpul curge in favoarea lor
la sfarsitul lui aprilie vor trebui sa se gandeasca la metodele de lupta contra sub-urilor oscar2 modernizate.in locul celor 24 de p-700 granit vor avea 72 de oniks.cam nasol sa dai jos in 2-3 minute 72 de tinte care zboara la joasa altitudine cu 750m/sec.