Archive for April, 2017

Sintem prieteni?

 

Dupa esecul modernizarii HAWK, cand un timp nu si-au mai vorbit, “partile” au ajuns se pare la sentimente mai bune. Adica Raytheon si romanii: ”Cele două părţi au discutat iniţierea unei cooperări între Ministerul Economiei şi compania americană, în domeniile de expertiză ale Raytheon“. Sursa: news.ro

Domeniile de expertiza ale Raytheon care s-au suprapus pana acum cu domeniile in care a fost cerere solvabila din partea Romaniei ar fi radarele HFSWR si MSSR Condor, rachetele AIM-9 Sidewinder, AIM-120 AMRAAM si AGM-65 Maverick. Si HAWK, deocamdata la categoria “nu i-a fost dat sa fie”.

In departare se intrevede Patriot dar pana la el trebuie rezolvata modernizarea HAWK – poate un pas spre NASAMS – si achizitia unui VSHORAD, unde Stinger ar plasat intre primele optiuni. Si ar mai fi modernizarea fregatelor, de care n-am uitat si de unde ar mai putea pica eventual ceva spre Raytheon. RACR e deocamdata la categoria vise.

Cum am mai zis si cu alta ocazie, daca nici de data asta Elmec nu isi gaseste un loc in lantul de furnizori ai Raytheon, sintem prosti.

Daca nu sintem prieteni, macar parteneri.

Totul e relativ

Nu e Yakhont - Sursa: U.S. Naval Historical Center Photograph via navweaps.com

Nu e Yakhont – Sursa: U.S. Naval Historical Center Photograph via navweaps.com

P-800 Onyx sau Yakhont nu are rival in lume. E cea mai temuta racheta anti-nava ruseasca, impotriva careia se zice ca nu exista aparare, doar zvonul aparitiei sale intr-o zona de conflict, cum ar fi Siria, e destul pentru a face sa demisioneze toti amiralii adversi.

Totusi, comparatia cu tehnologia echivalenta vestica e ceva mai putin magulitoare.

Inceputurile pot fi gasite intr-un program al US Navy pentru proiectarea unui sistem antiaerian nou si modern – adica bazat pe rachete si nu pe tunuri – inceput in anii ’40. Conceptul prevedea o racheta capabila sa intercepteze tinte aeriene la o distanta de 10 mile (16km), ulterior crescuta la 50 mile (aprox. 80km), cu o viteza maxima de Mach2.5 asigurata de un motor statoreactor. Pe cea mai mare parte a traiectoriei ghidarea se facea urmand direct orientarea radarului de control al focului iar in faza terminala se facea in mod semi-activ radar.

Deja in 1945 se executau teste pentru validarea conceptiei diverselor elemente si in 1946 s-a inceput proiectarea modelului experimental care a avut prima lansare in 1949. In 1951 s-a inceput proiectarea prototipului si pana in 1955 Talos – ca ea e nenumita pana acum racheta – a intrat in dotare.

Continuare…

US Army renunta la AT4 pentru M3

M3E1 - Sursa: army.mil

M3E1 – Sursa: army.mil

Pana la urma e o afacere in familie: lansatorul de grenade fara recul de unica folosinta AT4, fabricat de Saab, este inlocuit in dotarea US Army de lansatorul de grenade fara recul reutilizabil Carl Gustaf M3 fabricat de… Saab.
Cele doua sisteme sint de altfel inrudite, avand acelasi diametru – 84mm – si folosind o munitie similara. Diferentele vin din faptul ca AT4 este mult mai usor, tubul lansator nefiind proiectat sa reziste la mai mult de o tragere si in plus, (sau in minus) AT4 vine sigilat cu o lovitura antitanc in timp ce M3 este mult mai flexibil in alegerea munitiei si ar rezista la 500-1000 de trageri.

Insa ceea ce ar fi dat lovitura de gratie pentru AT4 ar fi fost performantele mai slabe la tragerile pe distante mari, acolo unde M3 se descurca mai bine. Posibil sa se datoreze incarcaturii propulsive mai mari si/sau preciziei date de teava ghintuita a M3 fata de cea lisa a AT4. In orice caz, solicitarea initiala a venit in timpul operatiunilor de Afganistan, atunci cand se cereau arme cu bataie cat mai lunga.

Acum un an a devenit oficial, fiecare pluton de infanterie usoara (organizate in IBCT – greu de spus care ar fi echivalentul romanesc, poate VM?) va fi dotat cu cate un M3.

Interesant e ca suedezii au venit rapid cu un nou model, mai usor, numit M4 si testat de US Army ca M3A1 sau M3E1. E prima versiune a venerabilului Carl Gustaf ce cantareste mai putin decat la fel de venerabilul rival estic RPG-7.

De remarcat ca Saab a reusit sa se pozitioneze ideal, oferind doua din cele mai populare lansatoare portabile vestice, M3 si AT4. In plus, tot ei promoveaza si un lansator dedicat antitanc, inlocuitor pentru AT4 – MBT-LAW (Main Battle Tank and Light Anti-tank Weapon).

Miscarea spre M3 a US Army s-ar putea sa genereze, ca si in alte dati, o noua tendinta. De urmarit cine vor fi urmatorii care vor face un pas similar. Primii candidati ar fi USMC, care au vrut deja sa-si inlocuiasca actualele lansatoare de rachete SMAW (Shoulder-launched Multipurpose Assault Weapon) cu FGM-172 SRAW (Short-Range Assault Weapon). Miscarea a esuat si e de remarcat ca ambele lansatoare au o raza de actiune mai mica decat M3. Asa ca cine stie…

Le merge bine

Sea Venom/ANL - Sursa: mbda-systems.com

Sea Venom/ANL – Sursa: mbda-systems.com

Din ciclul: “Am vazut cascaval la Telejurnal“:

Britanicii sint in dispozitie buna si intredeschid baierele pungii, spre bucuria MBDA. Trei contracte recente le completeaza veniturile, incepand cu GBP175mil pentru asigurarea intretinerii sistemelor antiaeriene navale Sea Viper (bazate pe rachetele ASTER) instalate pe distrugatoarele T45. Subiect neinteresant pentru Romania, care se indreapta spre Patriot, ca sistem AA terestru si orice altceva pentru fregate. La categoria orice altceva ar putea fi incluse si CAMM, pentru care MBDA a primit un contract in valoare de GBP323mil, fiind vorba de livrari pentru fregatele T23, pentru viitoarele fregate T26 dar si pentru fortele terestre, inlocuind Rapier. Cum despre modernizarea fregatelor si achizitia corvetelor nu s-a mai auzit nimic nou sau, cel putin, nimic bun, nici CAMM nu ne intereseaza prea mult.
Urmatorul pe lista ar fi un contract pentru integrarea rachetei aer-aer cu raza lunga Meteor pe F-35B britanice. Cum Romania nu are deocamdata acces la AMRAAM AIM-120D, Meteor ar putea fi o varianta interesanta – pentru MLU sa nu se inteleaga altceva. Indiferent de cost, 12 bucati n-ar trebui sa falimenteze nici macar bugetul MApN. Si nici balanta de forte din regiune n-ar fi modificata, decat poate un pic.
In final, MBDA anunta continuarea testelor cu racheta anti-nava cu raza scurta Sea Venom/ANL. La cele 100 de kg ale ei, ar fi o alegere buna pentru instalarea pe elicopterele RoNavy, la concurenta cu Marte. Imediat ce se rezolva achizitia torpilelor.

Oportunitati, episodul 14

Arata bine.

 

Problema e ca toate cele trei componente (radarul, centrul C2 si lansatorul) sint pe cale sa fie inlocuite. Daca in privinta radarului nu s-a luat inca vreo decizie insa se cantaresc mai multe optiuni, noul centru C2 va fi Northrop Grumman IBCS in timp ce viitorul lansator va fi fie unul vertical, precum cel folosit de MEADS, fie unul aproape-vertical, probabil similar cu cele folosite acum – M901 si M902 – sau noul venit M903.

Pe scurt:
Continuare…

Premiul pentru cea mai proasta idee a MApN

Nu am decernat premiul asta la sfarsit de an asa ca o sa-l dau acum, cu ocazia Sarbatorii care tocmai a trecut.
Din programul-manifest aparut recent in presa, adica o lista de dorinte a MApN care sa fie implinite daca ar exista bani, un punct iese in evidenta si nu in sensul bun: modernizarea unui numar de 48 de MLI-84. Nu e clar daca modernizarea se refera la aducerea mai multor masini la acelasi standard MLI-84M ca cele 99 de vehicule existente sau la un potential nou standard M2 dar asta nici nu mai conteaza.

Problemele MLI-84, ca si ale originalelor BMP-1 si -2, tin in primul rand de protectia scazuta si spatiul intern insuficient. Daca BMP-urile si implicit MLI-84, ar rezista la lovituri de 12.7mm in sectorul frontal, existand mari dubii asupra protectiei oferite impotriva orice mai puternic decat 14,5mm, situatia e cu adevarat proasta in ceea ce priveste blindajul lateral, unde protectia se rezuma la 7,62mm. Este rezultatul cerintei de a mentine greutatea suficient de scazuta pentru a permite vehiculului sa pluteasca.

Din aceeasi cauza, si poate pentru a compensa blindajul slab, dimensiunile vehiculului au fost reduse la minimul posibil, rezultand foarte putin spatiu util. Si asta atunci cand BMP-1 a fost conceput, in anii ’60. Cum echipamentul infanteristilor s-a tot imbogatit intre timp cu noi articole, spatiul este acum si mai redus in raport cu necesarul.

Continuare…

GIGN inlocuieste HK416 cu BREN 2?

Desi nu exista inca o confirmare oficiala din partea CZ sau a GIGN, o stire destul de ciudata este preluata de din ce in ce mai multe siteuri: GIGN ar fi decis sa-si inlocuiasca HK416 5.56mm din dotare cu Bren 2 in… 7.62x39mm. Motivul ar fi o analiza efectuata dupa atentatele din Paris care ar fi relevat necesitatea unei munitii capabile sa strapunga vestele antiglont folosite de teroristi.

In mod normal, fortele de interventie care s-au confruntat cu aceeasi dilema au ales fie 4.6mm – de exemplu SRI cu ale lor HK MP7 – fie 5.7mm – alt exemplu autohton, DSPI cu FN P90. Pentru un efect la tinta mai puternic, a aparut mai recent si .300 Blackout, oferind balistica 7.62x39mm utilizatorilor ce nu vor sa paraseasca confortul armelor occidentale, avand ca bonus o varianta “silentioasa”, perfecta pentru folosirea cu amortizor.

Si totusi, daca ar fi sa credem stirea, francezii ar fi ales direct venerabilul 7.62x39mm. Nu au mers pana acolo incat sa adopte AK, alegand modelul din a doua generatie al CZ BREN, intr-o varianta foarte compacta, cu teava de 9inch (228mm).

Daca adoptarea BREN se va dovedi adevarata, pierderea GIGN de pe lista de clienti va obliga HK sa puna in fruntea listei de prioritati .300 Blackout si nu vor trece multe luni pana cand germanii vor veni cu o asemenea versiune pentru HK416 sau poate pentru noua HK433.

Pana atunci, un film de marketing al CZ:

Pe trend

Macheta LAH - Sursa: w54.biz

Macheta LAH – Sursa: w54.biz

NLR, INCAS-ul olandez, a testat in suflerie macheta viitorului elicopter de atac usor al coreenilor. Care din ei, e clar, nu mai trebuie precizat.

Proiectul corean este desfasurat in colaborare cu Airbus si are doua componente, un elicopter civil usor LCH (Light Civil Helicopter) si corespondentul militar LAH (Light Armed Helicopter). Ambele versiuni se bazeaza pe ultima iteratie a familiei Panther/Dauphin, H155. Fabricatia H155 va fi transfera in Coreea, asiaticii devenind dupa 2018 singurii producatori ai acestui tip.  Similaritatea cu ce se incearca in Romania cu H215 se opreste aici, LCH si LAH fiind produse modificate local.

In serviciul sud-coreean, LAH va inlocui atat MD 500 Defender cat si versiunile mai vechi ale AH-1 Cobra.

LAH - Sursa: airbushelicopters.com

LAH – Sursa: airbushelicopters.com

 

Pentru rolul elicopterului de atac pur, sud-coreenii s-au interesat de AH-1Z dar au ales in cele din urma AH-64E Apache. LAH va fi distribuit deci in rolul de elicopter multirol, cu un tun de 20mm in bot, capacitate de a lansa rachete aer-sol si anti-tanc dar si posibilitatea de a transporta 6-10 soldati.

Cerintele suna extrem de cunoscut si poate ca, necaracteristic, MApN-ul e pe trend.

La altii se poate, episodul 31

Vehículo de Combate sobre Ruedas - Sursa: defensa.gob.es

Vehículo de Combate sobre Ruedas – Sursa: defensa.gob.es

Spania cumpara transportoare Piranha.

Nu e chiar o noutate, contractul “plutea” de ani buni dar acum avem confirmarea si niste cifre cat de cat exacte. Este vorba de o prima transa de 348 de masini dintr-un total de peste 1.000, cu un pret total estimat la EUR1.6bil deci in jur de EUR1,6mil per blindat. Suma aferenta achizitiei pare chiar rezonabila cand este comparata cu bugetul pentru intretinere si modernizare pe 30 de ani, estimat la EUR2.2bil.

Cum era de asteptat, blindatele vor fi fabricate local de filiala spaniola a General Dynamics Land Systems.

Si e vorba de o versiune a Piranha V.

In principiu, diferentele intre vehiculul spaniol, cunoscut drept VCR (Vehículo de Combate sobre Ruedas) si versiunile anterioare ale Piranha cum ar fi cea din dotarea Romaniei, constau in protectia mai buna (si implicita greutate mai mare), transmisie si puterea motorului crescute precum si o mobilitate superioara. La cele 28 de tone ale sale, VCR are o putere specifica de aproximativ 20CP/t, gratie unui motor MTU de 550CP. Sursa

Continuare…

Manevre

Fregata unicat - Sursa: financialtribune.com

Fregata unicat – Sursa: financialtribune.com

Rusii isi plimba singura fregata moderna din Marea Neagra peste tot. Dupa ce Miercuri a participat la un exercitiu comun cu nave turcesti, fregata Admiral Grigorovich a plecat Vineri spre Siria, ca raspuns la bombardamentele americane.

La exercitiul ruso-turc au mai participat dragorul de mine Vice-Admiral Zakharin si o nava de patrulare Raptor (Project 03160) – clona CB90 – din partea rusa iar turcii au venit cu o fregata MEKO 200 si o corveta Ada.
Desi in mod normal exercitiile comune nu inseamna mare lucru, in acest moment, cand nici un alt stat NATO nu s-ar gandi sa participe la exercitii comune cu Rusia, manevrele ruso-turce au ceva insemnatate, fiind o declaratie politica.

Cat despre voiajul in Marea Mediterana a Grigorovich, pare a fi mai mult un act de prezenta, fregata rusa neputand impresiona prea mult distrugatoarele americane deja prezente in zona. Insa, cu cat apele din largul coastelor siriene se aglomereaza, cu atat creste riscul unor incidente mai mult sau mai putin planificate.