Si se declansa articolul 50. Ce mai freamat, ce mai zbucium!
Chiar si scrisoarea de adio (textul complet aici) a starnit controverse, un anumit pasaj fiind interpretat, in cel mai rau caz, ca o amenintare la adresa UE si in cel mai bun, ca dezvaluirea planului de negociere:
“In security terms a failure to reach agreement would mean our cooperation in the fight against crime and terrorism would be weakened.”
Pe scurt, pusa in inferioritate din punct de vedere economic si politic, Marea Britanie va miza pe cartea securitatii, aici incluzand atat partea inteligenta, de informatii cat si cea cinetica, efectoare, unde britanicii inca au in avantaj semnificativ asupra Continentului. Si mai distilat, mesajul suna asa: Securitate contra concesii economice. Daca ar juca doar pe terenul economic, Marea Britanie ar pierde avantajele actuale, accesul neingradit la piata europeana fiind considerat de pe acum ca disparut in misiune. Asa ca britanicii trebuie sa arate cat de indispensabili sint Europei pe partea de securitate. Nu e o intamplare ca termenul de “securitate” apare de 11 ori in textul scrisorii.
Fara nici o legatura cu planul amintit mai sus, cu doua zile inainte de declansarea formala a Brexitului, britanicii au anuntat decizia de a trimite patru avioane Eurofighter in Romania, pentru a face politie aeriana sau oricum e numita misiunea respectiva pentru a menaja sensibilitatile romanilor.