Pana la urma e o afacere in familie: lansatorul de grenade fara recul de unica folosinta AT4, fabricat de Saab, este inlocuit in dotarea US Army de lansatorul de grenade fara recul reutilizabil Carl Gustaf M3 fabricat de… Saab.
Cele doua sisteme sint de altfel inrudite, avand acelasi diametru – 84mm – si folosind o munitie similara. Diferentele vin din faptul ca AT4 este mult mai usor, tubul lansator nefiind proiectat sa reziste la mai mult de o tragere si in plus, (sau in minus) AT4 vine sigilat cu o lovitura antitanc in timp ce M3 este mult mai flexibil in alegerea munitiei si ar rezista la 500-1000 de trageri.
Insa ceea ce ar fi dat lovitura de gratie pentru AT4 ar fi fost performantele mai slabe la tragerile pe distante mari, acolo unde M3 se descurca mai bine. Posibil sa se datoreze incarcaturii propulsive mai mari si/sau preciziei date de teava ghintuita a M3 fata de cea lisa a AT4. In orice caz, solicitarea initiala a venit in timpul operatiunilor de Afganistan, atunci cand se cereau arme cu bataie cat mai lunga.
Acum un an a devenit oficial, fiecare pluton de infanterie usoara (organizate in IBCT – greu de spus care ar fi echivalentul romanesc, poate VM?) va fi dotat cu cate un M3.
Interesant e ca suedezii au venit rapid cu un nou model, mai usor, numit M4 si testat de US Army ca M3A1 sau M3E1. E prima versiune a venerabilului Carl Gustaf ce cantareste mai putin decat la fel de venerabilul rival estic RPG-7.
De remarcat ca Saab a reusit sa se pozitioneze ideal, oferind doua din cele mai populare lansatoare portabile vestice, M3 si AT4. In plus, tot ei promoveaza si un lansator dedicat antitanc, inlocuitor pentru AT4 – MBT-LAW (Main Battle Tank and Light Anti-tank Weapon).
Miscarea spre M3 a US Army s-ar putea sa genereze, ca si in alte dati, o noua tendinta. De urmarit cine vor fi urmatorii care vor face un pas similar. Primii candidati ar fi USMC, care au vrut deja sa-si inlocuiasca actualele lansatoare de rachete SMAW (Shoulder-launched Multipurpose Assault Weapon) cu FGM-172 SRAW (Short-Range Assault Weapon). Miscarea a esuat si e de remarcat ca ambele lansatoare au o raza de actiune mai mica decat M3. Asa ca cine stie…
Nimic despre rpg-7 romanesc??? model nou? svonurii ???
pai si rpg’ul ce are, iz zabest 🙂
in plus e fabricat in industria high tech locala
“Nu mai svonuri…”
Am aflat eu un zvon……ramanem ca pana acum, neschimbati!
Ne-ar trebui si noua la pachet cu stinger pentru toate unitatile de infanterie.
AT si AA portabile noi sunt achizitiile cele mai ieftine si care aduc cea mai mare crestere a capacitatii de lupta raportate la pret.
Stinger, Javelin si o varianta usurata a RPG-7 (stil Airtronic). Dotarea ideala a infanteriei romane. Infanteristii nu au ce cauta cu chestii montate pe trepied, ale sunt pentru vehicule sau puncte tari/de ambuscada.
mie imi place la americani pragmatismul si deschiderea cu care imbratiseaza orice tehnologie viabila chiar daca nu e a lor.
Sunt multe tehnologii viabile, ideea ea să o alegi pe cea mai potrivită nevoilor tale, cu cel mai bun raport cost – beneficii pe termen mediu spre lung.
A, și apropo , de ce crezi oare că este și va fi in continuare America Great, ca să parafrazez un clasic în viață ?
De pragmatică ce este…. 🙂