Archive for June, 2017

Sezatoare, episodul 21

Kord 12,7x108mm - Sursa: Tumblr

Kord 12,7x108mm – Sursa: Tumblr

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed…

Odata, demult, cineva a pus o intrebare incuietoare: ce-i poate face un pluton de infanterie unuia care sta la panda cu o mitraliera de 12,7mm?

Asta presupunand ca plutonul e romanesc si, mai ales, pedestru – fara nici un blindat mai dotat cat vezi cu ochii roata-n jur.

Daca nu poti sa joci murdar strategic si sa ocolesti pozitia respectiva lasand-o in plata unora mai musculosi si n-ai nici curaj sa pariezi ca 12,7 nu are AVN si/sau radar, nu-ti ramane decat sa astepti aruncatoarele de bombe sau vreun bun samaritean cu un Spike. Sau sa ceri sprijin de la avia… mda.

Gepardul de 12,7mm ar fi un raspuns doar ca nu e in dotare deci e descalificat. Nici macar AG-9 nu e o solutie.

Intrebarea respectiva e oarecum universala, a ajuns chiar si la americani doar ca, din motive evidente, datele de intrare sint un pic altele: mitraliera-problema de 12,7mm e pe un technical si, desi nu duc lipsa de Javelin iar pe A-10 il tine inca Congresul in putere, parca ceva le lipseste si lor. Ceva portabil, cu o raza de actiune medie si, mai ales, mai ieftin decat rachetele antitanc.

Raspunsul la care s-a ajuns e tot Spike. Nu cel israelian, ci celalalt.

Continuare…

Practica ne omoara

O descriere simplificata a modului de operare a WannaCry - Sursa: securitynewspaper.com

O descriere simplificata a modului de operare a WannaCry – Sursa: securitynewspaper.com

Ucraina a fost lovita de un noul val de atacuri informatice, de data asta fiind vorba de un “vierme” de tip ransomware, ce se propaga prin metode similare celor folosite de celebrul de acum WannaCry – celebru pentru ca a reusit sa afecteze foarte puternic activitatea NHS (sistemul public de sanatate) din UK. In Romania, WannaCry ar fi afectat Dacia Pitesti. Noul atac este cunoscut drept Petrwrap, o “mutatie” a unui ransomware mai vechi, Petya.

Fara a intra in prea multe detalii tehnice, Petrwrap se propaga intr-un mod similar WannaCry, exploatand o vulnerabilitate a serviciului SMB folosit de Windows, vulnerabilitate descoperita si folosita initial de NSA, facuta publica de grupul Shadow Brokers in Aprilie 2017 si cunoscuta drept EternalBlue. Odata ce este instalat, viermele trece la criptarea HD-ului si blocheaza accesul la sistem, cerand in schimb o recompensa.

Continuare…

… noroc sa ai

Molot Vepr vs Cugir PSL - Sursa: forums.gunboards.com

Molot Vepr vs Cugir PSL – Sursa: forums.gunboards.com

Vesti bune pentru FA Cugir. Nu, ei nu au facut nimic sau, cel putin, nimic special. Altii au facut ceva ce ii ajuta: prin noua runda de sanctiuni aplicate rusilor, americanii au extins lista producatorilor de arme interzisi la importul pe piata SUA, adaugand uzina Molot. Asta dupa ce in prima instanta administratia Obama interzisese importurile celuilalt mare producator rus, concernul Kalashnikov.

Mai important, Molot fabrica familia de arme semiautomate Vepr, aflate in directa competitie cu PSL. Vepr au aceeasi constructie bazata pe cutia RPK, cu tabla mai groasa, care ii permite sa foloseasca munitia de 7.62x54R. De acum, PSL-ul are aproape exclusivitate pe piata americana a semiautomatelor AK in 7.62x54mm, asta pana cand va incepe importul Zastava M91, incert la momentul asta.

Mai pe scurt, romanii au scapat de un competitor redutabil, produsele rusilor fiind considerate de o calitate mai buna dar avand si un pret ceva mai mare. E drept ca pentru ca produsele FA Cugir sa fie considerate varful calitatii pe piata americana mai trebuie restrictionati multi alti concurenti (aproape toti) dar cel putin putem visa.

Castravetele spatial

 

Da, Bulgaria are de acum propriul satelit de telecomunicatii, BulgariaSat-1. Satelitul de 3,7 tone a fost construit de compania americana Space Systems/Loral si lansat pe o orbita geostationara la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 (a carei prima treapta a aterizat intacta, in caz ca e cineva curios). Satelitul are o viata operationala programata intre 15 si 18 ani, timp in care va retransmite canalele de televiziune ale Bulsatcom. Intregul proiect i-a costat pe bulgari USD235mil.

Pe partea tehnica, merita de notat ca prima treapta a rachetei Falcon era second-hand. Adica mai zburase o data dar doar Duminca, pana la biserica.

La capitolul istorie, e de notat ca BulgariaSat-1 nu e primul satelit bulgaresc, vecinii cu mai putina traditie aeronautica construind local doi sateliti stiintifici, ambii lansati cu ajutorul rusilor in 1981.

Traditional, urmeaza comparatia, care e foarte simpla in cazul asta, din lipsa de material: strigatul de lupta (varza, barza, brusture, Coanda, Vuia, Vlaicu) nu poate masca lipsa oricarui rezultat similar din partea vecinilor presupusi mai versati in ale zburatoarelor. Interesant e ca una din justificarile pentru care Romania nu a investit intr-un program similar era lipsa de fezabilitate din punct de vedere comercial. Bulgarii, avand mai putini abonati, au gasit totusi justificarea economica.

Nu trebuie insa disperat, romanii nu vor fi fortati sa incerce ceva similar, avand acum o justificare nou-nouta, foarte solida si sclipitoare: lansarea unui satelit propriu nu renteaza pentru ca se poate inchiria cel bulgaresc la un pret mult mai mic.

Competitia dintre .50 BMG si Lapua Magnum continua

Un lunetist canadian a doborat recordul de distanta, reusind sa isi loveasca tinta de la o distanta de 3.5km. S-a intamplat luna asta in Irak iar arma utilizata a fost McMillan Tac-50 in calibrul .50 BMG (12.7x99mm).

Canadianul a depasit cu un km recordul precedent, detinut de un britanic care a folosit o Accuracy International AWM (Arctic Warfare Magnum) in .338 Lapua Magnum (8.6x70mm) sa isi elimine tinta de la 2.5km (Afganistan, 2009).

Interesant e ca topul este dominat de cele doua calibre, .50 BMG avand o prezenta mai puternica poate si datorita faptului ca este munitia mult mai comuna in timp ce Lapua este mai noua si mai putin raspandita.

Continuare…

Salutul francez

 

„Ca un semn de loialitate, de logică, prima mare comandă de elicoptere ar trebui să ajungă la Airbus” Sursa: parlamentor.ro

Francezii se vad deci stapani pe prima comanda de elicoptere noi a Romaniei, oricand-se-va-intampla-asta. Era sa zic ca se vad castigatori dar in mod clar nu e vorba de nici o competitie, nu atunci cand e vorba de loialitate. Si asta desi atunci cand au deschis fabrica (hala de asamblare?) pentru H215 nu fusesera invitati de romani si nici nu s-a discutat de vreo nevoie presanta pentru elicoptere de transport.

Continuare…

S-a bagat F-16?

Avem noroc cu F-35 - Sursa: Lockheed Martin

Avem noroc cu F-35 – Sursa: Lockheed Martin

Ma scuzati, de aici incepe coada pentru F-16?

Pentru cine credea ca urmatoarele 12 F-16 ale RoAF sint doar o chestiune de vizitat AMARG-ul si gata pleasca, avem vesti: se pare ca lucrurile sint mai complicate.

S-a format deja o coada si, in ciuda antrenamentului, e greu de dat din coate.

Americanii ar avea niste avioane disponibile dar cum interesati ar fi mai multi, e aglomeratie mare si se cauta solutii.

Right now, she [Heidi Grant, deputy under secretary of the Air Force for internal affairs] said, there’s interest from a number of countries in acquiring surplus F-16 Fighting Falcons.

Grant characterized the number of excess F-16s available as “more than a dozen,” and said the supply is not enough to meet demand from all the nations that want them. Sursa

Din fericire, USAF nu e singura sursa de F-16 uzate, alti utilizatori fiind pe cale sa renunte la ele, la schimb cu F-35.

Continuare…

SUA a intrat in razboi

Siria - Google Maps

Siria – Google Maps

Inevitabilul s-a produs si aproape pe nesimtite SUA a fost atrasa in mod oarecum-oficial intr-un nou conflict.

Duminica, un Super Hornet american a doborat un Su-22 sirian ce tocmai bombardase pozitii ale coalitiei anti-Daesh sustinuta de SUA, in cazul asta luptatori ai SDF.

Este prima victorie aeriana obtinuta de SUA dupa aproape 20 de ani, ultima victima fiind un MiG-29 sarbesc in timpul campaniei aeriene din Kosovo.

Incidentul s-a intamplat langa Al-Tabqah, oras aflat in centrul Siriei, pe Eufrat. Reactia rusilor, care tin ca de obicei cu avionul doborat, nu s-a lasat asteptata, acestia amenintand ca vor trata orice avion al Coalitiei (adica american sau britanic) care zboara la Vest de Eufrat ca pe o tinta. Replica americana a venit si ea rapid: tintele se vor apara.

Continuare…

Strategia

Lynx KF31 - Sursa: Rheinmetall

Lynx KF31 – Sursa: Rheinmetall

Conspiratii, reptilieni, masoni, tichii de staniol.

Adica: Germania, Cehia, Romania, armata comuna, echipament, Rheinmetall.

Rheinmetall aplica metodic scenariul inaugurat in Romania oferindu-le si celorlalti noi veniti in cadrul Bundeswehrului intrarea intr-un program de fabricatie a unor masini de lupta.

Cehii sint indemnati sa evite premiul pentru cea mai proasta idee a MApN si sa cumpere ceva nou pentru inlocuirea MLI-urilor lor. De preferinta Lynx by Rheinmetall, prezentat in aceste la zile la IDET 2017, Brno.

“Rheinmetall is very interested in cooperating with the Czech government, military and industry in implementing the BMP-2 successor programme as well as other projects, fully in line with the Czech Republic’s defence and economic policy imperatives.”

Intregul comunicat poate fi citit la sursa.

O fi prea tarziu pentru romani?

Arogante

S-300V - Sursa: Rosoboronexport via Jane's

S-300V – Sursa: Rosoboronexport via Jane’s

O stire aparent banala (Egiptul a primit sistemele S-300VM comandate) e ceva mai interesanta decat pare: Egiptul devine prima tara ce utilizeaza in paralel MIM-104 Patriot (PAC-3) si S-300V.

Nu, Grecia nu e in aceeasi situatie, grecii operand pe langa Patriot PAC-3 si S-300P, un sistem complet diferit fata de S-300V.

S-300V este marele mister al apararii aeriene a fortelor terestre ruse, fiind exportat in numar foarte mic fata de S-300P, astfel incat oportunitatile de “evaluare” au fost foarte rare. Dezvoltarea sa a inceput in acelasi timp cu S-300P al fortelor aeriene insa cerintele foarte specifice ale fortelor terestre au dus la proiectarea unui sistem fara nici o legatura cu P-ul. Practic nu exista nici o asemanare intre cele doua sisteme si nici un echipament comun. Erau vremurile cand sovieticii isi permiteau asemenea extravagante. Sau credeau ca-si permit.

S-300V poate fi considerat un echivalent terestru al SM-2, folosind aceeasi schema de ghidare inertiala / semi-activa radar in faza terminala. Daca cineva s-ar intreba cum ar arata un Aegis terestru (dar mobil), atunci S-300V ar fi cel mai bun model. Tehnologic, este deci cu doua generatii in urma PAC-3 dar si a omologului acestuia rus, 9M96E al ultimei variante S-300PMU3 (mai cunoscuta si ca S-400).

Nu e foarte clar motivul pentru care Egiptul a ales sa cumpere V-ul, avantajele acestuia fata de PAC-3 (mobilitate si raza de actiune mai mari) regasindu-se si in cazul P-ului, sistem considerat mult mai simplu de operat si implicit mai ieftin, care beneficiaza si de tehnologie mult mai moderna.

Dupa afacerea navelor de desant Mistral, S-300VM vine sa intareasca impresia ca egiptenii se dueleaza cu sauditii la capitolul sclipici kaki.