Pentru prima data, toate cele trei tipuri de bombardiere strategice americane se afla in acelasi timp in Europa. Tehnic, e vorba de baza RAF Fairford care, cel putin deocamdata, este inca considerata “Europa”. B-2 vor fi prezente doar pentru o scurta perioada, in timp ce B-1 si B-52 participa la exercitiile NATO Saber Strike si respectiv BALTOPS.
E ca si cand Pentagonul ar incearca sa-si linisteasca aliatii aflati intr-o stare de confuzie dupa declaratiile – sau mai bine zis din cauza lipsei lor – de pana acum ale presedentiei. Abia acum si-a facut aparitia in discursul public al lui Trump si Articolul 5. Mai bine mai tarziu decat niciodata desi se stie deja cat de schimbatoare pot fi declaratiile acestuia. Asa ca strategia de comunicare a Pentagonului pune mai mult accent pe fapte decat pe vorbe.
Mai interesant e modul in care sint folosite bombardierele B-52 in cadrul exercitiilor BALTOPS: la fel ca la editiile precedente, si anul acesta B-52 ar urma sa lanseze mine navale MK-62 Quick Strike.
Fata de Uniunea Sovietica si satelitii sai, Rusia de astazi controleaza mult mai putine baze navale, mai ales in zona Europeana, asa ca o blocada a lor devine fezabila. In mod normal ar fi necesara o platforma de lansare ceva mai discreta decat un B-52, MK-62 putand fi lansata inclusiv din B-1 si B-2, pe langa aviatia navala clasica, reprezentata de F-18.
Viitoarea arma a aliatilor impotriva flotelor rusesti ar putea fi F-35, care in configuratie “discreta” poate cara intern doua GBU-12 Paveway, bombe ghidate laser care au la baza aceeasi Mk82 din care deriva si minele navale MK-62 Quick Strike, deci gabaritul MK-62 nu ar trebui sa puna probleme pentru F-35.
SUA isi da seama ca o data cu alegerea lui Macaron la carma Frantei binomul franco-german o sa renasca intr-o formula mai puternica si o sa aiba ca scop pe termen lung Federalizarea Europei(Macroul se si vede primul presedinte al Europei). Doar ca pentru ca aceasta federalizare sa aiba loc, SUA ar trebui sa isi piarda din influenta si din aliatii europeni, iar americanii sunt constienti ca franco-germanii asta o sa urmareasca, sa slabeasca influenta americana in europa… asa ca unchiul sam o sa fac tot ce poate sa isi mentina putinii aliati credibili din europa (Anglia, Polonia, Romania).
Trump a zis pentru prima data ca va respecta Articolul 5 tocmai pentru ca intrebarea a venit din partea Romaniei… unul din putinii aliati adevarati care le-au mai ramas in partea asta de lume. Klaus se va intalni in zilele urmatoare si cu binomul Merkel-Macaron/Macrou… probabil s-au speriat papusile Muppets… credeau ca Romania e 100% a lor cu neamtul la butoane(dar nu stiau ca ce se spune la Buftea e lege 😉 nici ilici nu a putut sa se opuna).
Cine se va înscrie în acel fiasco socialist şi libertarian?
Polonia nu! Deci federalizarea Europei depinde de multe lucruri, unul, dacă Macron o să aibă un discurs europenist, lucru ce-l are doar la nivel de principii economice, nu şi realităţi culturale, acolo fiind 100% globalist.
Deci, momentan, SUA poate sta perfect liniştită, ba chiar dacă pune gard, tot sar Europenii gardul.
Macron este destul de inteligent, dar în Franţa socialismul a terminat ideea de naţiune franceză clasică, de naţiune ce are la bază nişte lucruri specifice zonei, Franţa este naţionalistă, însă naţiunea lor este egală cu legea cu caractere socialiste şi ceve principii liberale care sunt interpretate în sensul globalist şi libertarian! Naţiune franceză poate însemna şi 80 de milioane de pakistanezi(hai să nu ne legăm de ce au pe acolo) pentru francezii de azi, care teoretic ar respecta acele principii. Şi până se dovedeşte că toţi 80 milioane de pakistanezi nu le-ar respecta, liberalismul se aplică ca o vopsea peste gazonul uscat, ei fiind consideraţi naţiunea franceză! 🙂 Franţa practic este o internaţională socialistă ca naţiune, ori acest lucru vor să-l extindă pentru UE, lucru de neimaginat în est. 🙂
Modelul nu-i rău, pornind de la liberalism, dar caracterele tragic-comice şi aiuristice, ce ignoră realităţile sau dorinţele cetăţenilor, fie şi mocnite, au fost introduse de socialism.
Deci cine o să-l creadă pe Macron că pakistanezii pot deveni europeni peste noapte şi islamul poate susţine o democraţie peste noapte, deşi niciodată nu s-a întâmplat? Mai degrabă pot provoca un război, nu o federaţie!
Bine, nu cu România, că noi declarativ ne opunem, iar apoi primim fericiţi!
Sa fim seriosi, inca cativa ani de “refugiati pasnici” si toata europa o sa se intoarca in urma cu 85 de ani.
Acum, mai depinde si daca vor sa se stie ca au minat o zona. O pot face si ostentativ, chiar si cu o parte din mine false, ca sa-i avertizeze sa nu iasa din porturi ca POC.
Pai daca e US in spatele lor, RO si zplolonia nu mai pot fi moneda de schimb a binomului european in rela tia lor cu Rusia.
Pe mine oricum ma ia cu frisoane cand Germania si Rusia isi arunca bezele ,mai mult sau mai putin voalat.
Si Franta , si Germania, sunt unde sunt si datoritoa US. Ro este unde este acum si datorita Rusiei.
Cum naiba isi pot imagina Germania/UE ca daca e cineva cu nume german la Cotroceni, gata, varu’ Sam e out..
Si oricum RO e de vina pt toate relele din ultimii 20 de ani din statele bogate din UE.
Asta asa, privind simplist istoria….
🙁
Corectie, Ro si Polonia.
Firar sa fie de telefon… 🙂
misto cele trei generatzii si evolutzia lor in niste zeci de ani
ragalia aia de B52 vor sa o mentzina operatzionala pana in 2040ish
cu B52iurile or sa mineze cand e zona relativ safe si comparativ cu F18/F35 asta cara tone si tone arunca zeci de mine odata, vine de departe si sta mult in aer
a dat’o pe gura cu articolul shinshi, am ajuns mare putere mediatoare intre americani si mueropeni franco-germani
sa vedem daca se concretizeaza ceva pe contracte militare, niste ajutoare ca suntem saraci si de abia ne ajung banii de furat
si daca nu saboteaza tot ce pot pesedacii plus antiromanul blegiceanu
Eu am impresia ca iarasi jucam la doua capete, sperand sa avem un rezultat mai bun in disputa cu rusii. Nu e rau sa ai alternativa, insa trebuie sa joci bine pe sfoara sa iti iasa ca la acrte, altfel o sa urle toti protagonistii la tine sa alegi o parte. Din pacate noi nu prea avem cum sa facem asta, caci suntem dependenti dpdv economic de UE si de americani cand vine vorba de securitate.
Poate apele nu se vor separa definitiv, iar noi o sa beneficiem in continuare de amblele beneficii, fara a fi nevoiti sa alegem. ne reafirmam puternic alianta cu SUA, ei la randul lor facand acest lucru, insa ne integram brigazile noastre in cele nemtesti, participand cu cehii, olandezii si nemtii la punerea piatrei de temelie a primelor structuri militare europene.
Putem sa zice ca in sfarsit suntem si noi la masa cu cine trebuie, la timpul care trebuie, nu la spartul targului sau asteptand la usa sa ni se comunice deciziile, precum asteapta enoriasii fumul alb la Vatican, sa vada cine este noul papa!
ti se pare ca jucam la doua capete…noi suntem de fapt dependenti de ambele. NU putem renunta nici acum nici in viitor la vreunul.
Acum cred ca depinde de noi de cum ne vom balansa mai tare cand pe unul cand pe celelalt in functie de nevoile noastre.
Inclin sa cred ca miscarea cu brigata nemteasca a fost chiar o chestie destepta, sa putem arata ca suntem totusi in carti si cu Germanica nu numai cu cei din state pe termen lung.
Teoretic UE ar fi mai bună şi este mai bună, chiar mai puternică, practic vorbim de un club de ciudaţi, o adunătoră fără nimic clar, care iubesc mai mult banul şi globalismul, decât Europenismul! Toată lumea îşi vede frigiderul prin, de la politicieni ai corporaţiilor, până la socialişti înrăiţi, până la profitori din România care vor să rămână la fel de primitivi, dar banul să curgă.
Ori, în acel caz, SUA rămâne pilonul, SUA nici nu cere mult, reforme sau alte tâmpenii(a se vedea SA), SUA colaborează cu oricine, de aici şi preferinţa buboşilor noştri de a vorbi mai mult cu ei, nu cu socialiştii fanatici din est, care-i privesc cu silă. SUA te priveşte maxim ca pe un lacheu, iar asta în funcţie de capital, iar lacheii în SUA sunt salutaţi de stăpânul casei. A winz-vinz situazion, cum ar spune Iliescu. Şi nu cred că noi am fost clar în barca europeană în ce priveşte SUA, ci direct în barca SUA.
Acum, dezavantajul, SUA are unele carenţe, fiind de facto un imperiu, inclusiv unele de ordin democratic, SUA este mai departe decât UE, iar ca o regulă, cei mai buni aliaţi sunt cei de lângă tine.
Şi nici nu am vorbit despre secuime,descentralizare, morală rigidă, stat rigid, organizare la milimetru, lucruri necerute de SUA în mod explicit, lucruri privite de români cu suspiciune!
socialiştii fanatici din vest care-i privesc cu silă
Că „socialiştii” din est îi avem noi şi nu prea sunt socialişti.