Archive for July, 2017

La altii se poate, episodul 32

Nu stiu cum fac dar sarbii au reusit sa scoata un nou prototip de obuzier autopropulsat, care seamana cu un mini-Archer.

 

Pe nume MGS-25 Aleksandar, obuzierul autopropulsat pe roti se bazeaza pe modelul NORA B-52, avand in comun cu acesta piesa de artilerie de 155mm si 52 de calibre si sistemul de incarcare complet automat cu o magazie revolver cu 12 lovituri gata de tragere. Diferenta este facuta de  greutatea redusa de la peste 30 de tone la 25 de tone, cadenta de tragere mai mare si capacitatea camerei crescuta de la 23 la 25 de litri. MGS-25 are insa o capacitate de foc mai redusa decat NORA, stocand in total 24 de lovituri fata de 36 cat avea NORA.

Ca un prim aspect interesant, adevaratul Archer are doar 21 de lovituri disponibile insa toate sint gata de tragere, de unde se poate trage o concluzie asupra compromisului dintre numarul total de lovituri disponibile si numarul de lovituri gata de tragere, facut de fiecare model.

Al doilea aspect care merita observat este ca, desi tendinta este de merge spre automatizarea completa, incarcarea in mod semiautomat facuta de o echipa de servanti nu pare sa fie semnificativ mai lenta. Avantajul echipei reduse in cazul sistemului complet automat este contrabalansat de complexitatea si, logic, intretinerea mai dificila.

Un exemplu de sistem semi-automat modern este obuzierul francez Caesar 8×8. Noua varianta 8×8 difera semnificativ de mai vechiul 6×6, avand un grad mult mai mare de automatizare, francezii anuntand ca Caesar 8×8 ar avea un sistem complet automat de incarcare al proiectilelor si unul semiautomat pentru incarcaturile de azvarlire.

Varianta aleasa de danezi, a carei secventa de tragere e prezentata mai jos, are insa un sistem semiautomat atat pentru proiectile cat si incarcaturi. Si totusi cadenta de tragere nu pare a fi afectata de elementul uman, existand destui timpi morti in care servantul poate sa plaseze proiectilul in pozitie pentru a fi preluat de bratul de incarcare.

 

Sa-si fi dat seama danezii ca un sistem complet automat nu ar aduce castiguri foarte mari in privinta cadentei de tragere insa ar complica prea mult intretinerea si ar creste pretul de achizitie? Dezbaterea automat vs semi-automat continua.

SRBM sau AShM? Episodul 2

Lockheed Martin Long-Range Precision Fires - Sursa: Twitter

Lockheed Martin Long-Range Precision Fires pe HIMARS – Sursa: Twitter

Desi e pe cale de a fi inlocuita de LRPF (Long-Range Precision Fires), ATACMS nu se da scoasa din serviciu asa de usor, US Army planuind o modernizare majora prin instalarea unui sistem de auto-ghidare capabil sa urmareasca tinte mobile, atat pe uscat cat si pe mare.

Nu exista indicii despre ce senzor ar fi vorba, decat ca este unul deja existent. E interesant de remarcat ca omologul rus, Iskander E, dispune de un senzor EO pentru recunoasterea tintelor asa ca nu e exclus ca ATACMS sa primesca un senzor formator de imagine, EO sau IR.

Cat despre succesorul ATACMS, LRPF, dezvoltarea continua intr-un mod concurential, atat Lockheed Martin cat si Raytheon primind in ultimele doua luni cate un contract pe trei ani pentru dezvoltarea prototipurilor, urmand ca selectia castigatorului sa se faca in urmatoarea faza.

LRPF ar urma sa aiba o raza de actiune mai mare, de pana la 500km, insa dimensiuni mai mici decat actuala ATACMS, lansatorul HIMARS de exemplu putand sa care doua LRPF fata de o singura ATACMS acum. Nu e clar daca LRPF va mosteni noile abilitati anti-nava ale ATACMS dar asta depinde probabil doar de succesul noii ATACMS, fiind destul timp pentru modifcari la LRPF. E de notat ca nici China si nici Rusia, principalii adversari vizati de ATACMS naval, nu dispun de sisteme defensive navale capabile sa distruga rachete balistice asa ca e de asteptat ca noutatile sa le capteze atentia.

Static display

 

Departamentul de comunicare strategica a MApN face si el ce poate.

Antimotivationale

Sursa: Flickr

Sursa: Flickr

In Hollywood, the home team wins the game thanks to the coach’s inspirational speech, and the troops hold the line thanks to the general’s heroic sermon.

In real life, when fear, fatigue, and doubt set in, no speech can provide the motivation you need to keep going. The only thing you and your team can rely on is discipline.

 

 

Discipline’s value transcends the battlefield. Discipline drives you to do the work you don’t enjoy, but is required. Discipline conquers fear. Discipline keeps you going when your curiosity, motivation, and excitement evaporate.

Articolul complet poate fi citit aici.

D’ale carnavalului

Macar vor fi 48 - Sursa: Jane's

Macar vor fi 48 – Sursa: Jane’s

Conferinta de presa a ministrului apararii a fost revelatoare. Nu pentru ca a insirat din nou lista pentru Mos Craciun binecunoscuta si pe care nu o voi reproduce aici ci pentru ca a mai potrivit o piesa in puzzle-ul care e sistemul de achizitii militare romanesti. Pentru a-l vedea in ansamblul sau trebuie facut un pas inapoi.

In primul rand s-a confirmat ceea ce toata lumea stia deja: selectarea sistemului Patriot. Aici trebuie amintit un incident care trebuie judecat in lumina noilor informatii: in Aprilie, generalul Nicolae Ciuca anunta selectarea Patriot insa era prompt mustrat public de politicieni sub pretextul “nefinalizarii procedurilor”. A fost invocata chiar si lipsa deciziei in sine, amanata de o presupusa evaluare a ofertei concurente de la MBDA, varianta mentinuta si dupa publicarea acceptului DSCA pentru cumpararea Patriot. Acum stim ca totul a fost doar o perdea de fum, decizia fusese luata deja, asa cum anuntase generalul Ciuca iar tot ce s-a intamplat in lunile care au trecut de atunci nu a fost decat inutila lipsa de transparenta obisnuita. Evident, nimic nu s-ar fi schimbat daca anuntul ar fi fost confirmat la acel moment si, macar ca o reparatie morala, incidentul trebuie rememorat.

Continuare…

A inceput modernizarea fregatelor

Lunga asteptare a luat sfarsit si e momentul sa aflam ce echipamente noi vor fi montate pe fregatele T22R: rachete Exocet sau NSM, MICA sau ESSM, radare…MK41?

De fapt, primele agregate confirmate sint… motoarele.

Da, RoNavy incepe remotorizarea fregatelor.

Ca o readucere aminte, fregatele T22 Batch 2 au instalate cate patru turbine, doua pentru mars, de tip RollsRoyce Tyne si doua pentru sprint, RR Olympus intr-o configuratie COGOG. Tyne, ca despre ele va fi vorba, au fost niste motoare navale relativ populare, fiind instalate nu numai pe fregatele T22 si distrugatoarele T42 ale RoyalNavy dar si pe fregatele Kortenaer si Jacob van Heemskerck olandeze cat si pe distrugatoarele japoneze Hatsuyuki.

Pe langa Rolls-Royce, au fost produse in diverse grade de integrare si de catre MAN (acum MTU) in Germania, Hispano-Suiza (acum SNECMA) in Franta si Kawasaki in Japonia. Deci sint departe de a fi niste raritati.

Si totusi, printr-o “minune”, romanii au avut probleme in a le intretine, RoNavy recurgand chiar la COMOTI pentru operatiuni de reparatie. Exceptionalismul romanesc loveste din nou. E probabil in legatura cu densitatea aerului si salinitatea Marii Negre. Sau doar cu un contract defectuos de intretinere.

Continuare…

Americanii schimba tot

Vestitorul de vesti proaste, cercetas verde cu PKP - Sursa: Vitaly V. Kuzmin via Wikipedia.org

Vestitorul de vesti proaste, cercetas verde cu PKP – Sursa: Vitaly V. Kuzmin via Wikipedia.org

US Army se pregateste sa urmeze exemplul USMC, cel putin partial, prin renuntarea la mitraliera usoara M249 SAW din dotarea grupei de infanterie. Daca USMC a ramas la calibrul 5.56mm prin introducerea pustii-mitraliera M27 IAR (varianta a HK416), US Army pare a inclina spre o schimbare a calibrului spre ceva mai puternic. Solicitarea facuta publica pe FedBozzOpps referitoare la Next Generation Squad Automatic Rifle nu specifica un anumit calibru insa bataia eficace ar trebui sa fie mai mare de 600m, obiectivul fiind 1200m, ceea ce, in mod normal, ar exclude 5.56mm. Nu e clar nici daca alimentarea se va face tot cu banda sau prin incarcatoare tip sector insa un indiciu ar fi faptul ca se cauta o arma cu ergonomia unei carabine:

The Next Generation Squad Automatic Rifle (NGSAR) is a single incremental program to meet future force warfighting needs. It is the planned replacement for the M249 Squad Automatic Weapon (SAW) in Brigade Combat Teams (BCT) and select support units during the next decade. It will combine the firepower and range of a machine gun with the precision and ergonomics of a carbine, yielding capability improvements in accuracy, range, and lethality. The weapon will be lightweight and fire lightweight ammunition with improved lethality. The NGSAR will help to reduce the heavy load that burdens Soldiers and that has a significant negative impact on their mobility, survivability, and firing accuracy. Soldiers will employ the NGSAR against close and extended range targets in all terrains and conditions. The NGSAR will be compatible with and dependent on legacy optics and night vision devices to meet required capabilities. It will also be compatible with the Small Arms Fire Control system currently in development and possess back-up sights. It is anticipated the NGSAR support concept will be consistent with (comparable to) that of the predecessor M249 SAW involving the Army two level field and sustainment maintenance system. The NGSAR will achieve overmatch by killing stationary, and suppressing moving, threats out to 600 meters (T), and suppressing all threats to a range of 1200 meters (O).

Continuare…

Si noi am fost odata ca ei

Iranienii au prezentat un prototip al unui avion de antrenament, numit Kosar. Ezit sa-l numesc “un nou prototip”, existand informatii ca proiectul s-a aflat mult timp in lucru si este scos din hangar periodic, prin preajma alegerilor, pentru ca realizarile sa iasa la numar.

 

Forma Kosarului aminteste suspect de mult cu AT-3ul taiwanez desi e mai greu de crezut ca a existat vreo colaborare. Mai degraba forma este dictata de amplasarea eficienta a celor doua motoare in exteriorul fuselajului iar senzatia de avion agricol cauzata de coada plata ca o farfurie, taiata parca cu drujba, poate fi atribuita tot proximitatii celor doua ajutaje.

Continuare…

De rasul curcilor

Nag - Sursa: military-today.com

Nag – Sursa: military-today.com

Luna trecuta India a testat cu succes racheta antitanc Nag intr-un poligon dintr-o regiune desertica a Rajastanului, zice Jane’s.  Ar fi unul din ultimele teste inaintea introducerii in dotare a rachetei, moment amanat repetat in buna traditie a C-D militare indiene. Testul respectiv a avut ca obiectiv verificarea functionarii senzorului IIR in conditiile desertice, cand contrastul intre tinta si mediul incojurator este scazut, fiind astfel necesar un senzor extrem de sensibil.

Pe scurt despre Nag: e o racheta antitanc autoghidata IIR (LOBL), cu o greutate de 45kg, un diametru de 150mm si o raza maxima de actiune de 4km, limitata se pare mai mult de performantele senzorului care trebuie sa identifice tinta inainte de lansare, decat de performantele motorului. Dupa greutate, racheta indiana ar fi undeva aproape de PARS 3 LR si Hellfire, insa cele doua rachete occidentale au raze de actiune aproape duble, de 7km si respectiv 8km. Fata de familia Spike, Nag s-ar incadra ca greutate intre Spike-ER si NLOS, dar, din nou ,Spike-ER avand o raza de actiune dubla la o greutate mai mica.

Continuare…

Austriecii s-au trezit: au fost furati cu offsetul

E mult de curatat - Sursa: dw.com

E mult de curatat – Sursa: dw.com

Saga Eurofighter in Austria a luat o turnura interesanta dupa ce in Februarie statul austriac a lansat o actiune legala impotriva Airbus si consortiului Eurofighter, daunele cerute fiind de EUR1.1bil. Avand in vedere ca cele 15 EF-uri au costat EUR2bil, inseamna ca austriecii sint chiar furiosi.

Programul Eurofighter in Austria a fost marcat de controverse majore, in principal din cauza deciziei de a inlocui cele 18 avioane Tranche 2 comandate initial – dar a caror livrare intarzia – cu 15 avioane Tranche 1 care ar fi trebuit modernizate apoi la standardul Tranche 2. In realitate, modernizarea ar fi impractica din cauza pretului foarte mare asa ca austriecii au ramas cu avioanele Tranche 1, cu capacitati mai reduse decat cele pe baza carora EF-urile ar fi castigat contractul in fata F-16 si Gripen.

Desi starea actuala a flotei EF e o mare problema bugetara, exista ceva si mai rau in legatura cu contractul asta.

In urma unei investigatii a procurorilor austrieci, s-a descoperit ca Airbus ar fi umflat ilegal pretul cu 10% in contul unor contracte de offset. Austriecii aveau in derulare contracte de offset dar au avut impresia – evident gresita – ca sumele ce reprezinta costurile offsetului vor fi raportate separat. Cu alte cuvinte, austriecii au descoperit apa calda, focul si roata in acelasi timp in care au descoperit ca offsetul, prin natura lui, nu e transparent. Soc, uimire, groaza.
Continuare…