O tara izolata, sub embargou tehnologic, se decide pe la mijlocul anilor ’80 sa proiecteze un supersonic propriu. Problema: nu are acces la motoare cu turbina moderne asa ca incearca diverse configuratii pentru a scoate tot ce se poate din motoarele disponibile.
Initial se proiecteaza un monomotor usor si se incepe constructia prototipului care este apoi oprita pe motiv de performante scazute si proiectul se reia de la zero. In cazul lor, al sud-africanilor, cu un bimotor.
Spre deosebire de romani, sud-africanii puteau produce motoare frantuzesti de generatie veche, SNEMCA Atar 9k50, asa ca proiectul lor ar fi avut unele sanse teoretice de succes. Odata cu oprirea Lavi, au putut racola si un numar de ingineri israelieni. Dar n-a fost de ajuns.
Rezultatul a fost acelasi, Proiectul Carver a fost anulat in 1991. Nema motor, nema putirinta. Mai multe detalii despre Proiectul Carver pot fi citite aici.
Macar acum stim ca daca nici sud-africanii, dupa un efort mult mai sustinut si dispunand de o tehnologie superioara, nu au fost in stare sa scoata supersonicul, romanii nu aveau in realitate nici o sansa.