Sa moara si IAR-95 altora

Proiectul Carver, versiunea bimotor - Sursa: africandefence.net

Proiectul Carver, versiunea bimotor – Sursa: africandefence.net

O tara izolata, sub embargou tehnologic, se decide pe la mijlocul anilor ’80 sa proiecteze un supersonic propriu. Problema: nu are acces la motoare cu turbina moderne asa ca incearca diverse configuratii pentru a scoate tot ce se poate din motoarele disponibile.

Initial se proiecteaza un monomotor usor si se incepe constructia prototipului care este apoi oprita pe motiv de performante scazute si proiectul se reia de la zero. In cazul lor, al sud-africanilor, cu un bimotor.

Spre deosebire de romani, sud-africanii puteau produce motoare frantuzesti de generatie veche, SNEMCA Atar 9k50, asa ca proiectul lor ar fi avut unele sanse teoretice de succes. Odata cu oprirea Lavi, au putut racola si un numar de ingineri israelieni. Dar n-a fost de ajuns.

Rezultatul a fost acelasi, Proiectul Carver a fost anulat in 1991. Nema motor, nema putirinta. Mai multe detalii despre Proiectul Carver pot fi citite aici.

Macar acum stim ca daca nici sud-africanii, dupa un efort mult mai sustinut si dispunand de o tehnologie superioara, nu au fost in stare sa scoata supersonicul, romanii nu aveau in realitate nici o sansa.

Both comments and pings are currently closed.

22 Responses to “Sa moara si IAR-95 altora”

  1. albert says:

    Inteleg ca proiectul a fost oprit din cauze mai mult politice legate de starea de euforie generala de la inceputul anilor’90.Pana la urma trebuie de luat exemplul industriei de vehicule militare unde se proiecteaza zeci de platforme, dar motoarele se iau de la cateva firme cunoscute.Cine a incercat o data,probabil va incerca iarasi.

  2. gsg9 says:

    Au fost doo probleme, una ca in configuratzia single engine chiar si cu 10% performance increase nu prea reuseau sa scoata performantzele cerute

    Si a dooa ca Shefu de Trib Instelat de la SAAF zburase Buccaneers si i se sculase mnealui sa’l scoata bimotor cu capabilitatzi de range si load similare

    Din monomotor in bimotor reproiectare masiva deci delays

    Si ar fi reusit sa’l scoata la capat cu sprijinul evreilor, insa proiectul a cazut din motive politice

    A cazut CCCPul si de aici incursiunile cubanezilor prin Africa care sa promoveze beneficiile comunismului

    S’au terminat banii de la rusi pt promovarea luptei de clasa prin Africa si de aici s’au terminat razboaiele…

    Caderea CCCPului a dus si la caderea apartheidului, pt ca nu mai exista sprijin tacit din State si vestul Mueropii ca sa lupte impotriva comunismului, pur si simplu le’a disparut obiectul muncii

    Cei mai castigatzi din afacerea asta au fost inginerii evrei, 7000$ pe luna era o suma absolut imensa in anii aia plus gratis casa masa zboruri Israel si menajera neagra pt felatzie 🙂

    • admin says:

      La fel se poate spune si despre IAR-95: CCCP, comunism, bani, etc… Nu stiu ce ar fi scos, cert e ca nu au zburat nimic.

      • Cezar says:

        Ce sa iasa, probabil un J 17 prin anii 1995 – 1997, modernizat prin anii 2000 si retras peste 10 – 15 ani.

        Nu avionul in sine era target-ul/miza pentru industria de profil romaneasca(doar pentru Ceausescu eara in partida lui cu rusii), ci acumularea de experienta si Know-Haw. In rest, despre morti numai de bine!

      • gsg9 says:

        pai au lalait’o din monomotor in bimotor pana le’au murit dujmanii

        la 7000$ pe luna plus casa/masa/zboruri/menajera pt felatzie si eu as fi lalait’o la nesfarsit 🙂

        si, ma scuzi, dar nu compara sud africanii cand erau albii la butoane + evreii cu romanii 🙂 🙂

        sud africanii chiar aveau potentzial, au upgradat si modificat masiv Mirage III la Atlas Cheetah (airframe, aripa, motoare, radare, electronice samd) si l’au zburat pana prin 2008 si au exportat prin Ecuador

        de aia nici nu s’au mai stresat, ca iesise Cheetah

        dupa aia Rooivalk

        si in general industria de armament sud africana era performanta: G5/G6, Denel: Umkhonto, A-Darter/R-Darter, Mokopa

        • admin says:

          Pai exact asta zic si eu: daca nici sud-africanii+evreii nu au scos supersonicul-minune (c-o fi, c-o pati, ca le-au murt dusmanii de necaz, nu stiu, dar nu a zburat) atunci romanii n-aveau nici o sansa.

          Ba compar, ca asa-i fac de ras si pe unii si pe altii. Da’ din motive diferite.

          • alkxzs says:

            evreii sunt mai pragmatici de felul lor și au construit clona aia după Mirage doar pentru că nu aveau de unde să mai cumpere, li se declaraseră embargou de la toate statele care produceau avioane performante, dar când a apărut posibilitatea să cumpere ceva bun nu s-au gândit de 2 ori
            la sud africani nu a fost niciodată o amenințare să se confrunte cu ultimile avioane sovietice (sau chiar vestice) cum a fost cazul Israelului cu vecinii săi arabi (iranieni)

  3. capatu satului says:

    la proiectarea bimotorului s-a plecat probabil de la CF 105 Arow si nu de la Mirage 2000 cum se incearca a se specula,

    aripa arata frumos in fotografie, probabil s-a lucrat ceva la ea,

    manevrabilitate probabil proasta a aparatului, timp crescut viraj,

    ori pt. un aparat militar daca nu are manevrabilitate foarte buna este degeaba,
    daca ii punea un ampenaj canard in fata aripilor sau o parte mobila ca si la Sukhoi T 50,
    un ampenaj canard si bimotor ar fi presupus un conflict pe piata Rafale, probabil de aceea s-a oprit programu,

    • admin says:

      De unde ai ales tocmai Arrow? Nu e nici o legatura intre sud-africani si Arrow.

  4. stan says:

    cred ca romania a vrut un avion supersonic doar ca sa ne dam si noi mari ca avem avion supersonic
    pt ca era mai simplu si mai ieftin sa face un sistem antiaerian performant
    cu care sa ne aparam cerul
    dar na noi am vrut nave spatiale cand nu eram in stare sa facem o locomotiva de tren proiectata de noi

    • alkxzs says:

      irakienii au avut ceva sisteme aeriene antiaeriene și nu le-a fost de folos de fiecare dată când au fost atacați de americani
      și în general orice sistem ”performant” are limitările lui
      în plus dacă te uiți în context, șansele României de a obține atunci tehnologii pentru rachete performante atunci erau mai mici decât de a construi un avion cu reacție

  5. Marius Z. says:

    Parca mai fusese si planul D, prin 1995, de a dota Mirage F-1 cu RD-33 (Super-Mirage F1), proiect mort dupa ce armata lor nu a fost favorabila folosirii motorului (probabil din cauza fiabilitatii reduse)…
    http://www.mirage4fs.com/preview3.html
    http://defensanacional.argentinaforo.net/t4079-super-mirage-f-1-con-motor-rd-33

    • admin says:

      Postat deja aici.

      Ar fi fost frumos sa reporneasca Carver dupa ce li s-a ridicat embargoul, poate ca pana se ducea la vale economia ar fi scos ceva interesant si nu mai trebuiau sa cumpere Gripen. Dar si la ei calculul a fost simplu: la un numar mic de bucati e mai rentabil importul.

  6. stelian says:

    Sunt curios cati au facut un raport intre numarul de prototipuri sau avioane pe hartie si avioanele care au ajuns in productie de serie. Nici pe departe nu ajung toate proiectele sa fie produse in serie, pentru unele nu sunt bani, altele sunt depasite de tehnologii, altele de vremuri, samd, samd.

    • albert says:

      Categoric si este logic sa fie supraunitar.Dar incepi sa ai indoieli(asupra capabilitatilor) in situatii punctuale,cazul anumitor tari,cand pe hartie sunt o multime de proiecte foarte aspectuoase,iar in final nimic.Vai,n-avem motoare,dar macar sa incerce cu unu-doua din stocul de mobilizare sa vada daca zboara,nici atat nu sunt curiosi?

      • stelian says:

        albert, nu e o joaca pt. a vedea “de curiozitate” cum zboara un avion cu reactie. E vorba de multe milioane de dolari, de timp pretios, de mii de specialisti care ar putea lucra in alte sectoare, etc. Nu e ca si cum ai proba cravate. Un avion se proiecteaza in baza unor teme foarte complexe care tin de politici, de doctrine, de stadiul tehnologic, de disponibilitatile de cercetare, de cele industriale, de posibilitati de vanzare, de sisteme complementare existente sau de viitor, samd. Curiozitatea daca un avion merge cu motor cu reactie pe el zboara s-a rezolvat prin anii 40-50, orice tablaraie zboara daca pui pe ea motor destul de puternic. Problema e ce faci dupa aia.
        Pentru fiecare avion ajuns in serie 3-4 se opresc in stadiul de prototip, zeci de proiecte nu depasesc hartia si sute de configuratii studiate nu ajung nici macar in stadiul de proiect. Ca sa ai o idee despre efortul implicat. Uite cum arata o particica din arhiva de machete de la Boeing.